“Bu kadar kayırmacılık hiç olmadı”

“Bu kadar kayırmacılık hiç olmadı”

1.07.2022 09:35:07

Silivri Belediyesinin son 3 yılını değerlendiren İYİ Parti İlçe Başkanı Ahmet Refik Bek, Volkan Yılmaz'ı en iddialı olduğu “Kimsenin kartvizitine bakmam” iddiası üzerinden eleştirdi.

İYİ Parti İlçe Başkanı Ahmet Refik Bek, uzun bir aradan sonra medya mensupları ile bir araya geldi ve Silivri Belediyesi'nin Volkan Yılmaz Başkanlığında geride bıraktığı 3 yılı değerlendirdi.

BEK: 23 PROJENİN, 3'Ü TAMAMEN YAPTIYSA ÖZÜR DİLEYECEĞİM

Yılmaz'ın, seçimlerden önce Haber Türk'te canlı yayınla katıldığı ve projelerini açıkladığı program üzerinden değerlendiren Bek, “23 tane proje saydı 3'ünü tamamen yaptıysa kendisinden özür dileyeceğim” diyerek Yılmaz'a meydan okudu.

“YAPAN DEĞİL, YIKAN BAŞKAN OLARAK ANILACAK!”

Bek'in bir diğer iddiası da “Volkan Yılmaz 1,5 sene sonra gittikten sonra yapan değil yıkan Başkan olarak anılacak Silivri'de” şeklinde ifade buldu.

“BİR GÖRÜNEN İŞLER VAR BİR DE GÖRÜNMEYENLER!”

Bek, Silivri Belediyesi'nin son 3 senesini Başkan Yılmaz'ın seçimler öncesinde katıldığı canlı yayından kesitler izleterek şöyle değerlendirdi: “İşin görünen ve görünmeyen yüzü var. Basına yansıyan, sosyal medyaya yansıyan haberler var bir de görünmeyen işler. Başkanımızın 2019 yılında Haber Türk'ün Canlı Yayınına katıldığı ve değindiği en konular üzerinden gideceğim.

“ “NEW CENTER'İ YIKACAĞIM” DEMİŞTİ!”

Burada ifade ettiği en önemli konu ‘New Center'i yıkacağını, buraya Köy Pazarı kuracağını, köylerde üretilen ürünlerin üretici tarafından satılacağını…' vaat etmişti. Böyle bir şeyin gerçekleştiğini henüz görmedik. Yine de halkı ve üreticiyi buluşturan küçük bir köy pazarı açtı. Bundan dolayı teşekkür ediyoruz. Bu, Silivri için bir kazançtır. Yapılması gerekiyordu yaptı ama vaatlerinin arasında bulunan New Center'in yıkılması ve oraya İstanbul'un en büyük köy pazarının kurulmasıyla ilgili hayali maalesef gerçekleşmedi. Geri kalan 1.5 yılda bunu başarabilecek mi bunu hep birlikte göreceğiz.”

“Ayrıca tespitleri güzel, bu konuda bir sıkıntımız yok” diyen Bek, Yılmaz'a yönelik eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Silivri, Çatalca varken domates, salatalık v.s. gibi ürünleri Antalya'dan buraya getirmek kadar saçma bir şey olamaz. Silivri ve Çatalca'yı bu anlamda desteklemek lazım.

“YILMAZ'IN EN BÜYÜK HANDİKABI…”

Yılmaz'ın en büyük handikabı sivil toplum örgütleriyle hareket etmemesi. Bugüne kadar hiçbir kooperatifle bir çalışma yapmadı. İnşallah budan sonra yapar. Bahsettiği tek olay bu bölgede seracılığın geliştirilmesi.  Seymen köyü dönüşü Volkan ve Ekrem beyle birlikte bu konuda aramızda sohbet geçti.”

“VOLKAN BAŞKANIN ORTAKLARINI İKNA ETMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

Tarım arazilerinde yapılaşma şartı sorununa da değinen Bek, “Biliyorsunuz tarım arazilerinde 20 dönümün altında olan yerlere imar verilemiyor. Şu an İBB Tarım Komisyonu'nda bekleyen bir önerge var. Eğer önerge geçerse Silivri'deki çiftçilerimiz 3 dönüm ve üzerine sera ile ilgili yatırım yapabilecekler, sera tesisi kurabilecekler ve seracılık yapabilecekler. 5 Dönüm üzerine de küçük baş hayvancılıkla ilgili tesis yapabilecekler ve küçükbaş hayvancılığı sürdürebilecekler, büyükbaş ile ilgili tesis yapabilecekler. Bununla ilgili sağ olsun Volkan Bey, açık yüreklilikle, “Biz bunun komisyondan geçmesini istiyoruz ama AK Partili arkadaşları ikna edemedik.” dedi. Tarım Komisyonu Başkanımız Silivri'den, AK Parti İBB ve Belediye Meclis Üyemiz Sami Barlas. İnşallah bu önerge bir an evvel komisyondan geçerse Silivri, Çatalca gibi tarımla uğraşan ilçeler ciddi kazanım elde eder. Üreticiden tüketiciye taze ve ucuz ürün ulaşmış olacak. Volkan Başkanın bu konuda ortaklarını ikna edip önergenin komisyondan geçmesini talep ediyoruz” dedi.

Yılmaz'a yönelik vaat muhasebesini sürdüren Bek, “Katıldığı bu canlı yayınında çocuklar için söz verdiği 100 bin m2'lik park yapılmadı, başlanmadı, planlanmadı dahi.

Silivri'nin iki yakasının birleştirilmesiyle ilgili de herhangi bir çalışma yok” diye konuştu.

“BELEDİYE VEGA AVM'DE SUÇ İŞLİYOR”

Açıklamalarını KİPA (VEGA) AVM'de gündeme gelen düzenlemeler ile sürdüren Bek, Başkan Yılmaz'ın planlama ve otopark vaatlerine değinerek sözlerine şöyle devam etti: “Burada ciddi bir tadilat var. Alt katındaki kapalı otopark tamamen küçüldü ve oraya çeşitli dükkanlar yapıldı ve açıldı. Bu resmen suç. Belediye burada resmen suç işliyor. Bununla ilgili İBB'nin yazısı var.

E-5 Karayolu üzerindeki bölgede şu anda dere taşkın sahasıyla ilgili bir plan çalışması yapılıyor. Bundan dolayı orada şu anda hiçbir inşaat ve tadilat yapılamıyor.

Burada yapılan tadilat da ruhsatı olmadığından dolayı kaçak yapılıyor. Belediye buna göz yumarak suç işliyor.”

“KİŞİYE ÖZEL PLAN YERİNE DAR GELİRLİLERİN KONUTLARINA 1.6 EMSAL VERİLMELİ”

Planlama süreci üzerinden değerlendirmelerini sürdüren İYİ Parti İlçe Başkanı Refik Bek, “Ayrıca Boğluca bölgesinde yapı yasağının kaldırılması sürecinde çok ciddi bir olay daha oldu. Neyse ki önlendi. Biliyorsunuz oranın planları gündeme geldi. Birkaç kişiye özel plan yapıldı. Rönesans firmanın 43 dönümlük arazisi vardı. Konutlardaki vatandaşların imarı 1.2 emsal olarak değerlendirilirken ön taraftaki bazı yerlerin imarları 1.6 emsale çıkartıldı. Aradaki fark 150 daire. Millet İttifakı buna karşı çıktı. Buna rağmen geçti. İBB meclisinde AK Partili arkadaşlar da buradaki sıkıntıyı görerek oradan geri döndü. Orada yapılması gereken, kat yüksekliği verilecekse konutlara verilmeli. Sonuçta konutlarda dar gelirli aileler oturuyor ve oralar kentsel dönüşüme giriyor. Bu yapılacaksa özel kişilere değil, orta gelirlilere yapılmalı” dedi.

“SİLİVRİ'NİN EN BÜYÜK SORUNU OTOPARK”

“Silivri'nin en büyük sorunu otopark” diyen Bek, “Silivri Belediyesi Merdanoğlu İnşaat'ın bağışıyla bir kapalı otopark yapıyor.

“MERDANOĞLU KONUSUNDA DA SİLİVRİ BELEDİYESİ RESMEN SUÇ İŞLİYOR”

Merdanoğlu konusunda da Silivri Belediyesi resmen suç işliyor. Bu firmanın 70 kusür villa yaptığı yer, 1/100 bin ve 1/5 bin ölçekli planlarda tarım arazisi gözüküyor. Belediyenin sayfasına girin orada da tarım arazisi gözüküyor. 2002 yılında yapılmış bir planı uygulamaya soktular, 2013 yılında burada 1/5 binlik ve 1/100 binlik planlar yapıldığı için zaten otomatik saf dışı kaldı.

İBB'nin 2021 yılının 10. ayında Silivri Belediyesine yazdığı yazıda inşaatın durdurulmasını talep ediyor. Silivri Belediyesi hala buna göz yumuyor, inşaat devam ediyor. İmalata ve yapılan masrafa yazık. Bunun ceremesini kim çekecek? Hep birlikte göreceğiz.

“VOLKAN BAŞKAN 5 KAPALI OTOPARK DEDİ 3. YILIMIZA GELDİK BİR TANE YOK”

Volkan Başkan 5 kapalı otopark dedi. Üçüncü yılımıza geldik bir tane yok. Yapılan kapalı otopark da muammalı. Merdanoğlu İnşaat'ın villa inşaatı durduğunda orası devam eder mi belli değil” diye konuştu.

“ÇİFTÇİLERİN SIKINTISI BÜYÜK”

Yılmaz'ın çiftçilerin üretimini kolaylaştırma ve arttırma vaadine de değinen Bek, “Köyleri geziyoruz, çiftçiler artık yerlerini ekemeyecek durumda olduklarını söylüyor. İşçi tutmalarını bırakın kendileri zor geçiniyor. Sıkıntı büyük” yorumunda bulundu.

“HER MAHALLEYE KREŞ DEDİ BİR TANE DAHİ YAPAMADI”

Yılmaz'ın seçimlerden önceki “Her mahalleye ücretsiz kreş” söylemine atıfta bulunan Bek, “Bu çok güzel bir vaat! Ancak Belediye bir tane dahi kreş yapamadı. Şu anda bağışçımızın yaptığı kreş inşaatı devam ediyor” dedi.

“PLAN YAPMAYI BIRAK, GERİYE DÖNÜP YAPILMIŞ PLANLARI BOZUYOR”

Yılmaz'ı en önemli vaadi “Planlı Silivri” üzerinden de eleştirilerini ifade eden Bek, “Başkanın 1. sıradaki vaadi Planlı Bir Silivri'ydi. Selimpaşa ve Ortaköy'de büyük tedirginlik var. 20 sene önce 18 uygulamasıyla yapılan çalışmalarda orada herkesten yüzde 30-33 kesinti yapılmış. Arsalar verilmiş, insanlar da bu arsalar üzerine evlerini yapmışlar. Şu anda Belediye, “Sizden az alınmış yüzde %30, bunu % 45'e tamamlayacağız” diyor. Bırak plan yapmayı, geri dönüp yapılmış planları bozuyor.

“MAALESEF RANT NEREDE SİLİVRİ BELEDİYESİ ORADA”

Üç senedir bir tane plan yapılmış yer yok. Selimpaşa ve Ortaköy'ün yapılmış planlarıyla uğraşacaklarına, 35 tane köyümüze doğru dürüst bir plan çalışması yapılmadı, bunlara bir çare bulsunlar. Maalesef rant nerede Silivri Belediyesi orada” diye konuştu.

“SAĞLANAN RANTA GÖRE ALINAN BAĞIŞ; DEVEDE KULAK”
Bek sözlerini şöyle sürdürdü: “Merdanoğlu'nun villalarının tanesi 7.5 -10 Milyon TL, sağladığı rantla belediyeye 25 Milyon TL'lik kapalı otopark yapması devede kulak. Orada 750 Milyon TL'lik bir proje var. Buradaki kazanımı düşünün. Belediyenin bu durumu için kimse bir şey söylemiyor. Şaşırıyorum. Belge olduğu için söylüyorum. Belge olmadan konuşmuyorum. O adama müsaade ediyorsunuz o kadar para harcatıyorsunuz, inşaat yaptırıyorsunuz yarın öbür gün iskân vermeyeceksiniz. Satın alanlar sorun yaşayacak.

Aynı şeyi İskeçe Mobilya'da da yaşadık. “Sundurma yapıyor” dediler. 3 Bin m2 kapalı alan yaptı.
Köylerde 21 metrelik konteynerleri yıkıyorsunuz ama E-5 kenarındaki 3 bin m2 kapalı alana izin veriyorsunuz. Buradaki rantı düşünün! Bağış aldınız, yer yaptırdınız ve mühürlediniz.

“HİÇBİR DÖNEMDE BU KADAR KAYIRMACILIK, KİŞİYE ÖZEL İŞLER OLMADI”

16-17 Yaşımdan beri siyasetin içindeyim, gazetecilik de yaptığım için olayları biraz daha yakından takip ettim. 70'li, 80'li, 90'lı, 2000'li yılları gördüm şimdi 2020'lerdeyiz. Ben hiçbir dönemde böyle bir şey görmedim. Bu kadar kayırmacılık, kişiye özel işler hiçbir zaman olmadı. Ne Değirmenci, ne Turan zamanında, ne Işıklar zamanında olmadı. Zaman zaman oldu ama 3 yıl içinde bu kadar kişiye özel muamele yaşanmadı…  Hani kimsenin kartvizitine bakmayacaktı!?

MHP'li arkadaşın arazisinde binayı yıkıp bırakıyorlar, sıradan vatandaşın arazisinde ne tel bırakıyorlar, ne direk dümdüz girip geçiyorlar. Kendilerine yakın olanların arazisine ne teline ne kapısına dokunuyorlar.

“BÖYLE BİR İMAR NASIL VERİLDİ?”

Klassis'e giden ana caddenin üstündeki binanın, eski yan binadan ne kadar öne çıkmalı ve yüksek yapıldığını resimden görüyorsunuz. Bunu yapan Silivri Belediye Meclis Üyesi mimar arkadaşımız. Çok atıyor tutuyor ama… Bütün binaların cephesi yola bakarken, bununki denize bakıyor. Böyle bir imar nasıl verildi? CİMER'e şikayet edildi. Bununla ilgili Silivri Belediyesi 3-4 aydır cevap veremedi. Ev sahibine sormadan bahçeden 3 tane de ağaç kesildi. Bundan dolayı da mahkemeye gittiler.

Selimpaşa'da da bir başka örnek var. Bina Başkan Yardımcısı Hasan Solak'a ait. Kartvizit bu… İskan alındıktan sonra binaya ilaveler yapılmış, çatı, öne çekme bölümü, yan yolu kapatma gibi…

Belediye, AK Partili Belediye Meclis Üyesinin kaçak yerini aylar geçmesine rağmen yıkmadı.

Belediye Başkanı kartvizitten bahsetmesin. Kralını yapıyorlar. Geçmiş hiçbir başkanın döneminde böyle bir şey görmedim.”

“SİLİVRİSPOR ALDIĞI DESTEKLERDEN DOLAYI AMATÖRE DÜŞTÜ!”

İYİ Parti İlçe Başkanı, Başkan Yılmaz'a yönelik eleştirilerini Silivrispor üzerinden de sürdürerek, “Seçim sürecinde Volkan Başkan, Silivrispor diye tutturdu. Haklı Silivrispor marka ve Silivri'yi ülkemizde ve dünyada tanıtıyordu. 3.ligteydi. Sağ olsun Volkan Başkan döneminde de maddi ve manevi desteklerinden dolayı Amatöre düştü!

Otogarı mafyanın elinden Turan Turan kurtardı. Kadın pazarlama ve esrar içme yeriydi. Orayı temizledi ve Silivrispor'a kazandırdı. Kendisine tekrar teşekkür ediyorum. O dönemde kulübün buradan 100 Bin TL geliri vardı. Ondan sonra biz devraldık. 2008-2009 yıllarında düzenleme yaptık 10 ayda 320 Bin TL gelir topladık. Çorlu Durağı kapatıldı, Trakya'dan gelen otobüslerin oraya girmesiyle, ciddi gelir elde edildi.  Volkan Yılmaz, 2-2.5 Milyonluk geliri elinden aldığı Silivrispor'a geçtiğimiz yıl ne kadar yardım etti? Şampiyonluğa oynayan takıma 450 Bin TL destek!” diye konuştu.

“YILMAZ HERHALDE 1.5 YIL SONRA GİDERKEN YAPAN BAŞKAN DEĞİL YIKAN BAŞKAN OLARAK ANILACAK”

Yılmaz'ın yönetim yaklaşımlarını örnekleyerek eleştirilerini sürdüren Bek, “Aynı şeyi 50. Yıl Sağlık Ocağı olayında da yaptı önce yıkmaya kalktı. Salgının ortasında 20 bin hastası olan, sağlık ocağını maalesef yer göstermeden yıkmaya kalktı. Doktorların direnişiyle yürütmeyi durdurma kararı alındı ve onlara yer kazandırmak zorunda kaldı.

Balıkçı Barınaklarının yıkımı konusunda Volkan Başkan hemen atladı, “Kaçak yapı yıkılması lazım” dedi. AK Parti gitti, Tarım Bakanlığından durdurdu. Volkan Bey de herkesle karşı karşıya kaldı.

Çayırdere'nin 8-9 odalı lojman binası vardı. Köy muhtarlığı tarafından yapılmıştı. Onu yıktı.

Seymen'de muhtarlığa ait binayı yıkmaya kalktı.

Volkan Yılmaz herhalde 1.5 yıl sonra giderken yapan başkan değil yıkan başkan olarak anılacak.

Yaptığı hizmetler var mı? Allah razı olsun var. Teşekkür de ediyoruz ama 23 hizmetinden daha 3 tanesini yapamadı.”

“POPÜLİST POLİTİKALAR İZLİYOR”

Yılmaz'ın, İBB eleştirilerine de değinen Bek, “Mezbaha konusunda İBB'ye saldırıyor. Popülist politikalar izliyor. Keşke kendisi çaba sarf etseydi. Tarım Bakanlığına başvursaydı, yardımcı olsaydı.

Her mahalleye spor sahası yapacağını söyleyen Belediye Başkanımız, Ekrem İmamoğlu Müjdat Gürsü Stadı'nı tamamlamasıydı Silivri'nin takımları burada maç yapamayacaktı. Antrenman yapacakları saha bulamayacaktı” dedi.

“EKREM BEY SİLİVRİ'YE POZİTİF UYGULAMA YAPIYOR”

“İBB tarafından Silivri'ye 2017 yılında 11.5 ton asfalt verilmiş” diyen Bek, “2018 yılında seçim arifesi diye verilmemiş, 2019'da 8 bin ton verilmesi gerekirken 28 bin ton asfalt verilmiş. 2021 yılında 40 bin 500 ton kendi yol ağına dökmüş, 30 bin ton da Silivri Belediyesine vermiş. İBB, 2022 yılında sadece kendi ağındaki yerlere 70 bin ton asfalt dökmüş. İBB Başkanı Ekrem bey ayrımcılık yapmıyor, Silivri'ye pozitif uygulama yapıyor” diye konuştu.

“BUNLAR OLMASAYDI ZATEN BUNLAR YAŞANMAZDI…”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun son Seymen programı hakkında Hürhaber İmtiyaz Sahibi Sevginar Sali'nin kaleme aldığı köşe yazısına yer verdiği görüşlere katılmadığını söyleyen Bek, “Seymen'de ev sahibi Ekrem Bey olduğu halde mikrofonu Volkan Bey'e veriyor. Volkan Bey orada siyaset yapıyor. Köylüler de “Okulumuzu istiyoruz” deyince Ekrem Bey de mecbur kalıyor. Bana göre çok da güzel kapak yaptı; “Yaptırın, yaptıramazsanız bir sene sonra biz gelince yaparız” dedi. Ekrem Bey'in yaptırmasına gerek yok, bir sene sonra bu hükümet okul açtırır mı? Orada 24 derslikli bir okul var. O okul zaten orada yanlış. Engelli öğrenciler oraya 1.5 saat yolculuk yapıyor. Öyle bir okulun orada olması yanlış. Kumburgaz gibi merkezi bir yerde olmalı. İki giriş çıkışı var. İstenirse o okul ikiye bölünür yarısı ilkokul, yarısı engelli okulu olarak devam eder. Bu, İBB'nin sorunu değil, buradaki siyasilerin sorunu. 24 Derslikli okul çürüyor. Bunu yapamıyorlar İBB'den istiyorlar. İBB'nin ilkokul ve ortaokul yapma gibi bir yükümlülüğü yok. Kaldıran bunlar, taşımalı eğitim sistemini getiren bunlar… Köy tüzel kişiliğini kaldırıp mahalle yapan bunlar, ‘su pahalı' diyen de bunlar…

Bunlar olmasaydı zaten bunlar yaşanmazdı. Köyler köy kalsaydı bunlar yaşanmayacaktı. Şişli'deki mahalleyle Danamandıra'dakini aynı konuma koyabilir misin? Kırsal Mahalle Kanunu işi biraz yumuşattı ama tam bir çözüm değil. Kesinlikle köye dönüştürülmeli.

Şehir içine Belediye Başkanı ne güzel hizmeti yapıyor. Yolu ışıklandırıyor. Bunu Danamandıra'ya yapabilir misin? Mahalleler aynı hizmeti alamıyor. Bu bütçelerle mümkün değil. Önceden Köy Hizmetleri, İl Özel İdare vardı. Volkan Başkanın da bununla ilgili çok yapabileceği bir şey yok. Bu bütçeyle ne yapacak ki? Önceden bir ilçe, 8 belde belediyesi vardı. Şimdi 9 belediye 1 belediye oldu. Köyler de Silivri'ye bağlandı.

“HZ.ÖMER OLMASINI BEKLEMİYORUZ AMA BİZE METİN ŞENTÜRK DE OLMASIN!”

Volkan Bey, “Hz. Ömer olmamı beklemeyin” dedi. Doğru onu beklemiyoruz ama Metin Şentürk de olmasın. 2019 yılında Habertürk'te söylediklerini dinlesin, bugün yaptıklarıyla arasındaki farkı görsün. 23 taneden 3 tane hizmeti yaptıysa kendinden özür dileyeceğim.”

 Sevginar SALİ

 

 

YORUM YAP