İSKİ’nin yatırımlarına MHP’den açık çek

İSKİ’nin yatırımlarına MHP’den açık çek

2.06.2021 11:54:48

İSKİ Genel Kurulunda konuşan MHP Grup Sözcüsü ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Milliyetçi Partisi Grubu adına çevreye, doğaya, su havzalarına, İstanbul'a yapılacak her türlü yatırımın destekçisi olacağımızı daha önce de buradan Cumhur İttifakı paydaşları olarak ifade etmiştik. Bir kez daha MHP Grubu adına İSKİ'ye buradan açık çek vermiş olayım” dedi.

İSKİ Genel Kurulunda MHP Grubu adına söz alan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz şöyle konuştu: “İSKİ, İstanbul'umuzun marka değeri. Dolayısıyla İstanbul'un içme ve atık suları ile su havzalarını da koruyarak çok önemli bir görevi ifa ediyor. Bu vesileyle İSKİ'ye daha önceki yönetimler de dahil olmak üzere hizmet etmiş işçiden genel müdürüne kadar, taş üstüne taş koyan bütün arkadaşlarıma şükranlarımı sunmak istiyorum.

“HER TÜRLÜ YATIRIMIN DESTEKÇİSİ OLACAĞIZ”
Son on yılda İstanbul'a İSKİ marifetiyle yapılan İleri Biyolojik Arıtma Tesisleriyle Marmara Denizi alınan su numuneleri neticesinde iyileşme ve girilebilir noktasına geldi. Hepimizin malumu. Yalnız, İleri Biyolojik Arıtma Tesislerine devam etmemiz gerektiği de aşikar. Genel Müdürümüzün açıklamalarına göre planlanan projeler arasında da var. Milliyetçi Partisi Grubu adına çevreye, doğaya, su havzalarına, İstanbul'a yapılacak her türlü yatırımın destekçisi olacağımızı daha önce de buradan Cumhur İttifakı paydaşları olarak ifade etmiştik. Ben bir kez daha MHP Grubu adına İSKİ'ye buradan açık çek vermiş olayım.

“İSKİ PROJELER ÜRETMELİ VE ORTAYA PROJEKSİYON KOYMALI”
Özellikle Marmara Denizi sahillerinde, deniz salyasının hakim olduğu ve önlem alınması gereken bu günlerde bu çalışma acilen yapılmalı ve İSKİ tarafından ortaya bir yol haritası konmalı. Marmara Belediyeler Boğazlar Birliği'nin de bu işe dahil etmek gerekir. Kuruluş amacı; Marmara Denizini endüstriyel ve evsel atıklardan koruyup denizi korumak, çevreye ve doğaya katkı sunmak. Marmara'ya en büyük evsel atığı bırakan İstanbul'umuz bu işte lokomotif olmalı. İSKİ, lokomotif görevini üstlenerek projeler üretmeli ve ortaya bir projeksiyon koymalı.

“İSKİ İSTANBULLUNUN MUSLUKLARINDAN İÇİLEBİLİR SU AKITMALI”
Faaliyet raporuna damgasını vuran konu; su zammı. Genel Müdürüm ben ekonomi mezunuyum. Matematik, iktisat okudum ama yapmış olduğunuz damacana suyu ile musluktan gelen sudaki matematik hesabına benim kafam bastı da, bu hesap pek olmadı. Kurumuz ve göreviniz, musluklardan içilebilir su akıtmak. Bu olmalı. Siz istemez misiniz evinize damacana suyu almamayı. Su parasından çok damacana suyuna ödüyoruz İSKİ'nin ortaya koyması gereken projeksiyon musluktan içilebilir su akıtmak olmalı. Yoksa damacana hesabıyla İSKİ'nin bir m3 hesabının rakamları bir birine geçirerek yapılan hesap hani derler ya evdeki hesap çarşıya uymaz. 1 m3 damacana suyu 630 lira dendi. Oysa İSKİ 1m3 suyu 185'e veriyoruz dedi yani bunu hesap ettiğimizde bir litre su 0.003 kuruşa geliyor. Siz 63 kuruşa damacana suyun satıldığını iddia ettiniz. Eğer musluktan içilebilir su akıtabilirseniz biz o damacana suya verdiğimiz 63 kuruşu vermeyiz 1 litre suya 0.003 kuruş para öderiz. Onun için İSKİ projeksiyonunu önüne koysun, üç yılın sonunda nasıl musluktan içilebilir suyu İstanbullu vatandaşlarımıza hediye ederiz der.
İSKİ bugün musluktan içilebilir suyu, Terkos suyunu akıtsa fena mı olur? Niye buna itiraz ediyorsunuz?

“GES GİRİŞİMLERİNİ DEĞERLİ BULUYORUZ”
Sayın genel müdürün projelerini dinledik yapılması gereken ve yapılacak projeleri anlattı. Orada Güneş Enerjisi Projeleri (GES), 50 Milyon'luk bir yatırımdan söz edildi. İSKİ'nin güneş enerjisinden elektrik üretmesi kıymetli bir şey önemli ve bir an önce başlatılması gereken bir proje. Yenilenebilir enerji ülke için de önemli. Destekleyelim, buna yönelik bir kredi de kullanmak isterseniz onay verelim.

“DERE ISLAHLARI YAPILMALI”
Dere ıslahları yapılmalı. Atık ve yağmur suları İstanbul'un en büyük problemleri. Dünya ve marka kent İstanbul iddiasında su baskınları ve sellerin olması ve de bunlarda can kayıplarının olması kabul edilemez.

“SU ZAMMINA EVET DENEBİLİR!”
Su zammına evet denebilir. Yeni hatların yapılması gerekiyor, rutin işlerin devam etmesi lazım, artan maliyetler ile yatırımların devam ettirilmesi var. Marmara Denizi adına ileri biyolojik tesisleri yapımına devam edilmeli.
Gelelim su zammına; yapılabilir, yapılmalı da… Benim, İSKİ'nin yerinde saymasına, derelerin ıslah edilmemesine, taşkınlarda çocukların ölmesine, Marmara Denizinin kirlenmeye devam etmesine, gönlüm razı değil. Para kazanılabilir, vatandaşlarımız bir miktar zamma katlanabilir. AK Parti Grup Sözcüsü “Ekrem Bey çıksın özür dilesin su zammını yapalım” dedi. Biz onu demiyoruz ama Ekrem Bey çıksın “Biz bu hesabı iyi yapamadık, İstanbul'a da hizmet etmek zorundayız” desin ve bütün gruplar adına temsilciler bir araya gelsin, makul bir su zammında anlaşmaya varsınlar.
Faaliyet raporu hayırlı olsun, emeği geçen herkese ve emekleri için genel müdürümüze teşekkürler. MHP olarak yapıcı muhalefetimize devam edeceğiz. İstanbullunun sorunlarını çözmeye yönelik her türlü gayrete destek vereceğimizi belirtiyorum.”

Sevginar SALİ

YORUM YAP