9 Ayda 18 Milyon 700 Bin borç ödendi

9 Ayda 18 Milyon 700 Bin borç ödendi

10.01.2020 13:13:28

Silivri Belediye Meclisi Ocak ayı ikinci oturumunda mali durum hakkında bilgi veren Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, görevde bulunduğu 9 ay içerisinde 18 Milyon 700 Bin TL borç ödemesi yapıldığını açıkladı.

Silivri Belediyesinin mali durumu hakkında önemli tespitleri son meclis oturumunda kamuoyuyla paylaşan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, mali yapının iyileştirilmesi gerekliliğine dikkat çekti.

YILMAZ: ‘YEREL YÖNETİM VE YÖNETİCİLER KENDİSİNİ GÖZDEN GEÇİRMEK ZORUNDA' DEMİŞTİK

Mecliste gerçekleştirdiği bilgilendirmelerine devam eden Başkan Volkan Yılmaz, “Göreve geldiğimiz gün şunu söylemiştik; ‘Kamu borç yüklerinin üzerine binmesi, kamuda olan sigorta primlerinin dahi ödenememesi, müteahhit yani piyasa borçlarının çok hızlı artışından dolayı Türkiye'deki yerel yönetimler ve yöneticilerinin kendisini gözden geçirmesi gerekiyor.'

“BELEDİYELER BORÇ BATAĞINA SAPLANMIŞ DURUMDA”

Bu benim ve bir takım uzmanların tespiti. Ve sürdürülemez borçlarla belediyeler borç batağına saplanmış durumda.

Türkiye Belediyeler Birliğinde daimi encümenim; zaman zaman oradaki toplantılara katılıyorum. Anadolu'daki çok küçük belediyelerin Birlik'ten iş makinası talepleri oluyor. Bilançolarına baktığımızda bütçesi 10 Milyon TL olan belediyelerin 30 Milyon TL borcu olabiliyor. Yine İstanbul'da bütçesi 1 Katrilyona yaklaşan belediyelerimiz var ama 2 Katrilyona yakın borçları bulunuyor.

“BU BORÇ YÜKÜ SÜRDÜRÜLEBİLİR DURUMDA DEĞİL”

Civar ve bizim belediyemizde de bu borç yükü taşınabilir, sürdürülebilir bir durumda değil. Bunu ifade ettim ve tartışmaya da gerek olmadan kabul etmemiz gereken bir gerçek. O zaman yeni bir hikaye yazmamız gerektiğini söyledim; bir tasarruf etmek, iki gelirleri arttırmak zorundayız” hatırlatmasını yaptıktan sonra 9 ayda bu çizgide Silivri Belediyesi'nde yapılanları anlattı.

“2018 İLE 2019 YILLARI ARASINDA İSKAN VE RUHSAT HARÇ GELİRLERİNDE 9 MİLYON 195 BİN TL AZALMA”

2016-2017-2018 -2019 yıllarında Silivri Belediyesine ait yapı ruhsat belgelerinin adet ve harç tahsilatları bilgilerini paylaşan Yılmaz, “Her geçen gün ülkemizde inşaat sektöründe yaşanan durgunluk sonucu ciddi bir azalma yaşanmış. 2016'da 817 olan yapı ruhsat belge sayısı 2019'da 330'a kadar düşmüş. 2018-2019 yılı arasında yapı ruhsat harç miktarında 4 Milyon 271 TL tahsilat eksikliği, iskan harç tahsil miktarında da 4 Milyon 900 Bin TL azalma kaydedilmiş. Yani Belediye kasasına 2018'e nazaran 2019'da 9 Milyon 195 Bin TL gelir eksikliğimiz var iskan ve ruhsat harçlarından” dedi.

“9 AYDA 18 MİLYON 700 BİN TL BORÇ ÖDEMESİ YAPILDI”

“Silivri Belediyesinin firma ve personel borçları, İller Bankası, yapılandırma borçları dahil yaklaşık 18 Milyon 700 Bin TL borç kapaması yapmışız” diyen Yılmaz, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Yabana atılacak bir miktar değil.

“İSTANBUL İLÇELERİ ARASINDA BİZİM ÖDEDİĞİMİZ ORANDA BORCUNU KAPATAN YOKTUR”

İstanbul'da 39 ilçe var. Borcun oranına göre borç kapatma yüzdesi olarak Silivri Belediyesinin üzerine çıkan bir belediye yoktur.”

“BU MALİ YAPIYI DÜZELTMEK ZORUNDAYIZ”

Bunun üzerinden gelebilecek sorgulamaları da kendi dile getiren Yılmaz, “Şunu söyleyebilirsiniz “Siz ne iş yaptınız? Baraj yapmadınız, köprü yapmadınız, yol yapmanız!”…  Beş yıl sonra seçim var. Seçimlerde kahve kahve gezdim kimse belediyenin borcunu sormadı. Yapılan ve yapılmayan yatırımlar konuşuldu. Ama biz bu mali yapıyı düzeltmek zorundayız. Bana bu konuda muhalefet de edebilirsiniz.

“ÖNÜMÜZDEKİ YIL YATIRIM YILIMIZ OLACAK”

Ama önümüzdeki yıl yatırım yılımız olacak. Öz kaynaklarına dönerek, kaynağı belli olan yatırımlar yapacağız” dedi.

Sevginar SALİ

 

YORUM YAP