Bozoğlu: Hayallerin havaya uçtuğunu görmek üzüyor

Bozoğlu: Hayallerin havaya uçtuğunu görmek üzüyor

20.10.2016 15:30:13

Silivri Belediyesinin 2017 mali yılı performans programı hakkında muhalefeti temsilen konuşan AK Partili Meclis Üyesi Mutlu Bozoğlu, gerçekçilikten uzak bir şekilde planlanan hiçbir çalışmanın başarılı bir şekilde hayata geçirilemeyeceğini yapıcı eleştiri ve önerilerde bulunarak ifade etti.

3. Birleşimde Silivri Belediyesi 2017 mali yılı performans programı ve 2017 mali yılı bütçesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporu görüşüldü. AK Parti Grubu, dün gerçekleştirilen Ekim ayı meclis toplantısında muhalefet yapmış olmak için muhalefet yapmadıklarını ortaya koyan bir tutum sergiledi. Tansiyonu yükseltmek yerine düşürmeyi tercih eden muhalefet, konuyu çatışmaya dönüştürmeden, belediyenin mali durumları doğrultusunda tablonun toplumsal talepleri karşılayamayacağı düşüncesiyle ret oyu kullandı.

“VERİLEN VAATLER LAFTA KALDI”
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, komisyon raporu okunduktan sonra gruplara söz hakkı verdi. AK Parti Grubu adına konuşmak isteyen Meclis Üyesi Mutlu Bozoğlu, şunları söyledi: “Sayın Başkan, değerli meclis üyeleri, kıymetli misafirlerimiz, saygıdeğer basın mensupları kentleşmenin getirdiği beklentiler göz önünde bulundurulduğunda 2014 Mart yerel seçimlerinden bu yana geçen 31 aylık süreçte yapılan 28 meclis gündemini, meclis tutanaklarını ve aldığım notları tek tek incelediğimde belediyenin gerçekleştirdiği hizmetler doğrultusunda tüm Silivri halkına teşekkür ederim. Ancak söylenen sözlerin, verilen vaatlerin lafta kaldığı, reklam tabelalarının güneşten renklerinin solduğu, halkın değerli zamanının ve en önemlisi parasının birilerinin PR çalışmalarına ait olduğunu da söylemeden edemeyeceğim.

“YILLARDIR AYNI PROJELERİ DİNLEMEKTEN KULAKLARIMIZ NASIR TUTTU”
Bir belediyenin bütçesinin gelir ile gideri, sırf kanun istiyor diye yapılan matematiksel hesapların içine sıkıştırılan bir denkleştirme hesabı olarak görülmemesi gerektiğini düşünüyorum. Diyor ya Ziya Paşa, “Âyinesi iştir kişinin lafa bakılmaz / Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde.” Sayın Başkanın her defasında aynı cümle ve kelimelerle anlattığı projelerin yapılacağını yıllardır dinleye dinleye kulaklarımız artık nasır tuttu.

“SİLİVRİ'NİN BUGÜNÜNÜ VE YARININI KORUMAK BİZİM YEGANE GÖREVİMİZ”
Şimdiki rapor ve daha önceki plan bütçe ve denetleme komisyonundaki incelediğim gider faturaları göz önünde bulundurduğunda bugün gelinen noktada Silivri Belediyesinin borç batağının boyutu ödediği yıllık 4,3 milyon faizle ne durumda olduğunu ayan beyan ortaya koymaktadır. Minare kılıf ilişkisi düşünülerek verecek cevaplarının olduğunu biliyorum. Hiç önemli değil. Muhalefet olarak halkın ve demokrasinin bana verdiği yetkiye dayanarak Silivri'nin bugününü ve yarınını korumak bizim yegane görevimiz. Sonuç itibariyle Silivri Belediyesi adı altında hizmet etmeye çalışan birer neferden başka ne olabiliriz ki? Bu hassasiyetle geçmişte yapılmış hatalardan ders almak, bugün hala yapılan hataları ise örnek göstermek yerine, bunların halkımıza yapılması gereken hizmetlerin önüne geçmesine engel olmak bizlerin en birinci görevidir. Bu minvalde 2017 mali performans kitapçığını incelediğimde, ilçeyi gözlemlediğimde, artık ‘böyle gelmiş böyle gider' anlayışının çok fazla değişmeyeceğini görüyorum. Bizim eleştirilerimiz yapıcı olup ve bu doğrultuda Silivri'mize gerekeni yapmanın tüm yöneticilerin boynunun borcu olduğu net bir şekilde bilinmelidir.

“İŞÇİLERİN HAKLARI BİLE ÖDENEMİYOR”
Başta söylediğim gibi 28 meclis tutanağının %50'si borçlanma, arsa satışı gibi konularla karşımıza çıkıyor. Diğer yandan belediye taşeron işçilerin maaşlarını aylardır belediyeden ödenek çıkmadığından dolayı ödeyemedi. Kadrolu işçi ve memurların ise sendikal haklarının aylardır ödenmediğini duyuyoruz. Yıllık ödediğimiz faiz miktarını yani belgelerde yazan 4.3 milyonu düşündüğümde ise her yıl yapılabilecek 4.5 milyon maliyeti olacağı yazılan otoparktan birer tane, kapalı pazar yerinden birer tane, yağmur suyu kanalının ise 4 katı yapılabileceği fakat hayallerin havaya uçtuğunu görmek beni derinden üzüyor.

“ORTAK PAYDAMIZIN SİLİVRİ OLDUĞUNUN BİLİNCİ İÇİNDE OLMALIYIZ”
Bu yılki performans programında her yıl olduğu gibi kültür merkezi, gençlik merkezi, spor komplekslerinin ısıtılıp önümüze konduğunu yine görmüş olduk. Belediyemiz gelirlerini artırmayı aramanın yanında fuzuli masraflardan kaçınmalı, gerekirse yıllık bütçenin 4.3'ü kadar borcu kapatmak için çaba harcamalıdır. Bizim yapıcı eleştirimizin ardında siyasi düşünceler aramak yerine ortak paydamızın Silivri olduğu düşünülmelidir. Belediyemiz iflas bayrağını çektiğinde bunun Silivri'ye vereceği zararın düşünülmesi gerekmektedir.

“SORUNLARI ÖTELEMEK YERİNE ÇÖZÜME KAVUŞTURMALIYIZ”
Özellikle yaklaşan temizlik ve araç kiralama ihalelerinde rekabeti daha da artırıcı girişimlerde bulunmanın ana gider kalemlerimizi bir nebze de aşağı çekilmesi gerektiğini bugünden söylemeden edemeyeceğim. Eller vicdanlara koyulmalı, şehrin makyajına yatırım yaparak kalıcılaşmış sorunları örtmek Silivri'mize ve bizlere yakışmaz. Geleceğimize verecek cevabımız olmaz. Neden Silivri'miz İstanbul'un Türkiye'nin hatta dünyanın gıptayla baktığı bir ilçe olmasın? Bunun için ne eksik? Coğrafyası mı, tarihi mi, yüzölçümü mü? Hiçbiri. Ama hiçbiri geleceğimize olan sorumluluğumuzun bahanesi olamaz. Bugünü bir milat kabul etmeli, mali sıkıntıları her defasında ötelemek yerine çözüme kavuşturmalıyız.

“RET OYU VERİYORUZ”
Görev süremizde 3'ncü kez oyladığımız bu rapora önceki yıllarda tüm iyi niyet ve beklentilerimizle ‘evet' oyu vermemize rağmen bu mali performans programı ile 2017 yılında ancak personel maaşını ve temel harcamaları karşılayabilecek, Silivri'nin geleceğine ışık tutacak projelerin olmaması nedeni ile AK Parti Grubu olarak ‘ret' oyu veriyoruz.”

SİLİVRİ BELEDİYESİ 2017 MALİ YILI PERFORMANS PROGRAMI
Fonksiyonel ve Ekonomik Sınıflandırmaya Göre 2017 Yılı Bütçe Teklifi neticesinde genel kamu hizmetleri 73 milyon 62 bin, kamu düzeni ve güvenlik hizmetleri 5 milyon 922 bin, ekonomik işler ve hizmetler 6 milyon 498 bin, çevre koruma hizmetleri 26 milyon 330 bin, iskân ve toplum refahı hizmetleri 49 milyon 36 bin, dinlenme, kültür ve din hizmetleri 32 milyon 244 bin, sosyal güvenlik ve sosyal yardım hizmetleri 1 milyon 908 bin olarak belirlenirken; 2017 Yılı Gelir Bütçesi Belediye Meclisi Komisyon Raporu doğrultusunda vergi gelirleri 102 milyon 18 bin, teşebbüs ve mülkiyet gelirleri 18 milyon 800 bin, alınan bağış ve yardımlar ile özel gelirler 370 bin, vergi resim harç gecikme faizi 100 bin, sermaye gelirleri 2 milyon 530 bin TL olarak açıklandı.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ
Performans programı 5018 sayılı kamu mali yönetimi ve kontrol kanununun 9. maddesi ile 5393 sayılı belediye kanununun 41. maddesi gereği 2017 yılı bütçesine esas olmak üzere hazırlandı. 5393 sayılı belediye kanununun 41. maddesinde, “Belediye Başkanı, mahalli idareler genel seçimlerden itibaren 6 ay içinde kalkınma planı ve programı ile varsa bölge planına uygun olarak stratejik plan ve ilgili olduğu yılbaşından önce de yıllık performans programı hazırlayıp belediye meclisine sunar” denilmekte olup, bu doğrultuda hazırlanmış olan Silivri Belediyesi 2017 mali yılı performans programı oy çokluğu ile uygun bulundu.

Hazal BAŞARAN

YORUM YAP