“İSMEP’le riskler azalıyor, İstanbul daha güvenli hale geliyor”

“İSMEP’le riskler azalıyor, İstanbul daha güvenli hale geliyor”

15.08.2025 18:29:12

İPKB Direktör Yardımcısı Saygın Kavas, Silivri'de düzenlenen Tsunami Farkındalık Eğitiminde, deprem öncesi risk azaltma yatırımlarının, afet sonrası maliyetin yarısından fazlasını önlediğini vurguladı.
TC İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) tarafından yürütülen İstanbul Sismik Risk Azaltması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında Silivri'de düzenlenen oturumda konuşan İPKB Direktör Yardımcısı Saygın Kavas, projenin 2006'dan bu yana İstanbul'un deprem riskini azaltmak için yürütüldüğünü belirtti. Okullar ve hastaneler başta olmak üzere birçok kamu binasının depreme karşı güçlendirildiğini söyleyen Kavas, “Risk azaltma yatırımları, afet sonrası yapılacak harcamaların yarısından fazlasını önlüyor” dedi. Marmara Denizi'nde olası bir depremde 2,5-3 metreye ulaşabilecek su yükselmelerine dikkat çeken Kavas, farkındalık eğitimlerinin önemini vurguladı.
KAVAS: RİSK AZALTMA YATIRIMLARI, AFET SONRASI MALİYETİN YARISINDAN FAZLASINI ÖNLÜYOR
Silivri'de düzenlenen oturumda konuşan İstanbul Proje Koordinasyon Birimi Direktör Yardımcısı Saygın Kavas, proje sürecini ve elde edilen sonuçları anlattı.
Kavas, 2006 yılında İstanbul'da başlayan projenin temel amacının, deprem öncesinde riskleri azaltmak ve afet sonrası can kaybını önlemek olduğunu belirtti. “Okullarımız ve hastanelerimiz başta olmak üzere birçok kamu binasını depreme karşı dayanıklı hale getirdik. 1 milyon 700 bini aşkın vatandaşımız güvenli binalarda hizmet alıyor” dedi.
OKULLAR VE HASTANELERİN GÜÇLENDİRİLMESİ
Kavas, İstanbul'daki pek çok okulun güçlendirilerek afet sonrası barınma merkezi olarak da kullanılabilecek şekilde planlandığını söyledi. Hastaneler konusunda da önemli adımlar attıklarını belirten Kavas, Kartal Lütfi Kırdar, Göztepe Eğitim ve Araştırma, Marmara Üniversitesi Hastanesi gibi kritik sağlık tesislerinin güvenli hale getirildiğini vurguladı.
KOMUTA KONTROL MERKEZLERİ VE ALTYAPI ÇALIŞMALARI
Proje kapsamında biri Avrupa, diğeri Anadolu Yakası'nda olmak üzere iki büyük Komuta Kontrol Merkezi inşa ettiklerini ifade eden Kavas, bu merkezlerin afet anında koordinasyonun kalbi olacağını söyledi.
EKONOMİK ETKİ ANALİZİ
Yaptıkları ekonomik etki analizine değinen Kavas, “Afetten sonra yapılacak onarım ve yeniden inşa için kullanılacak maliyetin yaklaşık yarısı, afet öncesi risk azaltma yatırımlarıyla önlenebiliyor. Bu da bize, önleyici çalışmaların ne kadar önemli olduğunu gösterdi” diye konuştu.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE İŞ BİRLİĞİ
Kavas, projenin başarısında kurumlar arası iş birliğinin büyük payı olduğunu belirterek, “Tek başına yapılan yatırımların sürdürülebilir olması mümkün değil. İlçe yöneticileri, okul idareleri, hastane başhekimleri ve yerel yönetimlerle birlikte çalışmak zorundayız” dedi.
EĞİTİM ÇALIŞMALARI
İSMEP kapsamında bugüne kadar 7 milyon kişiye afet bilinci eğitimi verildiğini belirten Kavas, “Hedefimiz, bu sayıyı daha da artırarak İstanbul'un tümüne ulaşmak” ifadelerini kullandı.
“TSUNAMİ RİSKİNİ GÖZ ARDI EDEMEYİZ”
Kavas, İstanbul'da yürütülen yapılandırma ve imalat çalışmalarına değinerek, “Daha önce de ifade ettiğim gibi, Marmara Denizi'nde meydana gelebilecek olası bir harekette, özellikle kıyı bölgelerinde 2,5-3 metreye varan su yükselmeleri görülebilir. Bu da tsunami riskinin göz ardı edilmemesi gerektiğini ortaya koyuyor” dedi.
Bu riskler karşısında farkındalık eğitimlerinin önemine vurgu yapan Kavas, “Şimdiye kadar verdiğimiz eğitimleri bundan sonra daha da yaygınlaştırarak, iletişim ağımızı güçlendireceğiz. Liselerden başlanarak, internet ve dijital platformlar aracılığıyla halkımıza verilecek doğru bilgi ve farkındalık, bu zincirin en önemli halkası olacak” ifadelerini kullandı.
Kavas, katkılarından dolayı İstanbul Valiliği'ne, başından beri projeye destek veren kurumlara ve uzun yıllardır birlikte çalıştıkları tüm ekip arkadaşlarına teşekkür ederek, “Temennimiz, hepimizin afetlerden uzak, güvenli bir şehirde yaşamasıdır” diye konuştu.

 

Sevginar SALİ

YORUM YAP