20 dönüm şartı çözüm bekliyor

20 dönüm şartı çözüm bekliyor

6.08.2020 11:05:39

Çiftçinin çalışma ve üretim koşullarının iyileşmesi ile köyden kente göçün önlenmesi için 20 dönüm şartı engelinin kalkması bekleniyor.

Bölgemizde tarım ve çiftçilik ile uğraşanların ahır ile depo yapmakta önünde duran 20 dönüm şartı Silivri Belediye Meclisi'nin tavsiye kararı ile iletildiği İBB'de çözüm bekliyor.

EREN: 20 DÖNÜM ŞARTI ELİMİZİ ZORLAŞTIRIYOR

Fener Muhtarı ve Muhtarlar Dernek Başkanı Muharrem Eren, ahır ve depo inşaatı için 20 dönüm şartının yarattığı sıkıntıları şöyle ifade etti: “Eski orman köyleri, şimdi ki mahallelerde yaşayan halkımıza devletimiz tarafından büyükbaş hayvan, gebe düve ve küçükbaş koyun veriliyor. Bu hayvanlara daha iyi şartlar altında bakıp daha çok verim elde etmek istiyoruz. Bu kapsamda yeni ahır, saman saklama alanları ve tarım aletlerini de muhafaza edebileceğimiz uygun depolar yapmak istiyoruz. Aslında 20 dönüm arazisi olana ahır, depo vs. yapılmasına izin veriyor. Ancak tam da bu noktada yeni problemlerle karşılıyoruz.
Depo ve ahır inşaatı için 20 dönüm şartı elimizi zorlaştırıyor. Bunun nedeni artık maalesef tarım ve hayvancılıkla uğraşmaya çalışan köylünün elinde 20 dönüm büyük arazi kalmadı. Olanlar da bu kadar geniş araziyi depo – ahır olarak kullanmak istemiyor.

“DÜZENLEME İLE KÖYLÜNÜN GEÇİMİ KOLAYLAŞIR, KÖYDEN GÖÇÜN ÖNÜNE GEÇİLİR”

Dolayısıyla 20 dönüm şartının gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Örneğin 2 ile 5 dönüm arasında bir düzeltme yapılabilir ve köylülerimiz buralara depo-ahır yapabilir. Bu sayede de hem köylümüz geçimini sağlayabilecek hem de göçün önüne geçmiş olacağız.
“DEPO YERLERİ İÇİN İNŞAAT İZNİ BİR KEZ DAHA GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”
Aletler kışın açık alanlarda zarar görüyor. Dolayısıyla depo yerleri için inşaat izni bir kez daha gözden geçirilmeli.”

“KISA SÜREDE ÇARE BULUNACAKTIR İNŞALLAH”

Konunun Silivri Belediye Meclisinde oybirliğiyle kararlaştırılarak tavsiye karar niteliğinde İBB'ye iletilmesini de değerlendirilen Eren, “Yıllarca yazdığımız, dile getirdiğimiz ve köylümüzün en büyük sorunlarından olan 20 dönüm şartı ile alakalı iki sene önce yazdığım dilekçe var. Bu konuyu Volkan Yılmaz'a seçildikten sonra sadece bir kez söyledik, gerekli çalışmalara başladı ve geçen ay İBB meclisinde de tekrardan gündeme getirdi, çok kısa bir zamanda bütün meclis üyelerinin tam desteği ile çare bulunacaktır inşallah” dedi.

YILMAZ: BAKAN VE İBB BAŞKANI İLE KONUYU GÖRÜŞTÜK

Temmuz ayı Silivri Belediye Meclisinde değerlendirilen “İstanbul Çevre Düzeni Planı ve Planındaki Tarımsal Niteliği Korunacak Alanlar ile ilgili plan notu hükümlerinden 20.000 m2 şartının değişmesine ait plan notu değişikliğinin görüşülmesi” maddesine ilişkin Başkan Volkan Yılmaz yaptığı değerlendirmede, “Bu konu uzun zamandır gündemimizi meşgul eden, tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızı mağdur eden bir konu. Çevre Bakanımız Sayın Murat Kurum bu konuda 20.000 m2'nin tarımsal amaçlı imar olarak yüksek olduğunu, düşürülmesi gerektiğini, yine İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu ile yaptığımız görüşmelerde onun da kanaati bu yönde oldu. Bizlerin de kanaati bu yönde. Pandemi süreci nedeni ile bu konuda bir türlü mesafe alınamadı. Siz Silivri'nin bir köyünde yaşıyor, tarım ve hayvancılıkla uğraşıyorsanız, 20 dönümün altındaki tarlanıza, tarımsal amaçlı bir yapı imar edemiyorsunuz. Bu mağduriyeti ortadan kaldırmak adına, seracılık için 3.000 m2, hayvancılık için ise 5.000 m2 şartıyla bunun sınırlandırılmasını uygun görüyoruz. Ama çok doğru bir şekilde takip edilerek yapılması. Bu konunun suiistimal edilmemesi lazım. Bakanlığın ve İBB'nin endişesi şu; ‘Biz bunu bu şekilde düşürürsek, Silivri'deki tarım arazileri tarım veya hayvancılık yağacağız diye bağ evlerine, bahçe evlerine dönüşür mü?' Kötü niyetli insanlar bunu yapabilir diye, tarım ve hayvancılık yaparak ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak çiftçilerimizi de üzmeye hakkımız yok” ifadelerini kullandı.

Sevginar SALİ

 

 

 

YORUM YAP