Esra Gezeren Sarıahmet

WEB 2.0 Araçlarının kullanımı-4

Teknolojideki hızlı değişimler sonucunda eskiden kullanılan ders araç ve gereçleri ile şu anda kullanılanlar arasında büyük farklılıklar gözlenmektedir.

Söz konusu farklılıklardan en önemlileri öğretmen ve öğrenci rollerindeki değişimler ile sınıf ve okulların fiziksel değişimidir.

21.Yüzyıl sınıflarında, eskiden kullanılan kara tahta yerini akıllı tahtaya, yansıtım aletine ve taşınabilir bilgisayarlara bırakmıştır. 

Bu sebeple öğretmenler de kendilerini bu yönde geliştirerek, teknolojiyi derslerine entegre etmeye çalışmaktadır.

Derslerde teknoloji kullanmak, eski anlatım yöntemlerine göre farklı ve ilgi çekicidir. Bu sebeple çocuklar daha fazla derse adapte olurlar. Bunların yanı sıra öğrencilerin 21.yüzyıl becerilerini de kazanmalarını sağlar.

Eğitimde teknoloji, bilinçli ve doğru kullanıldığı zaman her branştan öğretmenin dersine entegre edebileceği geniş bir mecradır. Fakat eğitimde teknoloji kullanımının amaç değil, araç olduğunu unutmayalım, lütfen.

Bu yazımızda öğrencilerimizin en sevdiği bazı web 2 araçlarını tanıtacağım. Bu web 2 araçlarını eğitsel yönde kullanabileceğimiz gibi sadece eğlence amaçlı da kullanabiliriz.

Şimdi bu araçlarımızı tanıyalım.

ClassDojo

Öğretmenler, öğrenciler ve veliler için oldukça güzel ve kullanışlı bir uygulama. Tablet, telefon ve akıllı tahta gibi tüm cihazlarda çalışabilir olması da ayrıca güzel. Eğer velilerinizin tamamının internet erişimi varsa mutlaka bu uygulamayı denemelisiniz.

ClassDojo, olumlu sınıf ortamı oluşturma, davranış problemlerini azaltarak ortadan kaldırma ve veliye anlık dönüt vererek bilgilendirme yapmamıza imkan tanıyan güzel bir program.

Öğrenciler için de anında dönüt verilmesi ve görsel olarak karakterlerle puanlarını görebilmeleri açısından oldukça teşvik edici oluyor.

Öğretmenin yolladığı davet sayesinde her veli,  kendi şifresiyle uygulamaya giriş yaparak, sadece kendi çocuğu hakkında olan bilgilere erişebilmekte.

Eba platformunda olduğu gibi öğretmen ve öğrenciler bilgi paylaşımında bulunabilir, dosya, fotoğraf, ödev çalışmaları paylaşabilir. Eklenen dosya ve fotoğrafların sistemde kayıtlı bulunması da ulaşılabilirlik açısından oldukça iyi.

Uygulamada bulunan rastgele öğrenci seçimi yapma, fon müziği açma gibi çeşitli eklentiler sayesinde uygulama daha da kullanışlı olmakta.

Fakat tüm kullanışlılığın yanı sıra dikkat etmeniz gereken en önemli husus uygulamayı nasıl kullanacağınızı önceden velilerinize anlatmak. Uygulamayı hangi sıklıkta, hangi davranışlar için kullanacağınızı velilerinize anlatırsanız herhangi bir sorun yaşamazsınız. Aksi halde her ders, tüm öğrencilerin her davranışını işaretlemek dersin önemli bir kısmını alabilir. Bu da bizim için olumsuz bir durum oluşturur.

https://www.classdojo.com/tr-tr/

AutoDraw

Rastgele yapılan çizimleri dahi içerisindeki yapay zeka sayesinde çizmek istediğiniz resmin düzgün haline çeviren eğlenceli bir araç. Çizim, yazı yazma, boyama ve şekiller butonları olan güzel bir yapay zeka örneği.

Autodraw butonuna basarak, istediğiniz bir nesneyi çizin, çizdiğiniz anda hemen üstte çizmek istediğiniz resme benzer çeşitli nesneler yer alacak. Üstte bulunan resme tıkladığınız anda ise sayfada sizin çiziminiz o resme dönüşecektir.

Özellikle ders esnasında hızlı çizim yapmanızı gerektiren durumlarda rahatlıkla kullanılabilecek bir araç.

Resim çizme yeteneği henüz gelişmemiş öğrencilerimiz için de oldukça faydalı. Uygulama sayesinde en kötü çizim yapan öğrenciniz bile tahtaya kalkmak için oldukça istekli olacaktır.

https://www.autodraw.com/

Jigsawplanet

Jigsawplanet gerek eğlence gerek bilgi edinme amaçlı olsun kullanımı oldukça basit bir web 2 aracıdır. Tek yapmanız gereken uygulamaya giriş yaptıktan sonra “Oluştur” kısmına tıklayarak puzzle yapmak istediğiniz resmi yüklemek. Ayrıca puzzle çalışmanızın kaç parçadan oluşacağına, puzzle parçalarınızın şekline altta gösterilen seçeneklerden karar verme imkanınız da bulunmakta.

Bilim adamları, acil telefon numaraları, meslekler vs her türlü resimle eğitsel puzzle oluşturarak öğrencilerinizin hem eğlenmesini hem de öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Ya da öğrencilerinizin fotoğraflarından puzzle hazırlayarak derslerinizi daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.

https://www.jigsawplanet.com/

ChatterPix

ChatterPix Kids, karakterleri konuşturmak için kullanılan oldukça eğlenceli web 2 araçlarındandır. Bir resim çizebilir, var olan bir karakterin fotoğrafını çekebilir ya da internet üzerinden bir resim indirebilirsiniz. Sonrasında tek yapmanız gereken bu resmi ChatterPix uygulamasına yükleyerek bir ağız çizgisi belirlemek ve ses kaydı yapmak.

Öğrencilerinizin ya da çocuğunuzun kendi çizdirdiği resmi, uygulamaya yükleyerek, ezberlemeleri için vereceğiniz tekerleme ve şiirleri seslendirmelerini sağlayabilirsiniz.

Böylece kendi hazırladıkları çalışmayı izlediklerinde hem eğlenecek hem de öğreneceklerdir.

Quiver

Uygulamada yer alan hazır boyama sayfalarını telefonunuzdan ya da tabletinizden taratarak artırılmış gerçeklik elde edebileceğiniz, eğlenceli bir web 2 aracı.

Uygulamayı telefon veya tabletinize indirin. Sonra altta linki olan boyama kağıdı sayfasına gidin, ücretsiz(free) olanlardan beğendiklerinizi indirin ve öğrencilerinize boyatın. Boyama sonrası Quiver uygulamasını açın ve kağıdın üzerine tutun. İlk defasında uygulama kağıdı yükleyecek ve sonrasında öğrencinizin boyadığı renklerde kağıttaki nesneler sanal olarak canlanacaktır.

Özellikle anasınıfı ve alt sınıf öğrencileri için çok eğlenceli bir araçtır.

Bitki ve hayvan hücreleri, gezegenler, ülke bayrakları gibi eğitsel olarak da üst düzey sınıf öğrenciler için kullanabileceğiniz çeşitli boyama sayfaları mevcut.

https://quivervision.com/

Archimboldo Art Creator

Meyve ve sebzeleri kullanarak yüz ya da nesneler oluşturmaya yarayan eğlenceli bir web 2 aracı. Sizlere basit bir uygulama gibi gelebilir ama çocuklar bu araca bayılıyor. Özellikle çekingen, okula karşı olumsuz tutuma sahip öğrencileriniz var ise bu tarz uygulamalar onların dikkatini çekecektir.

http://www.middlestreet.org/archim/archimframe.htm

Voki

Voki, öğretmenler ve öğrenciler için sınıfta öğretimi, sınıf katılımını ve dersi anlama becerisini geliştiren özelleştirilebilir konuşma avatarları koleksiyonudur. Öğrencilerin ev ödevleri, sınıf çalışmaları veya projeler için kullanabileceği, eğlenerek öğreten bir araçtır. Konuşan karakterler gerçekten öğrencilerin ilgisini çekiyor ve özellikle utangaç öğrenciler için oldukça işe yarıyor.

Uygulamada ücretli ve ücretsiz olarak çeşitli karakterler bulunmakta. Ve bu karakterlerde saç, kıyafet seçimi, renk seçimi gibi bazı değişiklikler yapılabilmekte.

Uygulamayı web sitesinden kullanabileceğiniz gibi tablet ya da telefonunuza indirerek de kullanabilirsiniz.

https://www.voki.com/

Facerig

Voki benzeri olan bu uygulamada ücretsiz olarak 7 adet karakter  bulunmakta ve bu karakterler sizin mimik ve hareketlerinizi taklit ederek kayıt edilebilmektedir.

Bu uygulamayı kullanarak öğrencilerin derslerle ilgili sözlü geri dönütlerini eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Şiir, tekerleme ezberleme de sorun yaşayanlar için harika bir web 2 aracıdır.

Ekranda uygulayıcının kendi yüzü de olacağı için çocuklar bu uygulamayı kullanırken oldukça keyif alıyorlar.

Uygulamayı bilgisayarda da kullanabilirsiniz fakat o şekilde kullandığınızda uygulama ücretli oluyor.

https://facerig.com/

Voice Tooner

Voice Tooner kullanımı oldukça basit ve aynı zamanda hızlı bir ses değiştiricidır. Uygulamayı telefonunuza indiriniz ve sesinizi uygulamada kaydediniz. Daha sonra uygulamada önceden tanımlanmış farklı efektleri olan çeşitli karakterlerden birini seçerek sesinizi dinleyin.

Sadece çocukların değil yetişkinlerin bile ilgisini çekebilmiş oldukça eğlenceli olan bu aracı mutlaka denemenizi öneririm.

Benim öğrencilerimin de en sevdiği araçlardan biri. Bu araçla çeşitli şiirleri, tekerlemeleri sınıfımızda eğlenerek ezberliyoruz.

Sizler de bu tarz sözlü dönüt almak istediğiniz çalışmalarınızda bu aracı kullanabilirsiniz. Ya da öğrencilerinizin kendilerini tanıtmalarını istiyorsanız bu araç oldukça işe yarayacaktır. 1 - 2 cümle kuran öğrencileriniz bile daha çok cümle kurmak için kendisini zorlayacaktır.

Teknoloji kullanımını derslerimize entegre ederek öğrencilerimizin yararlanabileceği çeşitli web 2 araçlarını tanıtmaya çalıştım.

Web 2 araçları öyle bir havuz ki ne anlatmaya ne de onların hepsini uygulamaya zamanımız yetmez herhalde.

Eğer dijital eğitim materyallerine ilginiz varsa,  Web 2 araçları konusunda sık sık faydalandığım, meraklılarına rehber olabilecek yüzlerce aracın tanıtımının yapıldığı Kenan Çete öğretmenimizin sitesini mutlaka ziyaret etmenizi öneririm.

https://web2araclari.com

Siteyi takip etmeye başladığınızda bir süre sonra merakınızın ve heyecanınızın daha da arttığını hissedeceksiniz.

Ve sitenin sıkı takipçisi olacaksınız. Ben sitenin müptelası olarak her gün ziyaret etmeden yapamayanlardanım.

Sizlerin de kendinize, öğrencilerinize ya da çocuklarınıza uygun birçok web 2 aracı bulacağınıza eminim.

Unutmayın! Herkesin gittiği yol her zaman doğru yol değildir.

Kendi yolunuzu, yönteminizi bulabilmeniz dileğiyle…

 

YORUM YAP