Kan plazma ürünleri projesi ne oldu?

Kan plazma ürünleri projesi ne oldu?

5.10.2022 13:33:39

CHP adına Meclis Üyesi Süheyl Kırkıcı, Maxicells İlaç Sanayi A. Ş'nin Kavaklı'da başlayan kan plazma ürünleri elde edilmesi projesi ile bu kapsama Silivri'ye verilen sözlerin akıbetini sordu. Başkan Volkan Yılmaz da cevaplandırdı.

Ekim meclisinde CHP Grubundan gündem dışı olarak söz alan Meclis Üyesi Süheyl Kırkıcı, Kavaklı'da yapımı geniş yankılar uyandıran Maxicells İlaç Sanayi A. Ş. Yatırımının durumunu sondu.
Kırkıcı konuyla ilgili hazırladığı soru önergesini aynen şöyle okudu: “Bilindiği gibi, 4 Aralık 2020 tarih ve 31324 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, 3275 karar sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile İstanbul İli, Silivri İlçesi, Kavaklı Mahallesi sınırları içerisinde kalan yaklaşık 172 000 m2 yüzölçümü büyüklüğündeki alanın mülkiyeti Maliye Hazinesine ait 2375, 3310 ve 3022 parselleri Maxicells İlaç Sanayi Anonim Şirketi'ne tahsis edildi.
Söz konusu parsellerin Maliye Hazinesi mülkiyetinde olduğu, tarım ve mera alanında kaldığı, alanın tamamına yakın bir kısmının kamu kullanımında donatı alanında olduğu, ayrıca söz konusu alanın çevresinde konut ve donatı alanlarının bulunması ve yerleşim alanı içinde kalması nedeniyle Endüstri fonksiyonuna uygun olmadığı,
2375, 3310 ve 3022 parsellerin Maxicells İlaç Sanayi A. Ş. tarafından münferit yatırım yeri olarak değerlendirip “Endüstri Bölgesi” olarak belirlenmesinin, meri 1/100000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı, 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı kararlarına aykırı nitelikte olması,
şehircilik ilkeleri açısından konunun bölge planı kapsamında bütüncül olarak değerlendirilmesinin doğru bir yaklaşım olacağı, bu parsellerin Endüstri Bölgesi yapılması hem mevcut kullanımlar hem planlanan çevre fonksiyonlar açısından uyumsuz olduğu, 13/08/2020 tarihinde Türkiye Kızılay Derneği ve bunun akabinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 08.09.2020 tarihli yazısında; Silivri Belediyesi'nden bahse konu yer ile ilgili görüş istendiği, Silivri Belediyesi her iki yazıya verdiği yanıtta olumsuz görüş belirttiği,
Silivri Belediyesi tarafından, ilgili alanın, “plazma ürünleri elde edilmesi projesi kapsamında” yatırım yapılması amacıyla Maxicells İlaç Sanayii A.Ş'ne tahsisinin uygun bulunmadığı yönünde karar verilmiş olmasına rağmen Cumhurbaşkanı kararı ile işbu alanın Maxicells İlaç Sanayii A.Ş'ne tahsisine karar verilmesi, açıkça hukuka aykırı bir karar olduğunu, Belediye tarafından verilen görüşte, Plazma tesisinin oluşturacağı kimyasal ve biyolojik risklerin yerleşim alanına ne gibi etkiler oluşturacağı, yaşamı ne tür etkileyeceği tarım arazilerine vereceği zararları,
• Tesiste oluşacak gürültü riskleri,
• Atıkların çevreye etkileri,
• Proses detayı bilinmediği için emisyon oluşup oluşmayacağı, oluşacak ne türde bir emisyon oluşacağı gibi konulardaki risklerin ve olumsuz etkilerinin neler olacağının öngörülemediği,
Ayrıca belediyemizin olumsuz görüş bildirdiği yazısında "o bölgede yaşayan ve ileride yaşayacak nüfusa hitap edecek sağlık, eğitim gibi donatım alanlarının bahsi geçen parseller üzerinde planlandığının" belirtilmesine karşın itirazların dikkate alınmadığı sonuncunda siyasi ve ticari yapıları sorunlu Sancak Ailesi tarafından sanayi ve ticaret bakanı Sayın Mustafa Varank, milletvekilleri, belediye başkanı olarak siz ve şu an içinde bulunduğunuz meclisimizden birçok şahsiyetin huzurunda, inşaatın temeli 30 Eylül 2021 tarihinde atıldı.
Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz, yaptığı konuşmada, “Spor alanlarının, eğitim alanlarının ve idari tesis alanlarının hızla yapılarak, burada oluşabilecek bir mağduriyetin de giderilmesini yüklenici firmadan talep ediyorum” demesiyle bir mağduriyetin olduğunu kabul etmesi yine, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank yaptığı konuşmada, “Silivrililerin, burada yaşayan güzel hemşehrilerimizin ihtiyaçları gideriliyor mu giderilmiyor mu diye yakından takip edeceğiz. Bu ilçeye sosyal sorumluluk kapsamında spor tesisleri, okulları ve sosyal donatı alanları olsun, inşallah kazandıracağız. Bu konulara vekilimiz Tülay Kaynarca ve belediye başkanımızla takipçisi olacağız. Maxicells'in sosyal sorumluluk anlayışıyla vatandaşlarımızın talepleri ile ilgili gereğini yapacağını yakinen biliyorum.” diyerek ticari ve siyasi duruşları şaibeli olarak bilinen Sancak Ailesine kefil olması bir yana Silivri halkına müşterek sözler verildiğini basından takip etmiştik.
Yine milletvekilimiz Sayın Tülay Kaynarca da bu tesisin 2023 yılında faaliyete gireceğini ve yöremizden 450 insanın istihdam edileceğini söylemişti.
“İNŞAATI BİR GECE BEKÇİSİNE TERKEDİLDİĞİNİ GÖRÜYORUZ”
Yaptığımız incelemelerde kaba inşaatın dahi tamamlanmadığı, aylardan beridir de herhangi bir faaliyetlerinin olmadığı, devamı konusunda bir emarenin bulunmadığı, Kavaklı halkının kullandığı tek spor alanı dahil, inşaatın sac bariyerle çevrelenmiş halde, bir gece bekçisine terkedildiğini görüyoruz.
“HERHANGİ BİR GİRİŞİMDE BULUNDUNUZ MU?”
Her türlü eleştiri ve uyarıcı yaklaşımlarımıza rağmen başlatılan inşaat bitirilmediği gibi, devamı konusunda ki belirsizlik devam ediyor. Milletvekili Sayın Tülay Kaynarca, Bakanımız Sayın Mustafa Varank temel atma töreninde konuşmalarında, “Kavaklı halkının mağduriyetini azaltmaya yönelik isteklerini firma sahipleriyle konuşarak çözümü konusunu hızlandıracağız” dedi. Siz de, bakanlık nezdinde inşaatın tamamlanması ya da açılış konuşmasında üstüne basa basa vurguladığınız spor alanlarının, eğitim alanlarının ve idari tesis alanlarının yapımı konusunda herhangi bir girişimde bulundunuz mu, bulunduysanız hangi sonuçlara vardınız? Bulunmadıysanız, bundan sonra bir girişimde bulunacak mısınız?”69c954ba-89cf-4566-beae-ddf5b08dc445
YILMAZ: SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ
Başkan Volkan Yılmaz konuyla ilgili cevabında, “Maliye Hazinesine ait 172 bin m2 arsa Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Endüstri Bölgesi ilan edilerek, iddia ediyorum en az İHA ve SİHA'lar kadar önemli, bir kan plazma fabrika yapım işini öngördü.
Dünyada 12 tane var. Türkiye'nin hem dışa bağımlını ortadan kaldıracak, hem plazma kan, hem de pandemide yaşadığımız kök hücre tedavileriyle ilgili çok ciddi çalışmaların yapılacağı nitelikli bir tesis.
Süheyl beyin yanıltıcı ifadeleri var. Onları düzeltmek istiyorum. Buranın tarım arazisi olduğunu söylediniz. Halbuki Başkan Geyiktepe zamanında burası meradan çıkartılmış. Burada bu faaliyetin yapılmasına engel bir durum yok çünkü Endüstri Bölgesi ilan edilmiş. 12 Yıllığına Maxicells İlaç Sanayi A. Ş'nin adında bir tahsis var. Burada satılan, devredilen ve peşkeş çekilen bir yer yok. Kızılay'ın da içerisinde olduğu bir proje…
Açılışta yaptığım konuşmada (İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na da ifade ediyorum aynısını, onun ki bir de daha farklı dezavantajlı şeyler üreten katı atık merkezi…) firma yetkililerine bölgeye destek olmaları gerektiğini hatırlattım. Onlar da Bakan Bey de konuya hassasiyetle yaklaşacaklarını ifade ettiler. Süreci takip ediyoruz evet inşaat durmuş vaziyette. Aldığım bilgilere göre Türk Kızılay'ı işi devralarak devam edecek.
Bir de ben burada kimsenin avukatlığını yapmak istemem, aileden de hiç kimseyi tanımam, bir hukukum da yok. Aileyi şaibeli ilan etmeniz şık olmadı. Şaibe olup olmadığına bağımsız Türk Mahkemeleri karar verebilir.
Esasen de Türk Kızılay'ı ilen devam edileceğini öğrenmemiz bizi mutlu etti, süreci takip ediyoruz” açıklamalarına yer verdi.
Sevginar SALİ

  1. HAKAN HAKAN

    NE OLDU BU KAN PLAZMA FABRİKASI PUFFFFF YAZIK EMEĞE BETONA MERAYA

YORUM YAP