Hüseyin Kuru

Ekonomi üzerine düşünceler ve notlar

Emlak sektörüne yönelik faaliyet gösteren emlakkulisi.com sitesinin sahibi, arkadaşım sayın Tebernüş Kireçci'nin ekonomi üzerine son yazısını alıntı yaptım, okuyalım.

                                                        ***

1) Altının onsu 1.587 dolar. Petrol fiyatları geriledi. Borsalar çöktü. Bitcoin ve kripto/sanal paralarda yüzde 50'lik düşüş yaşandı. Yükselmesi gereken tek enstrüman olan altının düşmesi son derece şaşırtıcı. Birileri insanlıkla dalga geçiyor.

2) Dünya genelinde yatırımda ezber bozuluyor. Yeni bir ekonomik düzene geçişin hazırlığı bunlar. Sadece ekonomik düzen mi? Değil. Yeni insanlık düzenine geçiş.

3) Bildiğimiz tüm ezberler bozulacak. Resmen insanlığın finans ve ekonomi alanındaki bilgi birikimi ile dalga geçen bir akılla karşı karşıyayız. Bu akıl insanları yatırım açısından sıfıra çıkarmaya kararlı. Sağ gösterip sol vuruyor. Sol gösterip sağ vuruyor.

4) Bu durumlarda yapılacak en ölümcül hata pozisyon değiştirmektir. Geçmiş krizlere baktığımızda zararda olanlar pozisyon değiştirdiğinde zararı katlamışlar. Bu hataya düşmemeye çalışın. Elinizdeki yatırım enstrümanı ne olursa olsun satmadığınız sürece zararınız realize olmaz.

5) Yapılacak en büyük yanlış piyasada oluşturulmak istenen algıya kapılıp elinizdekileri satmaktır. Kısa vadede kazançlı çıksanız da orta ve uzun vadede yanlış yaptığınızı kendiniz de göreceksiniz.

6) Bu düşüşler sonsuza kadar sürmez. Bir yerde dip yapar. Dipten sonra mutlaka geri yükseliş yaşanır. Unutmayın: Yatırım yaptığınız enstrümandaki büyük oyuncular ölmedi:) Batmadı:) Amaçları elinizdekileri ucuz fiyattan sattığınızda toplamak. Gelecekteki artıştan kazanç sağlamak.

7) Bugün finans piyasalarında yaşadığımız savaş küreselcilerle ulusların savaşı. Bu savaşın finanstaki raundlarını şimdiye kadar küreselciler kazandı. Bundan sonraki raundları kimin kazanacağı belli olmaz.

8) Merkez bankalarının sahipleri her ne kadar küreselciler olsa da ipler devletlerin elinde. Devlet yönetimleri merkez bankalarını piyasaya para pompalamaya zorluyor. Zorlamaya devam edecek.

9) Devletler bu savaşı kaybederse sonları geleceğinin farkında. Milletlerin biteceğinin farkında. Savaş daha fazla şiddetlenebilir. Savaşın şiddetini gördüğünüzde panik yapmayın. Sakin olun. Büyük resmi kaçırmayın. Gözünüz büyük resimde olsun.

10) Öldürmeyen yara güçlendirir. Sağlam duvar sallanır, ama yıkılmaz. İnsanlık yara alıyor. Almaya devam edecek. Ama bu yara insanlığın kaybedeceği anlamına gelmez. Bu savaşın kazananı insanlık olacak.

11) Böyle dönemlerde ekranlardan uzak durun. İyi bir yatırımcı sağlıklı karar almak için ekrandan hep uzak durmalı. Ama böyle dönemlerde ekrana ender bakmalı. Ekranların psikoloji bozduğu dönemdeyiz:)

12) Temeli sağlam bir yatırım enstrümanı eninde sonunda hak ettiği fiyatı fazlası ile görür. Fiyatlar eski seviyelerinin de üzerine çıkar. Rahat olun. Endişeye kapılmayın. Panik yapmayın.

                                                        ***

İmar Barışı'nı suistimale af yok..!

Muğla Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri, İmar Barışı'nı suistimal edenleri affetmiyor. Bodrum ve Muğla genelinde 6 bin binanın yapı kayıt belgesi iptal edildi, 846 yapı için yıkım kararı alındı.

Sabah Gazetesi'nden Kenan Gürbüz'ün haberine göre; Uydu fotoğrafları ve teknik ekiplerin kaçak yapıyla mücadelede Bodrum'da ilk aşamada 11'i otel ünitesinden meydana gelen toplam 19 projeyle ilgili denetimlerin ardından karasal alanda 475, denizel alanda ise 41 adet kıyı yapısına yönelik tutanak işlemi gerçekleşti. Ekiplerin Bodrum'da belediye ile yaptıkları çalışma sonrasında toplam 136 yapı için yıkım kararı alındı ve yıkım kararı alınan yapılardan yüzde 95'i yıkıldı. Bodrum dışında Muğla'nın Marmaris, Datça ve Fethiye başta olmak üzere 12 ilçesinde yürütülen incelemelerde ise 2.621 yapıda imar mevzuatına aykırılık tespit edildi ve mevzuata uygun olmayan yapıların yıkım işlemlerine yönelik idari süreç başlatıldı.

                                                        ***

Maketten konut satın alırken nelere dikkat edilmelidir..!

Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal, geçen hafta ki yazısında okuyucusunun sorduğu ''Maketten konut satın alırken nelere dikkat edilmelidir? Tüketici zarar görmemek için neler yapmalıdır? '' sorusuna cevap verdi.

  • Ön ödemeli konut satışı ile ilgili düzenlemeler 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da düzenlenmiştir.
  • Tüketicinin dikkat etmesi gereken en önemli husus, arsa üzerinde satışa sunulacak konut sayısı kadar kat irtifakı kurulması ve inşaat izinlerinin alınmış olmasıdır.
  • Özellikle inşaat ruhsatının bulunması yapılacak olan satış sözleşmesinin geçerliliğini etkiler.
  • İnşaat ruhsatı alınmadan tüketicilerle yapılan ön ödemeli konut satışları, tüketici yönünden geçersiz sayılır.
  • Ön ödemeli konut satışının tapu siciline tescil edilmesi, satış vaadi sözleşmesinin ise noterde düzenleme şeklinde yapılması zorunludur.
  • Sözleşmenin kanunda öngörülen resmi şekilde yapılmaması durumunda, yapılan sözleşme geçersiz kabul edilir. Ancak bunun 3 istisnası bulunmaktadır. TOKİ tarafından yapılan konut satışlarında, alacağın temliki hükümlerine göre yükleniciden alınan taşınmazlar ve resmi şekil şartını ileri sürmenin TMK madde 2 hükmü uyarınca dürüstlük kuralına aykırı olması durumunda sözleşme geçerli kabul edilir.
  • Sözleşmenin kurulmasından en az 1 gün önce tüketici bilgilendirilmeli.
  • Satışa konu konutun en çok 7 gün öncesine ait takyidatlı tapu kayıt örneğinin tüketiciye verilmesi zorunludur.
  • Ayrıca satıcı cayma hakkı süresinin sona ermesinden itibaren 30 gün içerisinde sözleşmeye konu konuta ilişkin satışı tapu siciline tescil ettirmek zorundadır.
  • İmzalamış olduğunuz sözleşmeyi mutlaka tapuya şerh ettirin.
  • İnşaat şirketinin tamamlama sigortası yaptırıp yaptırmadığını da mutlaka öğrenin.

***

İyi haftalar...

YORUM YAP