Gaziler Günü kutlandı

Gaziler Günü kutlandı

21.09.2016 07:11:35

Mustafa Kemal Atatürk'e gazilik unvanı ve mareşallik rütbesinin verilmesinin 95. yıldönümü Silivri Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen çelenk sunma töreniyle kutlandı.

19 Eylül Gaziler Günü kutlamaları bu yıl da kortej yürüyüşü ile başladı. Silivri Atatürk Anıtı önünde çelenk sunma töreniyle devam eden kutlamalarda İlçe Kaymakamı Faruk Bekarlar, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Hakan Karaaslan, Garnizon Komutanı Şener Kaytez, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, AK Parti İlçe Başkanı Rıfat Kutlu, MHP Silivri İlçe Teşkilat Başkanı Zafer Yalçın, Demokrat Parti İlçe Başkanı Halide Avlu, Silivri Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Salih Aynural, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Silivri Şubesi yönetim kurulu üyeleri, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Recep Akıncı, Yeni Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi Başkanı Ercan Çalışkan, İşadamı Şevket Kotil, mahalle muhtarları, siyasi parti temsilcileri, ordu mensupları, gazi ve şehit yakınları ile Silivri halkı hazır bulundu.

ŞANLI TÜRK BAYRAĞI GÖNDERE ÇEKİLDİ
Silivri Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı, Silivri Belediye Başkanlığı, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Silivri Şubesi, 19 Eylül Gaziler Günü kapsamında Ulu Önder Atatürk'e ve Türk devletine bağlılığımızın sembolü olan çelenkleri Atatürk Anıtı'na sundu. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, onun aziz silah arkadaşları ve tüm şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı'mız söylenerek şanlı bayrağımız göndere çekildi.

DOĞAR: VATANIMIZA SALDIRANLARA KARŞI HER ZAMAN KANIMIZI AKITMAYA HAZIRIZ
Terörle Mücadele Gazisi Ahmet Doğar, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında şunları kaydetti: “Öncelikle biz gazileri bu özel günümüzde yalnız bırakmadığınız için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bugün vatan için toprağa düşmüş, vatan için kanını akıtmış, hayatının baharında bayrak demiş, elini, kolunu, bacağını ülkesine ve milletine helal etmiş Mehmetçiklerimize vefa günüdür. Gaziler Günü, canlarını bu aziz millete adayan tüm gazilere kutlu olsun. Bu millet öyle bir millet ki vatanı, toprağı ve bayrağı için her zaman canını, kanını vermeye hazır. Son yaşadığımız 15 Temmuz sürecinde vatanına ihanet eden tüm hainlere lanet olsun diyorum. Bayrağımıza, toprağımıza, ezanımıza ne kadar bağlı olduğumuzu unutanlara çok iyi bir ders verdik. Dün olduğu gibi bugün de şehit nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir inancıyla bu aziz vatanın birliği ve bölünmezliğine ve ulusal değerlerine saldıranlara karşı her zaman kanımızı akıtmaya, canımızı feda etmeye hazırız.

“SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ, ANADOLU TÜRK TARİHİNİN EN ÖNEMLİ SAVAŞLARINDAN BİRİDİR”
19 Eylül'ün Gaziler Günü olarak belirlenmesinin elbette özel bir önemi ve anlamı vardır. “Hürriyet ve İstiklal Benim Karakterimdir” diyerek milli mücadeleyi başlatan devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e gazilik ünvanı 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce milli mücadelede en önemli dönüm noktalarından biri olan Sakarya Meydan Savaşı'ndan sonra verilmiştir. Büyük Önder gazilik ünvanını bütün askerlik hayatının en büyük iftiharı olarak taşıyacağını ifade ederken, vatanımızın kurtuluşunda düşmanla amansız mücadele eden malul veya gazi olarak hayat mücadelesi veren bu değerli şahıslara sahip çıkmak ve onlara saygılı olmak milletimizin tarihine ve mazisine bağlılığın bir ifadesidir diyor. Gazi Atatürk'ün bu sözleri gazilerimizin tescil edilmiş en büyük gurur ve teminatıdır. Aynı zamanda Atatürk'ün bir vasiyeti olarak kabul edilmelidir.

“BUGÜN HÜR OLARAK ALDIĞIMIZ HER NEFESİ ATAMIZA VE ONUN KAHRAMAN YOL ARKADAŞLARINA BORÇLUYUZ”
Herkes bilmelidir ki her ne şekilde olursa olsun, vatanımızın bütünlüğünü hedef alan güçler, kahraman güvenlik güçlerimiz ve vatansever Türk insanının mücadele azmi ve kararlılığı karşısında yok olmaya mahkûmdurlar. Bu cumhuriyeti kuran ruhtan aldığımız güçle onu koruyacak ve yaşatacağız. Bugün bu topraklar üzerinde aldığımız her hür nefesi borçlu olduğumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşlarının, bu vatan için toprağa düşen tüm şehitlerimizin ve ebediyete intikal eden gazilerimizin manevi huzurlarında saygıyla eğiliyor, kahraman gazilerimize ve onların değerli ailelerine saygılar sunuyor, biz rahat uyuyalım diye vatanın her köşesinde kahramanca mücadele eden Mehmetçiğe, şanlı ordumuza ve tüm Emniyet Teşkilatımıza buradan hepiniz adına selam ediyorum. Ne mutlu Türk'üm diyene!”

TOKSÖZ: SAVAŞI YUNAN TARAFI KAZANSAYDI ANADOLU'DA TÜK VARLIĞINDAN SÖZ EDİLEMEYECEKTİ
Doğar'dan sonra konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Silivri Şubesi Başkan Vekili Reha Toksöz, duygu ve düşüncelerini şöyle dile getirdi: “19 Eylül Gaziler Günü, aziz vatanımızın bağımsızlığı ve bekası uğrunda muharebe meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan kahraman gazilerimizin şeref günüdür. Gaziler Günü'nü kutlamanın gurur ve heyecanı içerisindeyiz. 100 sene önce Haçlı Ordusu hüviyetine bürünen emperyalist küresel güçler Türk'ün Anadolu'daki varlığına son vermek üzere topraklarımızı dört bir yandan işgal ettiler. Ülkemizi parçalamaya yönelik Sevr Antlaşması'nı milletimize kabul ettirmeye çalıştılar ve bu maksatla Yunan ordusunu Anadolu'ya sürdüler. Anadolu içlerine doğru ilerleyen Yunan ordusu 13 Eylül 1921'de Başkomutan Mustafa Kemal komutasındaki kahraman Türk ordusu tarafından Sakarya Meydan Muharebesi'nde hezimete uğratılmıştır. Çareyi savaş meydanından kaçmakta bulan Yunan ordusu 1 sene sonra Dumlupınar'da tekrar aynı akıbete uğratılarak topraklarımızdan tamamen atılmıştır. Sakarya Meydan Muharebesi, Anadolu halkının ölüm kalım mücadelesi olmuştur. Bu mücadele kaybedilseydi sömürgecilerin Anadolu'yu paylaşım planı olan Sevr Antlaşması gerçekleşecekti. Bu durumda Anadolu'da Türklerin varlığından söz edilemeyecekti. Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşları böyle bir tabloyu Türk milletine yaşatmadılar. Yokluktan var edilen bir ordu ile gerçekleştirilen Sakarya Meydan Muharebesi, bugünün hür ve bağımsız Türk devletinin yolunu açmıştır.

“MUSTAFA KEMAL ATATÜRK, MİLLET TARAFINDAN GAZİ ÜNVANI VERİLEN İLK ASKERDİR”
Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının önderliğinde yürütülen hürriyet ve bağımsızlık mücadelesi kıvılcımdan alev topuna dönüşerek zafere ulaşmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi bu zaferin anısına 19 Eylül 1921 tarihinde Sakarya Meydan Muharebesi'nin muzaffer başkomutanı Mustafa Kemal'e Türk milleti adına mareşal rütbesi ve gazi ünvanı vermiştir.
Mustafa Kemal Atatürk, millet tarafından gazi ünvanı verilen ilk askerdir. Kahraman gaziler, Gaziler Günü'nüz kutlu olsun. Sizler en büyük gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşayan birer temsilcilerisiniz. Sizler şehitlerimizle birlikte cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız.

“TÜRK MİLLETİ HAİNLERE HER ZAMAN DİZ ÇÖKTÜRMÜŞTÜR”
Ülkemiz bugün dün olduğundan daha fazla iç ve dış hainlerin yoğunlaşan tehditi altındadır. 15 Temmuz'da Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yuvalanan millet ve cumhuriyet düşmanı hainler darbe teşebbüsünde bulunmuşlardır. Bu darbe teşebbüsü Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerçek vatansever askerleri, emniyet teşkilatımızın ve asil milletimizin kahraman evlatları tarafından önlenmiştir. İç ve dış terör örgütü vatan hainleri aynı amaca hizmet etmektedirler. Bu hainlerin hedefleri ülkede karışıklık çıkartmak, Türk ordusunu yıpratarak Türkiye Cumhuriyeti'ni bölünmüş, zayıf bir ülke haline getirmek ve dolayısıyla küresel emperyalist güçlerin menfaatleri doğrultusunda Sevr'in gerçekleşmesini sağlamaktır. Bilinmelidir ki; su uyur, düşman uyumaz. Bütün bunlara karşı Türk milleti bağımsızlığı söz konusu olunca daha sıkı kenetlenmesini bilmiştir. Türk milleti azmi, iradesi ve kudretiyle bu hainlere her zaman diz çöktürmüş ve hüsrana uğratmıştır. 15 Temmuz darbe girişiminde ve diğer terör örgütlerinin kanlı eylemlerinde şehit olan asker, polis, koruyucu ve tüm sivil vatandaşlarımıza rahmet diliyor ve onları saygıyla anıyoruz.

“VATAN TOPRAKLARI BUGÜNE KADAR OLDUĞU GİBİ BUNDAN SONRA DA EN KUTSAL EMANET OLARAK MUHAFAZA EDİLECEKTİR”
Topraklarımızın bir daha istila edilmesine, bağımsızlığımıza göz dikilmesine ne biz ne de bizden sonraki nesiller hiçbir zaman müsaade etmeyecektir. Kan dökülerek vatan olan topraklar bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk şehit ve gazilere verilmesi gerek önemi şu sözlerle ortaya koymaktadır, “"Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimiz ile şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek onlara olan minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek milli bir görevdir.” Atatürk'ün bu sözleri ışığında, yüce devletimizin ilgili makamlarından ve aziz milletimizden şehitlerimizin emanetlerine ve gazilerimize her alanda ve her türlü ahde vefa duygusuyla daha fazla sahip çıkılmasını diliyoruz. 19 Eylül Gaziler Günü münasebetiyle, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını, aramızdan ayrılan gazilerimizi ve vatan uğrunda toprağa düşen tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, hayatta olan tüm gazilerimize esenlikler diliyorum.”

LİSE ÖĞRENCİSİNDEN DUYGULANDIRAN ŞİİR
Konuşmaların ardından Hasan Sabriye Gümüş Anadolu Lisesi öğrencisi Simay Asrın Çelen günün anlam ve önemine hitaben şiir seslendirdi. Orhan Şaik Gökyay'a ait ‘Bu Vatan Kimin?' adlı şiiri okuyan Çelen, duygu yüklü tonlamalarıyla bayrak sevgisini perçinledi.


Tören burada sona erdi. Saat 13.00'da gaziler, aileleri ve şehit yakınlarına Silivri Belediyesi tarafından yemek verildi.
Hazal BAŞARAN

YORUM YAP