Cumhuriyet’imizin 100. yılında 100 çınar toprakla buluştu

Cumhuriyet’imizin 100. yılında 100 çınar toprakla buluştu

9.11.2023 10:44:34

Silivri Belediyesi tarafından Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kıymetli eseri Cumhuriyet'imizin 100. yıl anısına 100 çınar toprakla buluştu. 398980947_900673671420633_8306441382046696256_n

Silivri Belediyesi tarafından, Cumhuriyet'imizin 100. yıl anısına 100 çınarın ekildiği orman kuruldu.
Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, AK Parti ve MHP'li Belediye Meclis Üyeleri, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, Demokrat Parti İlçe Başkanı Halide Avlu, Belediye Başkan Yardımcıları Emre Sarısaltıkoğlu, Harun Akkan ve Hasan Solak, mahalle muhtarları, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, Silivri Birleşik ve Esnaf Odası Başkanı Nuray Koçer, Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Ercan Çalışkan, Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatif Başkanı Şaban Erdan Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, Şoförler Odası Başkanı Recep Akıncı, Rizeliler Derneği Başkanı Sinan Abdullah Azder, MHP Kadın Kolları Başkanı Arzu Akbaba, Silivri Belediyesi Eğitim Akademisi öğrenci ve öğretmenleri ağaç dikim törenine katılanlar arasındaydı.
Tören Cumhuriyet'imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.398978491_900675781420422_4060085869048605606_n
ÖZDEMİR: ATA'MIZIN YADİGÂRI ÜLKEMİZE YAPTIĞIMIZ EN UFAK BİR ŞEY, GELECEK NESİLLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Eğitim Akademisi'ni temsilen öğrencilerinden İlayda Özdemir söz aldı. Özdemir, konuşmasında şu ifadelerine yer verdi: “Yapmış olduğumuz ağaç dikim etkinliği, bazıları için çok kolay gözükebilir ama Ata'mızın bize yadigâr olarak bıraktığı ülkeye en ufak bir şey bile yapmamız gelecek nesillere bırakacağımız çok önemli bir şey. Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz'a çok teşekkür ediyorum. Destek olmak bizler için büyük bir onur.”
ERTUĞRUL: DOĞAYA YAPILAN YATIRIM, GELECEĞE YAPILANDIR
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, konuşmasında şu sözlerine yer verdi: “Şuan burada çok değerli bir çalışma yapılıyor. Doğaya yapılan yatırım, geleceğe yapılandır.399029289_900673578087309_1258098192046255691_n
ÖĞRENCİLERE TEBRİK
Öğrencilerimizle yapılmış olması çok daha önemli ve kıymetli. Öğrencilerimizi bilinçli bir şekilde yaptıkları içini tebrik ediyorum.
“DOĞAYA NE KADAR DEĞER VERİRSEK, YAŞAM SÜREMİZİ O KADAR UZATMIŞ OLURUZ”
Endüstriyel bir toplumda, doğaya ne kadar değer verirsek, yaşam süremizi o kadar uzatmış oluruz. İnsanlık artık toprağa değer vermeye ve topraktan elde ettiği ürünler, neticesinde beslenmeye ve yaşamını devam ettirmeye çalışıyor. İklim değişikliğinin de son zamanlarda farklı arz etmesi ve afetlerin yaşanmasıyla birlikte ağaçlandırma çalışmaları önem kazanıyor.
“ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLERDEN UZAKLAŞMAK LAZIM”
İnsanın yaşam ve beslenme tarzında şunu öneririz; hayvandan, topraktan ve denizden gelen ürünleri tüketmek lazım. Endüstriyel ürünlerden uzaklaşmak lazım. Toprağa ve doğaya yapılan her türlü yatırımın yanındayız.398983559_900673814753952_5305129330505693601_n
“SİLİVRİ'YE HAYIRLI OLSUN”
Belediye Başkanım ve öğrencilere bu çalışmalarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Yeni Mahalle'ye ve Silivri'mize hayırlı olsun.
YILMAZ: SİLİVRİ'MİZİN HUZURU, REFAHI VE GÜVENLİĞİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, törende yaptığı konuşmada şu sözlerine yer verdi: “Cumhuriyet'imizin 100. yılı münasebetiyle 100 adet çınar ağacını toprakla buluşturduğumuz törene hoş geldiniz. Göreve geldiğimiz günden beri tarihiyle, doğasıyla, kültürüyle eşsiz bir güzelliğe sahip olan Silivri'mizin huzuru, refahı ve güvenliği için çalışıyoruz. Tüm sakinlerimizin kaliteli bir yaşam sürmeleri için birçok projeyi hayata geçiriyoruz. Şehrimizin altyapı sorunlarını birer birer çözüyor, cadde ve sokaklarımızı modernize ederek asfalt, kaldırım ve aydınlatma çalışmalar ile yeniliyoruz.
“İLÇEMİZİ BETON YOĞUNLUĞUNA MAHKÛM ETMİYORUZ”
Tüm bunları yaparken yeşil alanlarımızı koruyor ve yeni yeşil alanlar oluşturuyoruz. İlçemizi beton yoğunluğuna mahkûm etmiyoruz. Çünkü bizim tarım, üretim ve sosyal politikalarımızda hep doğa var, hep yeşil var, hep gıda güvenliği var; her şeyin odak noktasında “insan” var.
“AĞAÇ DİKMEK SADAKADIR”
Sevgili Peygamberimiz bir hadisinde şöyle buyuruyor: “Ağaç dikmek sadakadır. Diktiğiniz ağaçtan yaşayan canlılar faydalandığında size oradan bir sadaka bahşedilir.”
Yine bir başka hadisinde “Kıyametin koptuğunu görseniz de elinizdeki fidanı dikin” buyuruyor.
Biz de bu düşünceden hareketle gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir Silivri bırakmak amacıyla doğaya, çevreye, yeşile yatırım yapıyoruz.398996094_900673791420621_3257892713189654148_n
YAPILAN HİZMETLER
Bugüne kadar Millet Bahçesi ve Gölet Park başta olmak üzere 55 ayda 55 park ve spor alanını ilçemize kazandırdık.
Boğluca çevresine yaptığımız yeşil alanlarla adeta hayat verdik.
Nakipoğlu ailesi iş birliğiyle 30 dönüm arazimizde 5.100 zeytin fidanını toprakla buluşturduk.
Park ve Bahçeler Müdürlüğümüzün marifetiyle tam 35.000 ağacın dikimini gerçekleştirdik.
Küçüksinekli ve Murat Çeşme gibi kaderine terk edilmiş doğa harikası mesire alanlarına sahip çıktık.
Selimpaşa Pazar yeri ve GES projesi gibi, Selimpaşa 1.sınıf atık getirme merkezi gibi doğa ve çevre dostu eserler inşa ettik.
Yine çevre dostu Alipaşa ek hizmet binamızın da yapımında sona yaklaşıyoruz.
Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planımıza yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Projelerimize toplumun tüm kesimlerini, özellikle de çocuklarımızı dâhil etmeyi hedefliyoruz.
“GELECEK NESİLLER BU BİLİNÇLE YETİŞİRSE TÜM CANLILAR HAYAT BULMAYA DEVAM EDECEK”
Çünkü gelecek nesiller bu bilinçle yetişirse, insanlar başta olmak üzere bu yerkürede yaşayan tüm canlılar hayat bulmaya, nesillerini sürdürmeye devam edeceklerdir.
Zira çevre tüm canlılar için yaşamsal öneme sahiptir. Dünyayı saran küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği, hızlı nüfus artışları, bilinçsiz tüketim üzerimizdeki baskıyı artırmaktadır.
Hayatımızın olmazsa olmazı doğal kaynaklarımızın her geçen gün biraz daha azaldığı bilinen bir gerçektir.
Hiç kuşkusuz bu bilinçsiz tüketimin ve tahribatın en önemli unsuru insanın ta kendisidir.
“YEŞİL VE CANLI BİR
TABİAT, GELECEK NESİLLERE BIRAKACAĞIMIZ EN GÜZEL EMANET”
Bu nedenle çevremizin, şehirlerimizin ve kaynaklarımızın maruz kaldığı olumsuz etkenler iyi bir eğitim, toplumsal bilinç ve geleceğe yönelik yatırımlarla önlenebilecektir. Bilinçli tüketici olmak ve tasarruf etmek, çevreyi temiz tutmanın en önemli unsuru olduğu unutulmamalıdır. Yeşil ve canlı bir tabiat, gelecek nesillerimize bırakacağımız en güzel emanettir.
“ÇINAR, GÜCÜ, KUDRETİ VE UZUN ÖMRÜ TEMSİL EDER”
Çınar, gücü, kudreti, dayanıklılığı ve uzun ömrü temsil eder.
Çınar ağacı, dünya üzerinde binlerce yıl hüküm süren Türk Milleti için çok özel bir ağaçtır.
Hiç dikkat ettiniz mi? Etrafınızda, şehir merkezlerinde koca koca, yaşlı çınar ağaçları vardır. Peki, bunların orada olmasının bir nedeni olduğunu düşündünüz mü? Evet, onların orada olmasının bir sebebi var. Yani rastgele oluşmuş ağaçlar değillerdir.
Milletlerin tarihlerinde birçok varlık önemli bir yer almaktadır. Kimi ayıyı sever, kimi aslanı, kimi kurdu. Türklerde de kurt kadar önemli başka bir canlı çınar ağacıdır. “Ulu ağaç” olarak nitelendirilen çınar evin ağacıdır.
Doğumun temsilcisi olan çınar, yapraklarını geç dökerse kışın geç geleceğini, erken dökerse sert geçeceği inanışı vardı. Hatta çocukları doğduğunda bir çınar ağacı diken aileler, uzun ömürlü olmalarını istedikleri için böyle bir şey yaparlardı.
OSMANLI DÖNEMİNDE ÇINARIN ANLAMI
Osmanlı döneminde ise geçmiş ile geleceği birbirine bağladığına inanılırdı. Çünkü çınarın ömrü çok uzundu ve nesiller boyunca bir mesaj aktarabilirdi.
Osmanlı'da bir adet vardı. Osmanlı İmparatorluğu kuruluşundan sonra hızla büyüyordu. Her yıl yeni şehirler fethediliyordu. İşte tam da burada çınar ağacı devreye giriyordu. Fethedilen şehirlerin merkezlerine çınar ağaçları dikiliyordu. Fethi simgeleyen bu ağaçlar ile bu fethedilen topraklara Türk damgası vuruluyordu adeta. Bu çınarlar o topraklarda bir eser olarak kalacaktı ve sonuçta yeşil dünyanın ortak değeriydi.
“ULU ÇINARIMIZ CUMHURİYET'İMİZ 100 YAŞINDA”
Bugünde Ulu Çınarımız Cumhuriyet'imiz 100 yaşında. Ve bizler Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün eserinin Cumhuriyetin anısına 100 çınarı toprakla buluşturduk.
Varlık sebebi olarak gördüğümüz Cumhuriyet'imiz 100. yılında; onu ebed müddet kılma ülküsünden vazgeçmeyerek, daha yukarılara taşıma azmi ve kararlılığıyla Cumhuriyet'imizin 2. asrını Türk ve Türkiye asrı yapma inancımızla Cumhuriyet'imizin banisi Büyük Atatürk'ü ve yol arkadaşlarını rahmet, şükran ve minnetle yad ediyor, Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”
Sevginar Sali

YORUM YAP