YELKEN GÜNDEMİ MECLİSİ BÖLDÜ

YELKEN GÜNDEMİ MECLİSİ BÖLDÜ

15.01.2014 11:44:16

Yelken Balık Restaurant’ın bir bölümü ile ilgili işletmecilerinin faaliyet değişikliği talebi üzerine söz alan Yılmaz Kandemir, kararda kamu yararı olmadığını savundu ve iptal için yargıya başvuracağını söyledi.

AK Parti adına söz alan Metin Karakaş, yerel iktidarı yönetim zafiyeti ile suçladı ve "Yelken’i yıkalım” önerisinden sonra, "Biz oraya piramit şeklinde bir yer yapacaktık halk kaşı çıktı” hatırlatmasında bulundu.

Bunun üzerine Başkan Vekili Taylan Memiş’in "Allah Silivri’yi korumuş. İletilen talep de de kararda da bir usulsüzlük veya yanlışlık yok” değerlendirmesiyle süreci özetledi.

Mülkiyeti Silivri Belediyesi’ne ait olan Yelken Balık Restaurant’ın işletme sahiplerince talep edilen faaliyet değişikliği muhalefet üslubunun sertleşmesine sebep oldu.

KANDEMİR: KARARDA KAMU YARARI YOK

Önce Bağımsız Belediye Meclis Üyesi Yılmaz Kandemir talebe kamu yararı bulunmadığı gerekçesiyle karşı çıktı sonra da yeni durumda uygulanacak kira bedelinin belirmemiş olmasını eleştirdi. Meclisin kararı onaylaması durumda İdare Mahkemesine iptal için başvuracağını da açıklamalarına ilave etti.

KARAKAŞ: KEŞKE IŞIKLAR DA BURADA OLSAYDI

Mecliste söz konusu gündem maddesiyle ilgili söz alan AK Parti Belediye Meclis Üyesi Metin Karakaş, Belediyenin yanlış stratejilerle çıktığı ihalelerden dolayı Çanta’da yap işlet devret modeliyle yapılan yatırımın battığını iddia etti, eleştirilerini Cumhuriyet Park’ının başıboş köpeklerin mekânı olduğunu söyleyerek sürdürdü.

AK Parti Belediye Başkan Aday Adayı Metin Karakaş, konuşmasına basın temsilcilerinin Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak, vefat eden gazetecileri rahmetle anarak başladı. Yelken Restaurant işletmecilerinin mekanlarının bir bölümü ile ilgili faaliyet alanı değişikliği talebiyle alakalı olan4. Gündem maddesine yönelik görüşlerini şöyle aktardı: "4. Gündem maddesi birçok yerde dile getirildi. Geçen ayda meclis gündemimizdeydi. Ve bu konuyla ilgili burayı işleten arkadaşlarımızın taleplerinden vazgeçmelerinden dolayı da dosyanın geri çekildiği ve artık bu konunun da buraya gelmeyeceği noktasında tabiri caizse üstü kapatıldığını zannediyorduk.

Keşke Belediye Başkanı da burada olsaydı. Bazı sözleri kendisine hatırlatarak bu konudaki yol haritasını birlikte çizseydik. Özellikle son oturumlarında kafalarda soru işareti oluşturacak, kamuoyu vicdanını rahatsız edecek ve bu çerçevede "Niçin seçim beklenilmedi?” deme noktasına gelinecek olan kararların alınmamasının daha doğru olacağını düşünüyorum. Geçen hafta İl Genel Meclisimiz toplantı yaptı. Haftada iki gün toplanmak suretiyle çalışma performanslarını değerlendirdiler. Aynı şekilde Pazartesi günü Büyükşehir Belediye Meclisi’nde son 2-3 ayın hem seçim takviminin başlaması hem de bu konuda az önce Başkanın söylediği tespitler çerçevesinde kafalarda soru işareti oluşturacak konuların gelmemesi noktasında bir zaman dilimi çalışması yapılacaktır. Ancak seçimlerden çıktıktan sonra bu konuda bir rapor, çalışma prensipleriniz olur neler yapacağınızı kamuoyuna anlatırsınız ondan sonra da yol haritanızı çizerek 5 yıl sonra meclis huzurunda tüm Silivri’ye de bunun hesabını verirsiniz.

"BEYAZ SARAY’IN YERİNE BİR PİRAMİT PROJESİ ÇİZDİRMİŞTİK”

5 yıl önce geçen dönem belediye idaresinin içerisinde olan bir kardeşinizdim. Bizimde siyasi bir yönümüz var. ‘Eski Beyaz Saray’ın Yeri’ olarak tabir edilen bu yere "Niçin işletme yapılmıyor da burası boş kalıyor?” diye bize de çok baskılar oluyordu. Bazıları restaurant, bazıları çay bahçesi bazılar da cafe yapma noktasında taleplerde de bulunuyordu. Hepimiz siyaset yapıyor ve Silivri’de yaşıyoruz. Bu konuda tıpkı Başkan ve ekibine nasıl baskılar söz konusuysa bize de böyle baskılar vardı. O gün ki Belediye Başkanımız Hüseyin Başkan ve ekibimizle birlikte oraya bir projede çizdirmiştik. Şahsımın da mimari anlamda emeğimin olduğu Antalya Konyaaltı Piramidin aynısı içerisinde Nikah Salonu, küçük bir kafeteryası, Sergi Salonu ve Fuayesi olan bir projeydi. Bunu çizdirirken Beyaz Saray da yanındaki Süleyman Kaya Pasajı da yıkılmamıştı.

"VATANDAŞLAR SAHİLE ‘HANÇER SAPLAYACAK BİR YAPI’ OLDUĞUNU SÖYLEDİ”

Proje çizim aşamasında biz bu yıkımı gerçekleştirdikten sonra hemen arka taraftaki apartmanlardan ciddi talepler geldi. "Ne olur Başkanım buraya bir şey yapmayın. Burada yapacağınız her türlü çalışma ve imalat Silivri’nin Sahil Kasabası olma noktasında prestijimizi sarsacak. Hançer saplayacak bir yapı olacak.” Ki Piramit mimari açıdan sırf camdan yapılan çok şık bir yapıydı. Yola çıkarken Beyaz Saray’ı yıkacağız yerine de böyle bir şey yapacağız diye söz vermedik.

"TÜRKİYE HARİTASI PARK’I MİLLİ DUYGULARI PEKİŞTİRECEKTİ”

O gün ki idareyle yaptığımız toplantıda şu karara varmıştık; Elmas Çay Bahçesi de dâhil olmak kaydıyla İlçe Tarım Müdürlüğü, Süleyman Kaya Pasajı ve Beyaz Saray’ın olduğu yere Türkiye Haritası Park’ı diye, yukarıdan baktığınızda Türkiye Haritası’nı göreceğiniz büyük bir arazi, yeri ve bölgesi bitkilerle ayrılmış vaziyette, içerisinde o bölgeye has olan mimari ve coğrafi özelliklerle olan yapılarla bir park yapalım. Çocuklar hem milli duygularını orada bir kez daha pekiştirsin hem de bölgenin tanınması açısından bir hareket oluşturalım.

"YANLIŞ BİR KARAR OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİM”

Balık restaurantı yapımı ile ilgili ihaleyleler alakalı meclis kararı alınacağı zaman Başkana yanlış bir karar aldığımızı söylemiştim. İşletmecileri de tanırım ve bu anlamda bütün işletmecileri koruruz. İşte Süleyman Kaya Pasajı yıkıldı, dere yapılıyor. Hızır Hılkın’a yeni bir köprü projesi de çizildi. Göreceksiniz çok şık bir arazi olacaktı.

"CUMHURİYET PARKI BAŞIBOŞ KÖPEKLERİN MEKÂNI”

Şimdi Cumhuriyet Parkı diye bir park yapıldı. Akşam 19.00’dan sonra parka gideniniz var mı? Vaktiniz varsa ne olur gidin görün. Oranın nasıl başı boş kaldığını, çok özür diliyorum başıboş köpeklerin mekanı haline geldiğini, insanların oraya gitme noktasında çekindiklerine gözlerimle şahit oldum. Şu konuşmayı yapacağım diye özellikle gezdim orayı.

"ÇANTA BATIYOR!”

Belediye Başkanı ve ekibi Silivri halkına 5 yıllık bir söz veriyor. Biz ret veriyoruz. Ve diyor ki, "Ben Silivri’yi balık lokantalarıyla Balık Kasabası şekline getireceğim. İnsanlarda da bu algıyı oluşturarak burada bu işi yaptırtacağım.” Bu şekilde ihaleye çıkılıyor. Aynı mantıkla ihaleye çıkılan Çanta’da Yüzme Havuzlu, Gümüşyaka’da Pazar içi projesi vardı. Çanta batıyor. 1.5 milyona yakın Silivri halkı parasını verdi orayı istimlâk etti ve aldı. Şimdi aynı şekilde burada bir konu var.

"YÖNETİM ZAAFİYETİNİN GÖSTERGESİ”

Faaliyet kararı değiştirilmek noktasındaki talebi seçimlere 3 ay kala değiştirilmek isteniyor. Yaklaşık 300-400 milyarda kira borçları var. Silivri’nin menfaatine mi olsun istiyoruz? Bırakın birilerine vermeyi Gümüşyaka’da izlediğiniz metotla arkadaşlarınızı kurtarın. Maliyet ve komisyonlarını belirleyin. Geri alın, yıkalım ve tekrar faklı bir proje düşünelim.

5 yıl sonra Silivri halkına "Pardon” demek, "Bu işletme böyle olmuyor” deyip çıkmak yönetim zafiyetinin ve belediyeciliğin geldiği noktanın en güzel göstergelerinden biri.”

MEMİŞ: ALLAH SİLİVRİ’Yİ KORUMUŞ

Meclis Başkan Vekili Taylan Memiş, Metin Karakaş’ın Beyaz Saray’ın yerine düşünülen Piramit Projesi’ne istinaden, "Allah Silivri’yi korumuş. Orayı felç edecek bir mimari çalışma olurdu. O yüzden Silivri’nin Allah tarafından korunduğunu söylemek istiyorum” dedi.

"BU KARARI ALMAYA YETKİMİZ VAR”

Memiş, İhale Şartnamesinin 9. Maddesini hatırlattı ve sözlerini şöyle sürdürdü: "İşletme süresi içinde tesiste ilave veya fonksiyon değişiklikleri faaliyet konusu dahil ancak belediye meclisinin izniyle mümkündür. İhale yapılırken bu ihale şartnamesinin 9. Maddesinde meclise böyle bir yetki verilmiş. Kapalı kapılar ardında bu iş görüşülmüyor. Meclisin gündemine gelmiş. Kirayla ilgili de Belediye Encümenimizin yetkisi vardır. Bu karardan sonra Encümenimiz kirayı belirleyecektir. Gündemde bilgi kirliliği oluşturuluyor. Yanlış yapılmış gibi gözüken bir şey yok. Her şey açık seçik ve ortadadır.”

KOMİSYON KARARI

Kandemir ve AK Parti Grubu’nun ret oyuna istinaden oyçokluğuyla alınan Dim Doğal Gıda ve İnşaat Sanayi Ticaret Limitet Şirketinin talebiyle alakalı meclis kararının Plan Bütçe ve Hukuk Komisyon raporu şöyle: "1 Kasım 2010 tarihli, Kira Sözleşmesi ile kiralanan, İlçemiz Piri Mehmet Paşa 20 I-III Pafta, 45 Ada, 1 Parsel üzerinde bulunan (B) Blok Balık Lokantasının, faaliyet konusunun değişikliği ile ilgili taleplerinden; Sözleşmenin 5. Maddesindeki "Kira süresi, tesislerin şartnamede yer alan esaslar dahilinde yapıldığının Belediyece kabulünü müteakip 10 yıldır. Kira süresi sonunda tesisler (tüm ekipman ve tefriş malzemeleri ile birlikte) mevcut kullanılabilir hali ile bedelsiz olarak Belediyeye terk edilecektir. İşletme süresi içerisinde tesiste ilave ve/veya fonksiyon değişiklikleri (faaliyet konusu dahil) ancak Belediye Meclisi’nin izni ile mümkündür. Yeni durum için yeni kira bedeli tespit edilerek meclisin onayına sunulur. Onayı halinde yürürlüğe girer” hükmü gereğince; kiracının kiralananda, restaurant, cafe, steakhause, pastane, bistracafe şeklindeki faaliyet taleplerinin oyçokluğu ile kabulüne, gıda satış yeri faaliyeti talebinin ise oybirliği ile reddine karar verilmiştir.”

AK Parti Grup Sözcüsü Saffet Sert, söz alarak kararın tümüne, "İhaleye fesat karıştırmak” olarak gördükleri gerekçesiyle karşı olduklarını vurguladı.

Hazal BAŞARAN / Sevginar UYGUN


YORUM YAP