
Silivri İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Türkiye'de özgün bir model olma özelliği taşıyan “Fikirden Değere – Gençlerle Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Projesi”nin ilk eğitimleri başarıyla tamamlandı.
Öğrencilerin düşünsel üretimlerini somut çıktıya dönüştürmelerini, özgün fikirlerini koruma altına alarak girişimcilik bilinci kazanmalarını hedefleyen proje, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin vizyonuyla bütünleşik olarak tasarlandı. Bu kapsamda 9., 10. ve 11. sınıf öğrencilerine yönelik planlanan eğitimlerin ilk etabında, öğrencilere patent, marka, tasarım ve telif hakları gibi fikri ve sınai mülkiyet konularında temel bilgiler aktarıldı. Eğitimler, proje koordinatörü ve aynı zamanda patent danışmanı olan okul müdürü Aydın Aydın tarafından verildi.
Eğitim süreci boyunca öğrenciler; eleştirel ve yaratıcı düşünme, problem çözme, iş birliği yapma ve sorumluluk alma gibi becerileri uygulamalı olarak deneyimlediler. Her öğrencinin kendi özgün fikrini geliştirerek e-Devlet üzerinden başvuru sürecini öğrenmesi ve uygulaması amaçlandı. Bu süreçte öğrenciler, hem girişimcilik hem de yenilikçilik bağlamında farkındalık kazandılar. İlk etabın sonunda tasarım tescil başvurusu ve faydalı model başvurusu başarıyla gerçekleştirildi.
Silivri İlçe Millî Eğitim Müdürü İbrahim Hakkı DAMAT, eğitimi somut çıktıya dönüştürerek marka ve patent başvurusu gerçekleştiren iki öğrenciyi özel olarak tebrik etmek amacıyla eğitim alanını ziyaret etti. Öğrencilerle fikirleri üzerine sohbet eden DAMAT, onların fikir üretme ve geliştirme süreçlerine olan ilgilerini memnuniyetle karşıladı. Ayrıca proje ekibini, öğrenci merkezli ve üretime dayalı bu yaklaşımlarından dolayı takdir etti.
Öğrencilerin bilgiye erişen değil, bilgi üreten bireyler olarak yetişmesini önceleyen bu proje, Türkiye Yüzyılı'nın öncü gençliğini inşa etmeye yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
“Fikirden Değere” Projesi'nin önümüzdeki yıllarda Silivri genelinde tüm liselerde yaygınlaşması ve bir model hâline gelmesi hedefleniyor.
Haber MERKEZİ