Yılmaz: Üretime verdiğiniz destek yok

Yılmaz: Üretime verdiğiniz destek yok

13.10.2022 11:20:56

İBB'nin tarım politikaları ile ilgili tartışmalar üzerinde MHP Grup Sözcüsü ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz söz alarak şunları söyledi: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde tarımın, tarımsal ve hayvansal üretimin, çiftçinin, köylünün sorunlarının konuşulması çok çok önemli.

“YAPILANLARI YOK SAYARAK BİR YERE VARAMAYIZ”

Tarık Balyalı (CHP Grup Sözcüsü) “Bu konular burada hiç konuşulmazdı” dedi. Benim ilk adaylığım, meclis üyesi de olmadım bu yüzden burada konuşulup konuşulmadığını bilmemekle beraber Silivri'de daha öncesi belediye başkanlarımızın yapmış oldukları tarımsal destekler, alım garantili ekimler, çiftçiyi ve hayvancıyı üretime sevk eden destekler vardı. Siyaset yapalım ama her yapılanı toptan reddederek ve görmezden gelerek, mikrofonu aldığımızda yalnızca kendi penceremizden bakıp diğer yapılanları yok sayarak bir yere varamayız.

“DESTEKLERİN TOPLAMI, GEÇMİŞ DÖNEMDE VERİLEN İKİ BİÇERDÖVERİN TOPLAMINA DENK GELMEZ”

Tarık bey, Beykoz ilçesinde kooperatiflere ve Silivri Ziraat odasına yapılan araç ve ekipman desteklerinden bahsetti. Ha keza Silivri'nin Seymen köyünde yapmış oldukları ekip ekipman desteklerinden de söz etti. Bu desteklerin totali, Kadir Topbaş döneminde benim bildiğim yalnızca, Silivri'de Fener Kooperatifi'ne ve Çatalca'da yine bir kooperatife vermiş olduğu iki tane biçerdöverin toplamına denk gelmez.

“DOĞRU BİR YAKLAŞIM DEĞİL”

Seymen ve Çeltik köylerinde İstanbul'da Park ve Bahçelerde ekilen tüm lalelerin alım garantili ekimi yapılıyordu. Köydeki insanlar, evlerine buradan ekmek götürüyordu. Dolasıyla ‘tarımı, samanı, traktörü, biçerdöveri biz icat ettik' şeklinde bir yaklaşım doğru değil.

“NEFESİMİZ YETTİĞİ KADAR ANLATMAYA DEVAM ETTİK”

Büyükşehrin yaptıkları iyi hizmetlere teşekkür ediyoruz ama acemice ve algıyla yaptıklarını da en sert ifadelerle eleştiriyoruz. Mesela pandemi yokken, gıda tedarik zincirinde hiçbir sorun yokken, Silivri Belediye Başkanı olarak bu kürsüden konuşurken, CHP Grup Sözcüsünün, zaman zaman İYİ Parti Grup Sözcüsünün “Silivri ve tarımdan usandık artık başka bir şey konuşmayacak mısın?” şeklinde eleştirilerini hatırlıyorsunuzdur. O günlerde tarım konuşulmuyorken, gıda tedariki bu kadar önemli değilken biz nefesimiz yettiği kadar anlatmaya devam ettik.

“İMAMOĞLU'NUN TARIM ÇALIŞMALARI; KES-KOPYALA-YAPIŞTIR”

İBB Başkanı İmamoğlu'nun da tarımla ilgili yapmış olduğu çalışmalar; Silivri Belediyesinin çalışmalarını kes-kopyala- yapıştır. Silivri Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüzle İBB'ye tarım konusunda danışmanlık yapabiliriz.

“SÜT ALDIĞINIZ HAYVANCILARI BİR ARAYA GETİRİN, BEN DE ÖZÜR DİLEYEYİM”

Birçok yaptıkları projede of sayt'a düşüyorlar, ellerinde patlıyor. Örnek vereyim; Halk Süt. Dünyadaki bütün istihbarat örgütleri bir araya gelse İBB'nin verdiği rakamlardan yola çıkarak ne kaç çocuğu veya kaç litre süt dağıtıldığını, ne de kaç üreticiden süt alındığının cevabını veremez, çünkü kendileri de bilmiyor. Önce Tire dediler. Bu işin maliyeti, lojistik maliyeti, bir de İstanbul ölçeğindeki hayvancının desteklenmesi nedeniyle Silivri, Çatalca, Şile'den alınması gerektiğini söylediğimizde Damızlık Birliği üzerinden aldığını söylediler. Her şeyin piyarını yapıyorsunuz, Tohum Dağıtım Programı gibi, Süt Alım Programı yapmadılar. 150 Günde 150 tesis projeniz var. Süt Sağım Şenliği yapın. Silivri'de süt aldığınız hayvancıyı bir araya getirin, toplantı yapın ben de sizden özür dileğim. Alınan araçlar, personeller, yakılan motorinler sütün fiyatını kat kat yukarıya çıkarıyor.

“PROTOKOL İPTAL EDİLMİŞ”

Damızlık Birliği ile yapılan süt protokolün iptal edildiğini duyurmak istiyorum. Dolayısıyla Halk Süt Projesinin ne alemde olduğunu buradan anlayabilirsiniz.

“ÜRETİME VERDİĞİNİZ DESTEK YOK”

Ziraat Odası'na 3 adet Katı Gübre Makinesi, 2 Silaj makinesi ve Tohum Temizleme Makinesi verdiklerini ifade ettiler. Tarık bey, Katı Gübre Makinesi nedir? (Cevap veremedi…) Kendisi gelsin Silivri'ye, makinelerin Ziraat Odası'nın deposunda durduğunu görecek. Silaj makinesini çalıştırabilmek için 110 beygirin üstünde bir traktöre ihtiyaç var ve silaj ekilen köylerde bu traktör yok. Ziraat Odası diyor ki silaj makinesi al, traktörü sen bul, mısırı biç. Bu da çalışmıyor, yerinde duruyor. Tohum Temizleme Makinesine gelince, dağıttığınız şey yerli ve milli tohumculuğun düşmanı. Üretimin düşmesine sebep olan bir ilkel makineyi köylere dağıtıyorsunuz. Bunu yapmayın, yaparken bir bilene sorun. Onun için İBB'nin bu güne kadar yapmış olduğu tarımsal desteklerin tamamı İstanbul bütçesinden alınan, yerli ve milli olmayan ithal tohumları dağıtmaktan ibaret. Borç batağına soktuğunuz bütçeden tohum satın alıyorsunuz, ondan sonra köylüye hazır dağıtıyorsunuz. Üreterek yaptığınız bir şey yok. Üretime verdiğiniz destek yok.

“ÜRETİMİ DESTEKLEMEK YERİNE BETON İMAL ETTİNİZ”

Örnek Köy Projeniz ne oldu? İBB, Pendik'te ve Silivri'de Seymen'i Örnek Köy ilan etti. Yağmur suyu, bordürünü, gölgeliklerini, aydınlatmalarını değiştirdiniz. Tabi ki her köyümüz alt ve üst yapısını hak ediyor. Köy dendiğinde anlamanız gereken ne biliyor musunuz? Bilmediğiniz bir şey; üretim, çalışmak. Seymen'de daha önce alım garantili çiçek ektirildiğini biliyor musunuz? Siz beton imal ettiniz. Üretim konusunda ne yaptınız? Kadın Kooperatifi kurdunuz mu? Tarımsal üretimi destekleme adına yapmış olduğunuz çalışma var mı? Onun için burada kimse hikâye anlatmasın.

“TARIM DEMEK, ALIN TERİ, EMEK, ÇALIŞMAK DEMEK”

Tarım demek, alın teri, emek, çalışmak demek. Gönlünü, yüreğini bu topraklara vermek demek. Yalnızca janjanlı kelimelerle, “6 bin metre sulama hortumu 200 kişiye dağıttık” der komik duruma düşersiniz. Halk Süt ile komik duruma düşersiniz.

“TARIMLA İLGİLİ PROJELERİNİZDE SİLİVRİ BELEDİYESİ EMRİNİZDE”

Tarımla ilgili projeniz varsa Silivri Belediyesi emrinizde. Hiçbir ücret talep etmeden emrinizde. Türk tarımın, çiftçinin ve hayvancının emrinde. CHP'li arkadaşlara Allah akıl fikir versin.”

Sevginar SALİ

YORUM YAP