Köy kalmak isteyenlerin oranı % 63

Köy kalmak isteyenlerin oranı % 63

26.05.2015 10:50:48

Silivri Kentsel Gelişim Derneği’nin İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencileri ile birlikte 1470 kişiyle yaptıkları saha araştırma sonuçları, düzenlenen sempozyumda açıklandı.
Silivri Belediyesi tarafından desteklenen saha araştırması projesinin sempozyumunda, Eski Bakanlardan Yrd. Doç. Dr. Yüksel Yalova,  Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer, Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür, Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, Mahalli İdareler Derneği Başkanı Hasan Ocak yaptıkları konuşmalarda, köylerin mahalle statüsüne dönüşmesi ile ilgili görüşlerini açıklayarak, araştırma sonuçlarını değerlendirdiler.
1924 yılından beri yürürlükte olan 442 sayılı Köy Kanunu ve 1930 yılından beri yürürlükte olan 1580 Sayılı Belediye Kanunu’nda, 5393 ve 6360 sayılı yasalarla değişiklikler yapılarak, ülkemizdeki 34.283 köyün 16.563’ü mahalleye dönüştürüldü. Tüzel kişilikleri kaldırıldı ve mülkleri belediyelere devredildi.
Bu köylerde yaşayanların yapılan düzenlemelerden memnuniyeti, düzenlemelerin köyler üzerindeki sosyal ve ekonomik etkilerinin incelendiği saha araştırmasında, Türkiye’de, tarım, sanayi, ticaret ve konut alanları açısından örneksemede kullanılabilecek tüm verileri barındıran Silivri seçildi.
Saha araştırmasına 39 üniversite öğrencisi katıldı. Saha çalışmalarında 12.000 kişi ile 18 köyde gözlem ve 1470 kişiyle anket çalışması yapıldı.
Araştırma sonuçları, mevcut durumu ve yasal düzenlemelerden etkilenen köylülerin görüşlerini belirleme açısından 1976 yılından beri yapılan saha araştırmalarının en kapsamlısı.

IŞIKLAR: YAPILAN ARAŞTIRMALAR TOZLU RAFLARDA KALMAMALI
Sempozyumda konuşma yapan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan işbirliklerinin önemini vurgulayarak şunları söyledi: "Bu proje bizler için çok önemli. Güzelliği ve ortaya çıkardığı sonuçlar bir yana, üniversitelerin toplumla buluşmasını çok önemsiyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yapılan araştırmalar tozlu raflarda kalmamalı.”

SÖNMEZ: UMARIM BURADA SERGİLEDİĞİMİZ İŞBİRLİĞİ, DİĞER BELEDİYELERE DE ÖRNEK OLUR
Daha sonra söz alan Silivri Kentsel Gelişim Derneği Başkanı Mimar Vural Sönmez, "İç göç ve diğer sosyal – ekonomik etkenlerden dolayı yapılan yasal düzenlemeler, köylerimizin mahalleye dönüştürülmesiyle sonuçlandı. Ama biz bunun köylerde yaşayan insanlarımız için ne anlam ifade ettiğini görmek istiyoruz. Bunun için de bu araştırmayı yaptık. Bu projede çok önemli bir gelişmede araştırmanın bir belediye, bir dernek ve bir üniversite işbirliğiyle yapılmasıdır. Araştırmaya desteklerini esirgemeyen Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’a ve İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın ile öğrencilere huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum. Umarım burada sergilediğimiz işbirliği, diğer belediyelere de örnek olur. Ve umarım –kentsel dönüşüm- lafının çokça konuşulduğu bir dönemde –kentsel gelişim – kavramı da ülkemizde konuşulmaya başlanır” dedi.
Sempozyum sonunda çalışmalarda emeği geçenlere plaket ve teşekkür belgeleri verildi.

VATANDAŞIN, KÖYDEN MAHALLEYE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ
‘Yaşam biçiminizi nasıl tarif edersiniz?’ sorusuna yanıt veren araştırmaya katılan vatandaşlar %75 köylü, %22 kentli ve %3 kararsız şeklinde tarif ediyor.
‘Seçim hakkınız olsaydı hangisini seçerdiniz?’ sorusuna %63 köy olarak kalmak, %35 mahalle olması ve %2 kararsız olarak yanıt belirtti.
‘Son 10 yılda hangi kamu hizmetlerinde ilerleme oldu?’ sorusunda sıralanan yanıtlar ve oranları şöyle: %57 pazar yeri, %50 okul yurt, %44 içme suyu, %42 sağlık ocağı ve %23 belediye zabıtası.
‘Son 10 yılda hangi hizmetler modernleşti?’ sorusuna vatandaşların %84’dü çöp ve çevre temizliği, %77’si Defin ve Mezarlıklar hizmeti, %68’i belediye birimlerine erişim, %63’ü Kaymakamlık birimlerine erişim, %50’lik kesimi de ilk yardım ve ambulans şeklinde yanıt verdi.
‘Mahalleye dönüştükten sonra harcamalarınızda artış oldu mu?’ sorusuna 1093’le elektrik, 1060 ile su, 1012 ile vergi ve harçlar, 944 ulaşım ve 837 ile yakıt cevapları verildi.
‘Mahalleye dönüştükten sonra girişim planlarınız nasıl etkilenecek?’ sorusuna kamuoyu araştırmasına katılanların %64’ü ‘mevcut durumu korumak’, ’ü iş yeri açmak, ’lik kesim arazi bina satmak, ’i de kendi arazimde inşaat yapmak şeklinde yanıtladı.

Haber Merkezi

YORUM YAP