İhsan Özkes

Yanlıştan Dönmek Erdemliliktir

Biliyorsunuz bir tartışma var. Hutbelerde okunan Ali İmran suresinin 19. ayetinin kaldırılıp kaldırılmadığıyla ilgili.

Olay Şöyle: Avrupa Birliği bizim hutbelerde okunan Ali İmran suresinin 19. ayetinden rahatsız oluyor. Nedir bu ayet-i kerime? Ayet orijinal olarak şöyle: “İnne’d-dîne indallahi’l-‘İslam” Türkçesi: “Allah katında geçerli din ancak İslam’dır.”
AB bundan rahatsız oluyor.
Öncelikle AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Kreichmer bizzat iktidara bu ayetten rahatsızlığını iletiyor.
ABD eski büyükelçisi Eric Edelman’da bu konuyu bir mektupta kaleme alıyor ve mektup yazıyor zamanın Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Sayın Mehmet Aydın’a bu konuyu iletiyor. Yıl 2005.

2006 yılında 17 Şubat 2006 ve 230 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığının yazısıyla, Diyanet İşleri Başkanı o zaman Sayın Ali Bardakoğlu imzasıyla müftülüklere bir yazı gönderiliyor. O yazı şu elimdeki yazı.

Burada şöyle deniliyor 1999’daki yazıya atfedilerek: “Sayılı yazımızla uygulamaya konulan standart hutbe duaları yerine ilişikte gönderilen yeni hutbe duaları uygulamaya konulacaktır” diye emir veriliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı hutbelerde okunan “İnne’d-dîne indallahi’l-‘İslam” ayeti yerine Peygamberimizin “Ettâibu mine’z-zenbi kemen la zenbe leh” (Günahlarından tövbe eden, hiç günah işlememiş gibidir) hadisini koyuyorlar ve bu altı yıldır 2006’dan itibaren hutbelerde bu uygulama devam ediyor.

Ancak basında çıkan haberler, kamuoyunda çıkan rahatsızlıklar nedeniyle bazı camilerde kısmen eski uygulamayı Diyanet devam ettiriyor ya da göz yumuyor. Türkiye genelinde özellikle yurt dışında yani Avrupa’da bu ayetten rahatsız olunduğunu iletmiştim, özellikle Avrupa’da bu ayetin yerine bahsedilen hadisin okunması uygulaması devam ediyor.

Haberin devamı 20.12.2011 tarihli Hürhaber Gazetesi’nde…

 



YORUM YAP