CHP’nin tutumunu MHP ayıpladı, AK Partililer “El insaf” dedi

CHP’nin tutumunu MHP ayıpladı, AK Partililer “El insaf” dedi

6.07.2022 13:07:35

CHP'liler, Silivri Belediyesi'nin 280 Milyonluk ek bütçesine onay verirken gelir kalemlerinden arsa satışlarına ilişkin gündemdeki üç maddeye ret oyu verince mecliste hararetli tartışmaların yaşanmasına ve geçmiş dönem uygulamalarına ilişkin defterlerin yeniden açılmasına yol açtı. CHP'nin satış onayı vermediği üç maddeden biri olan Ortaköy Mahallesi'ndeki parsel kendi dönemlerinde de satışa çıkartıldı. Yani CHP “Biz satabiliriz, size sattırmayız” tutumunu sergiledi.

MHP Grup Sözcüsü Sultan Aşkın taşınmaz satışına itiraz eden CHP'lilere “215 dönüm yeri üstelik usulsüz satmışsınız, davalar açılmış. Bizim dönemimizde sattığımız yer 2 dönüm bile değil. Onunla da son 10 yılda ödemediğiniz sosyal dengeleri ödedik. Taşınmaz bağışı 73.303,87 m2, 25 tanesi konut arsası ihdastan elde edilen ise 84.008,19 m2. Böyle bir tablo ortadayken kalkıp da “Alnımız ak, biz zaten borçla belediyeyi teslim aldık” demeniz ayıp” sözleri ile karşılık verdi.

AK Parti Grup Sözcüsü Sami Barlas da “İBB'de 3 yılda 600'e yakın satış dosyasına Cumhur İttifakı olarak “evet” dedik. Rahmetli Kadir Topbaş Başkanımız döneminden kalan satış yetkisiyle de satışlar gerçekleştirildi. Özcan Başkan döneminde yaklaşık 215 dönüm yer satışı yapıldı. Cumhur İttifakı döneminde yapılan satışın toplamı 2 dönüm. Bunun karşısında arkadaşlarımızın gösterdiği tavrı Silivri halkının takdirine bırakıyorum” şeklinde tepkisini ortaya koydu.

Mülkiyeti Silivri Belediyesine ait olan, ilçemiz Cumhuriyet Mahallesinde 5840 ada, 108 parsel, Sancaktepe Mahallesi'nde 501 ada, 2 nolu parselde kayıtlı, toplam 681,65m2 taşınmaz ile Ortaköy Mahallesi, 3628 ada, 19, 20 ve 21 parsellerde kayıtlı taşınmazların satışı mecliste haraketli tartışmalara yol açtı.

Ek bütçeye onay veren muhalefetin, gelirler kısmında yer alan taşınmaz satışlarına onay vermemesi meclisi gerdi.

59fa0f12-486c-4ae1-8840-fdd0896403b1

YONAT: BİZE İKNA EDİCİ GELMEDİ

Silivri Belediyesinin taşınmaz satışı talebine muhalefetin itirazını CHP Belediye Meclis Üyesi Gökhan Yonat, şöyle özetledi: “CHP Grubu olarak arsa satışlarına “hayır” diyoruz. Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz, her fırsatta bütçenin fazla verdiğini, hiçbir şekilde para sıkıntımız olmadığını söylüyor. Az önce Sultan hanım ek bütçe oluşturulmasında hiçbir şekilde kredi almayacağımızı, paramızın olduğunu söyledi. Gerek komisyonda, gerek Belediye Başkanımız dün bütçeyi izah ederken harcamalarda sunduğu gerekçeleri yeterli bulmadık. Bize ikna edici gelmedi. Ek bütçeye “evet” dedik ama prensip olarak arsa satışlarına onayımız yok. Teşekkür ederim.”

ecbefb00-b61a-4d1d-a674-9ef80f8b589a

ÇAVDAR: TUTARSIZLIĞINIZI SİLİVRİ HALKINA ŞİKÂYET ETMEK İSTİYORUM

AK Parti Belediye Meclis Üyesi ve Plan Bütçe Komisyon Başkanı Salim Çavdar, söz alarak “CHP grubunun bu kararını ve tutarsızlığını Silivrili vatandaşlarımıza şikayet etmek istiyorum. Ek bütçeye “evet” diyorsunuz. İçerisindeki en büyük gelir kalemi taşınmaz geliri yani bütçenin yüzde 41'i (115 milyon TL). O zaman neden ek bütçeye “evet” dediniz? Dün komisyonda “Bu bütçe böyle yapılmaz niye demediniz? Ben çok tutarlı bulmadım. İBB meclis üyeleri buna çok şahit oluyor. Biz de şimdi çıkıp CHP bizi engelliyor mu diyelim? Takdirini Silivri kamuoyuna bırakıyorum” ifadelerini kullandı.

2c084965-c236-4d59-950d-82c669d2ced1

BARLAS: IŞIKLAR DÖNEMİNDE 215 DÖNÜM SATILIRKEN, 3 DÖNÜM İÇİN GÖSTERİLEN TAVRI HALKIN TAKDİRİNE BIRAKIYORUM

AK Parti Grup Sözcüsü Sami Barlas da söz alarak, “İBB'de 3 yılda 600'e yakın satış dosyasına Cumhur İttifakı olarak “evet” dedik. Rahmetli Kadir Topbaş Başkanımız döneminden kalan satış yetkisiyle de satışlar gerçekleştirildi. Özcan Başkan döneminde yaklaşık 215 dönüm yer satışı yapıldı. Cumhur İttifakı döneminde yapılan satışın toplamı 2 dönüm. Bunun karşısında arkadaşlarımızın gösterdiği tavrı Silivri halkının takdirine bırakıyorum” dedi.

db68300e-5060-4607-b6f1-b1b78bdae8cf

AŞKIN: VERDİĞİNİZ KARARLARDA CİDDİ BİR ÇELİŞKİ SÖZ KONUSU

MHP Grup Sözcüsü Sultan Aşkın, “Gündemimizin üç maddesi gayrimenkul satışlarıyla ilgili. Bunların oylaması bittikten sonra ben bu gayrimenkullerin satışlarıyla ilgili gerekçelerimi ve beyanlarımı sunacağım. Gökhan kardeşimiz dedi ki, “Biz prensip olarak bütçeye evet dedik, Sultan hanım “Borç almadan ek bütçeyi sağladık” dedi o zaman biz gayrimenkul satışlarına “hayır” diyoruz.” Gökhan bey acaba bütçenin gelirler kalemine baktı mı? Bence bakmadınız. Bakmadınız çünkü 280 Milyonluk ek bütçemizde 115 milyon taşınmaz satış gelirlerine ait. O zaman, “Arkadaş ek bütçeyi yaptınız ama biz satış gelirlerine karşıyız. O yüzden bu ek bütçeye biz “evet” oyu vermiyoruz” diyecektiniz. Meclis üyelerimizin, gruplarımızın tutarlı ve siyasetten uzak belediyeyi doğru yapmaya, olumluya yönlendirmesi lazım. Maalesef bugün de gördüğünüz gibi kendi içinizde verdiğiniz kararlarda ciddi bir çelişki söz konusu. Takdiri Silivri halkına bırakıyorum.” dedi.

fc72b748-20f3-4053-8c75-42141fbd173c

BALCIOĞLU: TUTARSIZLIK YOK

CHP Grup Başkanvekili Bora Balcıoğlu, konuya ilişkin şu açıklamada bulundu: “Biz de Silivri Belediyesinde üç yıldan bu yana komisyon raporları dahil gündemdeki bütün maddelere baktığınızda Silivri'nin yararına olan bütün hizmetlerde “evet” dedik. Tutarsızlık yok. Ek bütçe için kaynak yaratma zorunluluğu var. Kaynak nedir? Yasal düzenleme ile TBMM kanalıyla yapılmalı ve aktarılmalı. Yöntem bu olmalı. Bir şeyi satıp artan maliyetleri karşılama olmamalı. Her belediyenin, her kamu kurumun ek bütçeye ihtiyacı var. Türkiye'nin ekonomik durumunun kötülüğünden bahsettik. Başka kaynak yaratma yöntemi yok mu? O zaman enflasyon yüzde 150'e çıksın biz de her sene yerler satalım, bakalım nereye kadar satabileceğiz?”

4bea14b0-56fc-4626-ae5d-250d94939c01

GÜLER: HİÇBİR MAHSURU YOK

Meclis Başkan Vekili Filiz Güler, “Ek bütçeyle borçlanma yetkisini karıştırmayalım. Ek bütçe noktasında kaynak yaratmak TBMM'den istemek değildir. Bunu herkes çok iyi bilir, Bora kardeşimiz de çok iyi bilir. İBB de ihtiyaç duyduğu zaman ek bütçe de ister, borçlanma yetkisi de ister. Belediye eğer borç almadan kendi arazilerini satarak hizmet yapacaksa bunu ek bütçeye eklemesinin hiçbir mahsuru yok” açıklamasında bulundu.

b27c06aa-ecf1-4021-b8cb-bdb0cbe66f60

KALAYCI: SİLİVRİ'MİZ VE GENÇLERİMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR YATIRIM

MHP Belediye Meclis Üyesi Gökalp Kalaycı, “Dün komisyonda arkadaşlarımızla görüştüğümüzde gayet olumlu geçti, birlik içerisinde verilen bir karardı ama muhtemelen dışarıdan yönlendirmelerle bunları söylediler. Zaten satılacak olan yerler ve elde edilecek kaynaklar ile yapılacak yerlerle alakalı Başkan zaten net ifadeyle gençlerimize yatırım yapılacağını söyledi. Satıştan elde edilecek geliri farklı yerlere harcamış olsak arkadaşların söyledikleri doğru. Belediyenin hiçbir işine yaramayacak olan yeri satıp gençlere hitap edecek yeri bir an önce devreye sokmak her hâlükârda Silivri'miz ve gençlerimiz için önemli bir yatırım olacak” dedi.

AŞKIN: KAYNAKLARINIZI ÇOK MERAK EDİYORUM

MHP Grup Başkanvekili Sultan Aşkın, “Keşke Bora kardeşimiz hiç konuşmasaydı. Ne hukuka ne mali duruma uygun olmayan “TBMM bize kaynak aktarsın” dedi. Dinlerken inanamadım. Elimizde ek bütçe var bunu oyluyoruz. Biz belirtmişiz. Uygun değilse “hayır” dersiniz. “Başka kaynaklar bulunabilir” dediniz, kaynaklarınızı çok merak ediyorum. Üç dönemdir meclis üyesisiniz. Kaç tane taşınmaz sattınız? Madem başka kaynaklar vardı niye taşınmaz sattınız?” sorularını yöneltti.

BARLAS: ELDE ETTİKLERİ GELİRİ NEREDE KULLANDILAR?

AK Parti İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Sami Barlas, “Işıklar zamanında 215 dönüm yer satışı yapıldı. O zaman enflasyon rakamları bu kadar yüksek değildi. Çok merak ettim elde ettikleri geliri nerede kullandılar?” sorusunu yöneltti.

BALCIOĞLU: KAYNAKLARI SİZ BULUN, SİZ YÖNETİYORSUNUZ

CHP Grup Başkanvekili Bora Balcıoğlu, “Ülkemiz ekonomik açıdan olağanüstü bir durumdan geçiyor. Biz de biliyoruz borçlanmayla kaynak yaratmanın farkını. Başka kaynaklar derken onu da siz bulun, belediyeyi siz yönetiyorsunuz. Onu da ben söylersem hiçbir anlamı kalmaz.
15 Yıldır belediye meclis üyesiyim. Allah herkese nasip etsin. Vatandaşın nazarında tertemiz, hizmet eden bir anlayışla, bunun vebalini bilen bir anlayışla görev yapmayı nasip etsin. 

“SİLİVRİ'NİN HİZMETİNE SUNULDU”

Görev yaptığımız süre içerisinde satılan arsaların paraları burada olan meclis üyelerinin cebine girmiş mi? 2009 yılında belediyeyi devraldığımızda borçlar vardı, hacizler geldi. Makam araçları, klimalarımızın söküldüğü durumlar yaşandı. Hiçbir destek alınmadan tamamen kendi kaynaklarımızla, artı kapanan belde belediyelerimizle devam eden süreci yönetmek o kadar kolay olmadı. Gönül rahatlığıyla şunu söyleyebiliyoruz, satılan arsalardan elde edilen gelir Silivri'nin hizmetine sunuldu. Vebali üzerimizde” dedi.

AŞKIN: 215 DÖNÜM SATILAN YERE KARŞILIK YAPILAN HİÇ BİR ŞEY YOK

MHP Grup Başkanvekili Sultan Aşkın, “Bora bey bir mali tablo çizdi ki, aynı kendilerinin bıraktığı tablo… Çalışanların ücretlerini ödeyemeyen, belediyeye hacizler gelen, müteahhitlerin belediyeye mal vermek istemedikleri, her türlü kamu borcun sabit olduğu, borç batağı içinde bir belediyeyi teslim aldık. 2015 yılı içerisinde 95 adet taşınmaz satılmış. 215 dönüm yer satmışlar. Şimdi biz böyle bir mali tabloyla teslim aldık ya Bora bey, bu para nereye gitti diye çok merak ediyorum? Yapılan bir kültür merkezi mi var, spor salonu mu var, yüzme havuzu mu var? Ne var? Hiçbir şey yok.

Şimdi bizim dönemimize dönelim. Sattığımız yer 2 dönüm bile değil. Onunla da son 10 yılda ödemediğiniz sosyal dengeleri ödedik. Bu dönem taşınmaz bağışı toplam 73.303,87 m2, 25 tanesi konut arsası ihdastan elde edilen ise 84.008,19 m2. Böyle bir tablo ortadayken kalkıp da “Alnımız ak, biz zaten borçla teslim aldık” demeniz ayıp.

215 dönümü üstelik usulsüz satmışsınız, davalar açılmış. Taşınmazlar iptal olmuş. Belediyemiz 300-400 milyon borçla karşı karşıya. Bora bey bunları nasıl ödemeyi düşünüyorsunuz? Hangi hizmetlere harcadınız elde ettiğiniz geliri? Borç batağında bırakmışsınız. Önümüzde gelecek olan borçlar var. Bizi onlarla da karşı karşıya bırakmışsınız. Bu arsaları alan vatandaşları mağdur etmişsiniz. Ortada hizmet yok. Takdiri vatandaşlarımıza bırakıyorum.” dedi.

ÇAVDAR: ALDIĞINIZ BELEDİYEYİ 15 KAT BORÇLA DEVRETTİNİZ

AK Parti Belediye Meclis Üyesi Salim Çavdar, “Silivri Belediyesi 2004-2009 yılları arasında ilçemiz tarihinde en büyük yatırımları gerçekleştirdi. Gerek belediye, gerek hükümet marifetiyle gerçekleşti. Belediyeyi 2009 yılında 38 milyon borçla devraldınız. Yapılandırmalar sonucu borç 20 milyona düştü.

Biz de AK Parti olarak belediyeyi devraldığımızda 10 milyon borcu vardı. Üzerine 7 tane belde geldi. Hepsinin toplamında 20 milyon borçla devredilmiş.

Bizim şuan Cumhur İttifakı olarak devraldığımız yaklaşık 300 milyon borç yani 15 katı.”

BARLAS: EL İNSAF DİYORUM

AK Parti Grup Sözcüsü Sami Barlas, “2009-2019 yılları arasında İBB'den hizmet alınamadığını söylüyor. El insaf diyorum. Çevremizde yapılan yatırımları rahmetli Kadir Topbaş Başkanımızın kazandırdığı yatırımları nasıl göremiyorlar? Nasıl inkar ediyorlar? Hayretler içerisindeyim. Boğluca Deresi'nin ıslah çalışması belediye bütçesiyle yapılamayacak bir uygulamaydı. İstanbul ilçeleri arasında Silivri Belediyesi CHP'li olmasına ve en fazla yüz ölçümü olmasına rağmen en fazla asfalt kullanan 3. ilçe olduk. Yatırım yapıldığına bizler de Silivri halkı da şahit.” dedi.

BALCIOĞLU: VATANDAŞIN TAKDİRİ

CHP Grup Başkanvekili Bora Balcıoğlu, “İBB Başkanlarının Silivri'ye hizmet yapmadı demiyorum. Yapan herkesten Allah razı olsun. Teşekkür ediyoruz. En son söz vatandaşın takdiri.
Sultan hanım iyi bir hukukçu. Yaptığımız satışlarda hukuksuzluk olduğunu ima ediyorsanız, hükümettesiniz, savcılık da adliye de 50 metre ileride.

Silivri'ye yaptığımız projeleri devam ettirir misiniz, sizden bunu rica ediyorum. Parayı yönetmek kolay ama parasızlığı yönetmek zor.”

AŞKIN: UNUTTUNUZ HERHALDE SİZ ZATEN YARGILANIYORSUNUZ

Bora Balcıoğlu'nun ülke ekonomisiyle tartışmayı yürütmesi üzerine MHP Grup Başkanvekili Sultan Aşkın, “Bora bey ülke gündemini değil, Silivri gündemini konuşuyoruz. Şu anki gündemimiz arazi satışları. “ret” verdiniz, ben de gerekçelerinizi sordum. Geçmişte ne yaptınız onu anlattım.

“Gidin adliyeye başvurun” dediniz. Unuttunuz herhalde siz zaten yargılanıyorsunuz. Mahkeme kararını yerine getirmeme diye bir suç var. Siz bunu gerçekleştirdiniz. Vatandaş sizi şikayet etti, ifadeleriniz alındı şu anda soruşturma aşamasında.”

Tartışmalar şöyle devam etti:

Bora Balcıoğlu: Sultan hanım yargılanıyoruz diye suçlu muyuz? Mahkeme kararını verir. Suçluysak mahkeme kararını verir.

Sultan Aşkın: Bora bey ben size suçlusunuz dedim mi, yaptığınız hukuksuzluk ve yargılanıyorsunuz dedim. Konuları çarpıtmayın.

Süheyl Kırkıcı: Aslında tartışma ek bütçe oylanırken yapılmalıydı. Biz, belediyenin gelirini artırmak için arsa satışının en son izlenmesi gereken bir yöntem olduğunu düşünüyoruz. Arsa satışları bölgemizde çok değişken olmaya başladı. Geçen sene 1000 liraya sattığınız bir yer bugün 3-5 bin olabiliyor. Bu bizim dönemde satılan arsalar için de geçerli. O zaman da savunmuyordum. Aynı yerde durduğumu düşünüyorum. Borçlardan da korkmamak gerekir, gerekirse alınır. Hükümetimiz de, İBB de alıyor.

Yargılanma konusuna gelince kimse bilerek hukuksuz bir karara varmak istemez. Meclisimiz yanıltıldı. Yargı kararını verecek. Davayı açan AK Parti. AK Parti'nin o gün açtığı dava, yine bugün AK Parti'nin içinde bulunduğu belediyeyi sıkıştırmış durumda. Doğru bir karar mıydı? Oturup tartışın.”

Filiz Güler: O gün satışlara AK Parti “ret” vermişti. Özgür iradesiyle davasını açtı. Burası yargı merci değil, Silivri Belediye Meclisi.

Gökalp Kalaycı: Burada belediyenin yapacağı arsa satışlarıyla alakalı bir sıkıntı olmadığını düşünüyorum. Arkadaşlar, hükümetin bulunduğu ekonomik durumuna vurgu yapılmaya çalışıyorlar. Burası bunun yeri değil.

Taşınmaz satışlarına ilişkin üç gündem maddesi oy çokluğu ile kabul edildi.

 Sevginar SALİ

 

YORUM YAP