Uluslararası Karikatür Sergisi Silivri’de

Uluslararası Karikatür Sergisi Silivri’de

29.02.2020 09:49:26

"Çocuk Gelinler" konulu uluslararası karikatür sergisi Silivri'de açılıyor. “Çocuk Gelinler” konulu bir de panel düzenlenecek.

E-Mizah Dergisi Don Quichotte'un İstanbul Düşünce ve Eğitim Derneği ile ortak düzenlediği 11. Uluslararası Karikatür Yarışması'nın konusu “Çocuk Gelinler” olarak belirlenmiş ve yarışmanın sergisi Meksika, İran, Almanya ve Türkiye'de açılmıştı. Sadece Türkiye gündeminde değil, dünya gündeminde de yer alan önemli bir trajik sorun. Özellikle Pakistan, Hindistan ve Afganistan'ın başı çektiği ülkelerde 18 yaş altı çocukların zorla evlendirildiği, şiddete maruz kaldığı istatistiki bilgilerden açık ve net şekilde görünüyor.

Projenin iki mimarından biri olan İstanbul Düşünce Derneği Başkanı ve G&Partner Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Donay.

 

DONAY: DÜNYADA GÜNDE 40 BİN KIZ ÇOCUĞU ERKEN YAŞTA EVLENİYOR

Son dönemlerde gittikçe artan bu trajediyi Karikatür gibi evrensel ve etkin bir sanat aracılığıyla uluslararası bir boyuta taşımak istediklerini belirten Gaye Donay, şu bilgileri verdi: “Gelişmekte olan ülkelerin birçoğunda, kız çocukları daha ergenliğe girmeden evlenmek zorunda bırakılıyor. Dünya üzerinde 18 yaş altı her 5 kızdan 1'inin genç yaşta evlendirildiği, bu evlilikler sırasında başlık parası alındığı ve bu çocukların kocaları tarafından şiddet gördüğü tespit edilmiştir. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi zoraki çocuk evliliklerini yasaklamıştır. Fakat asıl sorun, bu bildirgede kaç yaşındaki çocuğun evlenmeye razı olabileceği açıkça belirtilmemiş, sadece yaşını doldurmuş her kadın ve erkeğin evlenebileceği belirtilmiştir. Bildirgedeki bu açık, caydırıcı olmaktan öte neredeyse teşvik edici bir nitelik taşımaktadır. Dünya genelinde, günde yaklaşık 40 bin kız çocuğu erken yaşta gelin oluyor.

"Çocuk Gelinler”e; Hindistan, Bangladeş, Afganistan, Etiyopya, Tanzanya gibi ülkelerde daha sıkça rastlanılıyor. Ne yazık ki, günümüz Türkiye'sinde de bu oranın artış gösterdiği, alınan önlemlerin ve çıkarılan yasaların yetersiz olduğu görülmektedir. Gittikçe artan olaylar üzerine özellikle sivil toplum kuruluşları ülke genelinde yoğun bir kampanya süreci başlattılar. Biz de bu kampanya sürecinde bu projeyi değerli sanatçı dostum Erdoğan Karayel'le birlikte hayata geçirmeye karar verdik.”

 

KARAYEL: ÇİZİLEN HER KARİKATÜR, ŞİDDETTEN ARINMIŞ TERTEMİZ VE MASUM BİRER “ÇOCUK” OLARAK DÖNECEK

Uluslararası e-Mizah dergisi Don Quichotte'un genel yayın yönetmeni Karikatürist Erdoğan Karayel de projeyi kısaca şöyle özetledi: “Don Quichotte, 2004 yılından bu yana dünya gündeminde olan önemli konuları çizgiye yansıtan projeleriyle tanınıyor. Bir anlamda dünya karikatürüyle Türkiye karikatürünü birleştiren bir köprü. 2018 yılında düzenlediğimiz yarışmamızın amacı, ülke gözetmeksizin, tüm dünyada gittikçe artan "Çocuk Gelinler" konusunu gündeme taşıyarak, mizah yoluyla sorgulamak ve irdelemekti. Bu yarışmamızın bir başka özelliği de, tüm jüri üyelerinin uluslararası alanda başarılı kadın çizerlerden oluşmasıydı.

Dünyanın dört bir yanında yaşayan vicdan sahibi tüm çizerlere kısa sürede anlamlı bir çağrıda bulunduk. Bu trajik sorunun çözülmesine onlar da değerli çizgileriyle katkıda bulundular. İnanıyoruz ki, çizilen her karikatür bizlere kötülükten, şiddetten arınmış tertemiz ve masum birer "Çocuk" olarak geri dönecek. Bu serginin gerçekleşmesi için büyük çaba gösteren başta Sedef ustası Abdullah Mutlu hocamız olmak üzere Silivri Sanat Platformu'na, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Silivri Şubesi Başkanı Mübeccel Çeşmecioğlu hocamıza ve Silivri Belediyesine teşekkür ediyorum.”

 

SERGİ AÇILIŞININ ARDINDAN PANEL DÜZENLENECEK

"Çocuk Gelinler" konulu karikatür sergisi 3-8 Mart 2020 tarihleri arasında Silivri Belediyesi Sanat Galerisi'nde açılacak. Sergi açılışından önce konuyla ilgili bir panel düzenlenecek. Panelde konuşmacı olarak, İstanbul Düşünce ve Eğitim Derneği Başkanı Gaye Donay, Don Quichotte E-mizah Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Erdoğan Karayel, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Fatih Şb. Başkanı Av. Saliha Esen'le birlikte ÇYDD Silivri Şubesi ve Silivri Sanat Platformu yetkilileri yer alacak. Panel saat 17.00'de, serginin kokteyli ise saat 18.30'da gerçekleşecek. Silivrili sanatseverlerin mutlaka gelmesi ve görmesi gereken bir etkinlik. Toplumumuzun vicdanını yaralayan benzeri trajedilerin yaşanmaması için elbirliğiyle bu sorunun üstüne eğilmemiz ve kalıcı çözümü hayata geçirmemiz gerekiyor.

Haber Merkezi

YORUM YAP