Gazi öğretmenleri, şair/yazar İhsan Tevfik’le söyleşi yaptı

Gazi öğretmenleri, şair/yazar İhsan Tevfik’le söyleşi yaptı

16.01.2018 10:44:28

Şair /Yazar İhsan Tevfik, Gazi İmam Hatip Ortaokulu öğretmenlerinin konuğu oldu.

Gazi İmam Hatip Ortaokulu, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Kalite Takip Sistemi kapsamında ocak ayı programı içerisinde, ilçemizde kendi alanında isim yapmış eğitimcilerle kendi öğretmenlerimizi buluşturup sohbet yaptırmak amacıyla şair/yazar İhsan Tevfik'i ağırladı.

İHSAN TEVFİK'İN ÇALIŞMALARI
Bilindiği gibi İhsan Tevfik'in şiir ve yazıları: Cumhuriyet Kitap, Aydınlık Kitap, Radikal Kitap… gibi ulusal gazetelerin kitap ekleriyle; Buruciye Edebiyat, Absent, Papirüs, Hayvan, Ot, Eliz Edebiyat, Kitaplık, Kurşun Kalem, Mühür, Sonra, Şiirliçıkın, Üç Nokta, Yazılıkaya… gibi birçok dergide yayımlandı. “ Çıkın” adıyla çıkardığı edebiyat seçkisini 12. Sayıda “Şiirliçıkın” adıyla bir şiir dergisine çevirerek toplam 30 sayı çıkardı. Şiirli Çıkın, Silivri'nin uzun soluklu ilk edebiyat dergisi oldu ve birçok ulusal kütüphaneye girdi.
“Mübadele, göç, Rumeli kültürü ve yaşam” üzerine yazdığı araştırma yazıları; Rumeli Kültürü, Rumeli'nin Sesi, Sultanşehir, Sivas Kültürü, Hayat Ağacı, Köprü (Makadonya)… gibi dergilerde yayımlandı. “Mübadele ve Balkanlardan Göç” temalarıyla ilgili olarak çeşitli konferanslara, ulusal ve uluslararası sempozyumlara katıldı.

ESERLERİ
Yayımlanan Çalışmaları: “Geçit/Cemal Kırca Kitabı” (şiir-araştırma), “Dipsuları” (şiir), “Aşka Çırak Ölüme Usta” (şiir-2011 yılında 6. Uluslararası İstanbul Şiir Festivali Sevda Ergin Şiir Ödülü), “Sevgiye Durmak” (şiir), “İnsan ve Mekân Yüzüyle Mübadele” (araştırma), “Uzak Yazılarda” (seçme şiirler), “Gözleri Muhacir” (şiir- 2017 Yunus Nadi Şiir Ödülü) ve “Hasarlı Aşklar Tarihi” (şiir).

GAZİ ÖĞRETMENLERİ YAZARLA SÖYLEŞİ YAPTI
Gazi İmam Hatip Ortaokulu öğretmenleri, Okul Müdürü Selahat Özel'in de katılımıyla şair/yazar İhsan Tevfik'le edebiyat üzerine bol şiirli bir söyleşi yaptı. Okul Müdürü Selahat Özel'in davetinden büyük mutluluk duyduğunu ifade eden İhsan Tevfik, hoş anılarıyla da söyleşiyi renklendirdi.
Söyleşide Gazi İmam Hatip Ortaokulu Türkçe ve diğer öğretmenleriyle buluşan Tevfik, şiir yazmanın çok içsel bir şey olduğunu söylerken Sait Faik Abasıyanık'ın “Yazmasam deli olacaktım.” satırlarını dile getirdi.
Benden Sonra
benden sonra kim giyer
bu ayakkabıları
bir dost ya da bir dilenci
anne,
veriver gitsin..!
kim öper dudağımdan
fincanımla buluşup
anne,
kırıver gitsin..!
kim giyinir,
kim kuşanır
benden sonra bu yüreği
anne
………
Unutalım gitsin..!
İhsan Tevfik şiirini okurken Fazıl Hüsnü Dağlarca ile gerçekleştirdiği buluşmaların büyüsünden de bahsetti. Son Kuşlar kitabının hikâyeler yazmasında etkili olduğunu vurguladı. Aslında durum hikâyeleri okumasının ve onlara ilgi duymuş olmasının şiirle bağlantısı üzerinde durdu.
Kendi öğrencileriyle de okumak üzerine yaptığı sohbetlerin etkilerinden bahsetti. Öğrencilerimizin kitaplarla, şiirlerle buluşması gerektiğini söylerken okumanın erken yaşta kazanılması gereken bir alışkanlık olduğunu söyledi.
Seçici kurulunda Ataol Behramoğlu, Egemen Berköz, Muzaffer İlhan Erdost, Turgay Fişekçi ve Doğan Hızlan'ın bulunduğu, bu yıl 72'ncisi düzenlenen Yunus NADİ Şiir Ödülü'ne “Gözleri Muhacir” kitabıyla layık görülen İhsan Tevfik, bu ödülün kendisi için büyük onur olduğunu belirtti.
Okul Müdürü Selahat Özel, kendilerini kırmayıp davetlerine icabet ederek keyifli bir söyleşiye imza atan İhsan Tevfik'e öğretmenleri adına teşekkür etti.

Haber Merkezi

YORUM YAP