Çalış: Koltuk bileti değil, hizmet vizesi istiyoruz

Çalış: Koltuk bileti değil, hizmet vizesi istiyoruz

26.01.2018 16:49:17

28 Ocak 2019 Pazar günü Mega Saray'da saat 10.00'dan itibaren gerçekleştirilecek Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası genel kurulu öncesi Hürhaber'e konuşan Başkan Adayı Alparslan Çalış, seçim sürecini değerlendirdi, yönetim iddiasını açıkladı ve tüm üyeleri seçime davet ederek, “4 yılımız daha boşa gitmesin” çağrısını yöneltti.

Karşılaştığı eleştirileri yanıtlayan, esnaf ve sanatkarların taleplerini değerlendiren Alparslan Çalış, ekibi ile birlikte neden Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası yönetimine talip olduklarını anlattı.

“BİR ODA BAŞKANININ ÖZEL YAŞANTISINA ÖZEN GÖSTERMESİ GEREKİYOR”
Sevginar Sali: Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı nasıl biri olmalı?
Alparslan Çalış: Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı, Yönetim Kurulu Üyesi denildiği zaman şunu düşünmek lazım; odanın 3 bin 145 kayıtlı üyesi var, bunun yanı sıra aileleri de dahil ettiğiniz zaman en az 12-13 bin kişiye tekabül ediyor. Bana göre insanların özellikle özel yaşamlarına özen göstermesi gerekiyor. Hem siz o ailenin reisi oluyorsunuz, hem o ailenin babası oluyorsunuz, iyi günde kötü günde onlarla birlikte yöneticiliğiniz devam ettiği sürece örnek olmanız gerekiyor.

“MİZACIMIZ SOĞUK OLABİLİR, YÜREĞİMİZ YUFKA”
Biz belki kişiliğimiz gereği biraz soğuk mizaçlı olarak gözükebiliriz ama içimiz yufka yürekli, sıcak. Eskilerin bir sözü vardır; “Alem yüzüne güler gözün kamaşır.” Alparslan Çalış çalışır esnafın işi gelişir, bereketi artar.

“BAŞKANIN PROJESİ OLMAZSA OLMAZ”
Özellikle bir Oda Başkanının, Oda Başkan Adayının gerçekten esnaflarla ilgili projeleri olmalı. Projelerini tasarlayıp geliştirdikten sonra yola çıkması gerektiğine inanıyorum. Bunların da kesinlikle altı boş olmamalı. Sizin 26 kişi yönetim kurulu üyeniz var. Bunların da tek tek fikrini alarak, araştırmalarını sağlıklı bir şekilde yaparak bu yola çıkmak gerekiyor.

“MEVCUT BAŞKANIN PROJE EKSİKLİĞİNDEN DOLAYI BU YOLA ÇIKTIK”
4 yıldan beri mevcut Başkanın bir projesi olmadığı için esnaflarımızda hissettiğimiz boşluk ve sıkıntılardan ötürü bu dönem yola çıktık. Esnafımızın çalışma şartlarını iyileştirmek, ticaret aksını hareketlendirmek açısından inşallah esnafımız da bize yetki verir, teveccüh gösterirse biz de projelerimizi uygulayarak hayata geçirmeye çalışacağız. Esnaf bize teveccüh gösterdiği takdirde ilk 3 ayda esnafıma farkı hissettireceğim. Bu farkı görüp yaşayacaklar.

SANAYİYE SERVİS TALEBİNİ GÜNDEMİMİZE ALDIK
Sevginar Sali: Belirlediğiniz projeler dışında, seçim çalışmaları esnasında gelen talepler ile ilgili şekillenen yeni çalışma programlarınız oldu mu?
Alparslan Çalış: Esnaflarımızdan gelen talepler oldu tabi. Gündemimize alan iki konuyu paylaşmak isterim; İlgili kurumlarla irtibata geçerek, teklifimizi de yapacağız… KİPA'nın önünden sabah ve akşam saatlerinde Silivri Belediyesi'nden sanayimizde çalışan çırak, kalfa ve ustalarımız için servis imkânı sunmayı hedefliyoruz.

“ÜYELERİN MARKA TESCİLLERİNİ YAPTIRACAĞIZ”
Bir de odamıza kayıtlı 3 bin 145 tane üyenin tek tek İstanbul Patent Enstitüsü'nden kendi marka tescilini yaptırmayı hedefliyoruz. Marka tescilini yaptırdıktan sonra Meslek Komitelerini oluşturacağız. Ve kendi web sitemizi de yenileyerek SİBESO bünyesinde esnaf ve sanatkârlarımızın dönüşümlü olarak reklamları dönecek.

KAYIT DIŞI VE İŞ GÜVENLİĞİ GÜNDEMLERİ
Kayıt dışı çalışan esnafları da tespit ederek haksız rekabeti engellemeyi hedefliyoruz.
İş güvenliği ile ilgili mevcut yönetim İstanbul'dan bir firmayla anlaşma yapmış. Silivri'de de iş güvenliği hizmeti veren firmalarımız var. Şu anda hizmet veren firma benim bildiğim kadarıyla Esenler'den geliyor. Fiyatlara baktığınız zamanda uçuk noktalara çıkmış. Hatta esnafımız iş güvenliği yapan firmaya ulaşamama sitemlerini de iletti. “Biz yaptırdık ama herhangi bir evrak lazım olduğunda kendilerine ulaşamıyoruz” diyorlar. Onun için ben burada iş güvenliği yapan firma ile anlaşma yapıp Silivri Sanayi Sitesi'nde bulunan İşletmeler Üstü Eğitim Merkezi'mizin bir katını onlara tahsis edip veya kiralama yöntemi ile esnafımızın bu hizmeti sağlıklı bir şekilde almasını sağlayacağız.
Marka tescilinin mutlaka patentini yaptırmamız lazım. Bunu çok önemsiyoruz. Tescil belgesi bütün esnaflarımızın duvarında asılı olmalı. Kayıt dışı ile mücadelemizi ancak böyle verebiliriz. Günden güne kayıt dışı çalışan çoğalmakta. Marka tescilimizi yaptırdıktan sonra Meslek Komitelerimizi oluşturarak her meslek grubundan belediyenin Ruhsat Müdürlüğüne Maliye'den alacağımız bir tane memurla biz de Oda'mızda oluşturacağımız komisyonla kayıt dışı çalışmaların önüne geçeceğiz.

“PAKETİ PARLATMAYA DEĞİL, İÇİNİ DOLDURMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Sevginar Sali: Esnaf ve sanatkârlar neden Alparslan Çalış ve ekibini seçmeli?
Alparslan Çalış: Bunun pek çok nedeni var. Bir kısmını ifade edeyim. Esnafımıza hizmet adayı olduğumuz günden bu yana balon projelerde kasıt olarak ne boş vaatler sunma eylemindeyiz ne de popülizm yapma gibi bir kaygımız var. Tek kaygımız esnafımızın geleceği. Esnafımızla ilgili kaygı duymak, önyargıların kilidini açmak, tahammülsüzlüklerin izini silmek elbette ve öncelikle kendini doğru ifade etmekle olur. Yorulmadan çalışmak, yılmadan çabalamak, hedeflerimize giden en emin, en güvenli, en sağlam yolları konuşarak bulmak zorundayız.

“DERDİMİZ GÖZ BOYAMAK DEĞİL, GÖZDEN DÜŞMEMEK”
Kimin düşündüğü ile söylediği bir olursa işte doğru insan odur. Tereddüt gerçeğin idrakini engeller, yanlışa sürükler. Bu nedenle hizmet projelerimizi dile getirmekten tereddüt etmiyoruz. Zekâya sınır çizilmez. Hedeflerimizi yüksek tutmaktan korkmuyoruz. Düşüncesiz bir zihnin susmak bilmeyen dili olmak yerine; düşünen, düşündüğünü söyleyen bir dimağ olmaya çalışıyoruz.

“ÇIKAR KONUŞUNCA VİCDAN SUSAR”
Bir işi baştan savma yapmak, o işi hakkıyla ve layıkıyla yapmak anlamına gelmez. Hedefimiz, esnafa hizmetin patentini almak değil, hizmetin kalitesini artırmak, misyonumuzu geliştirmek. Esnaf Odaları Yönetimi, gönüllülük temelinde yürür. Dört yıl projesi olan bir yönetim için yeterli bir süredir. Yeniden bir dört yıl yönetime talip olunuyorsa bu artık gönüllülükle ve hizmet talebiyle gövdenizi taşın altına koymakla izah edilemez. Geliştireceği projeler, yapacağı stratejik planlarla üyelerin önünü açması, onlara rehberlik ve öncülük yapması gerekirken mevcut yönetim ne yazıktır ki bu konuda çok yetersiz kalmıştır.

“ÖNEMLİ OLAN KÜTÜK DEĞİL, YANGINI SÖNDÜRECEK YÜREK”
Bize atfedildiği gibi, yerli-yabancı diye esnafı ayrıştırmayı değil, esnafımızın ekmeğine giden yolundaki taşları ayıklamayı hedefliyoruz. Amacımız yerli-yabancı ayrımını körükleyen bir yönetim anlayışı ile hizmet etmek değil, esnafımızın içinde bulunduğu yangını söndüren bir yönetim anlayışıyla hizmet etmektir. Kurumun tabelasında “yerli ya da yabancı” yazmıyor, “Silivri” yazıyor. Söz konusu Silivri esnafımız olduğuna göre kütük önemli değil, önemli olan ateşe dalıp yangını söndürecek yürektir. Önemli olan görevin gerektirdiği birikim ve liyakata sahip olmaktır. Gerçekte ayrımcılık yapanlar, bu yangında esnafımız için öncelikli kurtarılması gerekenleri belirlemek yerine mesnetsiz, ayrıştırma söylemleri yaparak yangından mal kaçırmaya çalışanlardır.

“YAPMACIK OLUP SEVİLMEKTENSE, KENDİMİZ OLUP YERİLMEYİ TERCİH EDERİZ”
Kibrin kardeşi önyargıdır. Sıkılmış bir yumrukla tokalaşamadığın gibi önyargılı bir rakiple ortak paydada buluşamazsın. Her ne kadar ortak payda Silivri'miz olsa bile. Rakibin vizyonuna kafa yormak yerine dış görünüşüne peşin hükümle kafayı takanlar kibir sıradağları örerler asıl. Çok şükür esnafımızın içinden biri olarak onlarla aynı gemideyim, aynı seviyedeyim ve alnım ak, başım dik olarak tepeden değil, gözlerinin içine bakıyorum. Onlardan koltuk bileti değil, hizmet vizesi istiyorum. Kaliteli insan işiyle, boş insan kişiyle uğraşır. Bizim işimiz esnafımızın sözcüsü ve gözcüsü olmaktır. Elbette ki farkındayız, bizim çıkarsız yaşantımız, birilerinin menfaat terazisini bozmakta.

“GERİYE BAKARAK İLERİYE YÜRÜYEMEZSİN”
Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır düsturuyla hareket eden bir yönetim hizmet diyetinin ancak faizin öder, ana borç baki kalır. Verdiği teminat, hasarın tamiratına yetmez. Geriye bakarak ileriye yürüyemezsin. Biz karşılıksız vaatlerle değil, rotası belirlenmiş hedeflerle ilgileniyoruz. Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez. Bizim rüzgarımız arkamıza aldığımız değerli Silivri esnafımızdır. En vefakar dostumuz gölgemizdir, o da yoldaşlık etmek için güneşli havayı bekler. Biz her şartta ve durumda esnafımıza vefayı bir borç biliyoruz. Esnafımızın kalabalık ama hepsi merhabalık insanlardan oluşan bir kabuk bağlamasına izin vermeyeceğiz. Öz zayıfladıkça kabuk sertleşirmiş. Dürüstlüğümüz özümüzü, kabuk ise yapmacıklığı oluşturuyorsa eğer; şükürler olsun özümüz sağlam ve kabuğumuz yok.

“TEVAZU SAHİBİ OLMALIYIZ AMA HİZMET YOLUNDA ASLAN KESİLMELİYİZ”
Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri'ne göre; “Görev ve yetkilerin menfaat sağlamak amacıyla kullanılmaması, bilgi verme ve saydam olma, yöneticilerin hesap verme sorumluluğu…” gibi olmazsa olmazlar varken, “Esnaf beni denetleyemez” demek ve sonrasında “Ben değil, biz olduk” söylemleriyle inandırıcılık kapılarını zorlamak abesle iştigalden başka bir şey değildir. Makamın geçici, dünyevi ihtirasların fani olduğunu bilen bir yönetici hedefine politikalardan değil planı çizilmiş doğru yollardan ulaşır. O zaman hiç kimse seni aşağı çekmez, aksine itici gücün olur. İlk virajda savruluyorsan hatayı yolda değil, enerjinde arayacaksın. Kişi kendini bildiği sürece söylenecek çok fazla şey yok. Hatasız bir yönetim sergilemediklerini ve yeni dönem için de böyle bir söz veremeyeceklerini açıklayan bir yönetim için tek bir şey söylenebilir; kişinin fikri neyse zikri de oldur. Çok şükür, fikrimiz de zikrimiz de hizmet.

“4 YILIMIZ DAHA BOŞA GEÇMESİN”
Sevginar Sali: 28 Ocak Pazar günü için son çağrınız nedir?
Alparslan Çalış: Genel Kurul'a esnaf ve sanatkârlarımızı davet ediyoruz. Üzerine basa basa da şunu ifade etmek istiyorum; gelsinler bizlerin ağzından projelerimizi dinlesinler, oylarını kullansınlar, 4 yıl kendilerine hizmet edecek yönetimi kendileri belirlesinler. 4 yıl uzun bir zaman gibi gözüküyor ama çabuk geçiyor. Şu geçen zamanda geriye dönüp baktığımız zaman mevcut yönetimden herhangi bir somut proje göremedik. Tekrar bir 4 yılın heba geçmemesi için bütün esnaf ve sanatkârlarımızdan kongremize davet ediyorum. Kongremizin de Silivri esnaf ve sanatkârlarımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

***
SEÇİM VAATLERİ
Çalış'ın kamuoyuna deklare ettiği seçim vaatleri arasında öne çıkan başlıklar aynen şöyle:
ESNAFLARIMIZA ÖZEL İNDİRİMLİ YAKIT
• Esnaflarımızın araçlarında kullanılmak üzere kaliteli ve uygun yakıt temini için ilçemizde faaliyet gösteren akaryakıt istasyonlarıyla gerekli anlaşmaları yaparak, esnaflarımıza vereceğimiz yeni çipli kimlik kartları ile indirimli yakıt kullanmalarını sağlayacağız.
ESNAFLARIMIZA ÖZEL AMBULANS
• Esnaf Oda'mıza 1 adet tam donanımlı hizmet ambulansı kazandırarak 24 saat kayıtlı üyelerimizin transpor ambulans ihtiyacını karşılayacağız.
ÖDENEN AİDATLARIN BİR KISMI ÇOCUK-
LARIMIZA BURS OLARAK GERİ DÖNECEK
• Esnaf ve sanatkârlarımızın Oda'mıza ödediği aidatları kanunların bizlere müsaade ettiği kadarını üyelerimizin çocuklarına burs olarak geri döndüreceğiz. Bununla ilgili gerekli çalışmaları tamamlamış bulunmaktayız.
ARA ELEMAN İHTİYACINI KARŞILAYACAĞIZ
• İlçemizde bulunan meslek lisesindeki öğrencilerimizin stajlarını Oda'mızın üyelerine ait işyerlerinde yapmaları için meslek liselerinde sınıflar açılmasına katkıda bulunarak, alt yapılarını oluşturarak, esnaflarımızın ara eleman ihtiyacının buradan karşılanmasını sağlayacağız.
KAYIT DIŞI ÇALIŞAN ESNAFLARI
TESPİT EDEREK HAKSIZ
REKABETİ ENGELLEYECEĞİZ
• İlçemiz genelinde yapılacak tespitlerle, kayıt dışı çalışan esnafların kayıt altına alınmasını sağlayacağız. Kayıt yaptırmayan esnafların kapatılması için Silivri Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde çalışarak haksız rekabetin önüne geçeceğiz.
KREDİ KEFALET VE
KOSGEB KREDİLERİ KONUSUNDA
DANIŞMANLIK HİZMETİ VE DESTEK
• Esnaflarımızın işlerini genişletmelerini sağlayacak modern alet ve makinalara yatırım yapabilmeleri ve işyerlerini büyütebilmeleri için Kredi Kefalet Kooperatifi'nin kredilerinden ve KOSGEB kredilerinden azami ölçüde faydalanabilmeleri için gerekli danışmanlık hizmetini ve desteği vererek esnaflarımızın düşük faizli, uzun vadeli kredi kullanmalarını sağlayacağız.
EKONOMİSTLERDEN
ESNAFLARIMIZA
DANIŞMANLIK HİZMETİ
• İşletmeler Üstü Eğitim Merkezi'mizde periyodik zamanlarda esnaflarımıza İstanbul Ticaret Üniversitesi'nden gelecek ekonomist danışmanlarla, ellerindeki sermaye, işyerlerindeki demirbaş, makine, alet ve malzemelerle kış aylarında ayakta kalabilmeleri için işlerini, hesaplarını uzun vadeli programlayabilmeleri için eğitim seminerleri düzenleyerek ekonomik danışmanlık hizmeti vereceğiz.
ÖZEL HASTANELERLE YAPILACAK ANLAŞ-
MALARLA İNDİRİMLİ SAĞLIK HİZMETİ
• Esnaflarımıza vereceğimiz yeni çipli kimlik kartları ile ilçemiz genelindeki özel hastanelerle yapacağımız anlaşmalarla esnaflarımızın genel sağlık hizmetlerinden indirimli faydalanmalarını sağlayacağız.
“SİLİVRİ ALIŞVERİŞ GÜNLERİ” PROJEMİZ
ESNAFLARIMIZIN İŞLERİNİ ARTIRACAK
• “Silivri Alışveriş Günleri” adı altında esnaflarımızla ortak çalışmalar yaparak Silivri'ye sadece yaz aylarında değil, sürekli dışardan insanların gelmesini sağlayıp iş potansiyelini artıracağız.
SADECE BAŞKAN DEĞİL YÖNETİM KURULU DA HER ZAMAN GÖREVİNİN BAŞINDA OLACAK
• Esnaflarımızın bizlere yetki vermesi halinde Oda'mıza her gün yönetim kurulu asil ve yedek üyelerimizden dönüşümlü olarak en az 2 arkadaşımızı görevlendirip esnaflarımızın kısa zamanda daha kaliteli hizmet almalarını sağlayacağız. Böylece yönetim kurulundaki her arkadaşımız Oda'mızın işleyişi ve kanunları hakkında gerekli bilgi birikimine sahip olacak.
İŞKUR EĞİTİMLERİ VE
KOSGEB GİRİŞİMCİLİK KURSLARI
• Oda'mızın organize ettiği ve yürüttüğü İşkur'un finanse ettiği eğitimleri esnaflarımızla görüşerek hangi branşta ihtiyaç varsa o konularda eğitim sınıfları açacağız. Belediyemizle ortak yapılan KOSGEB Girişimcilik Kurslarımıza devam edeceğiz. Kurs sonunda proje hazırlanması konusunda destek olarak azami ölçüde hibe kredi ve faizsiz kredi alınmasına yardımcı olacağız.
MESLEK KOMİTELERİ OLUŞTURACAĞIZ
• İlçemiz merkezinde ve mahallelerimizde bulunan esnaflarımızla bir araya gelerek Meslek Komiteleri oluşturacağız. Belirli zamanlarda toplantılar yaparak esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarını tespit edip gerekirse proje haline getirerek yetkili mercilere iletip takipçisi olacağız.
ESNAF LOKALİ
• Esnaflarımızın talebine istinaden Oda'mızın bir katında Esnaf Lokali açarak esnaflarımızın hizmetine sunacağız.

YORUM YAP