
7 Eylül 2014 tarihine kadar sürecek olan Anadolu ve Rumeli Kültürleri Festivali, muhteşem bir açılışla tüm renkleri ve kültürleri bir araya getirerek coşkulu anlara sahne oldu.
Silivri Belediyesi’nin katkılarıyla Silivri Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen ve ilçemizde bir ilki hayata geçirildiği Anadolu ve Rumeli Kültürleri Festivali açılışı, yağmur geçişlerine rağmen büyük bir coşkuyla yapıldı ve renkli karelere sahne oldu.
‘Kültürler buluşuyor, kültürler konuşuyor sloganıyla’ hayata geçen, Ağrı İli ve İlçeleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Alevi Kültür Dernekleri Silivri Şubesi, Bayburt Çerçi Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Silivri Bulgaristan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Erzurum Kültür ve Dayanışma Derneği, İstanbul Silivri Giresunlular Derneği, Gümüşhane İl ve İlçeleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Kars İli Kağızman İlçesi Çengilli Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Kastamonu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Silivri Manastır Göçmenleri Derneği, Silivri Kuzey Kafkasyalılar Derneği, Silivri-Selimpaşa Malatyalılar Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği, Silivri Romanları Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Silivri Rizeliler Derneği, Tokatlılar Sosyal Yardımlaşma Derneği, Öz Zonguldaklılar Sosyal Yardımlaşma Derneği ile Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Silivri Temsilciliği’nin katıldığı festival, Belediye önünden kortejle başladı.
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Belediye Başkan Yardımcıları, Silivri Demokrasi Platformu üyesi Süheyl Kırkıcı, CHP’li Belediye Meclis Üyeleri, sivil toplum kurum ve kuruluş temsilcileri, dernek başkanları ve üyelerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Önce davul zurna, sonra da tulum eşliğinde, horonlarla da kesilerek yapılan yürüyüş Atatürk Anıtı’na kadar sürdü. Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okutulmasının ardından Boşnakbahçe Mevkii’ndeki sergiye geçildi. Serginin açılış kurdelesi Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ve dernek başkanları tarafından kesildi. Yörelere ait ürünlerin yer aldığı stantlar tek tek gezildi. Yöresel tatlar bir bir tadıldı. Ortak bir platformda buluşan yöresel eşyalar, tatlar, tanıtılırken keyifli anlar yaşandı. Daha sonra Silivri Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Ömer Çetin’in sunuculuğunu yaptığı sahne gösterilerine geçildi.
IŞIKLAR: BİZ TÜRKİYE’YİZ
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, festival açılışında yaptığı konuşmada duygu ve düşüncelerini şöyle ifade etti: "Beş buçuk yıldır bu kadar festivaller yapıyoruz, ama inanın bu kadar heyecanlan ve mutluluğu ilk kez yaşıyorum. Duygularımı yeterince anlatabilecek miyim diye heyecana kapıldım. Gösterileri izlerken şunu düşündüm; biz Kafkaslarda kendini var etmeye kalkan, korumaya çalışan Çerkez’iz; Irak’ta o kimyasallar altında bombalanan çoluk çocuğunun fotoğraflarda gördüğümüz Kürt’leriz; Karadeniz’de o zor coğrafya altında bir şeyler üretmeye çalışan Karadenizliyiz; Belene kampında eziyet çeken, adları çevrilen, Bulgaristan göçmenleriyiz, Balkan coğrafyasında hem kendini hem kültürünü korumaya çalışırken vatan topraklarını kaybedip gemilerle gelirken çocukları öldüğünde onları denize bırakan Arnavut, Patriot, Çerkez’iz ve biz Türkiye’yiz. Bu akşam bunu anladım. Nar taneleri gibiyiz, ama dışı da Türkiye. Gerçekten doğru.
"TÜRKİYE’Yİ DE SİLİVRİ GİBİ YAPSINLAR”
Bir hayalim vardı. Biz de bir göçmen çocuğuyuz. Hepiniz gibi bir coğrafyadan gelmiş burayı yurt edinmiş bir ailenin çocuğuyum. Geçmişte Silivri çarşısına inerken boynumuz bükük, kenarda köşede sinmiş, ikinci sınıf sayılan bir ailenin çocuğuydum. Siyasi kimliğimi bir kenara çıkarıp koydum. Bize benim mensubu olduğum siyasi görüş dahi kızıyorsa, hiç kızmasınlar Türkiye’yi de Silivri gibi yapsınlar.
"BİZİ BİZ YAPAN DEĞERLERİ KORUMALIYIZ”
Bizi var eden kültürümüzü ve değerlerimizi koruduğumuzu göstermek istiyoruz. Onlardan koptuğumuz zaman, işte az önce gördüğümüz yöresel kıyafetler, tattığımız yemekler, çalınan türküler, oynanan oyunlar, okunan maniler v.s işte onlar bizi biz yapan değerler. Onlardan koparsak, onları unutursak, içi boşalmış sadece karnı doyan, kafası boşalan, kalabalıklar içinde yalnızlaşan, bir diğerin ötekisi haline gelen yabancılaşan, yok edilmeye çalışılan bir toplum haline geliriz. İşte bu değerleri ve zenginliği koruyarak, bu hoşgörüyü yaşatarak var olacağız. Biz büyük bir aileyiz. Hoşgörüyü ve samimiyeti içimizde yaşatacağız. Bu meydanlarda horonu da, halayı da, karşılamayı da Atatürk meydanında ilk defa bu akşam oynadık. Bundan sonra da oynayacağız. Emeği geçen bütün dernek başkanlarına çok teşekkür ediyorum. Bu yıl bir ilki gerçekleştirdik. Daha da güzelini yapmak için hepimiz düşünmemiz lazım. Bu güzellikleri yaşatalım. Bütün Silivrili hemşerilerim adına şükranlarımı sunuyorum.”
ÇİFTÇİ: HAYALİMİZ GERÇEKLEŞTİ
Festivalin organizasyonunu yapan Silivri Demokrasi Platformu adına Baki Çiftçi söz alarak şu konuşmayı yaptı: "Silivri Demokrasi Platformu olarak bu gün Silivri halkıyla bir hayali paylaşıyoruz. Demokrasiden, kardeşlik ve barıştan yana olan herkes bir barış sofrasına otursun. Çevremizi saran kan ve acı, gözyaşına karşı barışı ve kardeşliğe bir nebze katkı sunmak üzere çaba sarf ettik. Bunun için yöre derneklerine gittik. Ülkemizin ve bölgemizin, ta Kavkaslar’dan Balkanlar’a, Mezopotamya’dan buralara kadar gelmiş ekmek aş peşinde koşan insanları birbirlerine tanış etmek, birbirlerine dokunmak, komşuluk ve kardeşlik hukuklarını bir nebze olsun hatırlatmak için bir düş kurduk, yola çıktık. Buna katkı veren bütün dostlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu gün birlikte halaya durduk, işte bu düş gerçekleşti.
ÇİFTÇİ, TEŞEKKÜR ETTİ
Bu düş gerçekleşirken Silivri’nin demokrat Belediyesi ve Belediye Başkanı bize yüreğini açtı, bu projeye dört elle sarıldı ve bize cesaret verdi. İşte bu gün buradayız ve birlikte kardeşliği ve dostluğu ciğerlerimize çekiyoruz. Bütün zalimlere buradan seslenelim, biz barış içinde yaşamak istiyoruz. Kardeşlerimize lütfen kimse dokunmasın. Ateş ve kan herkesten uzak dursun. Sizleri sevgiyle selamlıyorum, Belediye Başkanımıza verdiği destek dolayısıyla teşekkür ediyorum.”
YÖRE SANATÇILARINDAN MUHTEŞEM PERFORMANSLAR
Sahne programı Ağrılılar Derneği Sanatçısı Ömer Serhadlı Kurt’un konseri ile başladı. Ağrılı Sanatçı Bora’nın da yer aldığı konser programının ardından, Ergin Barış Folklor Turizm Derneği halk dansları gösterisi gerçekleştirdi. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Silivri Temsilciliği Tokat Hubyar Semah gösterisi ile devam eden programda Tolga Sağ sahne alarak dinleyenlere türkülerle keyifli bir gece yaşattı. Gecede Bayburt Çerçi Köyü Halkdansları gösterilerinin hemen ardından Bayburtlu Sanatçı Devran sahne aldı. Silivrilileri coşturan Devran, tüm izleyenleri halay çekmeye davet etti. Trakyalısından, Ağrılısına, Rizelisinden Tokatlısına kadar herkesin hep birlikte halay çektiği ilk gün programının sonunda, Bulgaristan Göçmenleri Derneği Halk Dansları gösterisi gerçekleştirildi. Derneği koro sanatçıları Balkan müziklerinden oluşan repertuvarlarıyla keyifli bir final yaptı.
Festivalde sahne alan tüm sanatçılara ve dernek başkanlarına teşekkür plaketi sunuldu. Dernek Başkanları, organizasyona katkıda bulunan Silivri Belediyesi’ne teşekkür etti.
Anadolu ve Rumeli Kültürleri Festivali’nin programı şu şekilde devam edecek;
5 EYLÜL CUMA / 3.GÜN
18.00-23.00 Sergi Alanları Açık Olacaktır / Boşnakbahçe Mevkii
18.00 Panel "Kültürler Konuşuyor- Göç” / Sanat Parkı
Moderatör Baki Çiftçi
Araştırmacı-Yazar Faik Bulut
Akademisyen/Yazar Rıdvan Tümenoğlu
Halk Ozanı Dertli Divani
Akademisyen/Yazar Melih Duygulu
20.00 Kars Kağızman İli Çengililer Derneği Halk Dansları Gösterisi
20.15 Kars Kağızman İli Çengililer Derneği Sanatçısı İlhami Demir
21.00 Kuzey Kafkasyalılar Halk Dansları Gösterisi
22.00 Kastamonulular Derneği Sanatçısı Ahmet Aykın
23.00 Malatyalılar Derneği Sanatçısı Ahmet Satılmış
6 EYLÜL CUMARTESİ / 4.GÜN
18.00-23.00 Sergi Alanları Açık Olacaktır / Boşnakbahçe Mevkii
20.00 Silivri Manastır Göçmenleri Derneği Halk Dansları Gösterisi (Ahenk Sanat Kulübü)
20.45 Tokatlılar Derneği Halk Dansları Gösterisi
Tokatlılar Derneği Adına Şair Bahattin Boğa
21.00 Tokatlılar Derneği Sanatçısı Seyhan Güler
21.45 Rizeliler Derneği Horon Tulum Gösterisi
22.00 Rizeliler Derneği Sanatçısı Erol Şahin
7 EYLÜL PAZAR / 5.GÜN
18.00-23.00 Sergi Alanları Açık Olacaktır / Boşnakbahçe Mevkii
20.00 Romanlar Derneği Halk Dansları Gösterisi
20.30 Romanlar Derneği Sanatçısı Hüseyin Yamalı
21.30 Zonguldaklılar Derneği Halk Dansları Gösterisi
22.30 Zonguldaklılar Derneği Sanatçısı Baha Güneş
DERNEKLER ARASI FUTBOL TURNUVASI
Festival kapsamında dernekler arasında Futbol Turnuvası gerçekleşecek. 1-2 Eylül’de ön eleme maçlarının yapılacağı turnuvanın final maçları da 6-7 Eylül düzenlenecek. Renginar SALİ