“Cumhuriyet’e ve atamızın hatırasına sahip çıkmak vazifemiz”

“Cumhuriyet’e ve atamızın hatırasına sahip çıkmak vazifemiz”

11.11.2022 12:00:48

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü'nün anlam ve önemine değinen Silivri Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Köksal Kök, “Hayatımızın gerçeği olan faniliği, bırakmış olduğu eserlerle yenmiş olan bir liderdir Mustafa Kemal. “Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” diyerek bize emanet ettiği Cumhuriyet'e ve atamızın aziz hatırasına sahip çıkmak hepimizin vazifesidir.” dedi.3_35

Cumhuriyetimizin kurucusu, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşunda bulunuldu.

KÖK: GEÇEN 84 SENEYE RAĞMEN, KAYBI HEPİMİZİN YÜREĞİNDE ACISINI HİSSETTİRMEKTE4_33

Günün anlam ve önemine dair konuşma, Silivri Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Köksal Kök tarafından yapıldı. Kök, şu ifadelerine yer verdi: “Bugün burada 57 yıllık hayatının tamamını vatan için harcayan, 20. Yüzyılın en büyük liderini, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü vefatının 84. yılında anmak için toplanmış bulunmaktayız.

Ömrünün sonuna kadar Türkiye Cumhuriyeti'nin çıkarları için mücadele eden Mustafa Kemal, 7'den 77'ye herkesin sevgisini kazanmış. Takvimler 19 Kasım 1938'i gösterdiğinde Türk milleti, atasının acı kaybını büyük üzüntü içinde karşılamış, bütün ülke gözyaşlarına boğulmuş. Aradan geçen 84 seneye rağmen bu kayıp, hepimizin yüreğinde acısını hissettirmekte.

“MUSTAFA KEMAL, VİZYONUYLA HEPSİNDEN FARKLI OLDUĞUNU GÖSTEREN BİR LİDER”

Dünyanın her yerinde saygıyla anılan büyük bir lidere sahip olmanın gururunu yaşamaktayız. Çağdaş yöneticilerin neredeyse tamamı dünyayı büyük bir savaşa sürüklemişken; kendisi asker kökenli olmasına rağmen attığı adımlarla barışa destek olan ve vizyonu ile hepsinden farklı olduğunu gösteren bir liderdir Mustafa Kemal.

Eylemleriyle, fikirleriyle, sadece yaşadığı dönemi değil, sonrasını da etkileyen bir liderdi Mustafa Kemal. Küçük yaşta yetim kalan, devletine sığınan ve devleti için Trablusgarp'ta, Suriye'de, Balkanlar'da, Çanakkale'de cepheden cepheye mücadele eden Ulu Önder; Türk milletinin makus talihini değiştirip Milli Mücadeleye önderlik etmiş vatan toprağını kaderine terk etmeyip, düşmandan temizlemiş ve Cumhuriyetimizin kurucusu olmuş.

Milli Mücadeleye liderlik ederken yetkileri elinden alınmış, hakkında tutuklanma ve idam karaları çıkmış. Bütün zorluklara rağmen hiçbir zaman umudunu kaybetmemiş ve Türk milleti ile birlikte kazandığı zaferle hepimize bu cennet vatanı bırakmış.

“EMPERYALİZME KARŞI DÜNYADA KAZANILAN İLK ZAFERİN MİMARI”

Emperyalizme karşı dünyada kazanılan ilk zaferin mimarı olmuş. Öyle ki; emperyalizmin altında ezilen milletler, Milli Mücadelemizi örnek alarak kendi mücadelelerini başlatmış ve Mustafa Kemal Atatürk'ü kendilerine rehber edinmişler.

Kazandığı zaferlerden sonra kurmuş olduğu Cumhuriyet ve yaptığı inkılaplarla Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmış. Türk kadınına dünyanın birçok ülkesinden daha önce haklarını vermiş, tarım, sanayi, hukuk ve eğitim gibi alanlarda yapmış olduklarıyla bunu kanıtlamış.

Dostları kadar, düşmanlarının da takdirini kazanmış büyük bir lider Mustafa Kemal.

Çanakkale'de “Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum.” diyen, Sakarya'da “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır; o satıh bütün vatandır.” diyen, Büyük Taarruz'da “Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz'dir.” diyen; Büyük komutandır Mustafa Kemal.

İtilaf donanmalarını boğazda gördüğünde, “Geldikleri gibi giderler” diye, Sivas Kongresi'nde “Ya istiklal, ya ölüm!” diyen, dönemin devlet başkanları savaş arzusundayken “yurtta sulh, cihanda sulh” diyen; Büyük Devlet adamıdır Mustafa Kemal.

“ATAMIZIN AZİZ HATIRASINA SAHİP ÇIKMAK HEPİMİZİN VAZİFESİ”

Hepimizin çoğu zaman unuttuğu; ama hayatımızın gerçeği olan faniliği, bırakmış olduğu eserlerle yenmiş olan bir liderdir Mustafa Kemal. “Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” diyerek bize emanet ettiği Cumhuriyet'e ve atamızın aziz hatırasına sahip çıkmak hepimizin vazifesidir.”5_24

ÖĞRENCİLERİN GÖSTERİLERİ BEĞENİ TOPLADI

Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından Silivri Anadolu Lisesi Öğrencisi Baran Özyesmin tarafından şiir okundu. Akabinde Sinevizyon Gösteriminin yapıldı.6_217_5

 Silivri Anadolu Lisesi Öğrencilerinin 10 Kasım Oratoryosu ve Müzik Dinletisi, ilgi ve beğeniyle izlenerek konuklardan büyük alkış aldı.

ÖDÜL TÖRENİ8_49_2

10 Kasım Atatürk'ü Anma Programı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullar arasında düzenlenen şiir, resim ve mektup yarışmalarında dereceye giren öğrencilerin ödüllendirilmesiyle son buldu. Resim yarışmasında İlçe 1.'si olan Piri Mehmet Paşa İlkokulu öğrencisi Elif Duru Özen, Şiir Yarışması İlçe 1.'si Çayırdere Ortaokulu öğrencisi Behran Sultan Filiz ve Mektup Yazma Yarışması'nda İlçe 1.'si olan Büşra Nur Gül, ödüllerini İlçe Kaymakamı, Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanının elinden tebrikler eşliğinde aldı.

Renginar SALİ2_36

YORUM YAP