Aşkın’dan Medeni Kanun mesajı

Aşkın’dan Medeni Kanun mesajı

17.02.2021 12:56:32

MHP'nin hukukçu Meclis Üyesi ve aynı zamanda Grup Sözcüsü Sultan Aşkın 17 Şubat 1926 Medeni Kanun'un kabul yıldönümü dolayısıyla yazılı bir mesaj yayınladı.

Aşkın'ın, Medeni Kanunun kabulüne ilişkin değerlendirmesi şu şekilde: “Kurtuluş Savaşının kazanılmasından sonra toplum düzenine ilişkin en önemli değişiklikler arasında hiç kuşkusuz en önemli gelişmelerden biri Medeni Kanun'un kabulüdür. Kadın hakları ve aile yapısında köklü değişiklikler yapmış, kadının toplumsal hayatta erkeklerle eşit olduğunun kabulü noktasında bir milat olmuştur. Kadın, Medeni Kanun ile boşanma ve miras hukukunda erkekle eşit hale gelmiş, kadınların mahkemelerde tanıklık yapabilme hakları kendilerine teslim edilmiştir. Resmi nikah yapma ve tek eşli evlilik zorunluluğu toplumsal düzen açısından çok önemli bir dönüm noktası olmuştur.

Türk Medeni Kanunumuzun kabulü çağdaş bir toplumun ve hukuk düzeninin belgesi; cinsiyet eşitliğinin ise bir anıtıdır. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere emeği geçen herkese bir Türk kadını olarak şükran ve minnetlerimi sunarım.”

YORUM YAP