Yönet: Hepimizin soyadı Türkiye

Yönet: Hepimizin soyadı Türkiye

9.06.2022 16:50:13

Silivri'ni yetiştirdiği deneyimli siyasetçi hali hazırda CHP Meclis Üyesi Mehmet Yönet, Belediye Meclisinin Haziran oturumunda demokratik kaygılarını dile getirerek geçmişteki politik keşkelerinden yola çıkarak daha çok özgürlük, katılımcılık vurgusunda bulundu.

Silivri Belediye Meclisi'nin Haziran ayı birinci oturumda gündem dışı söz alan CHP Meclis Üyesi Mehmet Yönet, “Yapacağım konuşma şahsi görüşümdür” diyerek demokrasi ve muhalefet ekseninde gündemimize hakim olan toplumsal ve siyasi kaos nedeniyle kaygılarının sebebini özetledi. Etkin bir siyaset, parti içi demokrasi ile düşünce ve fikir hürriyetinin zorunluluğuna işaret eden Yönet, tüm farklılıklara rağmen Türkiye paydasında tüm siyasilerin yanı sıra iktidarın muhalefetle de bir araya gelme zorunluluğuna işaret etti.
“DEMOKRASİ,
İNSANLARIN, İZLEYİCİ DEĞİL, OYUNCU OLDUĞU SİSTEM”
Siyasi keşkelerin tekrardan yaşanmaması adına kişisel deneyimlerini gündemdeki gelişmeler ile harmanlayan Yönet, “Belçikalı bir bilim adamının “Demokrasi, insanların, izleyici değil, oyuncu olduğu bir sistemdir” yorumu tek kelime ile muhteşem. Benim siyasi hayatımda çok keşkelerim oldu” diyerek mecliste şu konuşmayı yaptı:
“KAYBETTİĞİMİZ GÜVENİ KAZANMAK ZORUNDAYIZ”
“Ülkemizde son dönemlerde, yapılan anketlerde, kurumlarda, kişilerde, maalesef siyasi partiler ve siyasetçiler oran olarak en düşük çıkmaktadırlar. Ülkemiz ve demokrasimiz adına kaygı duymamak elde değil, tüm siyasi partilerin, üyelerinden, genel başkanlarına kadar ülkemizdeki kaybettiğimiz güveni kazanmak zorundayız.
“SİYASİ PARTİLER DÜŞÜNCELERİNİ SÖYLEYEBİLMELİ”
Siyasi partiler demokrasimizin sigortasıdır. Ülkemizdeki siyasi partiler, anayasamızın değiştirilemez ilk dört maddesi ve ülkemizin kırmızı çizgileri içerisindedir. Siyasetin en sağından, en soluna kadar tüm siyasi partiler düşüncelerini söyleyebilmelidir. Bireylerin düşüncelerinden dolayı kaygı duymamamız gerekir. Konuşamadığımız, düşüncelerimizi ifade edemediğimiz zaman, kaygı duymamız gerekir.
“BİREYLER KENDİLERİNİ RAHAT İFADE EDERSE, BİRBİRİMİZİ DAHA İYİ TANIMA FIRSATI DOĞAR”
Geçmiş yıllarda maalesef ülkemiz bunu yaşadı, ekonomik ve sosyal anlamda çok büyük acılar ve bedeller ödedik. 70'li ve 80'li yıllarda mezhep çatışmaları, Alevi-Sunni kardeş kavgası ve 12 Eylül darbesi demokrasinin rafa kaldırıldığı karanlık bir dönemdi. 1985-2000 yılları emperyalist güçler ülkemizde devreye girdi günümüze kadar bu süreç devam etti. Maalesef, Türk - Kürt kardeş kavgası başlattılar. Demokrasilerde bireyler kendilerini, rahat şekilde ifade ederse, birbirimizi daha iyi tanıma fırsatı doğar. Bunun en güzel örneğini meclisimizde deneyimleme fırsatı buldum. Meclisimizde görev yapan Hacer kardeşimi, Cabbar kardeşimi, Süheyl kardeşimi, Fevzi kardeşimi, Karakaş Ailesini tanıma fırsatı buldum. Onlar da beni tanıdılar. Etle tırnak gibi olmuşuz.
Bize bu imkanı sağlayan cumhuriyetimizin kurucu atası Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyorum, rabbim mekanlarını Cennet eylesin.
“DEMOKRASİLERDE MUHALEFET İKTİDARDAN DAHA MÜHİM MEVKİDİR”
Çok kısa bir örnekle tamamlamak istiyorum, demokrasilerde muhalefet iktidardan daha mühim mevkidir. “İktidar her rejimde, her sistemde bulunmaktadır. Muhalefet ise yalnızca demokrasilerde mevcuttur” muhteşem bir tespit. Tarih 9 Kasım 2021, yer Türkiye Büyük Millet Meclisi, tespiti yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli.
“TÜM SİYASİ PARTİLER SÖYLEMLERİNİ, EYLEME
GEÇİRİRSE SORUNUN ÇÖZÜLECEĞİNDEN EMİNİM”
Tüm siyasi partiler söylemlerimizi, eyleme geçirirsek sorunun çözüleceğinden eminim.”
SİSTEM ELEŞTİRİSİ
Başkanlık Sistemi ve yerelde de siyasi başkan yardımcılıklarının bulunmamasının eksikliğine vurgu yapan Yönet, “Atanmışların, seçilmişlere hesap sorduğu değil, seçilmişlerin atanmışlara hesap sorduğu, seçilmişlerin de onu seçen milletine hesap verdiği, yasaksız konuşan, Türkiye dileğiyle…” ifadesini kullandı.
“HEPİMİZİN SOYADI TÜRKİYE”
Yönet bir önceki meclis konuşmasını “Ne mutlu Türküm diyene” sözleri ile bitirirken bu kez “İsimlerimiz değişik olabilir, unutmayın hepimizin soyadı Türkiye” diyerek farklı bir milliyetçilik ile üst kimlik vurgusunu ortaya koydu.
Sevginar SALİ

YORUM YAP