Gencoğlu: Açıklanan süt fiyatları gözden geçirilmeli

Gencoğlu: Açıklanan süt fiyatları gözden geçirilmeli

16.01.2024 10:44:03

“Bu açıklanan süt fiyatları, tekrar gözden geçirilmeli çok geç olmadan, birçok soruna sebep olan fiyatlar en az 17.00 Lira olarak güncellenmelidir” açıklamasında bulunarak 13.50 liralık süt fiyatına karşı çıkan Silivri Ziraat Odası Başkan Vekili İhsan Süleyman Gencoğlu, üreticiyi bekleyen tehlike ve toplumsal sonuçlara dikkat çekti.

Silivri Ziraat Odası Başkan Vekili İhsan Süleyman Gencoğlu, açıklanan süt fiyatları ile ilgili görüşlerini yazılı bir açıklama ile kamuoyuyla paylaştı.
GENCOĞLU: BEKLENTİLERDEN UZAK BİR FİYATLA KARŞILAŞILDI
Gencoğlu'nun açıklaması şöyle: “Hafta sonu ulusal Süt Konseyi'nin açıkladığı süt fiyatı ve Tarım Bakanlığı'nın 2024 yılında 600 bin baş hayvan ithal edileceğinin kararı, tüm üreticilerde büyük hayal kırıklığı yarattı. 22 Ocak'tan itibaren geçerli olacak süt fiyatı %17,4 artışla 13.50 lira olarak belirlendi. Üreticinin gerçek maliyetlerini göz önüne alınca beklentilerden uzak bir fiyatla karşılaşıldı.
“SEKTÖRDEN KAÇIŞLAR HIZLANDI”
Son yıllarda açıklanan fiyatlar ile sektörden kaçışlar hızlandı. Tüketicinin daha ucuza süt ve ürünlerine ulaşmasının tek çözümü, üretici fiyatlarının baskılanması değil, girdi kalemlerine gelen zamların kontrolü ile olur.
“YILLARDIR BULDUĞUNUZ TEK ÇÖZÜM ÜRETİCİNİN SÜT VE ET FİYATINI BASKILAMAK”
Siz, piyasa ve borsalarda fiyatları belli olan hammaddeler ile üretilen yemde de maliyet belirleyip en çok kullanılan yem gruplarında da tavsiye fiyatı niye açıklamıyorsunuz? Mazota, ilaca, veteriner hizmetlerine, sigortaya, elektriğe, işçiye gelen zamlara niye müdahale etmiyorsunuz? Yıllardır aradığınız ve bulduğunuz tek çözüm üreticinin süt ve et fiyatını baskılamak.
“TÜRKİYE'NİN HAYVANCILIKTAKİ EN ÖNEMLİ SORUNU İTHALAT BAĞIMLILIĞIDIR”
Peki, sonuç ne oluyor? Sektörden çıkan köyünü terk edip şehre göçen, devlete ek yük getiren insanlar çoğalıyor. İnekler kesime gidiyor, sonra açıklanan komik süt fiyatının yanına da 600 bin baş hayvan ithalatı kararı almak zorunda kalıyorsunuz. Türkiye'nin hayvancılıktaki en önemli sorunu ithalat bağımlılığıdır. Damızlık materyal, yem hammaddesi, canlı hayvan, karkas et, çoban, aşı, ilaç, sperma her şey ithal ediliyor.
Elbette yukarıda saydıklarımız ülkemizde de üretiliyor. Ama bununla beraber 2010 yılından bu zamana canlı hayvan ve et ithalatına 11 milyar dolar ödendi. Yem hammaddelerine 3-4 milyar dolar (yıllık) ödeniyor. Kırmızı et fiyatındaki artış bahane edilerek ithalat her yıl katlanarak artıyor.
Yıllardır her gelen Tarım Bakanı bu sorunlara pembe ve bir türlü gerçekleşmeyen hayali çözümler açıklıyor.
“AÇIKLANAN SÜT FİYATLARI TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”
Bu açıklanan süt fiyatları tekrar gözden geçirilmeli çok geç olmadan, birçok soruna sebep olan fiyatlar en az 17.00 Lira olarak güncellenmelidir.”
Sevginar Sali

YORUM YAP