Ayeş: Eczacınıza sahip çıkın

Ayeş: Eczacınıza sahip çıkın

10.03.2016 15:28:20

Semih Eczanesinin sahibi İstanbul Eczacı Odası Silivri Temsilcisi ve aynı zamanda Silivri Belediye Meclis Üyesi Semih Ayeş, eczanelerde yaşanan üzücü olayları göz önünde bulundurarak nöbetçi eczanelerin saat 24.00'dan sonra güvenlik önlemi olarak kepenk arkasından hizmet vereceğini açıkladı. İstanbul Eczacı Odası ve Silivri Belediyesi işbirliğiyle hastaları bu uygulamayla ilgili bilgilendirmeye yönelik hazırlanan cam afişlerinin tüm eczanelere dağıtımının yapılacağını belirterek Silivrililerden, “eczacına sahip çık” sloganı üzerinden kepenk arkasından nöbet hizmeti verecek olan eczacıları anlayışla karşılamalarını beklediklerini kaydetti.

“REÇETESİZ İLAÇ VERMEDİĞİ İÇİN ECZANEYİ YAKTILAR!”
Kepenk arkasından satış uygulamasıyla ilgili şu bilgilendirmeyi yaptı: “Silivri'de eczacıların mesaisi akşam 18.00'da biter. 18.00'dan ertesi sabah 20.00'a kadar nöbetçi eczane görevi alır. Bunu da bir komisyon belirler. Bu sene 6 kişilik bir komisyon yaptı. Bir takvim vardır, o takvime göre herkes nöbeti sırayla devir alır. 6197 sayılı yasaya bağlı olarak nöbetçi eczane gece 24.00'dan sonra kapısını kapatıp bekleyebilir. Ama son dönemlerde Kağıthane ve İstanbul'un çeşitli yerlerinde eczacıların eczanelerine pompalı tüfekle girilmesi ciddi bir endişe yarattı. Eczacılar ölümle yaşam arasında bir savaş verir hale geldi.
Kağıthane'de bir eczacımızın gece antibiyotik vermediği için bir saat sonra gelip eczanesini yaktılar. Yeni akılcı ilaç uygulamasına bağlı olarak reçete olmadan antibiyotik verilmesi kesinlikle yasak. Buna Silivri'de de başladık. Herkes muhakkak hastasına yardımcı olmak istiyor. Veresiye kaydı olarak borç açıyoruz ertesi gün reçetesini istemek zorundayız çünkü ay sonunda İlaç Takip Sistemi (İTS) portalında açık çıkarsa bu sefer yarın bir gün eczacının başına büyük problem yaratacak.

“CANIMIZI KORUMAK İÇİN KEPENK İNDİRECEĞİZ”
Gece yarısı 24.00'dan sonra kendi canımızı korumak için kepengimizi indireceğiz. Bu sefer işin kötü tarafı şu olacak; hasta veya hasta yakını istediği bilgiyi alamayacak. İlacı alacak, ücreti ödeyecek ve çıkıp gidecek. İlacın kullanımını yazdığımız kadar görecek. Son zamanlarda yaşadığımız sıkıntılar bizi buna mecbur bıraktı.
Gece ikide madde bağımlısı bir genç geliyor, “Bana şu ilacı vereceksin” diyor. Yok desen eczaneyi dağıtacak, var desen suç işleyeceksin. Eczacı iki arada bir derede kalıyor ama bu konuda Silivri'de güzel bir etik var; eczacılar olsun vatandaşlar olsun bizi yormadılar.

“YENİ ÇIKAN BİR KARAR DEĞİL”
İstanbul Eczacı Odasının hazırlamış olduğu bir broşür var. Bu broşürleri tüm eczanelere dağıtacağız. Vatandaşımızı da bilgilendirmek istiyoruz. 6197 sayılı yasaya göre gece 24.00'dan sonra zilinin çalınması suretiyle eczacı kepengini indirip bekleyebilir.
Mesleğimde altıncı senem. Ben uygulamıyordum. Kapıyı açık tutuyordum. Bu saatten sonra kimin zarar verip vermeyeceğini bilemiyoruz. Bu yeni çıkan bir karar değil, hakkımızdı artık hakkımızı kullanmak zorunda kalacağız.
Benim vatandaşa söyleyeceğim en güzel slogan şudur; eczacına sahip çık. Gerek sağlık politikalarından dolayı gerek de mevcut durumdaki eczanelerin şartnamelerinden dolayı pek iyiye giden bir süreçte değil eczaneler.”

SİLİVRİ TEMSİLCİLERİ
İstanbul Eczacı Odası Silivri Temsilciliği görevini yapılan seçim sonucu hali hazırda Semih Eczanesi Semih Ayeş, Erciyes Eczanesi Gözde Çevrim ve Akasya Eczanesi Sefa Başyiğit yürütmekte.


Haber MERKEZİ

YORUM YAP