Bozçalı: 14 Mart’ı bayram olarak kutlamıyoruz, yasımız var

Bozçalı: 14 Mart’ı bayram olarak kutlamıyoruz, yasımız var

14.03.2023 17:06:45

14 Mart Tıp Bayramı vesilesi ile törende bir araya gelen hekim ve sağlıkçılar, deprem kayıplarımız ve meslektaşlarını andı.

İstanbul Tabip Odası Silivri Temsilciliği tarafından 14 Mart Tıp Bayramında 6 Şubat 2023 depreminde kaybettiğimiz hekim ve sağlık çalışanları olmak üzere tüm vatandaşlar anısına Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi.1_38
İstanbul Tabip Odası Silivri Temsilcisi Fethi Bozçalı ve üyelerini, CHP İlçe Başkanı Berker Esen, meclis üyeleri, İYİ Parti İl Yöneticisi Aslıhan Bek, geçmiş dönem İYİ Parti İlçe Başkanı Refik Bek, Gelecek Partisi İlçe Başkanı Ümit Beyatlı, Demokrat Parti İlçe Başkanı Halide Avlu, ilçe yöneticileri, Eğitim İş Silivri Temsilcisi Hasan Okan yalnız bırakmayanlar arasındaydı.
Tören sağlık kuruluşlarının Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başladı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
BOZÇALI: BU ACI YÜREĞİMİZDE HİÇBİR ZAMAN BİTMEYECEK
İstanbul Tabip Odası Silivri Temsilcisi Fethi Bozçalı, törende yaptığı konuşmada şu sözlerine yer verdi: “Bu 14 Mart Tıp Bayramı, acılı bir döneme denk geldi. Depremin 37. günündeyiz. Meslektaşlarımızı kaybettik. Hepimizin bir parçası kaybolup gitti. Bu acı yüreğimizde hiçbir zaman bitmeyecek.
Depremin yaşandığı iller tanınmaz halde. Taş üzerinde taş kalmadı. Yüreğim çok darlandı. Oradan çok ciddi bir göç var. Onlara sahip çıkacağız.
“HALKIN DAYANIŞMASI UMUT VERDİ”
Halkın dayanışması, hesapsız, işini gücünü bırakıp deprem bölgesine gitmesi bende büyük umut yarattı. Bu çok önemli. Beni çok etkiledi.
“DEVLET VATANDAŞLARININ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMALI”
İstanbul'da da deprem bekleniyor. Halka bırakmak olmaz, önlem alınmalı. Sosyal devlet halkın can güvenliğini sağlamalı, sağlıklı konutta oturmasını sağlamak. Anayasanın emri. Deprem olduktan sonra da ne yapacağımızı tartışmamız lazım.
6 Şubat'ta halkın müthiş dayanışması ve özverisiyle insanlarımız göçük altından kurtuldu. Onları saygıyla anıyorum. Unutmayacağız.
“ÜLKEYİ AŞAN YASIMIZ VAR”
14 Mart'ı bayram olarak kutlamıyoruz, yasamız var. Ülkemizin sınırlarını aşan yasımız var. Elinde kazması küreğiyle geldiler. Hala deprem bölgesindeler. Maalesef orası toparlanmış değil. Yaralı insanlarımız şifa arıyor, onlara sağlık diliyorum. Dayanışmamız sürmeli.
“HESAP SORMAZ, ONLARIN VİCDANINA BIRAKIRSAK, BİZ DE ENKAZ ALTINDA KALIRIZ”
Hesap sormalıyız. Sormazsak onların vicdanına bırakırsak birçoğumuz daha enkazın altında kalacak Silivri'de. Sahip çıkmamız gerekiyor.”
“DEPREMİN ACISI YÜREĞİMİZ DE SÜRÜYOR
İstanbul Tabipler Odası'nın basın açıklaması Dr. Meltem Irmak tarafından okundu. Açıklamada yer alan ifadeler şöyleydi: “6 Şubat depreminin acısı yüreğimizde sürüyor. Buradan soruyoruz Silivri ve İstanbul için ne yapıyorsunuz?
14 Mart 1827'de modern anlamda ilk tıp okulu (Tıbbiye i Amire) açılma tarihi olan 14 Mart, her yıl olduğu gibi bu yılda 14 Mart haftası olarak kutluyoruz. Ancak bu yıl 6 Şubat depreminin acısıyla kutlama yerine yastayız.
“YİTİRDİĞİMİZ CANLARI VE GERİDE KALANLARI UNUTMAMAK VE UNUTTURMAMAK İÇİN BİRLİKTEYİZ”
Bugün depremde yitirdiğimiz canlarımız ve geride kalanları unutmamak, unutturmamak için birlikteyiz. AFAD Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası can kaybımızın 48 bin 448'e yükseldiğini, Sağlık bakanlığı 448 sağlık çalışanını, Türk Tabipleri Birliği(TTB) tespit edebildikleri kadarıyla 103 hekim arkadaşımızı depremde kaybettiğimizi açıkladı.
“YARALARIN SARILMASI İÇİN ÇABALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ”
Üzgün ve kızgın olmamız önlenebilir ölümlere, yeterince denetlenmeyen binalara ve tedbirsizlikleredir... Yüzbinlerce yaralılarımız, ölen hayvanlarımız, yıkılan evlerimiz, şehirlerimiz, yaşamlarımız, hayallerimiz hepsi için ayrı ayrı acı hissediyoruz.... Yitirdiğimiz canlarımız için başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Yaşadığımız bu acıların sanılması için çabalarımızın hiç eksilmeden sürdürülmesini istiyor, biz hekimlerin sağlık çalışanlarının yaralanın sarılması için çabalarımızı artırarak sürdüreceğimizi bildiriyoruz.
“GÖNÜLLÜ HEKİMLERİMİZLE 10 İLİMİZDE SAĞLIK HİZMETLERİ İÇİN İLK SAATLERDEN İTİBAREN HAREKETE GEÇTİK”
6 Şubat Kahramanmaraş ve 20 Şubat Hatay merkezli iki aynı depremin ardından yaşanan büyük felaketin ilk saatlerinden itibaren Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul Tabip Odası(ITO) olarak, gönüllü hekimlerimizle depremden etkilenen 10 ilimizde sağlık hizmetleri için harekete geçtiğimizi bildirmek isteriz. İstanbul Tabip Odası olarak Adıyaman'da sekiz konteyner ile bölgede gönüllü hizmet veren çok sayıda hekime konaklama imkânı sağlamaya, kadın doğum ve diş sağlığı hizmetlerini dahil sağlık hizmeti sunmaya çalıştık. İTO üyesi bir hekim grubu kiralanan panelvanla Samandağ'a, sonrasında on yedi hekimin görevlendirmeleri ve ulaşımları sağlanarak Samandağ ve gönderdik.
Odamızın organize ettiği bağış kampanyası ile temin edilen sekiz konteynerden dördü Antakya Sevgi Parkına, dördü Mustafa Kemal Üniversitesi Hatay'a Hastanesi bahçesine yerleştirdik. Ayrıca ilaç, tıbbi malzeme ve kamp malzemeleri içeren kamyonu Hatay'a ulaştırdık. Halen bir kısmı dönen arkadaşlarımızın yerine rotasyonla yeni ekipler gönderme çalışmalarımız devam etiğini de bildirmek isteriz.
“SAĞLIK HİZMETİ SEFERBERLİĞİNİ SÜRDÜRMELİ”
Sağlık Bakanlığı başta TTB ve Tabip Odaları olmak üzere, ivedilikle meslek örgütleri, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, gönüllü sağlık çalışanları ile iş birliği içinde deprem bölgelerine ve ülkenin dört bir tarafına dağılmış depremzedelere yönelik sağlık hizmeti seferberliğini sürdürmelidir.
“GÖRDÜKLERİMİZ VE YAŞADIKLARIMIZ BİZİ İSTANBUL DEPREMİ GERÇEĞİYLE YÜZLEŞTİRDİ”
Deprem bölgesinde gördüklerimiz, yaşadığımız derin acı bizi benzer ve belki çok daha ağırının yaşanacağı İstanbul depremi gerçeğiyle de yüzleştirdi. Aile Sağlığı Merkezlerinden (ASM) ihtisas hastanelerine kadar İstanbul'da bina güvenliği oranının ne denli düşük olduğu hem çalışanlar hem de mülki amirler tarafından kuşkusuz biliniyor.
“YETKİLİLERİN ACİLEN HAREKETE GEÇMELERİNİ İSTİYORUZ”
Silivri'de ve İstanbul'da olası depremin yaratacağı ölümlerin yaralanmaların yıkımların önüne geçebilmek için yetkililerin acilen harekete geçmelerini istiyoruz. Başta sağlık hizmeti veren binaların okulların kamu binalarının ve riskli olan tüm binaların depreme karşı güvenli hale getirilmesi, halkın güvenli evlerde tedirgin olmadan yaşaması için her türlü maddi manevi olanağın sağlanması, yeterli düzeyde tedbirlerin alınması otoritenin görevi ve sorumluluğu olduğunu hatırlatıyoruz.
“GÖREV ALMAYA HAZIRIZ”
Meslek odası ve hekimler olarak depreme karşı alınacak önlemler ve sonrası için yapılması gerekenler için görev almaya hazır olduğumuzu, yetkililerin sorumlu oldukları ve görevleri olan hizmetlerin takibini yapacağımızı, her türlü ihmal ve sorumsuzluk karşısında sessiz kalmayacağımızı bildirmek istiyoruz.
“DAYANIŞMA YAŞATIR”
Dayanışma yaşatır anlayışımız tüm meslektaşlarımızın ve halkımızın temel anlayışı olmuştur. Gün yaşama sarılma ve olası İstanbul depremi için önlemlerimizi ciddiyetle kararlılıkla hayata geçirme zamanıdır.”
Açıklamanın okunmasının ardından anma programı sona erdi.
Renginar SALİ

 

YORUM YAP