Demirkol, Sigara Yasağı Hakkında Bilgilendirdi

Demirkol, Sigara Yasağı Hakkında Bilgilendirdi

16.07.2009 10:29:52

Sağlık yönünden faydalı olan uygulamada 19 Temmuz itibariyle yasaklar konusunda daha kararlı ve etkili olacaklarını belirten Demirkol, "Sizin ve gelecek nesillerin sağlığı için gayret sarf ediyoruz" dedi.

Silivri Kaymakamı Ahmet Mesut Demirkol yaptığı açıklamada sigara yasağı çerçevesinde çalışacak olan Sigara Tespit Denetim Komisyonu'nu basına tanıttı ve uygulama hakkında bilgilendirdi: "Sigara Tespit Denetim Komisyonu, iki polis memuru, iki sağlık memuru, iki zabıta memuru ve amiri, Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Yıldırım, Emniyet Müdür Yardımcısı ve oda başkanlarından oluşuyor. Kendileri bu konuda yetkili ve etkili olacaklar. Bu toplantı bunun ciddiyetini ortaya koymak adına kamuoyunun bilgisine sunma noktasında basınımızdan yardım bekliyoruz. Afişler, Sağlık Bakanlığımızca gönderildi. Şimdiye kadar ilçemizde 12 kurum ve 8 vatandaş cezalandırılmış. Maxi Market'te bulunan kafeteryalar bazıları tekerrür olmak kaydıyla birden fazla, bunlar maalesef belediyemizce cezalandırılmayıp uyarı şeklinde ikaz edilmiştir. Onun da etkili olmadığını gördük ve halen orada sigara içildiğini üzülerek biliyoruz, görüyoruz. Denetim ekibindeki zabıta, sağlık ve emniyet memuru bağlamındaki komisyonun bundan sonra çok daha kararlı, etkili ve gayrimuayyen zamanlarda denetimlerini sürdürmesini burada planlayacağız, kararlaştıracağız. Tabi eskiye göre daha kapsamlı yasak söz konusu. Zaman zaman basında bilgilendirme yapıldığı gibi kahvehaneler, stadyum, meyhaneler, içkili yerler, lokantalar ve diğer umuma mahsus birçok yerde sigara yasağı başlamış durumda. Bu uygulamayı başarılı bir şekilde ilçemizde gerçekleştirmemiz Sağlık Bakanlığımız ve Valililiğimizce bizden isteniyor. Kaymakamlık olarak da bunun hem koordinatörü hem takipçisi olarak gereken titizliği göstereceğiz. İlçe Emniyet Müdürlüğümüz, İlçe Sağlık Grup Başkanlığımız ve belediyemiz de aktif ve yetkili konumda. Oda başkanlarımızın destek ve yardımlarıyla hep birlikte dayanışma içerisinde bu konuda başarılı olmaya kararlıyız ve adayız. Temennim vatandaşlarımızı sağlık yönünden faydalı olan bu uygulamada yasaklara uyan örnek vatandaşlar sınıfına sokmak. 19 Temmuz'dan itibaren bu yasak kapsamı, ilçemize hayırlı olsun. Bunu kabul etmeyen vatandaşlarımız bizi mazur görsün, biz onlar için çalışıyoruz. Onların ve gelecek nesillerin sağlığı için gayret sarf ediyoruz. Bu gün kabul etmeseler de daha ileride kabul edeceklerine inancımız tam."

19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren özel hukuk kişilerine ait olan lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler bir kamu kuruluşuna ait ise; dernek, kulüp lokali, sosyal tesis olarak kullanılıyorsa, sağlık, eğitim, kültür kurum kuruluşları içinde bulunuyorsa ve havalimanı, istasyon, liman, iskele, otogar, toplu taşıma araçlarının mola yerleri gibi alanların içinde yer alıyorsa bu mekanlarda sigara içmek yasak hale gelecek.

Her ilçede sağlık, emniyet, milli eğitim ve belediye temsilcilerinden oluşan toplam 300 kişilik denetim ekibi tüm kamu kurumları, özel hukuk kişilerine ait işletmeler, toplu taşıma araçları (taksi, minibüs, otobüs, vapur), tütün ürünleri satılan işletmelerde denetim yapacak. Denetim sonucunda tütün yasağına aykırı davrananlar hakkında cezai işlem uygulanması için kanunun yetkilendirdiği (mahalli mülki amir, kolluk kuvvetleri, belediyeler ve tütün alkol piyasası düzenleme kuruluna) kurumlara bildirim yapılacak. Sigara içen kişiye 69 TL, sigara içimine izin veren işletmeye 500-5 bin TL arasında ceza uygulanacak. "Sigara içmek yasaktır" yazısını asmayanlar ise bin TL ceza ödeyecek.       Çiğdem ÇAĞLAR

YORUM YAP