Kredi talebi tartışma yarattı

Kredi talebi tartışma yarattı

19.12.2015 13:44:39

Kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan borçlar ile Silivri Belediyesince yapılan hizmet bedellerinin ödenmesi için borçlanılması ve borçlanma konusunda Belediye Başkanına yetki verilmesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporu tartışmalara neden oldu.  

KUTLU: BORCA KARŞILIK SİLİVRİ'YE ÇİVİ ÇAKILMIŞLIĞI YOK
AK Parti Grup Sözcüsü Rıfat Kutlu, ilgili gündem konusunu şöyle eleştirdi: “7,5 trilyon gibi bir rakamı var olan 115 trilyonluk resmi borcuna ekleyerek borç batağına sürüklenen Silivri Belediyesinin gidişatına devam edeceğiz. Tabi ki belediyeler borçlanır, borç öder ama yapılan borçların karşılığında halkına somut bir takım şeyleri de sunması gerekir. Silivri Belediyesinin 115 trilyon gibi bir borcu var. Yaklaşık 7 yıldır Silivri ölçeğinde hizmet üretemeyen bir belediyenin borç hanesine yazılacak çok büyük bir rakam. Bu rakamın içerisinde yapılandırılan borçlar, özel borçlar, personel borçları vs. bunların tamamını topladığınızda gözüken 115 trilyon borç.  Bu resmi borcu; bir de bu tablo içerisinde yer almayan açıktan ödemeler, gayri resmi borçları da dâhil ettiğimizde 7 yıldır Silivri'de bir çivi dahi çakmayan belediyede bu borcu nasıl oluşturduğu konusunda sayın başkanın bize bu konuda bilgi vermesini rica ediyoruz.

“GAYRİMENKULLER SATILIYOR”
Bir meclis üyesi olarak beni bu meclise gönderen halkın ve belediye çatısı altında çalışan personel arkadaşlarımızın hakkını savunmak adına söylüyorum; bu borçların içerisinde tam 11 aydır Silivri'de ödenmeyen memurlarımızın ikramiyeleri vs. gibi ödenek paraları var.  115 trilyonluk borç Silivri'de bir Kültür Merkezi yapıldı da mı harcandı, otopark projesi yapıldı da mı harcandı, sahil düzenlemesi yapıldı da mı harcandı, toplumun refahını oluşturacak bir çalışma yapıldı da mı sağlandı? Maalesef. Hepimiz bu şehirde yaşıyoruz. O konuyla alakalı yapılan herhangi bir çalışma yok. Yanlış hatırlamıyorsam Silivri Belediyesinin 2015 yılında ikinci defa meclise getirmiş olduğu borç talebi. Borç istesek bir nebze, bunun yanında arsa satıyoruz. Bir taraftan bankalara borç bir taraftan gayrimenkul satışı. Silivri Belediyesi öyle bir hale geldi ki borç tablosu bu belediyenin artık ekonomik olarak çöktüğünün açık bir göstergesi. Silivri Belediyesi yapması gereken en temel hizmet olan bir çöp toplama işini dahi maddi açıdan yapamayacak bir belediye görünümünde.


“RET OYU VERİYORUZ”
Böyle bir yapı çerçevesinde 7,5 trilyon gibi yüksek bir rakamı hiçbir şey yapılmayan Silivri'ye, Silivri halkının hanesine borç olarak yazılması herhâlde Silivri halkının vicdanını temsil eden meclis üyelerinin, inanıyorum ki, ret oyuyla geri dönecektir. Bu çerçevede maalesef kendimize sık ilişkiler içerisinde olduğumuz Yunanistan'ı örnek alıyoruz diye düşünüyorum. Örnek almamız gereken ülke Türkiye. Yunanistan ekonomik anlamda batmış bir ülke. Umarım Silivri de Yunanistan gibi batmaz. Yunanistan'ı batıran Çipras'ı örnek alıyorsak bu manada Türkiye'yi en zor süreçte rayına oturtan kurucu liderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü, eğer illa bir lideri örnek alacaksak kendisine teslim edilen IMF kapılarında sürünen bir Türkiye'den bugün IMF'ye borç veren bir Türkiye haline dönüştüren Recep Tayyip Erdoğan'dır. Bu vesile ile Silivri Belediyesinin borçlanma hususundaki gündem maddesine AK Parti Grubu adına ret oyu veriyoruz.”

IŞIKLAR: TÜRKİYE'NİN KRİZİN İÇİNDE OLDUĞUNU HÜKÜMET İTİRAF ETTİ
Cevap hakkı doğan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, belediyeyi ve yönetici olarak kendisini itham altında bırakan beyanatlara şöyle yanıt verdi: “Bu ülkeyi enflasyondan 6 tane sıfır silmeye kadar getiren süreci bu dönemde yaşadık. Seçimlerden 2 ay önce Cumhurbaşkanımız, “Türkiye bir krizin içinde” dedi. Bir Salı toplantısında Başbakan, “Türkiye derin bir krizin içinde; etkilenmemek mümkün değil” dedi. Ali Babacan'ın hükümetten ayrılmadan önce yaptığı bir açıklama, “Demokrasi, insan hakları ve özgürlükler olmadan refah düşünüyorsanız mümkün değil, bir örneği görülmedi” şeklindeydi ve bunu söylediği için bakan olamadı. Sayın Mehmet Şimşek geçen gün yaptığı açıklamada Türkiye'nin büyük bir krize yuvarlanmak üzere olduğunu söyledi. AK Parti'ye yakınlığıyla bilinen MÜSİAD Başkanı, “Tapular da bitecek bakalım ne isteyecek bu bankalar?” dedi.  

“17 MİLYON İNSAN AÇLIK SINIRI ALTINDA YAŞIYOR”
Türkiye'nin büyüme hızı %10'lardan %2,5-3'lere indiğini, enflasyon rakamlarının çift hanelere yükseleceğini ve ekonomiyi karanlık günlerin beklediğini görüyoruz. Türkiye 17 milyon insanın açlık sınırın altında yaşadığı bir ülke haline geldi. Sayın Cumhurbaşkanı asgari ücret denkleminde çay-simit hesabı yapmıştı. Şimdi o hesabı siz beraber yapın. Dört kişilik bir aile birer tane simit yesin, birer tane de çay içsin üç öğün; bir çarpın onları bakalım kaç para yapıyor ve asgari ücret ne kadar? Ülkenin alım gücü nereden nereye gelmiş göreceksiniz. Yakın bir gelecekte ranta dayalı bir ekonominin duvara vurduğunu, vuracağını göreceğiz.

“1 AY BİLE PERSONELİMİN MAAŞINI GEÇ ÖDEMEDİM”
2001 yılında bırakın sosyal hakları 4 ay maaş ödeyemedi bu belediye. Belediyeyi teslim aldığımda personele bir anlamda zorla, “Alacağım sosyal haklardan vazgeçiyorum. Hiçbir şey talep etmiyorum” beyanları imzalatılmıştı. 4 sene sosyal hakları ödenmedi. Ben 75 aydır buradayım 1 ay maaş ödemesi gecikmedi. 7 yıldır her dönem böyle bir borç yapılandırması yaparak sosyal hakların ödemesini yapıyoruz. Kamu maliyesi başka bir şeydir, şirket maliyesi başka bir şeydir.

“NE YAPILDIĞINI BİLEN HALK İKİ DÖNEMDİR BİZİ TERCİH EDİYOR”
15 tane köyün bütün ihtiyacını tamamladık. Çivi çakılmadı derken anladığınız büyük AVM'ler ve birilerine rant sağlamaksa o çivileri buraya çaktırmayacağız. Bunu böyle bilin. Burada tarımı, din ve kültür turizmini, kıyı balıkçılığını yaşatacağız. Halk adına konuşurken biraz dikkatli olun. O halk iki dönemdir ne yapıldığını bildiği için doğru tercih yapıyor. Silivri'yi koruma noktasında da hiçbir kuşkusu yok. Burada açıktan ödeme usulü yok. Ne ödeniyorsa ne alınıyorsa bütçe üzerinden yapılıyor.”
AK Parti'nin ret oyuna karşılık CHP'lilerin evet kararı ile ilgili gündem maddesi oy çokluğu ile geçti.
Hazal BAŞARAN

YORUM YAP