Kavaklı öğrencileri, barış mesajlarını iletecek

Kavaklı öğrencileri, barış mesajlarını iletecek

29.11.2018 10:48:56

Kavaklı İlk ve Ortaokulu öğrencileri, “Barışa Uçan Turnalar” adlı anlamlı etkinliğe imza attı.

İlçemiz Kavaklı İlk-Ortaokulu öğrencileri, “Barışa Uçan Turnalar” adlı bir etkinlik gerçekleştirdi. Dünyada Barışa destek vermek amacı ile öğretmenleri Esra Alkan rehberliğinde Turna Kuşu katlamayı öğrenen öğrenciler, okuldaki arkadaşlarına da katlamayı öğreterek yüzlerce Turna Kuşu hazırladı. Öğrenciler kuşların kanadına isimlerini ve barış mesajlarını yazdılar. Kuşlar yeterli sayıda yapıldığında Sadoko Anıtında ve müzesinde sergilenmek üzere Hiroşima'ya gönderilecek.
Bu etkinliğin 25 Ekim'de başlamasının özel bir sebebi var. 25 Ekim 2. Dünya Savaşı'ndaki Nükleer Saldırıdan etkilenen ve 12 yaşında hayata gözlerini yuman Sadoko Sasaki'nin ölüm yıldönümü. Sadoko 8. yaşındayken kansere yakalandı ve hastaneye kaldırıldı. Sadako artık yaşamını hastanede geçiriyordu. Herkes onun ölümü için gün sayarken, o koridorlarda koşup oynuyordu. Hastalara da yardım ediyordu. Hastaların arasında en sevdiği kişi 80 yaşlarında kendisi gibi kanser olan yaşlı bir kadındı.
Küçük Japon kızı ölüm döşeğindeki bu yaşlı kadını hiç yalnız bırakmadı. Kadın ölmeden hemen önce şöyle demişti; “Benim için çok geç ama bizim inanışımıza göre eğer bir kişi kâğıttan 1000 tane turna kuşu yaparsa, her istediği kabul oluyor. Ben yapamadım. Sen yap ve kurtul.” diyerek son nefesini vermişti.
Küçük Japon kızı çok üzülmüş fakat hayatta kalma arzusuyla geleneksel Japon sanatı olan origamiyle kâğıttan turna kuşları yapmaya başladı. Bu hazin öykü önce yerel, sonra da uluslararası basında yer aldı. Dünyanın dört bir yanından insanlar kıza, turna kuşu göndermeye başladı. 25 Ekim 1955 Günü Sadako 12 yaşında iken son saatlerini 644. kuşu yaparak geçirdi. Hemşireler ve hastabakıcılar postadan gelen yüzlere origami kuşu ile odasına girdiler. Fakat Sadako yüzünde hafif bir gülümse ile çoktan hayata gözlerini yummuştu. Postacılar aylarca kâğıttan turna kuşu taşımışlar hastaneye. Sayısı milyonlara ulaşan turna kuşları Japonya'da Sadako Anıtı'nda bir müzede sergileniyor.

YORUM YAP