Gülüş estetiği

Gülüş estetiği

30.04.2018 10:05:37

Özel Silivri Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Diş Hekimi Zeynep Banazılı, gülüş estetiğine yönelik yapılan tedavi sürecini anlattı.

Günümüz estetik diş hekimliğinde yapılan tedavilerin hepsi, kişiye özel olarak tasarlanır. Bu da demek oluyor ki, gülüş tasarımı herkes için yapılabilir. İdeal gülüşü kişide tasarlarken dikkat edilen birtakım parametreler vardır. Örneğin, hastanın alt dudağının üst kenarının gülerken oluşturduğu hat, alt dudağın kalınlığı, burun kenarları arasındaki mesafe, cinsiyet, yüz hatları, gülerken diş etlerinin ne kadar göründüğü gibi birtakım faktörleri dikkate alarak kişiye özgü bir tasarım yapmak mümkündür.
Gülüşünü beğenmeyen kişilerde öncelikle gülerken ve yüz kasları serbest haldeyken, çeşitli açılardan fotoğraflar çekilir. Alınan bu veriler, hastayla beraber incelenir. Diş hekiminin uzman görüşü ve hastanın beklentileriyle beraber gerekli notlar alınır. Sonrasında ise gerekli ise önce diş eti estetiği açısından tedaviler yapılır. Sonrasında yapılacak estetik tedavinin çeşidine göre seanslara geçilir.
Tedavi çeşitleri hakkında örnek vermek gerekirse, porselen lamina uygulaması, zirkonyum porselen, beyazlatma uygulamaları gibi. Bazen dişlere hiç dokunmadan, diş eti seviyelemesi ve beyazlatma uygulaması bile hastaları ciddi derecede memnun edebilmektedir. Bu sebepten, az önce belirttiğimiz gibi, kişinin gülüşünü beğenmemesine hangi faktörlerin neden olduğu teşhis edilir ve ona göre bir tedavi planı yapılır.
Kişinin gülüşü; yüz ifadeleri, mimikleri, yüz kaslarının çeşitli derecelerde kasılmasıyla bir ifade halini almaktadır. Bazı bireylerde ise gülüş sırasında üst dudak yüksekliğinin az olması, diş etlerinin gülerken fazla görünmesine sebep olabildiği gibi sağ ve sol taraftaki yüz kaslarından bir tarafa ait olanının fazla kasılması, gülüşte asimetriye sebep olabilmektedir.
Asimetrik durumu günümüz estetik uygulamaları ile simetrik bir hale getirmek mümkündür. Örneğin, botoks uygulamaları fazla kasılan ilgili bölgeye uygulandığında, kasılma azaltılır ve her iki tarafın dudaklarını eşit derecede çekmesi sağlanabilir. Bazı durumlarda ise köpek dişlerinden küçük azı dişlerine doğru, dişlerin damak tarafına eğimli olması dudağın yeterli derecede desteklenememesi olarak karşımıza çıkar. Böylece dudağın ve yanağın ilgili bölgeleri çökük bir görüntü verebilir. Bu durumlarda en ideal yol, tel tedavisi ile mevcut dişlerin pozisyonlarını değiştirmek olabilir. Diş hekimliğinde “Gummy Smile” denilen; gülerken diş etlerinin fazla görünmesi, diş estetiği açısından tedavisi mülkün olan bir durumdur. Öncelikle diş etlerinin ne kadar göründüğünü tespit edip, bu görüntüyü fotoğraflamak gerekir. Sonrasında yapılan planlama doğrultusunda diş etlerinin nereye kadar kesileceği kararlaştırılır. Kesim işlemi koter denilen cihaz ile lokal anestezi sayesinde kanamasız ve ağrısızdır. İyileşme periyodunda hastalar, normal fırçalamalarına yumuşak kıllı diş fırçaları ile devam etmeli ve diş etlerinin sağlıklı bir şekilde iyileşmesini sağlamalılardır.
Rahatça gülebilmek herkesin hakkıdır.Gelişen teknoloji gülüş estetiğinin elde edilmesini kolaylaştırmıştır.
Sosyal yaşantımızda büyük bir yer kaplayan gülüşün aranan estetiği elde etmesi deneyimli diş hekimlerinin ellerinde zahmetsiz ve kısa sürelidir.

YORUM YAP