Meclis’te ‘su zammı’ tartışması

Meclis’te ‘su zammı’ tartışması

2.12.2019 16:00:06

İSKİ'nin su fiyatlarındaki artış talebi, Silivri Meclisi'nde hararetli tartışmalara neden oldu.

Silivri Belediye Meclisi'nin Aralık Ayı Meclis Toplantısı'nda, İSKİ'nin 2020 yılı için suya zam talebi tartışma konusu oldu. İktidar meclis üyeleri İstanbul'u kazanmak için seçim meydanlarında suya %40 indirim vaadinde bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun İSKİ'nin mevcut su tarifelerini dar gelirli aileler aleyhine bozarak zam teklifi hazırlamasını ‘samimiyetsiz' olarak yorumlarken, muhalefet meclis üyeleri ise bütçenin gediklerini vatandaşın sırtından kapatmaya çalışan hükümetin zamlarına neden karşı durulmadığı üzerinden savunmaya geçti.

YAZICI: SİYASİ ETİĞE AYKIRI BİR HAREKET

Konuyu MHP Silivri Belediye Meclis Üyesi Celalettin Yazıcı açtı. ‘İstanbul'da yüzde 40'a varan su indirim yaptık' diyerek kampanya yürüten ve belediyeyi kazandıktan sonra suyu iki kademede yüzde 80'e varan bir oranla zamlandırmak istediğini ileri sürdüğü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu ‘samimiyetsiz' bulduğunu söyleyen Yazıcı, yapılanın siyasi etiğe aykırı olduğunu bildirdi. 

KIRKICI: BU KARŞI DURUŞUN TEK NEDENİ, İMAMOĞLU'NA İŞ YAPTIRMAMAK

Yazıcı'nın ithamlarına cevap veren CHP Grup Sözcüsü Süheyl Kırkıcı, “Hükümet doğal gaza, elektriğe, gıda maddelerine, akaryakıta daha pek çok şeye sürekli zam yapıyor. Keşke burada gösterdiğiniz hassasiyeti hükümetin yaptığı bu zamlara karşı da gösterebilseydiniz. Var mısınız buradan çıkınca Uğur Mumcu Meydanı'nda, ‘Artık hiçbir şeye zam istemiyoruz' demeye? Bir defa böyle basına yansıyan bir görüntünüz var mı? Yoktur. Çünkü öyle bir derdiniz yok! Samimi değilsiniz. Halkı falan düşündüğünüz yok. Bu karşı duruşun bir tek adı var; Ekrem İmamoğlu'na bir şey yaptırtmamak. Silivri Belediyesi olarak Büyükşehir'den katkı almıyor musunuz Başkanım? Orada ‘hayır' oylarını veriyorsunuz ama Büyükşehir'den daire başkanlarımız, genel sekreterlerimiz her hafta sizi ziyaret ediyor” dedi. Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın, “Görevleri zaten” cevabı üzerine Kırkıcı, “Biz 10 yıl göremedik o görevlileri. Yaşanmakta olan yeni siyaset anlayışını biz görüyoruz ama sizler ve AK Parti Grubu bunu görmek istemiyor. Yeni siyaset anlayışında halka fayda, şehirlere katkı vardır. Bende zamlara karşı mücadele eden bir insanım ama vicdanla hareket edilmesi esastır. Bütün kuruluşların zam yaptığı bir yerde İSKİ, rakamları çarpıtmayalım lütfen, su fiyatına %20 zam talep etti. Bu zam olmazsa İSKİ nasıl yatırım yapacak? Bunu da düşünmek lazım. Ben Silivri Belediye Meclis Üyelerinin, İmamoğlu'nun elini kolunu bağlayan kararlarda imzası olmasından rahatsız oluyorum” şeklinde konuştu.

BALCIOĞLU: SİZ PARTİZANLIK YAPIYORSUNUZ 

Kırkıcı'nın ardından konuşan CHP Silivri Belediye Meclis Üyesi Bora Balcıoğlu, “Son 1 yılda elektriğe %60, doğal gaza %52, akaryakıta %25, tekel ürünlerine %60, beyaz ete %40, süte %50, çaya %30, şekere %40, gıda ürünlerinin tamamına %20 zam geldi. ‘AK Parti ve MHP üyelerinin halkımız için suya zamma karşı çıktık' demelerini inandırıcı bulmuyorum. Partizanlık yaptığınız için Büyükşehir'de iktidarı kaybettiniz. Buna devam ettiğiniz için muhalefet olmayı da beceremeyeceksiniz, daha çok kaybedeceksiniz” dedi.

ÇOLAKOĞLU: İMAMOĞLU, YAŞANAN DEPREMİN ARDINDAN BİLE ZİYARET ZAHMETİNDE BULUNMADI

MHP Silivri Belediye Meclis Üyesi Mustafa Çolakoğlu tartışmaya Süheyl Kırkıcı'nın, ‘Biz 10 yıl boyunca İBB yetkililerini Silivri Belediyesi'nde göremedik' iddiası üzerine dahil oldu. Çolakoğlu, “Süheyl beyin bu açıklamasını kınıyorum. Bırakın yöneticileri, Büyükşehir Belediye Başkanı ayda bir geliyordu. Ekrem İmamoğlu Silivri'de %62 oy aldı, evi Beylikdüzü'nde olmasına rağmen depremde bile buraya uğramadı” diye konuştu.

YILDIZ: TOPBAŞ'I BELEDİYEDE BİR KERE AĞIRLAYABİLDİK

Çolakoğlu'nun sözleri üzerine konuşan CHP Silivri Belediye Meclis Üyesi Melih Yıldız, “Geçmiş dönemde Kadir Topbaş'ı bir kere belediyemizde ağırladık. Onun haricinde Topbaş geliyor olabilir ama biz hiç görmedik herhâlde AK Parti İlçe Başkanlığına geliyordu. İmamoğlu göreve gelirken, ‘Partiler üstü davranacağım' demişti. Bu vaadini sizin Büyükşehir yetkilileriyle yaptığınız toplantılardan ve uyum içindeki çalışmalarınızdan gerçekleştirdiğini görüyoruz. Büyükşehir'den ziyarete gelen genel sekreter yardımcıları, daire başkanları her zaman Silivri Belediyesi'ni muhatap alıyorlar. Bu da geçen dönemden ne kadar farklı bir siyaset izlendiğinin bir göstergesidir” şeklinde yanıt verdi.

GÜLER: SİZ VATANDAŞI MI KANDIRIYORSUNUZ?

MHP Grup Sözcüsü Filiz Güler ise şunları söyledi: “AK Parti dönemindeki 5 yıllık zaman diliminde ilçemize altyapı, doğal gaz, adliye sarayı, belediye hizmet binası vs. birçok hizmet kazandırıldı. Köylere gidemezken, yollarda asfalt yokken, öğrencilerimiz çamur derdinden kurtulmuşken ‘zam olmazsa yatırım olmaz' gibi sözlerde bulunmanızı hayretle dinliyorum. Ben bu memlekette kuyrukları hatırlıyorum. Paramız olduğu halde ekmek alamadığımız zamanları da biliyorum. Bu muhabbetlere girersek çıkamayız. Su zammına gelirsek; seçimde ‘elektriğe, doğal gaza zam yapılmayacak' diye kimse vaatte bulunmadı ama İmamoğlu'nun dünyanın en pahalı suyunun İstanbullular tarafından kullanıldığını, bunun için de en önemli seçim vaatlerinden bir tanesinin suya indirim yapmak olduğunu söylediğine şahidiz. Bu vaatlerde bulunulmuşken 6 ay sonra zam yapmak isteniyor. Siz vatandaşları mı kandırıyorsunuz? Size oy veren insanların güvenini sarsmayın arkadaşlar.”

YILDIZ: YATIRIMLAR SADECE AK PARTİLİ BELEDİYE VARKEN GELMESİN

Güler'in ardından tekrar söz alan CHP Silivri Belediye Meclis Üyesi Melih Yıldız, “Filiz hanım söylediklerinde haklı. 2004-2009 AK Parti döneminde yapılan yatırımlardan bahsetti. Bunların hepsini Büyükşehir ve hükümet yaptı. İşte ayrıştığımız nokta da burası. Bu yatırımlar sadece AK Partili belediye varken gelmesin” dedi.

YILMAZ: SİYASİ ETİĞE UYGUN BULMUYORUM

Su zammı tartışmasına Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, nokta koydu. Yılmaz, “Hükümet çaya, şekere zam yaparken bunun adı ‘zam', CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi suya zam yaparken bunun adı ‘gereklilik' olarak savunmaya geçilirse orada hata yaparız. Tabi ki güncel ekonomik şartlar ortaya konulduğunda zammın gerekliliği ortaya çıkabilir, yapılabilir de ama şahsi kanaatimdir; dünyanın en pahalı suyunun İstanbul'da kullanıldığını iddia edip sonra şaşırtmacalı bir tarifeyle vatandaşın sırtına bir yük yüklenmesini siyasi etiğe uygun bulmuyorum. Ben önümüzdeki Mayıs ayında İSKİ'nin akılcı bir şekilde yatırımlarına devam edebileceği, vatandaşın da mümkün mertebe üzülmeyeceği bir fiyat politikası üzerinde anlaşmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Hazal BAŞARAN

YORUM YAP