Yılmaz: Köprünün restorasyonu 1,5 yılı bulacak

Yılmaz: Köprünün restorasyonu 1,5 yılı bulacak

9.04.2019 15:56:24

İlk basın açıklamasını Mimar Sinan'ı Anma ve Mimarlar Günü nedeniyle Mimar Sinan Köprüsü restorasyon alanında gerçekleştiren Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, köprü restorasyonunun 1,5 yıl içinde bitirilip halkın kullanımına açılmasının planlandığını bildirdi. 

Mimar Sinan'ı Anma ve Mimarlar Günü nedeniyle 9 Nisan Salı günü, 11.30'da, Mimar Sinan Köprüsü restorasyon alanında Silivri'nin yeni Belediye Başkanı Volkan Yılmaz tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi. Yılmaz'ı ilk basın toplantısında MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, AK Parti İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu, Ülkü Ocakları İstanbul 6. Bölge Başkanı Erhan Özkök, Silivri Ülkü Ocakları Başkanı Özgür Bedel, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Solak, yeni dönem meclis üyeleri, ilçe yöneticileri, muhtarlar ve vatandaşlar yalnız bırakmadı.

“MİMAR SİNAN'IN ESERLERİNDEKİ MİMARİ DEHASI GÜNÜMÜZDE DAHİ HAYRANLIK UYANDIRIYOR”
Restorasyon sürecine ilişkin bilgi veren Yılmaz, açıklamasında ise şunları kaydetti: “Her yıl Türkiye'de 9 Nisan tarihinde Türk mimarlık ve sanat tarihinde çok önemli yeri olan Mimar Sinan ve eserlerinin tanınması ve korunması için gerekli araştırma ve geliştirmeyi teşvik etmek amacıyla Mimar Sinan'ı Anma ve Mimarlar Günü kutlanmakta. Dünyanın baş mimarı olarak tabir edilen Mimar Sinan, Osmanlı'nın en güçlü olduğu dönemlerde 50 yılı aşkın bir zaman baş mimarlık yapmış. Osmanlı'nın ve Türk mimarisinin en özgün eserlerini inşa etmiş. Yaklaşık 350'nin üzerinde eser bırakmış. Baş yapıtlarına baktığımızda özellikle ustalık eseri olan Selimiye Cami'nin 6 yıl gibi bir zamanda yapıldığına şahitlik ediyoruz. Avrupa'da 50-100 yıl içinde bitirilemeyen katedraller olduğunu düşünürsek Selimiye Cami'nin 6 yıl sonra ibadete açılması hayranlık uyandırıcı. Ayrıca Mimar Sinan mimar olmasının yanı sıra hem saat tarihçisi hem de bir şehir plancısıdır. Şehir planına özgün eserler yapmıştır.

“RESTORASYON İŞİYLE BAŞKAN OLMADAN DERTLENDİM”
1566 yılında inşa edildiği tahmin edilen 32 Gözlü Köprü diye anılan Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü'nün hemen önündeyiz. Hem Mimar Sinan'ı anmak hem onun eserlerinin hem de Silivri'deki tarihi eserlerin korunup kollanacağından hareketle basın toplantımızı burada gerçekleştirmek istedik. Arkada görüyorsunuz restorasyon çalışmaları başlamış bulunmakta. AK Parti İlçe Başkanımız Mutlu Bozoğlu, adaylığımın açıklanmasının ertesi günü Vali beyden randevu almamız ve 8 yıldır bir vesileyle atıl bir şekilde hem yaya hem araç trafiğine kapalı bulunan bu köprünün en azından restore edilip yaya trafiğine açılması noktasında görüşmemiz gerektiğini söyledi. Sağ olsunlar randevuyu aldılar, beraber gittik. İstişarelerimiz sonucunda İstanbul Valimizin çok hassas tutumlarıyla 3 ay gibi bir süre içerisinde tüm imkansızlıklar giderildi ve ihalesi yapılarak müteahhit firmaya iş teslimi gerçekleştirildi. Görüldüğü üzere restorasyon çalışması başladı. Restorasyon çalışması yaklaşık 1,5 yılı bulacak. 23 dev projemizin içerisinde bu köprünün hemen ilerisinde bir arkeopark planlıyoruz. Ben bu vesileyle buradaki çalışmaların hızla bitmesi noktasında takipçisi olacağımızı söylemek istiyorum.

“KISA KÖPRÜ İLE İLGİLİ GİRİŞİMLERİMİZ SÜRÜYOR”
Yine Kısa Köprü diye tabir edilen tarihi bir köprümüz daha var. Onunla ilgili de İlçe Başkanlarımız, Kaymakamımız ve Valimizle girişimlerimiz sürüyor. Silivri'nin iki yakasını koparan, esnafı dertlendiren o köprünün de takipçisiyiz. İhalesi bitti, Anıtlar Kurulu'ndan onaylar bekleniyor. Hemşerilerimiz Silivri'nin problemlerini çözmek için görevde olduğumuzu bilsin. Ben tekrar 9 Nisan vesileyle büyük usta Mimar Sinan'ı rahmetle ve minnetle anmak, mimarlarımızın da gününü kutlamak istiyorum.”

Restorasyon çalışmaları hakkında Mimar Ümran Gençel'den bilgi alan Yılmaz, çalışmaların kısa sürede tamamlanması için Silivri Belediyesi olarak her zaman desteğe hazır olduklarını belirtti.

Hazal BAŞARAN

YORUM YAP