Kaynarca: Kangrenleşmiş mülkiyet sorunlarını tarihe gömdük

Kaynarca: Kangrenleşmiş mülkiyet sorunlarını tarihe gömdük

5.11.2021 17:15:09

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi'nin, Silivri ve Çatalca'nın köylerinde gerçekleştirdiği ziyaretleri TBMM'de “28 ay geçti köylere gittim daha tapu alan kimse yok” sözleri ile gündeme getirmesinden sonra AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca da genel kurulda söz alarak konuyu değerlendirdi.

“Çatalca ve Silivri'nin tapu gündemiyle ilgili CHP'nin verdiği önerge aleyhine söz alarak bu konuda attığımız dev adımlara işaret ettik” diyen Kaynarca sürece dair şunları söyledi: “Silivri ve Çatalca'nın 140 yıldır çözülemeyen 4 ayrı 'tapu' problemini çözüme kavuşturduk. Köylerimizin her birinin isimlerine kanunda yer vererek kangrenleşmiş mülkiyet sorunlarını tarihe gömdük.

Bu dört farklı tapu problemi ve çözüm süreci şöyle;

Köy içi yerleşim alanları büyük oranda tapularına kavuştu. Başvuruları red gelenleri ise 'rezerv yapı alanı' uygulamasıyla çözüyoruz. Silivri ve Çatalca'da son çıkardığımız kanundan yararlanan köy içi yerleşim alanındaki 557 aile daha tapularına kavuşma sevincini yaşadı.

2/B satışları gerçekleşti. Yani orman vasfını yitirmiş alanların köylümüze satışı yapıldı. Üstelik çok uygun fiyatlarla. Binlerce vatandaşımız tapularına kavuştu.

Tapusu iptal edilen vatandaşlarımızın mağduriyetini giderdik. Onlar bedelsiz tapularına kavuştu. 198O'li yılların sonunda ANAP iktidarında tapular verilmeye başlamışken, CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurusuyla tapular iptal edilmişti. Biz bu iptal edilen tüm tapuları vatandaşımıza bedelsiz geri verdik. Sorunu üreten CHP, çözümü bulan ise AK Parti oldu. 6292 Sayılı Kanunun 7. maddesi kapsamında: Silivri'den 910 taşınmazın 3 bin 868 kişiye iadesi yapıldı. Çatalca'dan ise 137 taşınmazın 355 kişiye iadesi gerçekleştirildi. Hak sahipleri bir kuruş ödemeden tapularına kavuştu.

Hazine ait tarım arazilerinin satışını içeren kanunu da biz çıkardık. Covid salgını; uygulama sürecini olumsuz etkilese de bu konuda tespit çalışmaları hızla devam ediyor. Silivri ve Çatalca'da toplamda 24 bin 810 başvurudan, 16 bin 924 başvuru ile ilgili değerlendirme sürüyor. Tespit çalışmaları yüzde 90 oranında tamamlandı. Çatalca'da Hallaçlı, Silivri'de ise Danamandıra Mahallesinde çalışmalar devam ediyor.

Sonuç itibariyle; bu 4 farklı tapu sorunu da dört dörtlük bir yönetim anlayışla çözülmüş oldu.

Bu arada tespit çalışmaları halen devam edenler, itirazlar üzerine yeniden tespiti istenenler sürecin uzamasına neden oluyor.

Kanundaki çerçeve nedeniyle başvurusu red gelenler ve tapusunu alamayanlar var, onu da Çevre Bakanlığımızla 'rezerv yapı alanı' uygulamasıyla çözüyoruz.

İlçe Başkanımız Belediye Başkanımız ve milletvekillerimizle tapusuz köylerimizi gezdik ve problemleri yerinde tespit ettik. Çevre Bakanımız Murat Kurum ve muhtarlarımızı bir araya getirdik. Bakan'ımız  rezerv yapı alanı uygulaması  talimatını verdi. İl Müdürlüğü'nden rezerv yapı dosyası Bakanlığa geldiğini öğrendim. En kısa sürede bu aşamada da çözüm sağlanacak.”

YORUM YAP