Balcıoğlu’ndan, indirimli su süreci bilgilendirmesi

Balcıoğlu’ndan, indirimli su süreci bilgilendirmesi

8.06.2022 13:19:12

Haziran meclisinde CHP Grubu adına konuşan Bora Balcıoğlu, “Yaklaşık 3 yıllık İSKİ indirimli su faturası çalışma ve gelişmelerini tane tane, her biri resmi kayıt ve belgelere dayanarak Silivrili hemşehrilerime arz ederim” diyerek süreci özetledi.

Köylerimizde çiftçilik ile uğraşan vatandaşlarımızın indirimli su tarife hakkına Haziran Meclis Konuşmasında geniş bir parantez açan CHP Grup Sözcüsü Bora Balcıoğlu şu konuşmayı yaptı: “Özellikle bizleri kırsal mahallelerimizden takip eden değerli hemşehrilerimiz; sizleri İSKİ tarafından bizlere ulaştırılan şebeke suyunun “fiyatlandırılması” konusunda hem Türkiye Büyük Millet Meclisi, hem İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi hem de Silivri Belediye Meclisi verilerine dayanarak kapsamlı biçimde, akıllarda hiçbir soru işareti kalmayacak şekilde, polemik konusu haline getirmeden tane tane, madde madde anlatarak aydınlatmak istiyorum.
George Orwell'in çok sevdiğim bir söz vardır "Her şey göründüğü gibi olsaydı, elinize aldığınız deniz suyu mavi olurdu".
Bakalım mavi miymiş yoksa şeffaf mıymış bu denizin suyu!
AKP Hükümeti'nce 2012 yılında çıkartılan 6360 sayılı yasanın ilgili maddesi uyarınca köylerimiz tüzel kişilikleri kaldırılarak ilçemize mahalle olarak kaydedilmiştir. Bu kanun uyarınca bahse konu mahallelere 2022 yılının son gününe kadar (31/12/2022) indirimli su tarifesi uygulaması yürürlükte olacak idi. Nitekim İSKİ, Sayın Ekrem İmamoğlu Başkanlığından önceki son düzenlemesini bu şekilde, indirimli olacak şekilde gerçekleştiriyor. Ancak ne hikmetse 23 Haziran 2019 yerel seçimlerinden sonra ne oluyorsa oluyor ve yine AKP Hükümeti tarafından bir değişiklik yapılıyor ve bu değişiklik 19 Haziran 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanıyor. Bu değişiklikle ne oluyor biliyor musunuz? Bahse konu mahallelere verilen indirimli su tarifesi yürürlükten kaldırılıyor!
İBB meclisine Sayın Başkanın Volkan Yılmaz ilk imzacı olarak sunduğu 5 yıl daha indirimli su tarifesi önergesi, CHP ve İYİ Partinin şerhli onayı ile oybirliği kabul ediliyor.
Ardından Sayın Ekrem İmamoğlu daha önce yasanın kendisine tanıdığı ancak hükümetçe iptal edilen, altını çiziyorum hükümetçe iptal edilen su indirimi ile ilgili kanun uyarınca artık bu mahallelere indirimli su hakkı verilemeyeceğini zira verilirse suç oluşacağını bildiğinden kararı veto ediyor. Ve mağduriyetin ortadan kaldırılması için Büyük Millet Meclisi'ni işaret ediyor.
Sonra ne oluyor? Sonra, Cumhuriyet Halk Partisi olarak milletvekillerimizle irtibata geçip bir an önce bu sorunun çözülmesi amacıyla kanun teklifi verilmesi için çalışma yapılmasını sağlıyoruz ve bunun neticesinde 02/03/2020 tarihinde kanun teklifi Büyük Millet Meclisi'ne sunuluyor.
Yani ilk fırsatta ve diğer tüm partilerden önce Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu sorunun çözümü için kanun teklifi veriyoruz. Verilen kanun teklifi ilgili komisyonlarda halen bekletiliyor. Neden? Çünkü hükümet mağdur ettiği köylünün mağduriyetinin CHP tarafından ortadan kaldırılmasına müsaade etmiyor. Ardından kendileri (AKP) kanun teklifi hazırlıyor ve dikkat buyurunuz Torba Yasa ile yani 1 iyi, 20(farazi) kötü kanun çalışması ile meclise sunuyorlar. CHP Grubu indirimli su tarifesine olumlu oy veriyor. Bütünü hakkındaki oylamaya ret veriyor.
İşte sayın başkanın Volkan Yılmaz'ın “CHP indirimli su teklifine ret verdi, köylünün ucuz su kullanmasına karşı” gibi söylemlerle bizleri itham ettiği oylamanın aslı budur değerli hemşehrilerim.
Burası da çok önemli; nihayetinde İBB'nin elini kolunu bağlayan yasada düzenleme yapıldıktan sonra CHP Grubu ivedilikle 16 Şubat 2022 tarihli İBB Meclisi'ne kırsal mahallelerde indirimli tarifeye geçiş için karar alınması maksadıyla 4 maddeden oluşan düzenleme teklifi getiriyor.
AKP ve MHP Grubunun ret verdiği oylarla, köylünün ucuz su kullanması engelleniyor. Tekrar ediyorum: AKP ve MHP oyları ile köylünün indirimli su kullanması engelleniyor.
Bu konu ile ilgili son olarak şunu söylemek isterim: Geçtiğimiz Perşembe günü(02/06/2022) İlçe Başkanımız, Büyükşehir Meclis Üyemiz Melih Yıldız ile birlikte bu indirimin, vatandaşlarımızın herhangi girişimine gerek kalmadan, kendiliğinden uygulanabilmesinin sağlanması maksadıyla İSKİ Genel Müdürlüğü ile bir toplantı yaptılar ve olumlu sonuçlar aldılar. Bunu da buradan kırsal mahallelerde yaşayan hemşehrilerimize mutlulukla duyurmak isterim.
Yaklaşık 3 yıllık İSKİ indirimli su faturası çalışma ve gelişmelerini tane tane, her biri resmi kayıt ve belgelere dayanarak Silivrili hemşehrilerime arz ettim.”
Sevginar SALİ

YORUM YAP