Değirmenci: Yıkılan gönül köprülerini kurmaya talibiz

Değirmenci: Yıkılan gönül köprülerini kurmaya talibiz

27.11.2018 11:29:40

CHP Silivri Belediye Başkan Aday Adayı Selami Değirmenci, 2019 hedeflerini ve çıkış gerekçelerini Hürhaber'e değerlendirdi.

Selami Değirmenci, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde 3. kez CHP'den belediye başkan adaylık şansı aradığı sürece ilişkin sorularımızı yanıtladı. Hedefleri, beklentileri ve görüşlerini içtenlikle paylaşan Değirmenci, yeni dönem ile ilgili en büyük iddiasını “Biz yıkılan gönül köprülerini kurmaya talibiz” ifadesiyle ortaya koydu.

“TOPLUMU TEKRAR ÇOK SESLİ HALE GETİRMEMİZ GEREKİYOR”
Sevginar Sali: Kaç yıldır aktif siyasettesiniz?
Selami Değirmenci: 1983 yılında SODEP'in kuruluşuyla başladım. 35 yıl doldu.
Sevginar Sali: Siyaset bu süreçte nasıl değişti?
Selami Değirmenci: İnsanların siyasetten beklentileri o zaman daha fazlaydı. Bugün toplumda ciddi bir yılgınlık var. Örneğin seçim zamanları yaklaştığında siyasi partilerin taraftarları sokaklarda daha yoğun bir biçimde mücadele içinde olabiliyordu. Oysa şimdi seçime 4 ay kala bezgin, mutsuz, çoğu da ilgisiz. Özellikle son 15-16 yıldır siyasete baskı yönetimi hakim oldu. Yukardakilerin talimatıyla fikirlerini özgürce söyleyen insanların cezalandırıldığı, korkarak kenara çekilmeye başladığı bir dönemdeyiz. Fikrini ifade eden insanlar yersiz gerekçelerle içeri atılıyor, işlerine müdahale ediliyor. Gittikçe sessizleşen, sorunlarını ortaya koymaktan çekinen, korkan bir toplum haline geldik. Bu tabi Türkiye'yi tehlikeli bir yere götürüyor. Buradan çıkış şart. Kimin iktidar olacağını belirlemekten ziyade toplumu tekrar çok sesli hale getirmemiz gerekiyor.

Sevginar Sali: Bu koşullarda insanları siyasete ikna etmek, siyaset yapmak zor olmuyor mu?
Selami Değirmenci: Elbette zor. Siyaset önderleri toplumu etkileyebilme adına söylemesi gerekenleri rahat bir şekilde ifade edemiyor. Yanlışları özgürce ortaya koyamıyorlar. Saydıklarımızın neticesinde de toplum gittikçe bilinçsizleşiyor. Genel iktidarı yönetenler toplumun düşünmesinin önüne geçiyor. Sadaka kültürü geliştirilerek, “Ben senin adına karar vereceğim. Al yardımını, sus, otur yerine. Zamanı geldiğinde git oyunu benim söylediğime ver” anlayışı gittikçe yaygınlaşıyor.

“HER DÖNEMDE SİLİVRİ HALKINDAN GEREKLİ DESTEĞİ ALDIĞIMA İNANIYORUM”
Sevginar Sali: Üç dönem belediye başkanlığı, bir adaylık ve son iki dönemde olduğu gibi önümüzdeki süreç ile alakalı da yeniden CHP'den Belediye Başkan Aday Adayısınız. Süreç nasıl ilerliyor?
Selami Değirmenci: Bir insan kendini her yere aday görebilir ama toplumsal karşılığı yoktur. Bir insan vardır toplumdan aldığı destekle ancak çıkabilir. Ben her dönemde Silivri halkından gerekli desteği aldığıma inanıyorum. Politikaya girdiğimden beri sadece partililerimden değil diğer siyasi görüşe sahip seçmenin de desteğini aldım, oy vermeyenlerin de en azından takdirini, sevgisini kazanmasını bildim. Aday Adayı olma sebeplerim arasında burada gördüğümüz eksiklikleri ortaya koyup bunları çözebilecek güce, bu vizyona sahip olduğumuzu düşünmek yer alıyor.
Biz kimseye geçmişte kazanılmış haklarımız elimizden alındı falan demiyoruz. Gelin Silivri halkına sorun diyoruz. Son 8 yıldır hiç ilçe yönetiminde bulunmadık. Üye yazmadık. Yazmak istediğimiz üyeler de partiye kabul edilmedi. Buna rağmen biz Silivrili vatandaşlarımıza ve partililerimize güveniyoruz. Onların tercihinin en doğru tercih olduğunu bu tercihe izin vermeleri gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz.

“ATANMIŞ BİR İRADEYE HERKESİN SAYGISINI BEKLEMEK DOĞRU DEĞİL”
2015 milletvekili ön seçiminde belediye ve ilçe yönetiminin aleyhimde çalışmalarına rağmen ilçede birinci oldum. Kontenjanlarda kullandıktan sonra 31 kişilik listenin 29. sırasında yer aldım. Seçim bitinceye kadar en çok çalışanlardan biriydim. Çünkü bir yarışa giriyorsanız sonucuna baştan katlanacaksınız. Atanmış bir iradeye herkesin saygısını beklemek doğru değil. Biz 6 aday adayıyız. Herkes kendine güvenerek bu yola çıkıyor. Ben de bu işi en iyi yapacağına inanlardan biriyim. Buna da partililerim karar versin istiyorum. Onların kararı saygıdeğerdir. Tüm üyelerin katılımıyla Silivri'de adayın eğilim yoklamasıyla belirleneceğine inanıyorum.

“BİZ YIKILAN GÖNÜL KÖPRÜLERİNİ KURMAYA TALİBİZ”
Sevginar Sali: 2009-2014'te de CHP'nin belediye başkan aday adayıydınız. O dönemlerde sizi aday göstermeyen iradenin bu sefer farklı davranacağına sizi düşündüren ne?
Selami Değirmenci: 2009'da anketlerde mevcut Başkanımız Özcan Bey %25, ben %75 çıkmıştım. Merkez Yürütme Kurulu'nda oylamadan da 17'ye 4 bizim kararımız çıkmıştı. Sonra malum bir Genel Başkan Yardımcısının üstün gayretleriyle bizim adaylığımız Sayın Baykal tarafından veto edildi. Çok haksızlığa uğradık ona rağmen son 10 günde çıkarak seçimin kaderini değiştirdik.
2014'e geldiğimizde Belediye Başkan ön seçimi yoktu, yine atamayla ama ilçe kamuoyunun düşüncelerini belirten bir meclis üyeliği eğilim yoklaması vardı. Yine mevcut Başkanımızla yarıştık. 9 – 0 bizim listemiz aldı. Bu Silivri halkının kimi istediğinin en iyi göstergesi değil miydi? Beşli komisyondaki bazı kişilerin ne sebep olduğunu bilmediğim nedenlerle ve Sayın Mustafa Sarıgül'ün “olmazsa olmaz yoksa ben adaylıktan çekilirim” baskılarıyla Özcan Işıklar'ın tekrar aday gösterilmesi yönünde karar verildi.
Ali değil de Veli'ye karar vermiş olabilirler ama oraya atanan kişi gösterdiği performansla onları haklı çıkarırsa zaten sorun yok. Biz Silivri'nin 10 yıldır doğru yönetilmediğine, yanlış kararlar alındığına inanarak bu göreve bir kere daha talip oluyoruz. Ben Silivri'yi tekrar ayağa kaldıracağımızı, yatırım atağıyla buluşturacağımızı, belediyeyi halkla barıştıracağımıza inanıyorum. Silivri Belediyesinin bugün hemşerileriyle gönül bağı kopmuş durumda. Silivrililer belediye başkanına ve yardımcılarına dilediği zaman ulaşamıyorsa, dertlerini anlatamıyorsa, sorunlarını çözdüremiyorsa burada çok ciddi problemler var demektir. Biz yıkılan gönül köprülerini kurmaya talibiz.

“KENTİ YÖNETENLER SIKINTILARI HALKLA BERABER YAŞAMIYORLARSA ÇÖZÜM BULMAKTA ÇOK ZORLANIR”
Sevginar Sali: Silivri'ye Belediye Başkanı olma isteğinizin nedenleri arasında intikam almak, bazı şeylerin acısını çıkartmak gibi sebepler var mı?
Selami Değirmenci: Kısa süreli kızgınlıklarım olmuştur. Birileriyle kavga etmişimdir. Ama hiç kimseye intikam duygusuyla yaklaşmamışımdır. 15 yıllık Belediye Başkanlığı dönemimde benimle kavga etmiş çok insan vardır ama belediyeye işleri düştüklerinde haksızlığa uğramamaları konusunda onların hakkını en çok ben savunmuşumdur. Az önce söylediğim gibi yıkılan köprülerin kurulması gerekiyor. Silivri halkının beni 3 dönem belediye başkanı seçerken bir bildiği vardı. Seçmediği zamanlar için de bunu kabul ediyorum. Ben Silivri halkına kendimi borçlu hissediyorum. Belediyeciliği iyi bildiğime inanıyorum. Kent rantının tamamını, kent halkının adına kullanacağıma kendim de inanıyorum, Silivri halkı da inanıyor. Son 10 yıldır yatırım yönünden kısır bir dönem yaşıyoruz. Bizim zor bir tarafımız var, mevcut Başkan partilimiz, eleştirirken, eksik gördüklerimizi söylerken çok zorlanıyoruz. Kendi partilinin hakkında konuşmak çok zor. Sorduğunuz gibi halk da soruyor, neden aday olduğumu söylemem gerek. Silivri'nin trafiği yaşanmaz hale geldiyse, bunca otopark sorunu varken, bir Kültür Merkezi hala yapılamamışsa sloganda dendiği gibi gerçekten Silivri'de yaşamak güzel mi? Kenti yönetenler sıkıntıları halkla beraber yaşamıyorlarsa çözüm bulmakta çok zorlanırlar. Hayali projeler üzerinde gezmeye gerek yok. İnsanlar sizden çok büyük şeyler beklemiyorlar. Bu kent öyle sloganla yönetilecek bir kent değil. Bu kenti yaşanılabilir, insanların buraya girmesini özendirebilir hale getirmemiz gerekiyor. Biz ekip çalışması yapmayı planlıyoruz. Bugün iddia edebilir misiniz ki kent/mahalle konseyi gerçek işlevini görüyor? Silivri'nin sorunlarını doğru tespit ediyor, tespit edilen sorunlarda belediye meclisine yansıyor, belediye de karar alırken o beklentiler doğrusunda çözüm üretiyor. Bunu söyleyebilmemiz mümkün mü son 10 yılda? Ben Silivri'de gençlerin bizleri fikir olarak çok çok aştığına inanıyorum. Ama onlara fırsat vermiyoruz, konuşturmuyoruz. 1994'ten itibaren belediye meclis toplantılarında tüm siyasi partilerin ilçe başkanlarını, demokratik kitle örgütlerinin başkanlarını, muhtarları davet eder mecliste de konuştururduk. Meclis üyesinin dışındakiler izler ama konuşamaz, yasal olarak suçtu, Kaymakam beyden defalarca uyarı aldım. ‘Demokrasiyi uygulamak suçsa bırakın biz o suçu işleyelim' dedim. Bazı arkadaşlarımız provoke etti ama böyle böyle demokrasiyi öğreteceksiniz insanlara. Eğer devam etseydi bugün Silivri Kent Parlamentosu çok farklı bir hale gelirdi. Bugün önümüzde duran bir çok sorunu yaşamazdık. Sorunları ve çözümleri iletecek o kadar insan var ki siz yeter ki dinlemesini bilin. Biz işte bunlara talibiz.

“BELEDİYE BAŞKANI HERKESLE GÖRÜŞEMEZ AMA HERKESİN SORUNUNU ÇÖZMEK ZORUNDA”
Sevginar Sali: CHP'nin iktidar şansını artırması için Silivri'de mutlaka yapması gereken nedir ve nasıl olacak sizce?
Selami Değirmenci: Söyledim ama bir kere daha üstüne basa basa söyleyeyim, kopan gönül bağını tekrar kazanmak. Sadece Belediye Başkanı değil, giriş kapısındaki görevliden tutun çaycısına kadar herkes kendini oraya gelen insanın hizmetkârı olduğuna inandırırsa o zaman o insana ona göre davranır, o insan da size ona göre davranır. Oraya gelen bir insan “Ben burada horlanır mıyım?” diye düşünürse o bağı kurma şansınız yok ki. “Efendim ben yoruluyorum, sinir sistemim bunu kaldırmıyor” diyorsanız e, sizi kimse de zorla tutmuyor. Yapamadığınızı gördüğünüzde bırakırsınız. Belediye Başkanlığı zorunlu bir görev değil ki. Bir Belediye Başkanı her gelen insanla görüşebilir mi? Mümkün değil. O zaman kadrolar niçin var? Belediye Başkanı herkesle görüşemez ama herkesin sorununu çözmek zorunda. 15 yıllık dönemim için bir Allah'ın kulu Başkana gittim de beni kapıdan çevirdi diyemez. Ben çözmemişsem sorunu yardımcım mutlaka çözmüştür, bundan sonra da öyle olacaktır. İnsanları mutlu edeceğiz. “Bu belediye benim evim, gittiğimde sorunum çözülür” diyecek. Bir imar durumu için insanları 2 ay bekletirseniz kimsenin size sempati ile yaklaşmasını bekleyemezsiniz.

“GEÇMİŞ HATALARDAN DERS ALARAK, GENÇLERE ÇOK FIRSAT VEREREK BİR DÖNEM BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPACAĞIM”
Sevginar Sali: Silivri'yi, iktidar alternatifi tüm partilerden, yönetmeye talip isimler son 20 yıldır aynı. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Selami Değirmenci: Bunlar tamamen bizim eksikliğimiz. 2009'a dönelim. Bugün belediyede görev alan Doruk, Bora, Melih arkadaşımız benim siyasete kazandırdığım arkadaşlar. Yine ikinci döneme geldiğinizde ön seçimle gelenler hepsi genç arkadaşlarımızdan oluşuyor. 2009'da da ben Belediye Başkanı olsaydım o gençlere yetki verip, halka birebir temas ettirip sorun çözümünde fırsat tanıyacaktım. Bu da onların siyaseten yetişmelerini sağlayacaktı. 2014'te de aynı şeyi arzu ettim. Ben geçmiş hatalardan ders alarak, gençlere çok fırsat vererek bir dönem Belediye Başkanlığı yapacağım. Sadece bir dönem yapacağım, bu çok net. 2014'te de Belediye Başkanı olsaydım bugün Bora kardeşim gibi en az 5-6 tane kardeşimiz Belediye Başkanlığında yarışıyor olacaktı, görev sürelerince yetki de verecekti. “Ben sana Başkan Yardımcılığı görevi verdim, düğünde nikâh kıy, altın tak” çerçevesinde Başkan Adayı yetiştiremezsiniz. Bora kardeşimizin vatandaşların sorunlarını çözme konusunda inisiyatif kullandığını gördünüz mü? O onun yeteneksizliği değil, öyle bir şans verilmedi. Sadece belediye meclisinde insan yetişmez, parti yönetiminde son 10 yılda kendini gösterebilmiş bir tane insan bana gösterebilir misiniz İlçe Başkanı dahil? Yok. Kimse konuşturulmuyor. Partide hiçbir çalışma yaptırılmıyor. Oysa Silivri'de fırsat verildiğinde kendini gösterebilecek öyle gençler var ki… Fırsat verilmiyor. ‘Aman sivrilmesin de beni geçmesin' anlayışıyla gittiğiniz zaman geçilmeye mahkûmsunuz. Düşünün bu partinin 6 aday adayı var, İlçe Başkanı bir tanesini alıp Genel Başkanla görüşme yapıyor. Ayıp değil mi? Haksızlık değil mi? Diğer partinin bütün aday adayları bir masanın etrafında toplanıyor. Siz bizim İlçe Başkanının bırakın Genel Başkana gitmeyi ilçede mevcut aday adaylarıyla toplantı yaptığını gördünüz mü? Bana kötülük etmiyor, malzeme veriyor. Genel Merkez'e de derdimi anlatmakta fırsat vermiş oluyor. İşte böyle ayrımcı bir insan bizde İlçe Başkanı! Bir tek toplantı yapmadan aday belirleyeceğiz. Bir toplantı yapsan da bütün aday adayları örgütün önünde kendini ifade etme şansı bulsa kötü mü olur? Suna hanım mı bu partinin yetişmiş kadrosu olacak? Biz insan yetiştirmiyoruz, kısıtlıyoruz. Ben Özcan beye yeterli desteği verdiğime inanıyorum. O desteği doğru kullanıp kullanmamak da onun görevi. Bora arkadaşımız CHP'de nasıl siyaset yapıyor, kim getirdi CHP'ye onu? Demek ki bulup çıkarıyorum bir yerlerden bir şeyler. Biz aday olursak minimum 22 tane meclis üyesi olacağımıza inanıyoruz. En az yarısı kadın olacak. Listenin %75'i de gençlerden oluşacak. Kadro yetiştirmeye kararlıyız.

“AK PARTİ'YE OY VERMİŞ BİRÇOK İNSANIN DA OYUNU ALACAĞIMA İNANIYORUM”
Sevginar Sali: Yerel seçimlere girerken partilerin ittifak girişimleri şekillenmeye başladı. Silivri açısından nasıl etkisi olur sizce?
Selami Değirmenci: Üst yönetimlerin almış olduğu kararlar buradaki ittifakı çok fazla ilgilendirmez. Burada kurulacak yerel ittifaklar çok önemli. İYİ Parti, HDP, MHP, Saadet Partisi, CHP, DP, Vatan Partisi adını (unuttuklarım olabilir), sonuçta bu ittifakı buradaki kişiler sağlayabilir. Hiçbir partinin kendi oyu Belediye Başkanı olmasına yetmeyeceği aşikar. Bunu da en iyi ben yapacağım. Geçmişte particiliğin çok daha keskin çizgilerle ayrıldığı dönemde yaptığım en güzel örneklerdir ikisi de 1994-1999 da. Ben aday olursam ittifakların ötesinde AK Parti'ye oy vermiş birçok insanın da oyunu alacağıma inanıyorum.

“SİLİVRİ'NİN ATAK YAPMAYA İHTİYACI VAR”
Sevginar Sali: Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Selami Değirmenci: Yerel seçimlerin Silivri'mize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Kim olursa olsun inşallah Silivri hak ettiği bir yönetime kavuşur. Silivri'nin atak yapmaya ihtiyacı var. Çok zaman kaybettik. Önümüzdeki dönem Silivri halkına arzuladığı hizmetleri kazandırmasını temenni ediyorum. Bana bu fırsatı verdiğiniz için de size teşekkür ediyorum.
Haber Merkezi

  • ETİKETLER
PAYLAŞ
« Önceki Neler oluyor...
Sonraki » Öğretmenlerine not bıraktılar

YORUM YAP