
Hürhaber Gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Uygun, Silivri’nin köy ve mahallelerinde yaptığı röportajlarla vatandaşların sorunlarının yetkili mercilere ulaşmasında aracı olmaya devam ediyor. Son durağı Ortaköy olan Uygun ve ekibi, belde belediyesi kapanarak Silivri Belediyesi’ne bağlanan mahallenin sorunlarına ayna tutmak için halkı dinledi. En çok şikâyeti Silivri Belediyesi’nin yaptığı yol çalışmaları hakkında dile getiren Ortaköy sakinleri, yolların temiz ve düzenli olduğunu ifade ederken, araç park etmek için hiç cep bırakılmamasından rahatsız olduklarını belirttiler. Ayrıca yıllardır sorun olarak kalan düğün salonu eksikliğini de vurgulayan vatandaşlar, Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın kendilerine söz verdiğini ancak henüz yerine getirmediğini söylediler. Röportajlarımıza katılan Ortaköy’ün eski Belediye Başkanı Erdinç Tabak da kendi zamanında düğün salonunu yapmamış olmanın pişmanlığını duyduğunu ifade etti. Tabak, Ortaköy’ün planlarının ise elde edilen en büyük başarılardan biri olduğunu söyledi. Ortaköy sakinleri sorunlarıyla ilgili gazetemize şu açıklamalarda bulundular:
"BELEDİYEYLE İRTİBATIMIZ ÇOK ZAYIF”
Orhan Turan: Ortaköy Belediyesi kapandıktan sonra hizmetler aksamaya başladı. Köyümüzdeki araziler satıldığı müddetçe belediye fakirleşecekti, belediye çalışamaz duruma gelecekti. Kimden yardım alacaktı? Hep devletten, ama devletin de belirli bir yardım kapasitesi var. Burada fabrikalar kuruldu da bizim köyümüz biraz kalkındı. Bizim tarlalarımızın hepsi miraslı. Mesela diyelim ki benim babamın 100 dönüm tarlası vardı, bana m² düştü, dönüm dahi değil. Bizim köyümüzün de kendi arazilerini belediye sata sata, yiye yiye bitirdi. Devletin bu belediyeleri Silivri’ye bağlamasının haklı tarafı var. Bir de artık mücavir alan içine aldı İstanbul burasını. Her türlü imarını falan artık onlar yapıyor. Bunu biraz insanların da düşünmesi lazım. Köyümüzde her şeyimiz var, iyi kötü bir şeyler yapılıyor. Ama belediyeyle irtibat olayımız çok zayıf. Çünkü bir tane kız var İletişim Merkezi’nde emlak vergisi topluyor bir de hoparlörle bağırıyor, başka hiçbir hizmet yok. Bugün acil bir durum olsa yangın çıksa ev yandıktan sonra gelebiliyor itfaiye. Gördüklerimi söylüyorum ben. Mesela ileriye bir park yapıldı, görüntü güzel ama hesapsız. İki tane araba geldiği zaman kilitleniyor. Büyük otobüsler iki üç defa tur atarak dönüyorlar. Bunu yapan adam 2 metre daha çektiremez mi sol tarafa, kocaman meydan. Misal bizim bir pazarımız var; insanlar iç içe. Daracık bir sokak böyle bir yere pazar kurulur mu? Çatalca Caddesi’ne yapsınlar pazarlarını millet rahat rahat alışverişini yapsın.
"EKSİK KALAN NOKTALARIMIZ VAR”
Özgür Uçan: Biz kendi bölgemizde huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşıyoruz, ama bizi sıkan Türkiye’nin genel durumu. Ortaköy’de çok ciddi sorunlarımız yok, yerel yönetim sorunlarla ilgilenmeye çalışıyor. Eksikler de var tabi, eksiklerimizi demokratik bir biçimde kendilerine aktarıyoruz. Onlar da bunlarla ilgilenmek adına çaba sarf ediyorlar. Ama tabi eksik kalan bazı noktalar var, bunları da mutlaka demokratik yollarla bir birimize açıklayacağız, konuşacağız. Suriye süreci iki ülke arasında hiç olmamış bir sorun gibi gösteriliyor. Bence orada daha barışçıl ve demokratik bir politika izlenmeli. Sanırım birilerinin çıkarlarına yarayacak bir şeyler var.
"BELEDİYEMİZİN KAPATILMASI İYİ OLMADI”
Mürsel Köksal: Belediyenin kapatılarak, Silivri’ye bağlanması Ortaköy için iyi olmadı. Bizim köy olarak yerinden yönetilmemiz daha iyi olurdu. Düğün salonumuz yok bunun yapılması gerekiyor. Eğer pazar yeri yapacaklarsa belediyenin kendi hizmet binasının olduğu yer var oraya güzel bir pazar yeri yapabilirler. Aynı Selimpaşa’da olduğu gibi. Ayrıca arazi yollarımız Ortaköy Belediyesi’nden nasıl alındıysa şuanda öyle. Hiçbir çalışma olmadı. Sanayinin de yolları aynı şekilde. Şuanda belediye elinden geldiğince hizmet yapma gayretinde. Ayrıca spor kulüplerine yaptığı yardım ve destekleri için Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’a teşekkür ederim.
"İSTANBUL DAHA PAHALI”
Ahmet Yıldırım: Ben yazları gelip 2,5-3 ay burada kalıyorum. İstanbul’da yaşadığım için burası fazla pahalı gelmiyor bana, İstanbul’da daha pahalı her şey çünkü.
"ORGANİK ÜRÜN SATIYORUM”
Naim Cihankar: Sebze çeşitleri satıyorum, hepsi organik. Halk bizden memnun, insanlar sebze çeşitlerini tanımıyorlar. Biz kendimiz yetiştirip satıyoruz ve satışlardan da memnunuz.
"BELEDİYENİN KAPANMASI KÖTÜ OLDU”
Barış Akgün: Lokantacılık yapıyorum, işler çok şükür iyi gidiyor. Belediye kapandıktan sonra kötü oldu. Ortaköy’ün en büyük eksikliği düğün salonu, başka bir şey yok.
"FİYATLAR AYNI”
Ertan Çatal: Fiyatlar geçen senin aynısı. Biz Pazar denetimi yapıp işgaliyeleri alıyoruz.
"AK PARTİLİ BELEDİYE BAŞKANI İSTİYORUZ”
Nurettin Yaman: Emekliyim, 20 senedir buradayım. Muhtarımızın da yetkilerini aldılar. Ortaköy’e AK Partili bir belediye başkanı istiyoruz. Hükümet onlarda Büyükşehir onlarda bizim belediyeyi de alsınlar.
"JANDARMA GÜVENLİKLE İLGİLENMİYOR”
Hasan Narin: Kahvecilik yapıyorum, sigara sorunumuz var. Her gün bin lira ceza yiyoruz. 5 bin lira oldu şimdi, dünyamız yıkılacak. Hangi vatandaşa derdimizi söyleyelim. Ben 15 nüfusa bakıyorum, ekmek parasını zor buluyorum. Dost dosta yardımcı olacak. Bizim belediye başkanımızı da söylüyorum, ayıptır, gelsin bir otursun, derdimizi dinlesin. Bin lira kira veriyorum, işçi parası veremiyorum. Sigara içeni görünce, jandarma yazıyor, belediye yazıyor. Başkan bir gün gelip de yanımızda oturmadı. Ben Bingöl vatandaşı olarak 38 senedir bu köydeyim, ağzımda diş kalmadı. Çobanlık yaptım şimdi de esnaf oldum buradan ekmek yiyeyim diye ona da belediye gelip ceza yazıyor. Gecenin 03.00’ünde hoş olmayan hareketler oluyor. İçki içen dışarı çıkıyor milleti soymaya kalkıyor. Muhtar da biliyor ama ses çıkaramıyor. Köyümüz bunlardan rahatsızdır. Jandarma anca sigara yakalamaya geliyor güvenliğe bakmıyor. Ortaköy’e yakışmayan hareketler oluyor. Gecenin 12’sinde benim burada kahvemden malım çalındı
"ÖN SEÇİMLE MECLİS ÜYEMİZİ KENDİMİZ SEÇECEĞİZ”
İbrahim Çeşmecioğlu (CHP Mahalle Temsilcisi): Mahalle olmamız bize hiç fayda sağlamadı. Büyük bir eksideyiz. Mezra gibi oldu köy, ticaret hacmi düştü, göç fazla, köyün yerlileri büyük oranda Silivri’ye göçüyor. Kalitesiz göç alıyoruz, ama bunu kimseyi aşağılamak maksadıyla söylemiyorum. Yığılma çok, kültürel etkinlik ve kalite azaldı. İnsanların burada yüzyıllarca oluşturduğu gelenek vardı, bu yok oldu. Şehirleşme sıkıntısı çekiyoruz, o sıkıntı boğacak gibi bizi. Ama şuanda mahalle olmamızın bize zerre kadar faydası olmamıştır, aksine müthiş kaybı var. Şehirleşmenin sıkıntısı, kaosu sürüyor bizim üstümüzde. Artık muhtarlık işe yaramıyor. Merkezden yürütmenin güçlüğünü anlatmaya gerek yok, sayın Belediye Başkanımız bu konuda elinden geleni elbette ki yapıyor. Çok fazla şikayetimiz yok, eksiklerine rağmen iyi niyetle çalışıyor. Bu büyük bir özveri. Ben hep yerinden yönetimi destekledim ve ondan yana oldum. Neticede bir şeyler yapılmaya çalışılıyor ve biz de bunu görmezden gelemeyiz. Burası 500 hanelik bir köy, ama düğün salonumuz yok. Sosyal manada şikayetlerimi daha önce söyledim. İnsanların bir araya gelip, Silivri’nin folklorunu, kültürünü, denizini, bağını, sirkesini, şarabını, pekmezini anlatacak bir yer yok. Kışın düğünler oluyor yapacak yer yok. Umumi tuvaletimiz bile yok. Bunlar şikayet olarak algılanmasın, Özcan Bey ve diğer çalışma arkadaşları bunları duysunlar. Belki duymuşlardır ama onların da her yere yetişebilmeleri uzaktan yönetimde mümkün olmayabiliyor. Zamanla giderilecektir herhalde. CHP olarak şunu söylemek istiyorum, biz sandığımızı koyup ön seçim yapıp meclis üyemizi seçeceğiz. Bu kesin, resmi olarak bize bu şansı vermeseler de gayri resmi yapacağız yine yapacağız. Umarım Mümin Bey de bizi bu konuda destekler.
"BELEDİYE BİRİM NOKTASINDA TUVALET YOK, KINIYORUM”
İsimsiz: Muhtarımız iyidir elinden geldiğince işlerimizi yapmaya çalışıyor. Belde belediyeleri kapandıktan sonra köyün durumu gerçekten içler acısı. Ayrıca bir çevre çalışması yapıldı bir de köyün içinde cadde çalışması yapıldı bu iki olay köye dışarıdan geliş akımını bitirdi. Zenginler, çiftlik evlerindeki insanlar gelmiyor. Çevre yolunu kullanıyorlar. Caddeler dar. Aslında güzel oldu ama dar olan yerlere bir çözüm üretemedi belediyemiz. Bir otopark alanı yapamadı. Gelen insanlar arabalarını nereye çekeceklerini bilmiyorlar, köylü biliyor ama dışarıdan gelenler bilmiyor. Yıllar önce çarşı dükkanlarımız vardı, yeni belediye buraya bir alternatif üretemedi. Belediye Başkanımız geçen sene Börek Festivalinde düğün salonu sözü vermişti, altına dükkanlar diye ama inşallah yaparlar. Çiftçilik de zaten devletin uyguladığı yanlış politikalar yüzünden bitti. Biz isteklerimizi Belediye Başkanımıza dolaylı yoldan ilettik. Bir spor alanı istiyoruz bayanların da kullanabileceği. Bu biraz daha acele olursa çok iyi olacak. Gençlerin daimi spor yapabilecekleri bir alan olmalı. Ayrıca ben bir vatandaş olarak meclis üyemi kendim seçmek istiyorum. Biz sandık koyalım seçimimizi yapalım Belediye Başkanı da bunu kabul etsin. Bir de önemli bir konum var; şurada belediyenin iletişim noktası var. Orada belediye elemanı olarak bir bayan çalışıyor. Ama bu belediye biriminde tuvalet yok bunun için defalarca belediyeye müracaat ettik oradaki arkadaşımıza destek olmak için. Bu çok büyük ayıp ve çok büyük bir eksiklik bu yüzden kınıyorum.
"YENİ PAZAR YERİ BELİRLENLENMELİ”
Özgün Uçan: Ben gıda üzerine pazarcılık yapıyorum. Pazarımız çok dar, ayrı bir pazar yeri düşünüyorlardı ama nereye olacak tam belli değil. Başkanımız geldiğinde bu konuda görüşmüştük. Bu konuda bir toplantı yapılıp bütün pazarcı arkadaşların fikri alınıp yeni bir pazar yeri belirlemek gerekiyor. Düğün salonumuz da yok bu eksikliğin de giderilmesini istiyoruz.
"YOLLARA CEP BIRAKILMASINI İSTEDİK BAŞKAN DİNLEMEDİ”
Ömer Erel: Ortaköy bitiyor, Belediyeydi mahalle oldu, geleceği kötü. Tepeden yönetiliyoruz, alınan kararlar o yörenin imkanlarına, yaşam şekline iş sahasına göre alınmıyor. Alt tabakalar korunmuyor. Tarım arazilerini de şöyle bitirdiler; milletten para almak için, milletin malını satmak için "18. Madde” dediler, yüzde 35’ini aldılar. Arkadan "Burayı arsa yaptık” dediler, 10 misli vergisini artırdılar. Adam ne yapacak çalışmasa icara verse, kimse almıyor o paraya. Herkes satmak mecburiyetinde kalıyor. Burası İstanbul’a yakın olduğu için arazi değerlendi, hissedarlar sağa sola dağıldı. Ufak esnaf da zaten marketler yüzünden kilitleniyor. Büyük marketler kapılara kadar geldi. Belediyeden hiçbir şey beklemiyoruz beklesek de yapmıyor zaten. Yolları çok dar yaptılar, hiç cep bırakmadılar insanlar arabalarını bırakamıyorlar. Başkanımıza iki sefer söyledik. Dedik ki "Biz seni kazandıralım diye bütün aileler toplandık, kazandıralım da başımız sıkışınca gelip dert yanalım diye”. Bizim belediyeden istediğimiz yollarımıza cep bırakmasıydı, o da onu önemsemedi.
"SEÇİMLERDE YİNEÖZCAN BAŞKAN ALIR”
Doğuş Çetin: İş yok, yazlıkçılar yavaş yavaş gelmeye başladı o zaman olacak inşallah. Belediye çalışmalarından memnunuz seçimlerde yine Başkan alır. Düğün salonumuz ve park yerimiz yok bu konuda hizmet bekliyoruz.
"BİSİKLETLE GEZECEĞİZ”
Nevzat Koçoğlu: Ben Selimpaşalıyım, yollardan hiç memnun değilim. Hız sınırını da düşürdüler bisikletle gezeceğiz artık. Ortaköy’de bahçem var onunla uğraşıyorum.
"GENÇLİĞE EĞİLİNSİN”
Celal Salcı: En büyük sıkıntımız yol. Arabamla geliyorum duracak yer bulamıyorum. Yazık, bu kadar yaya geçidine ne gerek var. Ortaköy’e düğün salonu ve kapalı bir spor salonu lazım, gençliği başka türlü kötü alışkanlıklar ve sokaklardan kurtaramayız. Gençliğe önem verilsin, gençlik kayıyor.
"MUTLUYUZ”
Rıdvan Demirbaş: Çok mutluyuz. Böyle bir ortam hiç gelmedi Türkiye’ye.
"SADECE YOLLARI YAPTI”
Münir Selvi: Özcan Işıklar burada sadece yolları yaptı.
"TARLADAKİ MAHSUL PARA ETMİYOR”
Sezai Kaçan: İstanbul’dan geliyorum servis şoförlüğü yapıyorum. Ortaköy’ün her şeyi güzel devlet çalışıyor. Tek sıkıntı ekim olmuyor, tarladaki mahsuller para etmiyor.
"YOL YAPACAĞINA DÜĞÜN SALONUNU YAPSAYDI”
Şahin Çolakoğlu: Sıkıntımız var. 10 gündür sular lağım akıyor, şimdi de kireç akıyor. İSKİ’yi aradım "İlgileneceğiz” dediler. Burada insan sağlığına değer yok. Milletin de başka beklentisi yok. Düğün salonu yapılırsa iyi olur. Ben mesela Eylül’de düğün yapacağım 8 bin lira veriyorum salona burada olsaydı 2 bin lira olurdu çalgıcı da buradaki arkadaşlar olurdu, hem de köyümün insanına yardımcı olurdum. Bu yolları yapacağına düğün salonunu yapsaydı Başkan. Biz Belediye Başkanına dedik ki buraya böyle tantanayla gelmeyin. Gel buraya bir vatandaşı al yanına "Şurayı bana gezdir” de. Şart mı yani 10 tane meclis üyesiyle gelmen. Bizim ülkemiz böyle gittiğimiz yere tankla gideriz. Bir de eski binaları yıkın dedim, ‘ihtarname gönderin, ya siz yıkın ya da belediye yıkacak deyin yıkıp parasını alın’ dedim. Burada bir tane ev yansa yanında 10 tane de bina yanacak. Bunları göremiyor mu bu adam? Sosyal Demokratız oy verdik ama böyle olmaz. Bunlar benim görüşlerim. Bu ahşap evler bu köy için büyük tehlike arz ediyor. Belediye başkanı buraya yanında sekreteriyle gelir not alır. Köylü benden ne bekliyor diye ama maalesef Başkanımız böyle yapmıyor. Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi 2023’e kadar onu seçersek bu salonlar falan olur belki ama 2023’e bu insanlar dayanamazlar. Erdinç Tabak’a da aynısını söyledik yapmada, Erdinç meyhaneyle evin arasından kurtulup bu insanların arasına girmedi.
"YOLLARIN DARALTILMASI SORUN”
Alper Erol: En büyük sıkıntımız şuanda yolların daraltılması. Başkan iyilik için yaptı ama olmadı. Villacılar bile Ortaköy’ü terk ettiler, biz esnaf olarak bile illallah ettik köye girmeye.
"DÜĞÜN VE SPOR SALONU İSTİYORUZ”
Abdullah Güzdemir: Belediye düğün salonumuzu yapsın, yıllardan beri söylüyoruz. Kapalı spor salonu da diğer eksiğimiz.
"GENÇLERE YER YAPILABİLİR”
Fırat Özoğlu: Gençlik için bir yer yok sadece lokaller var, belediye bu konuda bir şeyler yapabilir.
"YER ARAŞTIRIYORUM”
Mahmut Şirikçi: Emekliyim, buraya yerleştim. İş için geldim, emlak ve inşaat işi için yer araştırıyorum.
"MAHALLE OLMAK İYİ OLMADI”
İrfan Aydemir: Mahalle olmamız iyi olmadı. Silivri’de iş yerimiz vardı kapattık.
GÜZDEMİR: SANAYİ OLMASAYDI ORTAKÖY’ÜN HALİ İÇLER ACISIYDI
Ortaköy Muhtarı Fedai Güzdemir: 2 dönemdir muhtarlık yapıyorum. Eskiden beldelerimiz açıktı, bir giriş çıkış vardı, kaynaşma vardı. Şimdi maalesef ölü beldeye döndük. Ticari hayata gelince sağ olsun Erdinç Tabak zamanında 18. madde uygulanmıştı. Ufak parsellerimiz var bazen satış da oluyor. Ama civar köylerde işler maalesef perişan. UCZ ve A-101 marketleri geldi küçük esnaf kepenk kapatıyor. Esnaf ağlaşıyor. Hayat şartları zor. Bizim yine iyi kötü sanayimiz var, halkımız orada ekmek yemeye çalışıyor. Sanayi olmasaydı Ortaköy’ün iş daha da içler acısı olurdu.
"DÜĞÜN SALONUN TEMELİ BÖREK FESTİVALİNDE ATILABİLİR”
Düğün salonu konusunu başkanımıza ilettik. Düğün salonuna ve pazar yerine başlamazsa seçimlerde burada işi zor. Bugün yarın diyerek sürekli erteliyor bu konuyu ele alması lazım. Börek festivalinde temel atma töreni yapılacak diye duyduk ama göreceğiz.
"İSKAN VERSİNLER”
Biz de tapusuz değil ama iskansız çok ev var. Bunu özellikle Silivri Belediye Başkanı ve AK Parti İlçe Başkanı Metin Karakaş’a da söylüyorum buradaki insanlara iskanlarını versinler sonra taksitlendirme olarak yansıtsınlar bunları.
"KARAKAŞ OKUL SÖZÜ VERMİŞTİ”
Cadde ve sokaklarımızın isimleri kötü. Yeni bir tane de okulumuz yapılacaktı AK Parti İlçe Başkanı Metin Karakaş söz vermişti, öyle kaldı. Ben sadece verdikleri sözleri yerine getirmelerini istiyorum.
"SÖZLER YERİNE GETİRİLİRSE MÜKAFATINI GÖRÜRLER”
Öncelikle köylerimizin ve mahallelerimizin, muhtarlarımızın seslerini duyurduğu için Hürhaber Gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Uygun’a, kendim ve mahallelim adına sonsuz teşekkür ediyorum. Mahallemizin sorunlarını Belediye Başkanımız Özcan Işıklar da biliyor, diğer ilçe başkanlarımız da verdikleri sözleri yerine getirseler bizleri mutlu ederler ve onlar da önümüzdeki seçimlerde mükafatını görürler.
Esra TATAR