Bek: İYİ Parti’den ittifak adayı sürpriz olmaz

Bek: İYİ Parti’den ittifak adayı sürpriz olmaz

25.02.2021 10:22:05

İYİ Parti İlçe Başkanlığının 1. yıldönümünde Hürhaber'e konuşan Refik Bek, çalışmaları ve gelecek hedefleri konusunda oldukça iddialı açıklamalarda bulundu.

İlçe Başkanlığında 1. Yılını tamamlayan Refik Bek ile İYİ Parti'nin durumunu konuştuk, Silivri'deki siyasi dengeleri değerlendirdik. Bek, kaydettikleri oy artışına işaret ederek ve “İYİ Parti'nin, İstanbul genelinde en çok oy alması gereken ilçe Silivri” teziyle önümüzdeki yerel seçimlerde ittifak adayının kendilerine bırakılmasını savundu. “En büyük şansım Meral Hanım, en büyük şansızlığım MHP'li Belediye Başkanı” diyen Bek, siyasi partilerin son durumu ve güncel konulara dair de dikkat çeken yorumlarda bulundu.

“SİYASETTEN KURTULMA ŞANSINIZ YOK”
Sevginar SALİ: Aktif siyasete ara vermiştiniz. İYİ Parti ilçe başkanlığı ile geri döndünüz bir yılın ardından dönüşünüzü nasıl değerlendiriyorsunuz? Siyasete dönmenize değdi mi?
Refik BEK: Değdi. Bu, biraz insanın içinde olan bir şey. Yapı meselesi… Maya da olunca oluyor. Dedem siyasetçiydi. Kendi iş yerimiz olduğu için ben babamın yanında yetiştim. Babam da 70'li yıllarda MHP İlçe Başkanıydı. Bizim evde ve dükkanda hep siyaset konuşulurdu. Aileden de siyasete tek ben bulaştım. 70'li yıllardan bu yana, 14-15 yaşımdan beri siyasetin içindeyiz. Kurtulma şansın yok; Korona'dan beter (gülüyor). Hep büyüklerle siyasi sohbetlerim oldu, babamın yanında yetişmeme bağladım bunu. Anavatan Partisi 2004 yılında baraj altında kalınca erimeye başladı. Gerçi 2004 seçimlerinde yine burada yüzde 5-6 oy aldık. Parti yüzde 2'lerdeyken biz iyi oy aldık. Sonrasında Doğru Yol ile Anavatan'ı birleştirme sürecimiz oldu. Demokrat Parti'de birleşelim dedik. O da olmayınca ben 2006-2007 yıllarında kenara çekildim. Hiçbir partiye üye olmadık. Gazeteciliğe devam ettik. Vatandaşlık görevimizi yaptık. Gün geldi AK Parti'ye, gün geldi MHP'ye oy verdik. O günkü ortamda bize göre daha yakın söylemlerde bulunan partilere oy verdik.
2017 Yılına kadar aktif siyasette yer almadım. Meral Akşener'in sahneye çıkmasıyla birlikte başladık yine. Kendisiyle Güney Doğu Anadolu gezesine katıldım. Sonra İç Anadolu, Karadeniz Bölgesini, Trakya'yı gezdik. Parti kurulduktan sonra çoğu geziye destek amaçlı kaldım. İnternet üzerinden gönüllü üye oldum. Siyaset yapmayı çok düşünmediğim için gidip partide bir çalışma yapmadım. O süreçte Meral hanıma çok destek verip gezilere de katılınca adımız İlçe Başkanlığı için geçmeye başladı. Tabi İYİ Parti'nin kuruluşunda bizim Anavatan'dan, MHP'den, DYP'den arkadaşlar olunca onlar da “Sen ol, iyi olur” dediler. Onların gayreti oldu. O dönem aktif görev olmadı. Biz de kenara çekildik. Oğluma da dedim, ‘Bizden geçti, siz gidip partiye üye olun'. Oğlum gelip partiye üye ve delege oldu. Kendim partiye üye olmadım, onları yönlendirdim. Meral hanıma gittik imzamızı, oyumuzu verdik. Desteğimiz biliniyordu. Geçen süreçte arkadaşların talebiyle bize teklif geldi. Başkanın il ile ilgili görevini bırakması gündeme geldi. Armağan Türkeş de önerildi. Sonra ikimiz bir araya geldik. Kendisi, “Siyaseten beden daha tecrübelisin, senin tabanın belli. Ben CHP'den geliyorum, burada tabanım ve çok fazla tanıdığım yok. Senin olman doğru olur” dedi. Böyle olunca beni çok daha rahat atadılar. 10-15 Aralık'ta atandık. Şubat ayının 22'sinde kongremizi gerçekleştirdik. Süreç itibariyle tam bir yıldır seçilmiş ilçe başkanı olarak ekibimizle mücadele ediyoruz.

“SİLİVRİ'DE MERKEZ PARTİSİ OLMA YOLUNDA CİDDİ İLERLEME KAYDETTİK”
Sevginar SALİ: DYP ile ANAP'ın kurmaya çalıştığı birliği, bugünkü ittifakların ilk adımı gibi görebilir miyiz?
Refik BEK: Şu anda İYİ Parti zaten o misyonu üstlenmiş durumda. İYİ Parti kurulmamıştı, ismi de yoktu, MHP'den ayrılan milletvekilleriyle bir araya geldiğimizde, bana sorduklarında hep şunu söylerdim ‘MHP'nin taklidi olacaksak gerek yok, aslı varken niye insanlar bize gelsin? Merkezi bir parti olursak, (zaten 2002 yılında DYP, DSP'nin baraj altında kalmasından sonra merkez partiler ortadan kalktı) anlamlı olur. İnsanlar bir AK Parti, bir CHP'ye mahkûm oldular. Az bir oy da MHP'ye vardı. MHP de ideolojik bir partiydi.
Meral hanımın düşünceleri de böyleydi. O misyonla yola çıktı. Şu anda bizim yolumuzun doğru olduğuna arkadaşlarımızla görüyoruz. O gün tarif ettiğimiz noktaya gelmiş hissediyorum. Şu an 1500 üyemiz var. Görev geldiğimizde 550'ydi. Üye sayımızı bir yılda üçe katlamışız. Biliyorsunuz artık üyelikler internet üzerinden yapılıyor. Bunu yaparken de orada bir şık var: Daha önce hangi partiye oy verdiniz? Orada görüyoruz ki bize insanlar CHP, MHP, AK Parti, DSP, DP'den geliyor. Bu, bizim merkeze oturduğunuz gösteriyor. Silivri'de ‘merkez partisi' olma yolunda ciddi bir ilerleme kaydetmişiz. Türkiye genelinde de bununla ilgili çaba zaten var. Şu anda merkezde bir partiyiz. Onun en büyük göstergesi üye kayıtlarımız. Her kesimden bize insan geliyor.
Yavaş yavaş emin adımlarla her geçen gün yükseliyoruz. Doğru bir büyüme kaydediyoruz. Birden büyüme suni oluyor. Şu anda iyi gidiyor.

“CİDDİ BİR HATAYDI”
Sevginar SALİ: Bir Meclis Üyeniz vardı, gitti. Bölgeden milletvekili seçtirdiniz o da MHP'ye döndü. Eğer Refik Bek İlçe Başkanı olsaydı bu süreçler farklı olur muydu?
Refik BEK: Milletvekili için bir şey diyemem. Hayati bey, MHP'deki mücadelesi sürecinde de başından beri Meral Hanım'ın yanındaydı. Kongre, delege, imza toplama, Türkiye'yi gezme v.s. Ondan sonra kuruluş öncesi ve kuruluşunda da sürekli yanındaydı. O yüzden bir şey diyemem.
Yerelde şöyle bir şey olurdu; İYİ Parti'den en az dört tane Belediye Meclis Üyesi olurdu ve partide kalırlardı. Kendisinin dahi oyu burada olmayanı aday gösterdiler. Adam burada kendine oy kullanamadı. Ciddi bir hataydı.

“PARTİYİ DOĞRU NOKTAYA OTURTTUK”
Sevginar SALİ: Silivri'de yakaladığınız istikrar ve üye sayılarındaki artışın sırrı ne?
Refik BEK: 50 Yıllık partilerden daha çok üye kayıtlarımız var. Biz partiyi doğru noktaya oturttuk. Güzel bir ekibimiz var. Mahalle Başkanlarımız, teşkilatımız çok iyi çalışıyor.

“SİLİVRİ SEÇMEN YAPISI İYİ PARTİ'YE ÇOK UYGUN”
İYİ Parti'nin, İstanbul genelinde en çok oy alması gereken ilçe Silivri. Buradaki seçmen yapısı İYİ Parti'ye çok uygun. Bakarsanız 9 tane İlçe Belde Belediye Başkanı vardı. Bir tek Değirmeköy DYP ve CHP arasında gidip geliyordu, Çavuşlu bir ara yanlış adaydan dolayı DSP'ye geçti. Onun dışındakilerin hepsi DYP ve ANAP kökenliydi, merkez sağ. Silivri seçmen yapısı böyle. Siz bu yapıya uygun yönetim oluşturur ve yine uygun söylemlerle hareket ederseniz tabi ki seçmen size yöneliyor.

“HİZMETLERİMİZ OLUMLU YANSIDI”
ANAP döneminde biz köylere ciddi hizmetler yaptık. Ben Köy Hizmetleri Komisyon Başkanıydım. Silivri'ye, Çatalca'ya pozitif ayrımcılık uyguladık. O zamanki hizmetlerimizin de şu anda burada etkisi var. Bize olumlu yansıyor. Daha da artacak.

“TOPLANTI YAPMADAN ÜYE SAYIMIZI ÜÇE KATLADIK, HEDEFİMİZ BU SAYIYI DA ÜÇE KATLAMAK”
Bizim sıkıntımız şu; Şubat'ın 22'sinde kongre oldu, 12'sinde salgın süreci başladı, sokağa çıkma yasağı çıktı. Haziran ayına kadar toplantı yapamadık. Biz dışarı çıkmadan, köylere gitmeden, mahalle toplantıları yapmadan üye sayımızı üçe katladık. Şimdiki hedefimiz de bu sayıyı üçe katlamak. İnşallah Mart veya Nisan ayından sonra normalleşme başlar ve süreç açılır. Daha da hızlanacak üyelik. Bakıyorum kendi gelen de, hatırımıza gelen de var. Mahalle Başkanlarımız ve Yönetim Kurulu üyelerimizin ciddi çalışmaları söz konusu. Altı mahallede, Mahalle Teşkilatı kuracağımız ofisler hazır. Önümüzdeki ay ilçe binamızı taşıyacağız. Merkeze eski Final Dershanesi'nin olduğu yere geliyoruz. Bunu da yaptığımızda bizdeki süreç daha da hızlanacak.
“SİLİVRİ'NİN İYİ PARTİ'DEN İTTİFAK ADAYI ÇIKARMASI SÜRPRİZ OLMAZ”
Sevginar SALİ: İYİ Parti'nin İstanbul'da en yüksek oy alacağı ilçenin Silivri olduğumuzu söylediniz. Önümüzdeki seçimlerde Millet İttifakı kapsamında Silivri, İYİ Parti'ye bırakılır mı peki?
Refik BEK: Ben İlçe Başkanı olarak ve İlçe Yönetimim herkesin kendi adayıyla çıkmasını istiyoruz. Cumhur İttifakı olmazsa biz de ittifaka mecbur kalmayalım. Herkes kendi adayıyla çıksın. Biz o konuda iddialıyız. Karşımızda ittifak oluşursa, biz de ittifak kurmaya mecbur kalırsak, geçtiğimiz dönem Meral hanım Silivri ve Çatalca'yı çok istemişti. Oralarda mevcut CHP'li Belediye Başkanları olduğu için tabi ki şık olmazdı. Vermemişlerdi. Bu dönem Çatalca ve Silivri'nin İYİ Parti'den İttifak Adayı çıkarması sürpriz olmaz. Muharrem İnce'nin parti kurması, CHP'de son seçimde yaşanan kargaşadan dolayı, ittifak İYİ Parti çatısı altında devam ederse CHP ile ittifak olup çıkaracağımız aday ile İYİ Parti'den çıkaracağımız aday arasında 7-8 puan farkı olur.

“İMAMOĞLU, CHP'NİN BELEDİYE BAŞKANI DEĞİL”
Sevginar SALİ: CHP İlçe Başkanının Büyükşehir hizmetlerine yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Refik BEK: Takip ediyor, gündemde tutuyor. AK Parti bunu daha önce çok daha fazla yaptı. Ekrem İmamoğlu, CHP'nin Belediye Başkanı değil. CHP o konuda yanlış yapıyor. Ben bunu Ekrem beyle de paylaştım. Kendisinde mesela o tavır yok. Buraya gelmeden bizi birkaç kez aratıyor. Programına davet ediyor. Aracına alıyor, birlikte sohbet ediyoruz. Biz İlçe Başkanlarına ciddi değer veriyor ama buradaki CHP'de yapı öyle değil. Kendilerine oynuyorlar. Bu da İBB Meclis Üyelerinin bizden olmayışı, onlardan oluşundan kaynaklı. Büyükşehrin programları var. Onlar onların elinde. 2021 Yılında Silivri'ye nasıl yatırımların yapılacağını biliyorlar. Ona göre de takip ediyorlar. CHP, kendi adına yaptığı iş doğru ama şunu unutuyorlar Ekrem bey CHP'nin Belediye Başkan Adayı değil, ittifakın adayıydı.

“SİLİVRİ'DE YÜZDE 25'İ GEÇECEK PARTİ YOK”
İddia ediyorum ittifak olmazsa Silivri'de yüzde 25'i geçecek parti yok. Geçemezler. 1994 seçimlerini hatırlayın. Refah, DYP, MHP, ANAP olarak toplamımız yüzde 70 küsur oy aldı. Selami Bey yüzde 24.5 oyla seçimi kazandı.
İttifak olursa da kuvvetli muhtemel Meral Hanım Silivri'ye ciddi bir şekilde yönelecek.

“AK PARTİ'DEKİ KARIŞIKLIK MHP'YE YARADI”
Sevginar SALİ: Cumhur İttifakı adayı olarak seçilen MHP'li belediye bakanımız ve çalışmalarını nasıl
değerlendiriyorsunuz?
Refik BEK: AK Parti'deki karışıklık, MHP'ye yaradı. Her aday diğer aday hakkında Genel Merkeze dünya kadar dosya gönderdi. Belki adaylar göndermedi ama onları destekleyenler bunu yaptı. Silivri'de bir kaos zaten vardı.
Genel Seçimlerde MHP'liler kendi partilerine, yerel seçimlerde CHP'ye oy veriyordu. MHP ile AK Parti'nin oyu birleşince seçim kazanırız mantığı ile gittiler. Tabi bu tuttu. Son dakikada da gol attılar. Hala çözemiyorum CHP niye cezaevi oylarıyla ilgili buna sessiz kaldı ve yargıya başvurmadı. Ben de hala muamma. Yasal hakkını kimse vatandaşın elinden alamaz. Adama diyorsun ki “İBB'ye oy kullanacaksın, muhtarlığa ve ilçe belediyesine kullanmayacaksın”! Böyle bir şey olmaz. Cezaevinde bulunan tutukluların ikametlerini kullansalardı da o oylar oraya gitseydi o zaman mantıklıydı. Bu seçime kadar hepsi ilçeye oy kullandı.
Ben burada Millet İttifakı seçim kaybetti diye bakmıyorum. Oyun başlamışken kural değişti. Işıklar yine kazanmıştı. Cezaevi oylarını bu sistemle kaybetmeselerdi Işıklar kazanmıştı.

“ÜÇÜNCÜ YILINDA VAAT ETTİĞİ 23 PROJESİ ÜZERİNDEN KARNESİNİ VERECEĞİZ”
Seçilen bir Belediye Başkanını hemen eleştirmek doğru olmaz. Çalışmalarını görelim, ne yapıyor, ne yapacak ona göre konuşuruz dedik. Volkan Yılmaz'ın da şansızlığı Korona oldu. Bir yıl zaten boş geçti. Sıkıntılı bir dönemdi. Önümüzdeki sene, üçüncü senesinde aday olduğunda verdiği vaatleri değerlendireceğiz. Ben Silivri Belediye Başkanının cani gönülden başarılı olmasını isterim çünkü burada yaşayan bir vatandaşım. Üçüncü yılının sonunda o vaat ettiği 23 tane projesini ortaya koyacağız. Hangisini yapmış, hangisini yapamamış bakacağız ve karnesini ona göre vereceğiz. Bazı olumsuzluklar Yılmaz'ın aleyhine işledi.

“SONUÇ ÇOK FARKLI OLURDU”
Sevginar SALİ: Volkan Yılmaz MHP'nin adayı değil de AK Parti'den Cumhur İttifakı'nın adayı olsaydı aynı desteği bulabilir miydi?
Refik BEK: CHP'deki karışıklık Yılmaz'ın işine yaradı. Özcan Başkanın aday olmasındaki süreç sıkıntılıydı. Kan kaybı oldu. Meclis Üyesi sıralamasında da abuk subuk birkaç tane isim var. Onlar da etkili oldu. Bana göre, şu anda bir seçim olsa ve aynı adaylar çıksa sonuç çok farklı olur.

“VOLKAN BEYLE ARAMIZDA SIKINTI YOK AMA PARTİLER ARASINDA VAR”
Sevginar SALİ: Son İBB Meclis Toplantısında Meclis Başkan Vekili'nin, yanlışlıkla Volkan beyle İYİ Parti Grup Sözcüsü olarak seslenmesi ile oluşan durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Refik BEK: Allah söyletmiş. Meral Hanım Volkan Bey'le aramızın nasıl olduğunu sordu. Bizim aramızda sıkıntı yok da partiler arasında sıkıntı var. Volkan Bey herkese gerekli saygıyı gösteren bir insan. Yapı itibariyle böyle. Ekrem beyle de çok yakınlar.

“VOLKAN BEY SİLİVRİ'DEN BİR DAHA ADAY OLMAZ”
Volkan bey bir dahaki dönem buradan aday olmaz. Vekil aday olur, kazanamazsa da Büyükçekmece'den aday olur, Silivri'den olmaz.

“MERAL HANIM ŞANSIM, MHP'Lİ BAŞKAN ŞANSIZLIĞIM”
Sevginar SALİ: İlçe Başkanlığınızda üzerinde en çok durduğunuz konu nedir?
Refik BEK: Tabi ki üye. Üye olmak gönüllülük işi. Kimseyi zorla yapamazsınız. İnsanlar üzerinde hala baskı var. Ona rağmen üye sayımızı neredeyse üçe katlamamız bizim için çok ciddi bir gösterge. Biz bunu diğer ilçelerin nazarında da yaşıyoruz. Her ilçede böyle bir hareket yok. Meral Hanım'ın göçmen olmasından da kaynaklı olan bir şey. Buradaki seçmen yapısı İYİ Parti ile uyuşuyor. Burada görev bize düşüyor. İnsanlara dokunmak önemli. Ne kadar dokunursak o kadar çok geliyorlar. Meral Hanım'ı seviyorlar. Hangi köye gitse ismen tanıdığı insan var. Uzun yıllar buradan vekil oldu. Ortaköy'de, Çatalca'da akrabaları var. Bunlar da büyük avantaj. Bu, benim şanslı olduğum taraf, şansız olduğum taraf ise MHP'li Belediye Başkanının olması.

“AK PARTİ'NİN OYUNU ARTIRMASI SÖZ KONUSU DEĞİL”
Sevginar SALİ: AK Parti'deki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Refik BEK: AK Parti Hüseyin Turan zamanında yüzde 32'lerde seçim aldı, sonra yüzde 40 küsülerde kaybetti. AK Parti oyunu bir dönem ciddi artırmıştı. Son genel seçimde yüzde 35 oy aldılar. Gerileme başlamıştı. Bu seçimde daha da aşağıya düşeceğini tahmin ediyorum. Sadece AK Parti'nin içindeki iç çekişmelerden değil, ekonomik sıkıntı, salgın sürecinin iyi yönetilmemesi, esnaf ve çiftçinin durumu v.s. Biz bu sıkıntılardan en çok pay alan ilçelerdeniz. Benim kendi üç iş yerim bir yıldır kapalı. Devletin verdiği 750 TL kira yardımı yetmiyor. Silivri Çayırdere'deki berberin kirası bile 1500 TL. İşçi çıkartamadılar. Kredi çekip bir yıldır maaş sigorta ödemeye çalışıyorlar. Bu süreçte AK Parti'nin oyunu arttırması gibi bir şey söz konusu değil. Hele bizim bölgede mümkün değil. Deva, Gelecek Partisi geliyor. Bunlar yüzde 2 bile alsa yüzde 90'nını AK Parti'den alacaklar. AK Parti için aleyhte göstergeler bunlar. Önümüzdeki seçimde bunlar yansıyacak.
CHP'nin içinden de iki parti çıktı. İnsanlar istikrara da bakıyor. İYİ Parti büyüyerek gidiyor. Kavganın, dövüşün, sıkıntının olduğu yerden insan kaçıyor.

Sevginar SALİ: Aslında yeni kurulan partiler İYİ Parti'yi örnek aldı. Meral hanım başardı, bu işin önünü açtı, yeni oluşumlara cesaret verdi…
Refik BEK: Evet, ondan cesaret aldılar katılıyorum…

“SİYASETTE KADINLAR VAKİT VE NAKİT AÇISINDAN ŞANSSIZ”
Sevginar SALİ: 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili mesajınızı alalım mı?
Refik BEK: Kadın Genel Başkanımız var. Bizde mesela Kadın Kolları yok. Kadın ve erkekler arasında fark yok diyoruz. Erkekler ne kadar temsil ediliyorsa o kadar da kadınlar temsil ediliyor. Kota uyguluyorlar. En az bu kadar kadının aday olması lazım diye uygulama var. Kadın Genel Başkanımızın olması o anlamda bize artı da getiriyor. Partimizde kadınlara pozitif ayrımcılık yapılıyor. Çok sayıda kadın yöneticimiz var. Seçimlerde bunun yansıması olacak. İnşallah kadın adayların sayısı çoğalacak. Biz önlerini açacağız. Siyasette bize göre kadınlar vakit ve ekonomik bağımsızlık açısından şanssız. Vakti olan ve çalışmak isteyen arkadaşlara imkan sunacağız. Siyasetin kadınlara ihtiyacı var. En büyük sıkıntı, kadına şiddetin son yıllarda ciddi artası. Biz kadın haklarıyla ilgili söyleşi düzenliyoruz. Av. İlknur Güngördü konuşmacı olarak katılacak.

“2022 SEÇİMSİZ GEÇMEZ”
Sevginar SALİ: Genel seçim zamanlaması tahmininiz nedir?
Refik BEK: 3 Kasım 2017 yılında Meral hanım, gazetecilerle sohbet ederken “Recep beyi tanıyorsam 15 Temmuz'da erken seçim yapar” dedi. Ortada seçim lafı bile yoktu. Nitekim Temmuz'da seçim yapacaktı İYİ Parti seçime katılamasın diye 23 Haziran'a çekti ve erken seçim oldu. Şu anda Meral Hanım yine erken seçimin olduğunu söylüyor. Bildiği vardır diye inanıyorum.
Çok geç kalırlarsa her geçen gün aleyhlerine işliyor. Birleştirip yapabilirler. 2022 seçimsiz geçmez.

“KATKIDA BULUNANLARA TEŞEKKÜRLER”
Sevginar SALİ: Son olarak ne söylemek istersiniz?
Refik BEK: Partimizde üç yıldır görev yapmış, emeği geçmiş başta İlçe Başkanımıza, İlçe yöneticilerimize, Mahalle Teşkilatlarımıza, delegelerimize, üyelerimize sundukları katkılardan dolayı çok teşekkür ederim. Bize ciddi güç verdiler. Korku dönemi geride kaldı. İnsanlar daha rahat bize geliyor. Bu seçimde ana muhalefet olursak, AK Parti'den kopuşlar çok daha ciddi olacak. Zaten önemli olan AK Parti'den oyumuzu almamız.

  • ETİKETLER
PAYLAŞ
« Önceki Velimeşe lidere kaybetti 0-2
Sonraki » Deneyim farkı...

YORUM YAP