“Borçları komisyon araştırsın”

“Borçları komisyon araştırsın”

9.05.2024 18:41:35

Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu'nun açıkladığı borç tablosu ile ilgili düzenlediği basın toplantısında önceki dönem Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, komisyon kurulması teklifini getirdi ve açık oturum çağrısında bulundu.
Borçlar hususundaki acıkmalarında iştiraklere ayrı bir parantez açan önceki dönem Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz şu açıklamaları yaptı: “İştirakler konusuna Silkent diye bir iştirak kurmuşlar. Görevi devraldığımızda depoyu gezmeye gittik. Kavaklı'daki depoda yaklaşık 4-5 tane pikap araba. Hurda, üzerinde 2 parmak toz. Bunlar ne dedim “Silkent şirketimizin araçları” dediler, niye burada bu şekilde yatıyor diye sorduğumuzda. “Emniyetten yakalama kararları var. Trafiğe çıkarırsak yakalamasıyla bağlanacak hacizden satılacak.” Biz ne yaptık? Onların tamiratını, tadilatını yaptık ve o 5 araba şu an kullanıyorlar. Silkent'i devraldığımızda 4.000.009 yaklaşık 1.000.000 $ borçla bize devrettiler. Şu an borcu 250.000 $'a gerilemiş, ayakları üzerinde duran, araçları kullanılan, vergisin ödeyen bir şirket haline geldi.
İştirakler borcuna 225.000.000 yazdıkları borcun içerisinde 4.816.000 TL. Silivri İnşaat Yatırım A.Ş bizim kurduğumuz SİYTAŞ şirketinin de borç olarak koymuşlar ama T cetvelinin bir kısmında pasif borçlar yanında aktifler var. Aktifleri saklamışlar. SİYTAŞ inşaatın Saral İnşaat'a ticari borcu var: 4.000.816 TL. Sol tarafta borcumuz, sağ tarafına bakın, alt tarafı toplamı 87.734.000 TL aktifimiz var. Bu şirket 122 tane daireyi kentsel dönüşüm yaptı garibe gurebaya 70.000 TL'ye teslim etti. Bu şirket Selimpaşa kapalı pazarını yaptı ve 87.000.000 TL aktifi var. Silkent'e bakın Siytaş'a bakın.
Vergi dairesinden alacağımız iade 4.322.000 TL. Şirkette kayıtlı 6 tane demirbaş 113.000 TL. Bakın şirket tane nakit parayla iş makinesi almış 2.848.000 TL. Alışık değiller onlar satın almaya. 2 tane de taşıt almış 1.300.000 TL, bir de 11 adet arsası var 77.087.000.000 TL özvarlığı olan, aktif olan bir şirket. Dolayısıyla bu şirketin borcu yok. Bu şirket 84.000.000 liralık, artı bir şekilde yoluna emin adımlarla devam ediyor inşallah bu şirketi de batırmazsınız? İnşallah bu paraları da çarçur edip, şirketi batırmazsınız. Silkent'i batırdığınız gibi bu şirketi Siytaş'ı da 87.000.000 TL aktifi olan bu şirketi de batırmasınız.
7.600.000 TL liralık kamulaştırma yapmışız. Şu an bizim satın aldığımız belediye envanterine kattığımız yakında da sizlerin işte değerlendireceği satılacağını da biliyoruz birçoğunu, aktiflerimiz var. Değirmenköy'de nakit parayla 10 dönümlük arsa aldık. Bugün 10 liradan orayı satsanız 100 Milyon TL.
Belediyenin arkasına doğru geçin orada 15.000 m2 kapalı alanda bugün 2 Milyara satabileceğiniz, satarsanız bir ek hizmet binası yaptık.
Yine hiç alışık değilsiniz satın almaya 10 yılda 12 tane araç alınmış belediye, biz 5 yılda tam 90 tane Belediyeye araç kazandırmışız, hizmet aracı birçoğu kamyon, kamyonet, iş makinası. Ben göreve geldiğimde 91 araç vardı. Belde belediyeleri buraya bağlanmış Cumhuriyet tarihinden eski belediye 91 aracı vardı. Yetmişi çalışan. 21 tanesi hurdaydı. Şimdi 70 tane belediyenin envanterinde araç varken ben 5 yılda 90 tane aldım yani şöyle düşünün, herhalde bir yıla 18 tane hizmet aracı düşüyor. Şimdi bir ayımız geçti. Bunları alabilecek misiniz takip edeceğiz.
132 tane araç kiralıyoruz arkadaşlar biz şu an. Kademeli bir şekilde benim yaptığım gibi araç alırlarsa 5 yılın sonunda Silivri Belediyesi araç kiralamaz. Araç kiralamasına işte yılda 150.000.000 liralık harcamaz, tıpkı çöp işinde olduğu gibi. Bu araçları bugün satsanız 200 milyon TL eder. 100 milyon TL de Değirmenköy'deki arsa toplam 300 milyon TL eder.
Yaptığım borcun çok çok üstüne belediyenin envanterine kazandırılan hizmetler var, değerler var. Dolayısıyla anlayana sivrisinek saz, anlamayan davul zurna çok. Çok sevdikleri davul zurna az. Yanlış anlamak çok kolaydır, biraz cehalet ister, biraz da kötü niyet ister ama anlamak emek, iyi niyet, anlayış ister. Bizi anlamalarını bu perspektiften Silivri'ye bakan arkadaşlardan beklemiyoruz ama Silivrili vatandaşların bizi anlamalarını beklerim.
“AÇIKLADIĞI BORÇ TABLOSUNU İSTEDİĞİ PLATFORMDA TAŞTIRMAYA DAVET EDİYORUM”
Şöyle de bir teklifim olacak. Sayın Başkan diyor ya “Muhalefet çok önemli, muhalefet uçan kuşun iktidar bir kanadıysa, muhalefet de diğer kanadı. Şimdi muhalefetin ilk toplantıda sesini kesmesiyle, meclisine başlayan kişiye şunu söylüyorum; Siyasi saiklerden, hakaretten, hamasetten uzak, kendisiyle açıkladığı borç tablosunu istediği yerde istediği platformda nezaket içerisinde Silivri'ye fayda getirecek ve Silivri siyasetine bir değer katacak şekilde müzakere etmeye, tartışmaya kendisini davet ediyorum. Başkan gelsin. Tartışma ve Silivri'yi aydınlatmak adına nezaket çerçevesinde kendisiyle bu konuları basın mensupları huzurunda tartışalım. Silivri bu konuda aydınlansın.
“MECLİS KOMİSYONU KURULUP BORÇLARI ARAŞTIRSIN”
İkinci önerim de şu olacak; bu çağrımızı seçimden önce kendisine ilettik, meydanlardan söyledik gelmediler ama bu ifadelerden sonra bu iddialarından sonra aydınlatacak münazarayı kendisiyle yapmamız lazım. Eğer bunlarla kaçacak olurlarsa biz Cumhur İttifakı grubu olarak, ‘Biz mi doğru söylüyoruz, biz mi yanılıyoruz, CHP mi doğru söylüyor, başkan mı yanlış ifade ediyor' un ortaya çıkarılması için en üst karar organımız olan ilçe meclisimizde borçların araştırılması ve tespiti noktasında bir komisyon kurulmasına önergemiz mecliste verilecek. Herhalde bundan da kaçacak halleri yoktur. Meclis komisyonu borcu araştırır, teknik destek alır, bağımsız denetmen davet edebilir. Bütün bunların yasalarda yeri var ve sonrasında da yapacağı çalışmadan sonra da Silivri'nin bizim devrettiğimiz borçluluk oranı da kamuoyunun bilgisine sunulur.
Bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha saygıyla Silivri'de yaşayan hemşerilerimi saygıyla, muhabbetle selamlıyorum. Kimseye küskünlüğümüzün olmadığını, vatandaşımızdan gelen her kararın, sandıktan gelen sonucun başımızın üstünde yeri olduğunu ifade ediyorum.
Silivri'ye yapılacak hizmetlerde yönetime destek ama Silivri'ye yapılmayacak veya yapılacak kötülüklerde karşılığında dimdik duracağımız buradan ifade ediyor, hepinizi sevgi, saygı, muhabbet ve selamlıyorum.”

Sevginar SALİ

 

 

YORUM YAP