57. Yoğurt Festivali başladı

57. Yoğurt Festivali başladı

14.07.2018 11:14:54

Bu yıl ‘Yoğurda Renk Kat' sloganıyla 57'ncisi düzenlenen Silivri Belediyesi Yoğurt Festivali, on binler tarafından sevinç, coşku ve heyecan içinde karşılandı. Geleneksel renkli kortej yürüyüşüyle start alan festival etkinliğinde meşhur Silivri yoğurdunu tatmayan kalmazken, gecenin finalinde ise Pop şarkıcısı Merve Özbey ile sevilen grup Manga sahne aldı.

Silivri yoğurdunu tanıtma, ilçede ekonomik ve sosyal canlılık oluşturma amacıyla düzenlenen Silivri Belediyesi Yoğurt Festivali'nin 57'ncisi, renkli bir kortejle başladı. Gencer Savaş ve Orkestrası, dans gruplarının kostüm ve şarkılarıyla renkli görüntülere sahne olan kortej, belediye binası önünden Atatürk Meydanı'na kadar devam etti.

AÇILIŞ YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ
Atatürk Anıtı'nda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'mızın okunmasının ardından yüzlerce renkli balon gökyüzüne bırakıldı. Binlerce vatandaşın katılımıyla gerçekleşen festivale; Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ve eşi Esma Işıklar, Belediye Başkan Yardımcıları Mehmet Has ve Bora Balcıoğlu, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil ve yönetimi, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın ve yönetimi, Demokrat Parti İlçe Başkanı Halide Avlu ve yönetimi, İYİ Parti İlçe Başkanı Ozan Ersaraç ve yönetimi, belediye meclis üyeleri, Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Ercan ve Silivrili muhtarlar, Silivri Kent Konseyi Başkanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral ve yönetimi, Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Vekili Arif Kanık, Çatalca CHP İlçe Başkanı Halil Muharrem Gök, Çatalca Belediye Başkan Vekili Ayhan Tutun, Çatalca Belediye Başkan Yardımcısı Ufuk Akın ve Arnavutköy CHP İlçe Başkanı Ruhi Tuncel, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Salih Aynural ve Fener Patrikhanesi Silivri Metropoliti Maksimos Vgenopoulos, belediye personeli, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katılanlar arasındaydı. Gösteri ve müzik gruplarının yer aldığı korteje İstanbul Rumeli Üniversitesi Silivri halkına keyifli bir nostalji yolculuğu yaptıran klasik arabalarıyla, Silivri Motosiklet Kulübü de motorlarıyla eşlik etti.

ÖĞRENCİLER GECEYE RENK KATTI
Festival alanında ilk olarak Büyük Mübadele Derneği Turgut Reis İlkokulu Gençlik ve Spor Kulübü öğrencileri sahne gösterilerini sundular. Festivalin en küçük konukları olan Turgut Reis ekibi, renkli kostümleri ve folklorik figürleriyle gecenin ilgi odağı oldu. Ekibi festivale hazırlayan eğitmenleri Müge Arslan'a Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Has tarafından çiçek verilerek teşekkür edildi.

AHENK SANAT KULÜBÜ'NDEN ‘TOKAT' ÇIKARMASI
Silivri Belediyesi Ahenk Sanat Kulübü, Silivrililerin karşısına Tokat yöresel halk oyunlarıyla çıktı. Tokat karşılamasını tiyatral bir anlatımla sahneleyen ve izleyiciden büyük bir beğeni kazanan Ahenk Sanat Kulübü'nün performansı dakikalarca alkışlandı. Silivri Tokatlılar Derneği Başkanı Ali Vural ve yönetimi, Ahenk Sanat Kulübü eğitmenleri Özcan Sütçüoğlu, Murat Güzeltepe, Adem Yelken, Fatih Kasap ve Ferdi Konur'a yörelerinin oyunlarını tanıtma şansı tanıdıkları için teşekkür etti.

VURAL, IŞIKLAR'A TEŞEKKÜR ETTİ
Dernek Başkanı Vural, derneğe yapmış olduğu maddi ve manevi katkılardan dolayı Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'a da gecenin anısına şilt takdim etti. Vural, “Sayın Belediye Başkanım, çok kıymetli protokol, değerli hemşerilerim, katılımcılar bugün burada Tokat'ımızın yöresel halk oyunlarını sergilememizde bizlere büyük destek veren büyüğümüz, Silivri'mizin ağabeyi, Özcan Işıklar Başkanıma çok teşekkür ediyorum. Bizleri sizlerle buluşturduğu için onur duyduk.” diye konuştu.
Şilt takdim töreni, günün anısına toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

IŞIKLAR: GELENEĞİMİZİ YAŞATIYORUZ
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, gecede yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “İlçemizin değeri olan yoğurdu markalaştırmayı düşünülerek başlatılan bu etkinlik, 57 yıldır süre geliyor. 1961 yılında bu geleneği oluşturan unsurların bir bütün halinde korunması ve yaşatılması için Yoğurt Festivali'ni bizler o tarihten itibaren bu geleneği burada en güzel şekilde yaşatmaya gayret ettik. Bu kültürümüzün bir parçasıdır. Kültür nedir? Kültür, değerlerimizdir. Bir anlamda türkülerimiz, şarkılarımız, giyim kuşamlarımız, yemeklerimiz, adetlerimiz, bizi biz yapan değerler… Bunları kaybettiğimizde biz olmaktan çıkarız. Yoğurt bunlardan sadece bir tanesi…

“HOŞGÖRÜ, SİLİVRİ'NİN GENLERİNDE VAR”
Silivri Cumhuriyet dönemine kadar Yahudi'siyle, Müslüman'ıyla, Hristiyan'ıyla üç semavi dinden insanlarla bir arada yaşamış, kardeş olmuş, hoşgörüyü içine sindirmiş, 700 yıllık bir şehir. Bir arada yaşama kültürü buradan geliyor. Üç tane semavi dinin tarihi kalıntıları bize emanet. Onları biz koruyacağız, yaşatacağız ve geleceğe taşıyacağız. İşte Silivri'nin içinde yaşattığı hoşgörü buradan geliyor. Şimdi 81 ilden hemşerimizin yaşadığı ilçemizde hoşgörüyü beraber yaşatıyoruz. Silivri'de yaşamayı büyük bir aileye dönüştüren de bu. Bu bir tesadüf mü? İstanbul'un 39 ilçesi arasında açık risklerine rağmen asayiş açısından en huzurlu ve güvenli yerin Silivri olması bir tesadüf mü? Kısa bir zaman önce %90 oranında bir katılımla seçim yaşandı. Kaç tane seçim gördük, hiçbirinde bir olay olmaması bir tesadüf mü? Silivri'nin genlerinde hoşgörü var. Bütün seçimlerden sonra hiçbir şey olmamış gibi barış içerisinde devam eden o diyalog ortamı bir tesadüf değil. Silivri, birbirinin tamamlayıcısı olarak bir arada kalabilen ender bölgelerden bir tanesi.

“SİLİVRİ, ATATÜRK'ÜN KURDUĞU CUMHURİYET DEĞERLERİNİ İÇİNE SİNDİRMİŞ BİR ŞEHİR”
Silivri'de başka bir şey daha var. Silivri aynı zamanda İstanbul'un betonuna, demirine karşı direnen ve şehrine ihanet etmeyen bir tarım, turizm kenti. Silivri'nin üstüne yüklenen fonksiyonu iyi anlayarak, bunu; ilçenin hafızasındaki kültürel ve sosyal eğitim anlayışıyla birlikte, çağdaş bir yapıyla, geleceğe taşıma amacındayız. Topraklarımızı, beton ve demire kurban etmeyeceğiz dedik ve Silivri Belediyesi olarak Türkiye'de bir ilk olma özelliğine sahip Özel Tarım Lisesi'ni açtık. Silivri, kendi üretim kentini kurabilen özel bir kent. En önemlisi sarı saçlı, mavi gözlü Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet değerlerini içine sindirmiş bir şehir. 57 tane İslam ülkesinde göremediğiniz birçok resmi biz bu kentte her gün yaşıyoruz. Sizlerle gurur duyuyorum. Silivri'yi büyük bir aileye çeviren sizlersiniz. Birçok festival gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız festivallere bakın; kavun, karpuz, bamya, yoğurt festivali… Hepsi üreticileri teşvik etmek ve üretimi arttırmak amacı taşıyor. İstanbul'un yanı başında betona, demire dur diyerek, ben bu şehri koruyacağım diyerek, tarım, eğitim, turizm diyerek yapıyoruz bunu. Bu Cumhuriyeti kurduk sonsuza kadar yaşatacağız diyerek bu direnci sizler gösterdiniz. Sadece bir görüşe teslim olmadan, ben birinin ötekisi değilim, ben birinin tamamlayıcısıyım diyerek, el ele tutuşarak, meydanları doldurarak, biz kardeşiz diyerek, kimlik sormadan, giyimine kuşamına karışmadan, sabahın köründen gecenin yarısına kadar huzur içinde dolaşarak, gönül birliği içerisinde bu kenti bir huzur adasına çeviren sizlerle gurur duyuyorum. Hepinize teşekkür ediyorum. Bu barış ortamında hepinizin payı var. Siyaseti, ayrılıkları bir kenara bırakarak diyalog ortamını bu şehrin bütün sokaklarında yaşatan sizlere şükran borçluyuz.

“NİCE FESTİVALLERDE BULUŞMAK ÜZERE”
Ülkemizin her köşesi Silivri olacak, buna gayret göstereceğiz. İçimizi karartan birçok şey yaşadık. Moral bozmak yok. Enseyi karartmak yok. Bu Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacağız. Atatürk'ün büyük ideallerle kurduğu bu Cumhuriyet sonsuza kadar yaşasın! Çalışacağız, üreteceğiz, bölüşeceğiz ve Atatürk'ün kurduğu bu güzelim memleketi sonsuza kadar yaşatacağız. Hepinize iyi eğlenceler diliyorum. Nice festivallerde gönül birliği içinde buluşmak üzere…”

MERVE ÖZBEY, ENERJİSİYLE COŞTURDU
Gecenin finalinde önce Pop Müzik Sanatçısı Merve Özbey, sahne aldı. Enerjisiyle kendine hayran bırakan Özbey, sevilen şarkılarını Silivrililer için seslendirerek gençleri coşturdu.

MANGA RÜZGÂRI ESTİ
Festivalin birinci günü, alternatif rock müziğin öncü gruplarından Manga'nın konseriyle sona erdi. Festival alanını dolduran coşkulu kalabalığa eşsiz bir müzik ziyafeti çeken Manga, hayranlarına sevilen parçalarıyla unutulmaz bir gece yaşattı.

Hazal BAŞARAN

YORUM YAP