Ziylan Ortaokulu’ndan Karbon Ayak İzini Azaltalım Projesi

Ziylan Ortaokulu’ndan Karbon Ayak İzini Azaltalım Projesi

07.06.2021 11:32:34

Ahmet Ziylan Ortaokulu'nda “Karbon Ayak İzini Azaltalım” adlı eTwinning proje çalışmaları gerçekleştirildi.

Selimpaşa Ahmet Ziylan Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Fatma Adıyaman,  yürüttükleri “Karbon Ayak İzini Azaltalım” adlı eTwinning projeleri hakkında şu bilgilendirmede bulundu: “2020-2021 eğitim-öğretim yılı Covid-19 virüsüne bağlı gelişen salgının gölgesinde başladı. Bir yılı aşkın bir süredir küresel boyutta evlerimizde kaldığımız bu süreçte sağlıktan eğitime, sanayiden turizme her türlü üretim ve hizmet alanlarında yavaşlama yaşandı. Uzaktan çalışma, uzaktan eğitim gibi kavramlar hayatımızın bir parçası haline dönüştü.

“İNSANOĞLU EVRENSEL BİR GERÇEKLİKLE YÜZLEŞMEYE BAŞLADI”

İşte tam da bu süreçte insanoğlu evrensel bir gerçeklikle yüzleşmeye başladı. Doğal yaşam… Doğada, doğayla uyumlu yaşam alanları oluşturmanın ne kadar önemli olduğunu yine yeniden dillendirmeye başladı. Biz de birkaç arkadaş katıldığımız bir eTwinning proje çalıştayında bu konu üzerinde yoğunlaştık ve dedik ki doğaya bu kadar muhtaç olduğumuz bu süreçte doğaya salınan sera gazlarının oranını azaltmak için biz de bir adım atalım ve proje oluşturalım. Öğrencilerimiz daha büyük adımlar atsınlar. Onların dokunduğu ebeveynleri onlara kulak versin. Onlar yetişkin akranlarına iletsin.

“YAŞADIĞIMIZ ÇEVREDE FARKINDALIK OLUŞTURMAK İÇİN BÜYÜK BİR ADIM ATALIM İSTEDİK”

Böylece dünyayı daha yaşanılır bir hale getirmek için belki küçük ama yaşadığımız çevrede farkındalık oluşturmak için büyük bir adım atalım istedik ve Selimpaşa Ortaokulu ve Antakya Özbuğday Ortaokulu kurucu ortaklığında Karbon Ayak İzini Azaltalım İsimli bir eTwinning projesi kurduk. Esenyurt Osman Nuri Bakırcı Ortaokulu, Giresun Piraziz İmam Hatip Ortaokulu ve Bursa Özel Mesafe Koleji Sosyal Bilgiler ve Fen Bilimleri öğretmenlerinin de katılımıyla toplam 54 öğrenci ve 5 öğretmenden oluşan proje ekibimizle yaklaşık iki aydır çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Öğrencilerimiz öncelikle temel ihtiyaçları dışındaki ürünleri gerçekten tüketmeye ihtiyaç duyup duymadıklarını düşünmeye ve ellerindeki her türlü kaynağı yeniden kullanılabilir hale getirebileceklerini düşünmeleri gerektiğinin farkına vardılar. Ve evlerindeki her türlü eşyayı ve atığı farklı şekilde dönüştürüp kullanmaya başladılar. Dijital yaşamın bir gereği olarak ellerindeki teknolojik iletişim araçlarıyla  Web2 tasarım ve içerik üretme uygulamalarını kullanmayı öğrenerek teknolojiyi güvenli  ve etkin kullanmanın önemini öğrendiler. Öz güvenli, katılımcı, etkin ve sorumlu bir vatandaş olma yolunda önemli adımlar attılar. Diğer taraftan proje çalışmalarımız içinde yürüttüğümüz şarkılı şiirli etkinliklerle bu zorlu sürecin ağırlığından biraz olsun sıyrılırken, çevrimiçi platformlar üzerinden de olsa yeni arkadaşlar edinme ve takım çalışması işbirliği gibi kavramlara hayat verdiler. Bu projeye el uzatan öğrencilerime, okul müdürümüze ve ortak okullarımızın öğretmen ve öğrencilerine  okulum adına teşekkür ediyorum. Ayrıca Rumeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Özyaral Hocama konuyla ilgili ufkumuzu genişletici bilgi ve çalışmalarını bizimle paylaşarak verdiği destekten dolayı da teşekkürü borç bilirim. Bilelim ki, Karbon Ayak İzi bir öğrencimin de dediği gibi 37 numara bir ayağın izi değil, insanın kendi eliyle doğaya verdiği zararın izidir.  Haydi! Gelin bu satırları okumayı bitirdiğiniz andan itibaren Karbon Ayak İzini Azaltmak için siz de bir adım atın.  Şarkıda da dediği gibi Bütün Dünya Buna İnansa Bir İnansa Hayat Bayram Olsa…”

Haber Merkezi

YORUM YAP