Girişimci Kadınlardan farkındalık yaratan etkinlik

Girişimci Kadınlardan farkındalık yaratan etkinlik

10.03.2017 13:10:09

Silivri Girişimci Kadınlar Derneği hazırladığı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar programı ile izleyenleri düşündürdü, duygulandırdı ve umutlandırdı...

Silivri Girişimci Kadınlar Derneği, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliğini bu sene halka açık ve yoğun katılımla düzenlediler. Silivri Belediyesi Önder Yılmaz Sahnesinde gerçekleştirilen programda Girişimci Kadınlar hemcinslerinin yaşadığı toplumsal sorunlara duyarlı bir dokunuşta bulundular ve başarılarıyla ilklere imza atan, farkındalık yaratan isimleri her sene yaptıkları gibi onurlandırdılar.

TEATRAL ANLATIM DUYGUSAL FIRTINA YAŞATTI
Slayt gösterisi ile başlayan programda Silivri Kadın Girişimciler Derneği kadın sorunlarına ışık tuttular ve faaliyetleri hakkında izleyenlere ufak kesitler sundular. Öznur Kırkıcı'nın izleyenlerin tüylerini diken diken eden Ayten Mutlu imzalı “İsyan Türküsü” şiir performansından sonra Ünzile şarkısı bir ağızdan seslendirildi. Devamında Bahar Açay, Sultan Aydın, Dilek Dönmez, Aysun Akçay, Nedret Kahraman, Gülgün Narinç, Yasemin İçer ve Gizem Çelikkol'un kadının dünyasına dair sanatsal sunumları “Dünya bizi sevmedi”, “Anladım ki”, “Sulha Gelin”, “Kadınlar vardır” şarkılarıyla izleyenleri duygusal zirveye ulaştırdı.

SÜLEYMANOĞLU: HALA CİDDİ SORUNLARIMIZ BULUNMAKTA
Etkinlikte söz alan Silivri Kadın Girişimciler Dernek Başkanı Aynur Süleymanoğlu, 8 Mart'ın anlamına dikkat çekerek şu mesajları verdi: “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü münasebetiyle gerçekleştirdiğimiz kadın buluşmasında sizlerle birlikte olmaktan mutluluğumu bildirir, Silivri Kadın Girişimciler Derneğimiz adına “Hoşgeldiniz” diyerek, saygılarımı sunarım.
Her yıl 8 Mart dolayısıyla kadınlar anılır, kadınlar anlatılır, kadın hakları ve sorunları tartışılır. Kadınlar gününün kutlanmasına sebep veren olay ise ne yazık ki kelimenin tam anlamıyla bir trajedidir.
Bugünlere gelinene kadar verilen bütün mücadelelere ve elde edilen kazanımlara rağmen, tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de Türk Kadınlarının hala ciddi sorunları bulunmakta. Bunlardan en önde gelenleri; kadına karşı şiddet uygulaması, aynı zamanda da en sıklıkla maruz kaldığı haksızlık. Bu kadının affedici yanından öte ezilmiş ve çaresiz kimliğinden kaynaklanmaktadır. Aslında kadın hakları konusunda yasalar önünde arzu edilen yere gelindiği söylenebilir. Ancak uygulamada kadının çaresizliği halen devam etmekte. Ülkemizde üniversite mezunu kadın sayısı hızla yükselirken, ne yazık ki okuma yazma bilmeyen kadın sayısı hala yüksek seviyede. Bunun nedenleri de çok acı; ailelerin, erkekleri kızlara göre önde tutan geleneksel önyargıları, kızların bir an önce evlendirilmesi eğitimden daha önemli görülmesi, aileler çocuklarını evde çalıştırarak gelir elde edeceklerini düşünmelerinden oluyor.
Kadın ve erkek arasındaki ücret eşitsizliği ise yasalardaki tüm düzenlemelere rağmen çözülememiş durumdadır. Ama yine de her geçen gün kadın tüm verimliliği ile iş dünyasında da hak ettiği yeri almaktadır.”

“ÜLKEMİZDE KADINGİRİŞİMCİ ORANININ ARTMASINA İHTİYAÇ VAR”
Silivri Kadın Girişimciler Derneğinin 2010 yılında kurulup 41 üyeden oluştuğunu aktaran Süleymanoğlu “Dernek olarak iş kadınları arasında dayanışmanın geliştirilmesini, kadınların iş hayatında etkin rol üstlenmesini hedefliyoruz. İstihdam yaratacak girişimlerde destek olmak amacıyla, birçok projedeler yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Daha güzel gelecek için; kadın girişimcinin bilincini ve bilinirliğini arttırmaya, ekonomi, sosyal ve politik olarak statülerini geliştirmeye yönelik birçok faaliyeti yapmaya çalışmak çabalarımız arasında. Bunları yapmaya çalışırken, dernek bünyesinde çalışma komisyonları geliştirdik. Ülkemizde kadın girişimci oranının artmasına ihtiyaç var. Ekonomik açıdan güçlenerek kadının ve toplumsal hayattaki rolü de değişiyor ve gelişiyor. Eğitimli ve ekonomik açıdan güçlü olan kadınlar güçlü bir neslin yetişmesine de öncü oluyor.
Özetle; Kadınların iş hayatındaki varlığı, kalkınmanın en önemli göstergesidir. Gelişmiş bir ekonomi ve gelişmiş bir demokrasi iş dünyasında kadın istihdamının artırılmasına kadına yönelik şiddetin son bulmasına, kadının toplumsal statüsünün yükseltilmesine bağlıdır” dedi.
Süleymanoğlu konuşmasının sonunda teatral gösteriyi organize edip yöneten Öznur Kırkızı ve emeği geçen üyeleri tek tek tebrik etti, teknik destek sunan Nurşah Şero ve İbrahim Orçin ile orkestrasına teşekkür etti.

SİLİVRİ'NİN İLKLERİ ONURLANDIRILDI
Silivri Kadın Girişimciler Derneği'nin bu yılki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğinde ilçemizin ilk'leri de onurlandırıldı.
Silivri İlk Kadın Milletvekili Sıdıka Sarıbekir, Silivri İlk Kadın Meclis Üyesi Nursel Erel, Silivri İlk Kadın Mali Müşaviri Nevin Helvacıoğlu, Türkiye'de 12 İlk'in Kadını ve Derneğin Onursal Üyesi Lerzan Öke, Silivri'nin İlk Kadın Diş Hekimi Neşe Elmas, Silivri'nin İlk Ödüllü Fotoğraf Sanatçısı Emine Toprak, Silivri'nin En Uzun Görev Yapmış Kadın Nüfus Müdürü Gülperi Baysal, Silivri'de İlk Çocuk Romanı Yazarı Nisa Gizem Güral 8 Mart etkinliğine davet edilerek onurlandırıldılar.

IŞIKLAR: YILLARDIR YAPMAK İSTEDİĞİMİZİ, BİRSAATTE ANLATTINIZ
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, ilçemize kendi alanlarında ilklere imza atan kadınları tebrik etmek üzere çıktığı sahnede söz alarak görüş ve duygularını şöyle ifade etti: “Toplumların kalkınması ekonomiyle olmuyor. Parayla olsa savaşlardan kaçanlar Kuveyt'e, Katar'a giderler… Niçin Türkiye'ye geliyorlar? Biz bu coğrafyada bir vahayız. Atatürk'ün 1923'te kurduğu bu güzelim memlekette kadına verdiği önemi her geçen gün daha iyi anlıyoruz. İnsan zenginliği hiç bitmeyecek bir zenginlik. Toplumlar sanat ve kültürle zenginleşir; sadece parayla değil. Girişimci kadınlarımızın sanat ve kültürle yoğrulmasından çok güzel bir sonuç çıkmış, ifade ettiklerinize önem katmış. Yıllardır bizim yapmak istediğimiz şeyi burada bir saat içinde harika bir biçimde anlattılar. Hepsine çok teşekkür ediyorum. 400 yıllık bir tarihi binanın içinde bu etkinliği düzenledik yanında bir de müzemiz olacak, bir salonumuz daha olacak. İlçemizin geniş coğrafyasında sanatla, kültürle, severek, yanlışlara direnerek, karşı koymanın bu kadar güzel ve zarif olabileceğini anlatacağız. Severek yaşamak en büyük meydan okumaktır. Bütün kötülüklere, zorluklara direneceğiz sevgiyi hayatımızın merkezine koyacağız.”
Gösterinin başında anlatılan şiddet hikayelerine de üzüldüm. Nedir bu cinnet hali? Neler oluyor bize? Kadını ötekileştirmek, şiddet uygulamak ne dinimizde var ne töremizde… Bunun sosyolojik olarak araştırılması gerekiyor mutlaka, bu kin birimi neden kaynaklanıyor ve neden kadınlara bu denli yansıtılıyor? Dinimiz “Cennet analarımızın ayaklarının altındadır” diye buyururken yaşadıklarımız çok üzücü.
Dünyamızı daha güzel yapmak için kadınımızı kültürde, ekonomide, sosyal hayatta hak ettiği değerle var etmeliyiz. Bu duyarlılığı Silivri'de görmek beni çok mutlu ediyor. Sevgiler, saygılar sunuyorum; başarılarınızın devamını diliyorum”

BAŞARI ÖDÜLLERİ BU YIL DA SAHİPLERİNİ BULDU
Silivri Girişimci Kadınlar Derneği tarafından Yılın Emekçi Kadın Ödülü Perihan Öztürk'e, Yılın Girişimci İşkadını Ödülü Eda Ziko'ya ve Yılın Başarılı İşkadını Ödülünü Dilek Dönmez'e verildi.

TAMAYLIGİL: KADIN OLMAK ÇOK ZOR ADINIZ OLSA DA OLMASA DA
Yılın Emekçi Kadın Ödülü Perihan Öztürk'e takdim eden CHP İstanbul 3. Bölge Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, 72 yaşında halen işinin başında olan emektar işkadının yaşam öyküsü karşısında duygulandı. Tamaylıgil hissettiklerini şöyle paylaştı: “İnanılmaz bir şiir ve anlatım dinletisine şahit olduk. İlk andan itibaren kadın dayanışmasını ve kadının sesini, çığlığını belki de çığlık atmadan bu kadar güzel anlatan bir sunumu seyretmekten inanılmaz büyük bir mutluluk duydum. Gönülden tebrik ediyorum sizleri. Ellerinize, yüreğinize, dilinize sağlık demek istiyorum. Sevgili Perihan Anneme bu ödülü vermekten apayrı bir haz, şeref ve onur duydum. Anneler çok değerlidir. Anne ile yaşanan her anın, elinin uğru, şefkati eşsizdir. Perihan annemiz elini vererek hem Türkiye ekonomisine hem de kadın olarak ne kadar önemli işlerin altından kalkabileceği ve başarılı olabileceğinin ispatı. Kendisine bizlere verdiği bu güzel örnekten dolayı teşekkür ediyorum.
Kadın olmak Türkiye'de de dünyada da çok zor. Kadın güle bakar “İyi ki gülün dikeni var” der. Ama toplum bakar “Gülün dikeni var” der. Toplum bugün dünyaya baktığınızda savaşın, kardeşin kardeşi öldürdüğü ortamı menfaat, kazanç ve kısa dönemli büyük görünmek için yapıyor. Biz Türk kadınları olarak yedi düvele kafa tutmuş bir toplumun ve Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyetin ve emanet ettiği değerlerin kadınları olarak Perihan Annelerimizin evlatlarıyız. Onların açtığı yolda her zaman gurur ve onurla yürümeye devam edeceğiz, varlık ve sağlıklarına her zaman dua edeceğiz.
8 Mart kutlu olsun. Aynı zamanda bizlere bir anmayı da hatırlatıyor. Kadın olmak çok zor; adınız olsa da olmasa da… Tüm zorluklara rağmen iyi ki kadın var onunla birlikte bereket var, güç var, direnç var… Kadınlarla birlikte demokrasi var, insan hakları var ve sevgi var.”

AYNURAL: BU PROGRAMDA ERKEK OLDUĞUMA PİŞMAN OLDUM
Yılın Başarılı Girişimci Kadını ödülünü Eda Ziko'ya takdim eden İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Salih Aynural programa katılanlara şöyle seslendi: “Bu güzel programda emeği geçenleri tebrik ediyorum. Bir şeyi de itiraf etmek istiyorum; bu programdan sonra ben erkek olduğuma pişman oldum… Hayatımızı renklendiren, aldığımız her nefesi anlamlandıran, bizlere sevgiyi, aşkı ve romantizmi öğreten, kabalığımızı usta bir marangoz yaklaşımıyla incelten siz değerli hanımefendilerin Kadınlar Gününü kutluyorum iyi ki varsınız.”
Silivri Kadın Girişimciler Derneği'nin 8 Mart programı tüm katılımcıların “Bir başkadır benim memleketim” şarkısıyla final yaptı.

Renginar SALİ / Sevginar SALİ

YORUM YAP