Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın talimatı ile tarihi dokusu korunarak baştan aşağı yenilenen Kale Park Sosyal Tesisleri, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda hizmete açıldı.
Silivri'nin tarihi simgelerden biri olan ve geçmişte birçok tarihi olaya ev sahipliği yapan Silivri Kalesi, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda açıldı. Uzun süredir bakımsız ve atıl durumda olan Kale Park, Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın talimatı ile yenilenerek sosyal tesise dönüştürüldü. Kovid-19 salgın hastalığı tedbirleri gözetilerek gerçekleştirilen tesisin açılışına Silivri Kaymakamı Ali Partal, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Silivri Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Demir, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Dodurka, İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Taner Ertürk, İlçe Emniyet Müdürü Cemil Erim, siyasi parti ilçe başkanları, belediye meclis üyeleri, STK başkanları, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Pandemi dolayısıyla sınırlı organizasyonla gerçekleştirilen açılışta sosyal mesafe ve maske kullanımına yönelik hususlar anons edildi. Ziyaretçilerin ateş ölçümü yapılarak Kale Park'a girişi sağlanırken, dezenfektan üniteleri de alanda hazır bulunduruldu. Kale surları önünde kurban kesimi ve dua edilmesiyle birlikte açılış kurdelesi kesildi. Protokol üyelerine tesisi gezdiren Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, yapılan yenileme çalışmaları hakkında bilgiler verdi. İçerisinde mesire alanı, yürüyüş yolları, tarihi eserlerin sergilendiği açık hava müzesi, amfi tiyatro, kafeterya gibi birçok sosyal alan barındıran Kale Park'ın işletmeciliği Silivri Belediyesi tarafından yapılacak.
BAŞKAN YILMAZ: BÜYÜK ZAFERİ İFTİHARLA KUTLUYORUZ
Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başlayan tören programında, alanda kurulan dev ekranda Kale Park'ın eski ve yeni görüntüleri ziyaretçilere gösterildi. Burada konuşma yapan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Zafer Bayramı'na ilişkin mesajlar verdi. Başkan Yılmaz, “Ağustos ayı şanlı bir maziye sahip olan necip milletimizin yeniden şahlanışına ve bağımsızlık destanına şahitlik eden olaylarla doludur.” diyerek şunları söyledi: “Türklerin Anadolu'yu yurt edindiği Malazgirt Meydan Muharebesi, 26 Ağustos 1071 tarihinde gerçekleşmiştir. Yine Ağustos ayında gerçekleşen Mercidabık, Otlukbeli, Mohaç ve Büyük Taarruzla beraber Malazgirt savaşları Türk milletinin vatanına, devletine ve milletine olan inancının en büyük göstergeleridir. Sayısız kahramanlık ve fedakârlıklarla dolu 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi aziz milletimizin varoluş mücadelesinin tescillendiği destansı bir gündür. Bu yüzdendir ki Ağustos ayı Türk Milleti için zafer ayı mahiyetindedir. Millet olarak bu günleri büyük bir gurur ve heyecanla idrak etmekten kıvanç duyuyoruz. 98 yıl önce Dumlupınar'da sonuçlanan büyük zaferin yıl dönümünü iftiharla kutluyoruz. Malazgirt'ten Dumlupınar'a canları ve kanları pahasına bizlere bu toprakları emanet eden kıymetli devlet büyüklerimizi ve şanlı bayrağımıza rengini veren kahraman şehitlerimizi asla unutmuyor, unutturmuyoruz. Şehit olma pahasına esaret prangalarını parçalayıp gelecek nesillerin hür ve bağımsız yaşamasını sağlayan ecdadımızın fedakârlıkları hiçbir dünyevi nimetle kıyaslanmayacak kadar önemli ve değerlidir. Bin yıldır nesilden nesile ulaşarak bugün bizlere emanet edilen bu aziz vatana, ecdadımızdan kalan tarihi, kültürel, milli ve manevi emanetlere bizler de canımız pahasına sahip çıkacağımız gibi en güzel şekilde korumakla sorumlu olduğumuzun bilincindeyiz.”
KALE PARK'TA NELER YAPILDI?
Silivri Belediyesi Kale Park Sosyal Tesisleri düzenleme çalışmaları kapsamında alanın tarihi dokusu ve mevcut ağaç yapısı korunarak yapılan çalışmalar kapsamında;
- Mevcut yürüyüş yolları yenilenerek tarihi dokuya uygun küp taşlarla kaplandı.
- Sosyal tesisin giriş ve çıkışları dahil olmak üzere, gezi alanları engelli vatandaşlar için tekerlekli sandalyeye uygun bir hale getirilerek merdivensiz olarak düzenlendi.
- Ziyaretçilerin aileleri ile birlikte hoş vakit geçirebileceği mesire alanları oluşturuldu.
- Kafeterya binasının aydınlatması ile iç ve dış dekorasyonu tamamen yenilenerek şık ve modern bir hale getirildi.
- Daha önce düğün pisti olarak kullanılan beton alan kaldırılarak yeşil alana dönüştürüldü ve etrafına yürüyüş yolları yapıldı.
- Kale Park içerisinde dağınık ve düzensiz bir şekilde bulunan tarihi eserler sınıflandırılarak düzenli hale getirildi. Etrafında gezi yolları bulunan Açık Hava Müzesi oluşturuldu. Ayrıca ilçemizin çeşitli noktalarında sahipsiz bırakılan tarihi yapılarda sergilenmek üzere buraya getirilerek korumaya alındı.
- 7/24 kayıt yapacak kamera sistemi kuruldu, aynı şekilde güvenlik personeli görevlendirildi.
- Tüm alanda aydınlatma sistemi yenilenerek sayısı artırıldı.
- Tamamen doğal ürünler kullanılarak çocuk oyun parkı oluşturuldu.
- Tarihi dokuya uygun olarak müzik dinletisi, söyleşi ve nikâh töreni gibi küçük organizasyonlar için küfeki taşından amfi tiyatro oluşturuldu.
- Tesisin açık alanlarında vakit geçirmek isteyen vatandaşlarımız için ahşap dinlenme platformları yapıldı.
- Tesis içerisinde kötü görüntüye sebep olan ve doğal yapıyı bozan suni taş, demir ve plastik gibi kullanılmayan nesneler kaldırıldı.
- Misafirlerimizin sosyal tesisimizin eşsiz manzarasını keşfetmeleri için seyir dürbünü yerleştirildi.
- Vatandaşlarımızın kullanımı için tesisin görsel dokusuna uygun 4 kurnalı içilebilir çeşmeler yapıldı.
KALE PARK'IN KISA TARİHİ
Silivri'nin ilk surlarının kimin tarafından yapıldığı bilinmemekle birlikte, kentin kuruluşu sırasında basit bir surla korunmuş olduğu ve sonraki yüzyıllarda bu surun yenilenip genişletildiği sanılmaktadır. Bizans İmparatoru Arkadius (377-408) Eudoxia ile evlenmesinden sonra, eşini onurlandırmak amacıyla, Selymbria kalesini yeniden yaptırmış ve kentin ismini “Eudoxiapolis” olarak değiştirmiştir. Kaleden günümüze çok fazla kalıntı gelememekle birlikte kalanlar 9 ile 12.yy arasıdır. Tarihçi-Yazar Prokopius, VI. yy.da İmparator Justinyen'in, büyük bir depremde yıkılan Anastasius'un uzun suru ile birlikte Selymbria Kalesi'ni de tamir ettirdiğini kaynaklarda belirtmektedir. İki yüzyıl sonra V.Constantinus (741–775) ve 3.Mikhael (842-855) tarafından Selymbria surları yeniden onarılmıştır. Selymbria Kalesi son olarak II. Bayezid döneminde (1481–1512) “Kıyamet-i Suğra” (Küçük Kıyamet ) denen depremde gördüğü zarar üzerine son kez onarılmıştır. Selymbria kalesi, dikdörtgen biçimindedir. Güney cephesi, gayet dik eğimle denize inen bir kayalık olduğundan buraya duvar yapılmamış, diğer üç cephe surla çevrilmiştir. Kalenin batı kenarı 370 m, kuzey kenarı 350 m. ve doğu kenarı 310 m. uzunlukta olup kalenin alanı yaklaşık 9 bin metrekaredir. Kentin başlıca kapılarının, surların kuzey cephesinde yer aldığı ve Via Egnatia'ya doğru açıldığı bilinmektedir. (Via İgnatia İstanbul'u Adriyatik denize bağlayan kentler arası büyük anayoldu.) Kalenin içinde ve dışında kilise, havra, cami, saray gibi yapılar yer almıştır. Ancak Aleksios Apokaukos kilisesine ait bazı duvar, zemin vs. kalıntı ve de Sarnıcı hariç kalenin içinde ve dışındaki diğer kiliseler de günümüze gelememişlerdir. Evliya Çelebinin seyahatnamesine göre de 500 tane kiremitli evden oluşan bir kale mahallesinden söz edilir. Yine Topkapı Sarayı arşivlerinde, 16.yy'a ait bir gravürde, kale içerisinde ve Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde Haydar Ağa sarayı ile ilgili bilgi verilmektedir. Ayrıca Bizans İmparatoru Kantakuzen'in kızı Teodora'yla Osmanlı Padişahı Orhan Gazi arasındaki nişan töreninde burada yapıldığına dair bilgiler mevcuttur.