Celalettin Yazıcı: Fabrikanın üniversiteye teşvik anlamında katkısı olacak

Celalettin Yazıcı: Fabrikanın üniversiteye teşvik anlamında katkısı olacak

8.12.2020 12:53:09

AK Parti Silivri ve İBB Meclis Üyesi Celalettin Yazıcı, Kavaklı'ya yapılması gündeme gelen sağlık yatırımın ilçemize Marka değer katkısını vurgularken eğitim alanı savunucularına farklı bir bakış açısıyla “Buraya çekeceğimiz sağlıkçılar ve bilim adamlarıyla burada bilimsel araştırma yapan bir fabrika olacak. İşte o zaman üniversiteler de gelecek. Fabrika bu üniversitelerin yetiştireceği bilim adamlarına ihtiyaç duyacak. Nasıl buradaki meslek liseleri fabrikaları besliyorsa o fabrikanın da üniversiteye teşvik anlamında katkısı olacağını değerlendirmemiz gerekir” yanıtını verdi.

Aralık meclisinde Kavaklı'da üniversite ve spor alanına sağlık tesisi yapılması ile ilgili konuda iktidar ve muhalefet arasında sert tartışmalar yaşanırken AK Parti Silivri ve İBB Meclis Üyesi aynı zamanda İmar Komisyon Başkanı Celalettin Yazıcı, farklı bir bakış açısıyla konuyu değerlendirdi.

YIZICI: ÜNİVERSİTE GELİYORDU DA KİMSE BUNU REDDEDİP İLAÇ FABRİKASINA VERMEDİ

Yazıcı gelişmeleri şöyle yorumladı: “Kısaca bu yerin tarihçesi hakkında bilgi vermek istiyorum. Rahmetli Hasan Geyiktepe zamanında Galatasaray Spor Tesisleri'nin buraya getirilmesi için çok çalışma yapıldı. En büyük şahidi Hasan Türkyılmaz. Maalesef olmadı, gelmek istemediler. Daha sonra Özcan Işıklar zamanında buraya üniversite getirilmesi konusunda çok çalışma yapıldı ama o da olmadı. Yani “Üniversite alanı korunsun” diyorsunuz ya çok sayıda var Silivri'de ve herhangi bir alan üniversite alanı yapılır. Üniversite alanı yerine tercih edilmiş bir alan ve yatırım değil söz konusu olan. Üniversite geliyordu da kimse bunu reddedip ilaç fabrikasına vermedi. Bunu bir defa ayırmak lazım.

“ ‘SİLİVRİ NE KAZANDI?' ONA BAKMAK LAZIM”

Evet, yerin seçimiyle ilgili tereddütler olsa bile, Belediye Başkanımız ekonomi uzmanı, fayda maliyet diye bir şey vardır bu işlerde. Tabi ki bir maliyetini bir de faydasını hesap edersin. Yerle ilgili benim de endişelerim var ama ne kaybettik ne kazandık ona bakmamız gerek. O grup, bu grup, şu grup… Sancak Grubu da AK Parti içerisinden gelmiş bir grup değil aslında. Başka taliplisi varsa bilmiyorum. ‘Sancak mı yaptı', ‘kim yaptı' yerine ‘Silivri ne kazandı?' ona bakmak lazım. Silivri'nin toplam ilçe yüzölçümünün ancak %15-20'si iskan ediliyor. Daha çok üniversite, spor alanı yaparsınız ama böyle bir yatırım her zaman gelmez.

600 Milyon Dolar civarında bir katkı var. Muhtemelen bunun bir kısmı da Silivri'de karşılanacak. Bölgemize, belediyenin yaklaşık 20 katı bir yatırımdan bahsediliyoruz. Bu aslında bana işin en önemsiz kısmı gibi geliyor.

“SİLİVRİ'MİZE ÇOK BÜYÜK KATMA DEĞER GETİRECEK”

Silivri'mize çok büyük katma değer getirecek bir fabrika bu. Bunun ilk yatırım maliyeti çok pahalı, o yüzden dünyada herkesin yapamadığı bir iş ama kar marjı çok yüksek. Kar marjı yüksek olan yatırımların çalışanlarının da maaşları yüksek olur. Vasıfsızların çalışacağı bir durum olmayacak. Farmakoloji uzmanları, Genetik Mühendisleri, doktorlar Silivri'ye gelecek. Marka değer Silivri diyoruz. İşte marka…

“FABRİKANIN ÜNİVERSİTEYE TEŞVİK ANLAMINDA KATKISI OLACAK”

Buraya çekeceğimiz sağlıkçılar ve bilim adamlarıyla burada bilimsel araştırma yapan bir fabrika olacak. İşte o zaman üniversiteler de gelecek. Fabrika bu üniversitelerin yetiştireceği bilim adamlarına ihtiyaç duyacak. Nasıl buradaki meslek liseleri fabrikaları besliyorsa o fabrikanın da üniversiteye teşvik anlamında katkısı olacağını değerlendirmemiz gerekir.

“BURAYA GELEN GÖÇÜN NİTELİĞİ DE DEĞİŞECEK”

Eleştiriyoruz zaman zaman ama Silivri'ye gelecek göçün niteliği de değişecek. Eğer bu fabrika bir istihdam ve cazibe alanı yaratacaksa buraya gelen göçün niteliği de değişecek.

“BU YATARIMA SAHİP ÇIKMAK LAZIM”

Medyada Silivri, artık Türkiye'nin ve dünyanın sayılı bir ilaç üreten fabrikalarından birine sahip olacak. O yüzden fayda ve maliyet üzerinden bakarak bu yatırıma sahip çıkmak lazım.”

 Sevginar SALİ

YORUM YAP