Işıklar: Geleceğin meslekleri burada yetişecek

Işıklar: Geleceğin meslekleri burada yetişecek

22.09.2017 13:19:26

Özel Silivri TÜRAM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açılışı “Neden Tarım Lisesi?” paneli eşliğinde dün yapıldı.

Özel Silivri TÜRAM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 2017-2018 eğitim-öğretim dönemi açılış töreni dün yapıldı. Açılış törenine Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Belediye Başkan Yardımcıları Hasan Solak, Emine Tarin ve Bora Balcıoğlu, Belediye Meclis Üyeleri, Belediye birim müdürleri, Muhtarlar, Silivri eski dönem İlçe Milli Eğitim Müdürü Halis İşler, Eğitim-İş Silivri Şube Başkanı Hasan Okan, okul yöneticileri, Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Hakan Kocabaş, Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Ercan Çalışkan, ÇYDD Silivri Şube Başkanı Mübeccel Çeşmecioğlu gibi çok sayıda davetlinin yanı sıra Milliyet Gazetesi Eğitim Editörü, Köşe Yazarı Abbas Güçlü, İstanbul Eski İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, Prof. Dr. Halim Orta, Prof. Dr. Murat Kartal “Neden Tarım Lisesi” paneline konuşmacı olarak katıldı.

IŞIKLAR: GELECEĞİNİN MESLEKLERİ BURADA YETİŞECEK
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda Saygı Duruşu ve akabinde İstiklal Marşı'mızın okunmasıyla başlayan töreninin açılış konuşması Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar tarafından yapıldı. Işıklar, konuklarına şöyle seslendi: “Bugün Silivri için çok önemli bir gün. Sekiz yıldır süren bir çabanın sonucuydu ve son bir ayda daha da iyi anlaşıldı.
42 km'lik denizimiz, Allah vergisi çok değerli topraklarımız var. Onlar bize muhteşem bir gelecek vaat ediyor ve onları korumamız gerekiyor. Onlar yok oldukça bizim kültürümüz de yok olmaya mahkûm. Bölgemizde bir tarım sit alanı ilan edelim diye düşündük. Gıda ve gıda teknolojilerinin ittiği tarım teknolojilerinin merkezi ve büyük bir enerji yaratan alan haline geleceğinden hiç şüpheniz olmasın. Tarıma dayalı bir endüstrinin gelişimine hiçbir engel yok. Bunun önünü eğitimle açacağız. Sonrasında da üniversite kuracağız.

“PROJEMİZ, BELEDİYELERİN BÖLGESEL OLARAK HANGİ AVANTAJLARI VARSA ONLARIN ÜZERİNE GİDEN GÜZEL BİR ÖRNEK OLSUN İSTEDİK”
Türkiye'de ilk defa bir belediye lise açıyor. Meslek Liselerinde verilen eğitimlerin yanı sıra belki de dünyanın geleceğinin mesleklerini burada yetiştirecek. Eğitim ve uygulama alanları mevcut. Bizim projemiz, belediyelerin bölgesel olarak hangi avantajları varsa onların üzerine giden güzel bir örnek olsun istedik.
Bize çocuklarını emanet eden velilere çok teşekkür ediyorum. Geleceğini ve umudunu birada arayan aileler için güzel bir dönüşümün olacağını düşünüyorum. Bu okul Türkiye'de eğitim anlayışıyla da bakış açısıyla da ilk olacak. Hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.”
Okul açılışı dualar eşliğinde yapıldı. Ardından konuklar okulu gezdi.

OKUL, “NEDEN TARIM LİSESİ?” PANELİYLE AÇILDI
Özel Silivri TÜRAM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 2017-2018 eğitim-öğretim dönemi açılışının ardından “Neden Tarım Lisesi?” paneli düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Milliyet Gazetesi Eğitim Editörü, Köşe Yazarı Abbas Güçlü, İstanbul Eski İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, Prof. Dr. Halim Orta, Prof. Dr. Murat Kartal katıldı. Başkan Özcan Işıklar, konuklarını tek tek tanıttı.

GÜÇLÜ: BU OKUL TÜRKİYE'NİN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK ÇOCUKLAR YETİŞTİRECEK
Silivri Belediyesi Gümüşyaka Tarım Koleji açılışında “Neden tarım?” konulu panelde konuşan Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı Abbas Güçlü, “Bu okul Türkiye'nin kaderini değiştirecek çocuklar yetiştirecek” iddiasında bulundu.
En iyi mesleğin insanın karnını doyuran ve onu mutlu eden meslek olduğunu belirten Abbas Güçlü, “Olağan üstü bir toprak zenginliğimiz var binlerce yıl önce yapılanı; toprağın insanları doyurmasını bugün niye yapamayalım” diyerek günümüz koşulları ile tarımsal üretim koşullarını sorguladı.

“SİLİVRİ AÇISINDAN TARİHİ BİR GÜN”
Abbas Güçlü, konuşmasına şu sözlerle başladı: “Silivri açısından tarihi bir gün. Bu okulun anlamı 20-30 yıl sonra çok daha iyi anlaşılacak. Üniversite geldikten sonra önemi daha da ortaya çıkacak. Başından beri buranın bir Tarım Koleji olarak adlandırılmasını istiyorum. Burası özel statüde bir okul. Her hangi bir tarım lisesi değil. Umarım İngilizce eğitim de verilecektir.

“AKILLI TARIM BU TÜR OKULLARDAN GEÇİYOR”
Tarım, önümüzdeki yıllarda en stratejik akımlardan biri haline gelecek. İki gün yemek yemeyin tarımın ne anlama geldiğini anlayacaksınız. Pek çok şeyden fedakârlık edebilirsiniz ama yemeden içmeden yapamazsınız. Türkiye bir tarım ülkesidir ama üretim yapamıyor. Akıllı tarıma geçmenin yolu bu tür okullardan geçiyor. Binlerce Anadolu Lisesi açtık, ne işe yarıyorlar? Buradan mezun olanlar hangi becerilere sahipler? Bugün üniversitelerde 322 bin kontenjan boş kaldı. Yani insanlar artık üniversite okumak istemiyor. Bu okulun amacı da üniversiteye öğrenci yetiştirmek olmasın. Elbet yolları açık olsun, okumak isteyen gitsin okusun ama üniversite okuyup mezun olup ne yapacaklar? Bir alanda teknisyen olmak çok çok daha önemli. Tarım Genetiği aldı başını gidiyor. Dünya çok farklı sektörlere yöneliyor. Türkiye'de akıllı tarım yapılmadığı için doğru dürüst ürün yetiştirilemiyor. Aslında çok daha fazla çeşit ve katma değeri yüksek ürün üretmemiz gerekiyor.

Türkiye'de 700-800 çeşitli meslek lisesi, Amerika'da ise 15 bin tane. Adını duymadığımız meslekler buradan gelişiyor. Tarım dediğimiz zaman bizim aklımıza sadece toprak geliyor. Teknolojinin de geleneksel tarımın içerisine girmesi gerekiyor. Biz bunu başaramadık, inşallah bundan sonra başarırız.

“DÜNYA DEĞİŞİYOR, EĞİTİM DE DEĞİŞMELİ”
Tarım Lisesi, Türkiye açısından önemli bir atılımdır. Yılda 8-10 milyar dolar dershane sektörüne para aktarıyoruz. Çocuklar çocukluğunu, gençler gençliğini yaşayamıyor. Akademik anlamda başarı yok. Üniversite mezunlarımızın hiçbir donanımı yok. Mutlu da değiller. E, o zaman bu eziyeti neden çektiriyoruz? En çok işsiz sayısı üniversite mezunlarında. Vakıf Üniversitelerinin tam burslu bölümleri dahi dolmadı. Öğrenci diyor ki, ‘Artık bana verdiğiniz elbiseyi giymek istemiyorum. Ben ne istiyorsam onu yapacağım.”
Göreceksiniz meslek liseleri artık daha çok tercih edilecek, çünkü artık veli de öğrenci de meslek istiyor. Hele bu işten bir de para kazanmaya başladıklarında, diğer okullardan nakiller buraya gelmeye başlayacak.

“EN İYİ MESLEK KARNINI DOYURAN SANA KEYİF VEREN İŞTİR”
Başkan Işıklar, bugünden itibaren öğrencilere 5'er dönüm arazi tahsis etse, mezun oluncaya kadar ekip biçseler ve kazansalar iş ve düzenleri oturur. Üniversiteye gitmekten bile vazgeçerler. En iyi meslek karnını doyuran sana keyif veren iştir.
Bu okul, Türkiye'nin geleceğini değiştirecek insanlar yetiştirecek. Tarım toprağınıza sahip çıkın, katma değeri yüksek ürünlerle donatın. Dünya değişiyor, her şey değişiyor o zaman eğitim sisteminin de değişmesi lazım. Tabi TEOG'da olduğu gibi akşamdan sabaha değil. Eğitim, uzun vadeli bir iştir ve uzun vadeli projeler çerçevesinde değişime uğraması lazım ama günümüz koşullarında ne öne çıkıyorsa ona dikkat etmeli.”

BALIBEY: IŞIKLAR, TARİHİ BİR İŞ YAPTI
İstanbul Eski İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, tarihi ve müthiş bir iş yaptı. Bu nöbeti kim alırsa alsın devam etmeli. Mükemmel bir sistem kurulmuş. Meslek Liseleri nitelikli okullardır. Buradan mezun olan üniversiteye bile gitmesine gerek yok. Zaten meslek sahibi olacaklar. Bu okulu bize kazandırdığı için Belediye Başkanımıza teşekkür borçluyuz. Destek olan herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun. Bu örnek projeyi Türkiye'nin her yerine taşımalıyız.”

ORTA: KÖYÜN EFENDİSİ OLUN, ŞEHRİN KÖLESİ DEĞİL
Silivri Belediyesi TÜRAM Tarım Koleji açılışında tarım ve tarımsal üretimin önemini anlatan Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Halim Orta, öğrencilere sabırlı olmayı öğütledi. Boş bekleyerek değil, elinden gelerek sabır göstermenin önemine işaret ederek, tarımın yerel ve yöresel özelliğinin korunmasının önemine dikkat çekti.

“BU OKUL BAŞARININ ÖTESİNDE MODEL TEŞKİL EDECEK
Orta, Silivri Belediyesi'nin TÜRAM Tarım Koleji eğitim yatırımının önemini açılış panelinde şöyle anlattı: “Tarım zor bir iştir, sabır gerektirir. Biz bu çocuklara Tarım Lisesi ile ilk önce sabırlı olmayı öğreteceğiz. Tarım fevkalade yerel ve yöreseldir. Tarımsal üretimde olmazsa olmaz iki şey vardır; iklim ve toprak. İklim ve toprak uyumunu sağlayıp onların elinden bir şey almak çok zordur. Eğitimde ne kadar önce başlarsanız o kadar yol alırsınız, Tarım Lisesi bu anlamda çekirdekten nitelikli iş gücü yetiştirecek. Sayın Başkanı İstanbul'un Uçbeyi olarak görüyorum. İstanbul'un Batı'ya açılan kapısında bir renk oluşturdu. Göreceksiniz Abbas Güçlü'nün de kamuoyundaki destekleriyle birlikte başarmayı bırakın model teşkil edecektir ve nihai hedefe ulaşacağız.

“TRAKYA'DA TOPRAĞIN ÜSTÜ, ALTINDAN KIYMETLİDİR”
Trakya'da toprağın üstü, altından kıymetlidir. Trakya günlük sıcaklık ortalaması, yıllık yağış toplamı, güneşlenme süresi gibi benzer çevresel iklim ve toprak özellikleri verimlilik açısından oldukça şanslıdır. Burası bir modeldir ve korunması gerekir. Tarım ve toprak reformu ile toplumun, ekonomik ve sosyal açıdan refahını maksimize etmek için sadece üretmek yetmez, katma değerli üretim yapmak, elde edilen maddi faydayı da sosyal faydaya dönüştürmeniz gerekir. Ben aynı zamanda bir çiftçiyim, Çorlu'nun Seymen köyünde 150 yıldan beri tarımla uğraşan bir aileden geliyorum. Tarım sektöründe uygulanmakta olan politikalarda temel amacın, örgütlü, rekabet gücü yüksek, sürdürülebilir bir tarım sektörünün oluşturulması olmalıdır, Başkan burada bu dengeyi kurmaya çalışıyor, dolayısıyla bize kalan takdir etmek.

“TARIM UYGULAMALI BİR BİLİMDİR”
Tarım uygulamalı bir bilimdir. Mesleğin uygulamalarını geleneksel ve güncel yaklaşımlarla verebilecek donanımdaki belediyemizin Tarımsal Üretim Araştırma Merkezinin öğrencilerimize bilimsel araştırma koşullarını da sunacak olması eğitim hizmetlerinin verimliliği ile niteliğini artıracaktır.

“ÇOK ÇALIŞACAK, HEVESLİ OLACAKSINIZ BÖYLECE BU İŞİ BAŞARACAKSINIZ”
Sevgili gençler, çok çalışacak, hevesli olacaksınız böylece bu işi başaracağız. Başkanım hayata geçirdiğiniz bu proje için sizi ve ekibinizi gönülden kutluyoruz. Bu kurumun her zaman emrinde olduğuma da hazirunun önünde söz veriyorum. Gençler sizler bizim gelecekteki sigortamızsınız. Bu vesile ile öğrencilerimize, öğretmenlerimize yeni dönemde ve bundan sonra var olduğu müddetçe önce sağlık sonra mutluluk ve başarılar diliyorum.”
Bilim için bilim yanlışından dönülmesi gerektiğini belirten Orta, önce bölge sonra ülke ardından da dünya refahı için refah maksimizasyonunu savundu. Bu amaç doğrultusunda eğitime kırsaldan başlamanın önemine işaret ederek, gençlere şehirlerin kölesi yerine, köylerin efendisi olmayı öğütledi.

KARTAL: GELECEĞİMİZ TARIMDA
Prof. Dr. Murat Kartal söz alarak şöyle konuştu: “Ben öncelikle böyle bir liseyi kurdukları için Sayın Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'a ve ekibine teşekkür ediyorum çünkü tarım gerçekten bizim geleceğimiz. Kırsal kesimdeki genç nüfus sürekli azalıyor ve tarımda istihdam oranı düşüyor. Köylerimiz boşalıyor, ülkemizin farklı köşelerini sıkça ziyaret ediyoruz, bakıyoruz köyler artık yaşlılara terkedilmiş durumda. Türkiye zengin topraklarına rağmen tarımsal üretimde istenilen noktadan çok uzakta. Tarımın Türkiye ekonomisindeki yeri çok önemli, bizim inovatif tarım ürünleri yetiştirmemiz gerekiyor. Buğdayın, ayçiçeğin fiyatı belli ama dünya yaratıcı ürünler istiyor. Artık insanlar sağlıklarına çok özen gösteriyorlar. Katma değeri artırarak kazancı artırmak gerekiyor. Avrupa'ya ürün satabilmemiz için üretimle birlikte hasat, kurutma, depolama, paketleme ve pazarlamanın da gelişmesi şart. Türkiye halen ürünü ürettikten sonraki işlem basamaklarında çok büyük eksiklik içerisinde. İyi tarım uygulamaları, gerek kaliteli ve verimli bir tarımsal üretim gerekse güvenli gıda tüketimi açısından oldukça önemlidir. O nedenle gençlerin tarımsal bilgilere hâkim olması, verimliliği esas alan bir çalışma anlayışı ve sorumluluk bilinciyle hareket etmeleri önem arz etmektedir. Geleceğimiz tarımda. Ben tarıma önem verdiği için Sayın Başkana çok teşekkür ediyorum.” Panel soru ve cevap şeklinde devam etti.
Haber Merkezi

 

YORUM YAP