Uğur Bakıcı

Yerel dış politikanın bölge halkına faydası

Yerel yönetim seçimlerine sayılı günler kaldı. Silivri'nin geleceğini yönetmeye talip olan belediye başkan adaylarıysa seçimi kazanmaya yönelik olan çalışmalarına ara vermeden devam ediyorlar. Adayların kadrolarıysa şekillenmek üzere. Silivri özelinde mevcut Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın adaylığına kesin gözüyle bakılıyordu. Sürpriz beklenmiyordu. Öyle de oldu. Ana muhalefet partisinin aday çokluğu arasında aday belirsizliğiyse kısa süre önce Bora Balcıoğlu ile netleşti. Öte yandan diğer siyasi partilerin adayları da seçmenleriyle buluşmaya devam ediyor. Hangi adayın ve kadrolarının kazanacağını ise iki aydan daha kısa bir süre içinde sandıklar açılınca hep birlikte göreceğiz.
Halkın oylarıyla başa gelecek kadroların şehrimizde yaşayan vatandaşlarımızın hayat kalitesini arttırmalarına yönelik projeler hayata geçireceğinden şüphem yok. Bunu yapabilmek için de şehrimizin ekonomik olarak kalkınmaya devam etmesi gerektiği aşikâr. Bunun içinse her türlü alt yapının yapılması şart. Neler yapılması gerekenleriyse adaylar zaten biliyorlar. Fakat bilmediklerini düşündüğüm bir konuyu köşeme taşıma gereği duydum. Hiçbir adayın seçim vaadinde göremedim çünkü. Varsa ve henüz açıklanmamışsa orasını da bilemem tabi. Silivri özelinde yapılması gereken onca iş varken birazdan bahsedeceğim konuyu düşünmeleri de beklenemez zaten. Fakat düşünülmesi gerektiğine inanıyorum. O da yerel dış politika ve yerel diploması özelinde Silivri özelinde yapılması gereken projeler. ‘Nedir onlar?' derseniz hemen açıklamasını yapayım.
Yerel dış politikanın aktif olarak çalıştırıldığı yerlerde o bölge ekonomik, kültürel ve teknolojik açıdan gelişiyor ve kalkınıyor. Bu durumu ülke içinde aktif olarak kullanan belediyeler özelinde görmek mümkün. Belediyeler kanunun 74. Maddesi de yerel belediyelere bu yetkiyi hukuki açıdan veriyor zaten. Bu kapsamda Silivri Belediyesine baktığımda yerel dış politika yapım süreci bağlamında belediyemizde ne yazık ki yerel diplomasi alanında bir çalışma göremiyorum. Bu sadece Volkan Bey'in dönemine ait bir durum değil. Yıllardır yok. Oysaki yerel dış politika o kadar çok önemli ki. Dış dünyayı yerele, yereli dış dünyaya dahil edip şehrimizi başka ülkelerle iş birliği halinde kalkındırmak mümkün. Yerel dış politikanın uygulamaya geçilmesinin en önemli başlangıç noktasıysa diğer ülkelerle yapılan kardeş şehir anlaşmaları. Bu kapsamda takip ettiğim kadarıyla Silivri Belediyesinin uzun yıllar önce başlatılan çeşitli ülkelerle kardeş şehir ilişkileri var. Sayısı da oldukça fazla ama pek aktif değil. Peki ne yapılabilir? Adayların seçim vaatlerinde göremedim fakat seçim sonrası şehrimizi yönetecek kadrolar belediyemizde Dış İlişkiler Birimini kurup anlaşmaları aktif ederek işe başlayabilir örneğin. Ülkeler arası aktif projeler geliştirilebilirse şayet işte o zaman ticari, ekonomi, kültür ve teknoloji alanında karşılıklı fayda görme ve daha da kalkınma imkânı yaratılmış olur. Nitekim dış dünyayla temas arttıkça kültürel bir kaynaşma olmasının yanı sıra şehrin kalkınmasına yönelik özel sektöründe dahil olduğu projelerde rahatlıkla hayata geçirilebilir. Kültürel etkileşim neticesinde oluşacak dostluklarla hem bireysel hem de yönetimsel açıdan karşılıklı kültürel bir kazanç olur. Küreselleşmenin doğal bir sonucu olarak yerelin yerelden bağlarını koparmamak kaydıyla küresel dünyaya açılması kaçınılmazdır aslında. Bu bağlamda yerel dinamikleri de gözeterek yerel dış politika ve yerel diplomasi bağlamında bir yönetim anlayışının bir an önce bu kadim şehrimize kazandırılmasının fayda sağlayacağını düşünüyorum. Kardeş şehir anlaşmaları güzel bir başlangıç olacaktır. Var olanları fayda/zarar durumuna göre aktif veya pasif etmekle işe başlanılabilir. Yerelin ihtiyaçlarını göz önüne alıp bu ihtiyaçlar doğrultusunda; karşı tarafa da hangi açıdan faydalı olabilirime odaklanıp anlaşmalar yapılmasının daha doğru olacağını değerlendiriyorum. Kardeş şehir sayısını sırf çok göstermek için tam tabiriyle anlaşma yapmak için anlaşma yapılmamalı yani. Nicelikten çok nitelik önemli çünkü. Bu kapsamda Volkan Bey yeniden seçilirse şayet Türk Dünyası Belediyeler Birliğindeki yönetim kurulu üyeliğini avantaja çevirebilir örneğin. Kardeş şehir anlaşmalarımızda Türk dünyası özelinde bugüne kadar Volkan Yılmaz'ın girişimleriyle bir, diğer ülkelerleyse iki anlaşma yapılabilmiş. 5 yılda 3 anlaşma. Çok az! Bu sayı nitelikli bir şekilde arttırılabilirse güzel olur.
Bora Balcıoğlu seçilirse örneğin İBB'nin dış dünyaya açılım özelindeki vizyonunu kendi vizyonuyla harmanlayıp Silivri'yi daha da kalkındırmaya yönelik projeler hayata geçirmesi şehrimize artı değer katacaktır.
Yerel diplomasinin aktif edilmesi durumunda şehrimize nitelikli turistler çekilmiş olacak. Esnafımıza döviz girdisi olacak. Yabancı yatırımcı da bölgeye çekilmiş olacağı için bölge halkının işsizlik sorununa katkıda bulunulmuş olunacak. Çalıştığı şirketlerde maddi anlamda değer görmeyen çalışanlar da yabancı yatırımcıların sunduğu imkanları görünce o şirketlere kaçacağı/kaçmak isteyeceği için bölgedeki özel sektör yöneticileri de nitelikli elemanlarını başka şirkete kaptırmamak adına personeline gereken desteği vereceğini değerlendiriyorum. ‘Vereceğim bu maaşı kabul etmezsen nasılsa bölgede işsiz sayısı çok, başkası çalışır' mantalitesi de bu sayede ortadan kalkmış olacak. Bu durumda da değerinin karşılığını alamadığı için aylarca iş arayan genç arkadaşımızda işsizliğin bunaltmıştık haliyle kendisine dayatılan bu şartları hayat mücadelesine devam etmek durumunda olması nedeniyle kabul etmek durumunda kalmayacak. Zira o şartlarda çalışması durumunda istenilen verimi sağlamayacağı için şirketler içinde vakit ve nakit kaybına yol açıyor. Bu durumun değişmesini kısa vadede bekleyemeyiz fakat uzun vadede bir değişim olursa şayet Silivri'mizdeki nitelikli beyinlerin göçünün de önüne geçmiş oluruz. Özetle yerel dış politikanın aktif edilmesi halinde bu işten herkes kazançlı çıkar.

YORUM YAP