Balcıoğlu, Temmuz meclisinde gündemi değerlendirdi

Balcıoğlu, Temmuz meclisinde gündemi değerlendirdi

5.07.2022 15:42:40

CHP Grup Sözcüsü Bora Balcıoğlu, Temmuz meclisinde yaptığı konuşmada ilçemizdeki gelişmeleri, ülkemiz ve milletimiz adına önemli kişi ve olayların yıldönümlerine değindi.

Balcıoğlu'nun CHP Grubu Adına Silivri Belediye Meclisinde yaptığı konuşma şu şekildeydi: “Haziran ve Temmuz ayları Silivri'miz için övünç kaynağı gelişmelere şahit oldu. Liselere giriş sınavında üstün başarı sergileyerek tam puan alan Eren Deveci ve Batuhan Yiğit Dönmez kardeşlerimizi başta olmak üzere, sınava giren tüm genç kardeşlerimizi ve öğretmenlerimizi kutluyorum. Yurdumuzun sizlere ihtiyacı var değerli kardeşlerim, başarılarınız daim olsun, desteğimiz sizlerle...
6. Avrupa Gençlik Olimpik Yaz Festivali'ne ülkemiz adına katılacak olan üç sporcu kardeşimizden birisi olan İrem Kurt kardeşimizin ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğinden şüphemiz yok. Şimdiden kendisinin nezdinde tüm sporcularımızı ve antrenör ile spor eğitmenlerimizi tebrik ediyor; başarılar diliyorum.
Türkiye Satranç Federasyonu ve Çeşme Belediyesi'nin iş birliği ile düzenlenen 17 ülkeden 544 sporcunun katıldığı 8. Çeşme Uluslararası Açık Satranç Turnuvası'nda; “B Kategorisinde” ve “en iyi Türk sporcu” kategorisinde sırasıyla ikinci ve üçüncü olan Hasan Güneş Anacak ve Buğra Karademir kardeşlerimizi kutluyorum. Yine aynı turnuvada “B kategorisi Kulüpler sıralamasında” birinci olan Silivrispor Kulübümüzün yönetim kadrosu ile antrenör, spor eğitmeni ve taraftarlarını tebrik ediyorum. Vesileyle, “20 Temmuz Dünya Satranç Günümüzü” de kutluyorum.
Bu güzel ve mutluluk veren gelişmelerin yanında ne yazık ki üzüldüğümüz haberler de aldık geçtiğimiz günlerde. Ortaköy'ümüzün gençlerinden Fatih Koç kardeşimizi elim bir trafik kazası sonucu kaybettik. Kardeşimize Allah'tan rahmet diliyorum. Ailesine sabırlar diliyorum.
Türk sinemamızın kıymetli ismi Doktor Fahrettin Cüreklibatır nam-ı diğer Cüneyt Arkın'ı kaybettik. Ülkemiz için, sanat dünyamız için acı bir kayıp. Kendisine Allah'tan rahmet, milletimize başsağlığı diliyorum.
MADIMAK KATLİAMI
2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında, Madımak Oteli'nin örgütlü bir grup tarafından yakılması sonucunda 33 aydınımız planlı şekilde katledilmiştir. Ülkemiz için çok büyük bir kayıp, bizler için büyük bir üzüntü kaynağıdır. Yaşamını yitiren 33 aydınımız ile 2 otel görevlimizi, katledilişlerinin 29. yılında bir kez daha saygıyla anıyoruz.
KURBAN BAYRAMI
9-12 Temmuz Tarihleri arasında Kurban Bayramımızı idrak edeceğiz. Şimdiden tüm İslam Âlemi'nin kurban bayramını kutluyor, ibadetlerinin kabul olmasını diliyorum. Vesileyle, canlı hayvan pazarı olarak kullanılacak tesisi faaliyete geçiren Silivri Belediyemize de teşekkürlerimizi iletiyoruz.
DENİZCİLİK ve KABOTAJ BAYRAMI
1 Temmuz'da Denizcilik ve Kabotaj Bayramımızı kutladık geçtiğimiz günlerde. Bizleri takip eden hemşehrilerimize bu konu ile ilgili partimizin çalışmaları hakkında kısaca bilgi vermek isterim: Osmanlı Devleti döneminde yabancı ülkelere verilen imtiyazlar, diğer ismiyle kapitülasyonlar arasında -ne yazık ki- iskele ve limanlarımızın işletme hakkının Osmanlı Devleti'nin elinden alınması da vardı.
Lozan Antlaşması'nın başarılarından birisi olan “tüm kapitülasyonların kaldırılması” maddesi, devletimizin deniz sahalarında hem askeri, hem ticari ve hem de diğer tüm faaliyetlerde bağımsız olmasını sağlamıştır.
Bu başarımızın nişanesi olarak her yıl kutladığımız “Denizcilik ve Kabotaj Bayramımızı” bir kez daha kutluyorum. Üç tarafı denizlerle çevrili yurdumuzda ne yazık ki denizlerimize yeterli hassasiyeti göstermiyor; ne ticari ne de turistik anlamda denizlerimizi yeterince verimli kullanamıyoruz. Bu durum halkımız için, geleceğimiz için bir kayıptır. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, bu konunun önemine binaen, iktidarımızda “Denizcilik ve Balıkçılık Bakanlığı'nın” kurulacağını defaten halkımızla paylaşmış ve partimiz bu doğrultuda çalışmalara şimdiden başlamıştır.
Sinop Milletvekilimiz Sayın Barış Karadeniz bu hususta “28 deniz şehrini ve balıkçılarımızı ziyaret ederek” oluşturduğu raporunu Sayın Genel Başkanımıza sunmuştur. Sahil ve balıkçı kasabalarından olmamız hasebiyle bu konuyu dikkatle takip ettiğimi, ilgilileri ile irtibatta olduğumu, bu hususta gelişmeler oldukça hemşehrilerimizi bilgilendireceğimi ifade ediyorum.
LOZAN ANTLAŞMASI
Denizcilik ve Kabotaj Bayramımızı kutlarken “Lozan” vurgusu yaptım zira Lozan Antlaşması'nın devletimiz açısından yeri çok önemlidir. 24 Temmuz 1923 tarihinde Milli Şef İsmet İNÖNÜ Başkanlığı'ndaki müzakere heyetinin üstün mücadelesinin sonucu olan “diplomatik zaferimiz” Lozan Antlaşması imzalanmıştır. Müzakere heyeti, bizleri topraksız bırakacak olan Sevr Antlaşması'nı yırtıp atmış; yerine mevcut kara, hava ve deniz sınırlarımızın çizildiği, ekonomik bağımsızlığımızı engelleyen kapitülasyonların tamamının istisnasız kaldırıldığı, işgal altındaki İstanbul ve Çanakkale Boğazlarımızın işgalini sona erdiren, Kabotaj yani iskele ve limanlarımızı özgürce kullanma-işletme hakkımızı kazandıran maddelerin de aralarında bulunduğu 143 maddeden oluşan Lozan Antlaşması'nı imza altına almışlardır.
Lozan Antlaşması'nın önemini daha net ifade edebilmek için dönemin İngiliz Diplomatı'nın sözlerini sizlere aynen aktarmak istiyorum. Şöyle diyor Andrew Ryan, “Lozan'da onursuz bir barış imzaladık. Bu, İngiltere'nin şimdiye dek imzalamış olduğu antlaşmaların en uğursuzu, en mutsuzu ve en kötüsüdür.”
Lozan Antlaşması ile hem toprak, hem güç, hem de itibar kaybeden emperyal güçler ve onların Türkiye'deki bazı işbirlikçileri, dönem dönem Lozan Antlaşması'nı “başarısız” olarak göstermeye çalışsa da kuşkusuz Türk Milleti, bu art niyetli sinsi girişimlerin üstesinden gelecek basirettedir...
15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ
Milletimizin bu basiretinin örnekleri tarihimizde farklı zaman ve biçimlerde ortaya çıkmış, en yakın örneği ise 15 Temmuz 2016 tarihinde vuku bulan hain darbe girişimi sırasında sergilenmiştir.
Şanlı silahlı kuvvetlerimizin bünyesinde yuvalanan “terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen militanları”, 15 Temmuz 2016 tarihinde devletimizi ele geçirmek maksadıyla silahlı kalkışmaya girişmişler; ancak hem parlamenterlerimiz, hem Atatürkçü ve şerefli, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Emniyet Genel Müdürlüğü personelimiz ve hem de bizzat milletimiz tarafından bu darbe girişimi akamete uğratılmıştır.
Tekrar böylesi acı durumlarla karşılaşmamak için laik, demokratik cumhuriyet rejimimizi var gücümüzle korumamız gerektiğini hatırlatıyor; şahsım ve grubum adına bu konudaki kararlılığımızı bir kez daha net olarak ifade ediyorum. Bu düşüncelerle başta devletimizin kurucusu, Ebedi başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile vatanımızın birliği için canını feda eden tüm şehit ve gazilerimize Allah'tan rahmet diliyor; tüm şehit yakını ve gazilerimize şükranlarımı sunuyorum.
İBB BUĞDAY ALIMI MESELESİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren “İstanbul Halk Ekmek”, girdi maliyetleri nedeniyle zor dönemler geçiren çiftçilerimize bir nebze de olsa destek olabilmek maksadıyla, İstanbul'un ilçelerinde yaşayan ve belirlenen şartları sağlayan çiftçilerimizden “doğrudan buğday alımı yapma” kararı aldı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu'nun hassasiyetle üzerinde durduğu “üreticilerimizin desteklenmesi” projelerinden birisi olan doğrudan buğday alımı projesi ile çiftçimizin, ürünlerini taban fiyattan satma ihtiyaç ve endişesi ortadan kalkmakta bununla beraber çiftçimiz, mahsulünün satış garantisine de kavuşmaktadır.
Fiyat belirleme ve ödeme şartları şu şekildedir.
• Buğday alım fiyatı Edirne Ticaret Borsası aylık buğday ortalama kapanış fiyatı baz alınarak hesaplanacaktır.
• Ürün tesliminden 2 gün sonra: 3.000₺/ton (ton başına üçbin Türk Lirası) avans ödemesi
•Kalan bakiye ödemesi: 15 Ağustos 2022 tarihinde olacaktır.
Halkımızı ve bilhassa çiftçilerimizi meclis toplantımız vesilesiyle bu konuda tekrar bilgilendirmiş olalım.”
Sevginar SALİ

YORUM YAP