AK Parti’de aday eğilimleri

AK Parti’de aday eğilimleri

7.11.2018 09:58:17

AK Parti'de aday adaylığı süreci akıyor. 12 Kasım'a kadar belediye başkan aday adayı başvurularının tamamlanması beklenirken, meclis üyeliklerinde süre 12 Aralık'a kadar devam edecek.

AK Parti'nin beklenen, önemli isimlerinden hiç biri henüz başvuruda bulunmazken, İBB adayının kim olacağına bağlı olarak ilçemizde adaylık konusunda öne çıkan isimlerin şansı siyasi kulislerinde en yoğun yapılan hesaplama bu aralar.

METİN KARAKAŞ - NUMAN KURTULMUŞ
Ne demek istiyoruz? AK Parti'nin ‘taçsız kralı' Metin Karakaş'ın belediye başkan adaylığı ile ilgili en belirleyici iddiasını Numan Kurtulmuş'ın AK Parti'nin İstanbul adayı olması oluşturuyor. 2014'te Kadir Topbaş'a bağlanan umutların boşa çıkması unutulmasın elbette ama geleceğe dair beklentilerin de bir ‘yolu, yordamı' olmalı pek tabi! AK Parti'de İstanbul adayından daha ‘büyük' Genel Başkanları var. Tahir Sert adaylığı ile sabit olmuştur Silivri açısından… Karakaş, partisinin İBB adayından daha çok kendi ve Silivri'ye bugüne kadar yaptığı ‘siyasi yatırıma' güvenmeli aslında ama işlerin yerele göre değil tepeden belirlenip kesinleştiği gerçeğini gizleyecek kılıf yok elimizde. Yerel iktidarı en rahat zorlayacak, AK Parti'ye en fazla oyu kazandıracak potansiyel (konuşulan aday adayları arasında) Karakaş'ta var, var olmasına da bunu gerçekleştirecek fırsat olur mu, olmaz mı hep birlikte göreceğiz.

HÜSEYİN TURAN - BİNALİ YILDIRIM
2004-2009 döneminde AK Parti'nin Silivri Belediye Başkanı, 2009'da adayı olan Hüseyin Turan 2019 ile ilgili partinin öne çıkan bir diğer ismi. Turan'ın, Binali Yıldırım'ın İBB adaylığı ile paralel yükselen şansı kendisini bu dönem bir yerel taşır gibi duruyor ama bu başkan adaylığı mı olur tartışılır. Turan'ı siyasi oyunun içinde tutan en belirgin özelliği teşkilat içi tüm kesimler ile diyaloğunu hiç değilse asgari seviyede tutması ve Kaynarcalar'ın kendisiyle kader ve işbirliği yapma eğilimi.

EMRAH MAŞALACI - SÜLEYMAN SOYLU
Ortak Doğru Yol Partisi geleneği söz konusu olunca kan çeker her halde… Ve Süleyman Soylu'nun İstanbul adaylığında Silivri'de Emrah Maşalacı'yı görebilme olasılığımız AK Parti ve 31 Mart 2019 seçimleri değerlendirilirken mutlaka olasılıklar içerisine alınmalı. Deneyim eksikliği olsa da Emrah Maşalacı donanım açısından belediye başkanlığı için yeterli sayılır. Uzlaşmacı kişiliği, dinamizm ve içindeki Silivri ile siyaset aşkı güzel sonuçlar çıkartabilir ortaya.

MUSTAFA SARAL - BERAT ALBAYRAK
‘En güçlü aday' konumunu “düşünmüyorum, istemiyorum” diye diye kendi tutumuyla olasılıklar sıralamasında gerilere öteletse de Mustafa Saral'ın AK Parti Belediye Başkan Adaylığı kimse için sürpriz olmaz. Belki en çok kendisi için olur diyebiliriz. Olmasını isteyenler, olacağını bekleyenler adaylığına sevinir veya üzülürken, o olmamakla ilgili niyetinin sonunda nasıl aday çıktığına en çok şaşıran isim olur kuşkusuz. Kemal Kılıçdaroğlu düşünmeyen veya istemeyen birine belediye başkan adaylığı teklif ettiğinde o kişi gönül ve akıl rahatlığıyla “Teşekkür ederim ama ben böyle bir görevi kabul etmiyorum” diyebilir. Ancak teklifi götüren Tayyip Erdoğan ise teklif edilen kişinin ciddi bir hayat memat meselesi söz konusu değilse bunu geri çevirme durumu çok mümkün değil. AK Parti'nin içinde Tayyip Erdoğan'dan sonra son dönem en etkili isimlerden biri olan Berat Albayrak olarak gösterilirken, İstanbul İl Başkanlığı ve Silivri İlçe Başkanlığı hususundaki gelişmeler ışığında, Saral'ın adaylığını ben olasılık dışı tutamıyorum bir türlü.

TÜLAY KAYNARCA
3. dönem milletvekilliği görevine seçilen Tülay Kaynarca her zamankinden çok daha yakından ilgili Silivri ile… AK Parti kurulduğundan bu yana belediye başkan adaylık süreçlerinde adı yoğun olarak geçmekte, etkisi göz önünde bulundurulmakta. Kaynarca, Silivri'yi bilmeyen bir milletvekili olsa vekillik ile belediye başkanlığı arasında tercih yapmak zorunda kaldığında ikincisini seçer diyebiliriz. Ama Silivri'yi son derece iyi tanıyan ve birçok siyasetçinin kaybettiği ‘kendini bilme vasıflarına' haiz olarak kaynar kazandan farksız kasaba siyasetinin keşmekeşine atılmayı, geri dönmeyi tercih etmez. Ancak en kolay kontrol edebileceği, seçilme şansı olan adayı desteklemek için elinden geleni yapar (çok da şey yapmamak kaydıyla : ) Bu aralar kimi görsem “Kaynarca bizi ziyaret etti” ya da “Bizi Ankara'ya davet etti” söylemleri içerisinde. Ya Kaynarca'nın üçüncü dönem milletvekili tarzı değişti ya da niyeti! Kaynarca, AK Parti'nin adayı olabilir… Ama ‘toparlamak için' söylemlerine katılmak çok zor, itiraz gerekçeleri başlı başına ayrı bir yazı konusu oluşturur.

LÜTFÜ VARDAR
Alın size sürpriz bir aday olasılığı; Lütfü Vardar. AK Parti radikal bir karar ile Silivri hikayesini baştan yazmaya karar verirse bu olasılığı da değerlendirme yoluna pek ala gidebilir. Vardar sözünü ettiğim sinerjinin görünen yüzü… Sezgin Emir, Yalçın Yönet, Mustafa Zorlu, Yusuf Köroğlu, İnci Aydar vs liste bu haliyle bile uzar da gider de Vardar'ın sahaya ikna turuna çıkmasıyla olabilecekleri gerektiğinde uzun uzadıya değerlendiririz.

EKİP VE KAMPANYA SÜRECİ
AK Parti'nin adayı kim olursa olsun sürecin bir de ekip ve kampanya aşaması var. Adaya, ekibin avantaj ve dezavantajlarına göre, siyasi ve de yerel yönetim hedefleri, amacına yönelik yapılacaklar, mevcut iktidarı değiştirmek yönünde seçmeni ikna edecek çalışma başarıyla hayata geçerse ancak seçim zaferi mümkün olur.
Sevginar Sali

  • ETİKETLER
PAYLAŞ
« Önceki 10 Kasım programı belli oldu
Sonraki » Başkan Bozoğlu!

YORUM YAP