Volkan Yılmaz: Çiftçiyi üretimle yeniden barıştıracağız

Volkan Yılmaz: Çiftçiyi üretimle yeniden barıştıracağız

27.07.2021 15:17:54

Yerli, milli üretim ısrarı ile bölgemiz çiftçilerine destek imkanlarını her yıl geliştirerek sürdürme kararlılığını ‘vatan borcu' şiarıyla anlatan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, proje birleşenlerinin örnek olduğu takdiri ile yaklaşım istikrarını ortaya koydu.

Silivri Belediyesi Çiftçiye Tohum Desteği Projesi kapsamında 27 Temmuz 2021 tarihinde Değirmenköy Mahallesi'nde Milli Tohumluk Arpa Dağıtım Töreni düzenledi. Silivri Belediyesi'nin Volkan Yılmaz Başkanlığında evsahipliği yaptığı tohum dağıtım törenine Silivri Kaymakamı Ali Partal, İstanbul İl Tarım ve Ormancılık Müdür Yardımcısı Nazif Koca, Emniyet Müdürü Cemil Erim, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, AK Parti İlçe Yöneticileri, Meclis Üyeleri Sefer Ölçer, Doruk Bulut, Gökhan Dirik, Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk,  Ziraat Odası Başkanı Sabri Özer, Yağlı Tohumlar Başkanı Turgay Sakarya, muhtarlar ve çiftçiler katılım gösterdi.

TORUK: TOHUMUN MİLLİ OLMASI HER ŞEYİN BAŞINDA GELİR

Programda konuşan Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk, yerli tohum konusunda gerçekleştirilen çalışmalar ve dayanışma için Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'a teşekkür ederken çalışmalarının Büyükşehirlere örnek teşkil ettiğinin altını çizdi ve şöyle konuştu: “Belediyemizle birlikte yerli ve milli tohum adına yaptığımız ortak çalışmalarda ikinci yılı bitirdik, üçüncü yıla gireceğiz. Tohumun milli olması her şeyin başında gelir. Üretim yapmayan toplumların ne durumda olduğunu hepimiz görüyoruz. O nedenle üretim yapmak zorundayız.  

“GELİŞTİRDİĞİMİZ ÇEŞİTLERLE ÖNDEYİZ”

Üretim yapmanın temeli de tohumculuk. Trakyalı tohumcular olarak gerçekten övünüyoruz. Sattığımız miktardan ziyade geliştirdiğimiz çeşitlerle öndeyiz.

“SEYMEN ÇEŞİDİ TRAKYA'DA GELİŞTİRİLDİ, İSMİNİ DE KÖYDEN ALDI”

Bugün dağıtılacak olan Seymen çeşidimiz yüzde yüz Türk mühendislerin Trakya'da geliştirdiği bir tohum. İsmini de Seymen Köyü'nden almıştır. İlk denemeleri burada yapıldı.”

KOCA: HER KARIŞ TOPRAĞIN EKİLMESİ VE ÜRETİME KATKIDA BULUNULMASI ÇOK BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR

Silivri Belediyesi'nin tohum dağıtım töreninde konuşan İstanbul İl Tarım ve Ormancılık Müdür Yardımcısı Nazif Koca, İstanbul'un sanayi, turizm kimliklerinin yanında bir tarım şehri olduğuna dikkat çekerken şunları söyledi: “İstanbul hububat üretiminde ortalamanın üzerinde yer alır. Yaklaşık 740 bin dekar alanda bir ekim yapılıp bu ekimin yüzde 59'u da hububat ve hububatın yüzde 60'ı da Silivri'de üretilmekte. Yine aynı şekilde arpanın da yüzde 60'ı İstanbul genelinde Silivri 1. sırada. 2020 Yılı pandemi sürecinde geçti ve hala devam ediyor. Diğer stratejik enerji ve savunma sanayi, gıda ve üretim olmadan hiç bir şey olmadığını pandemi sürecinde gördük. Bu yüzden her karış toprağın ekilmesi ve üretime katkıda bulunulması çok büyük önem arz ediyor. Tarımsal üretimin başlangıcı olan tohum şimdi ve gelecekte de tüm dünyada kritik ve stratejik bir öneme sahip. Sertifikalı tohum kullanımının arttırılmasına yönelik çalışmalarımız bilim alanında elde edilen verimi yükseltmemizi ve sonucunda tarımsal hasılanın yıldan yıla artmasını sağlamakta. Bitkisel üretimimizin tamamında sertifikalı tohum kullanımını yaygınlaştırmak bakanlığımız olarak da ana hedeflerden biri.”

YILMAZ: COĞRAFYAMIZI ANLAMLANDIRMALIYIZ

Törende Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, yaptığı konuşmada şu ifadelerine yer verdi: “Yaşadığımız toprakların içinde bulunduğumuz coğrafyanın ne anlama geldiğini çok iyi analiz ederek coğrafyamızı anlamlandırmalıyız.

“MARKA KENT SİLİVRİ'NİN EN ÖNEMLİ PARAMETRELERİNDEN BİRİ ŞEHRİN TARIM POTANSİYELİ”

Biz Silivri'de yola çıkarken her zaman şunu ifade ettik; Marka kent Silivri'nin en önemli parametrelerinden biri bu şehrin tarım potansiyelidir. Bu şehrin üzerine serilmiş ölü topraktan silkinmemiz ve üretmemiz, şehrin potansiyelinin tamamının farkına varmamız gerektiğini söylüyoruz. Turizm, sanayi, tarım birlikte ayrılmaz üçlü bir sac. Bu şehri mutlu insanların yaşadığı, refah seviyesinin arttığı marka ve tercih edilen bir kent yapmak adına yola çıktık. O çıkıştan bu güne hiç ara vermeden 7/24 sizlerle beraber çalışmalarımıza devam ediyoruz. Silivri'nin bu potansiyellerinin farkında olan arkadaşlarla, etkin yapısı, siyasi görüşü, dini inancı ne olursa olsun Silivri'nin derdi, tasası etrafında el ele tutuşmaya davet ettik. Göreceksiniz biz bu el ele tutuşmayı başardığımızda Silivri'nin birçok problemini çözmüş ve yan yana gelmesini imkan dahi olmayan insanların yan yana geldiğine şahitlik edeceğiz.

“YERLİ VE MİLLİ ÜRETİMDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Bıkmadan, usanmadan tarım kenti Silivri diyerek, ilçemizin tarım potansiyelinin farkına vararak gıda deposu, tarım ambarı, hayvancılık merkezi olabilecek kapasitedeyiz. İstanbul'u Silivri'den doyurabilecek potansiyeldeyiz. Bunun için üretmek ve çok çalışmak gerekiyor. Silivri Belediyesi olarak üzerimize vazife olmasa da bu ülkede doğmuş, bu topraklarda yaşayan yerli, milli bir siyasetçi kardeşiniz olarak Milliyetçi Hareket Partisini kendisine şiar edindiği gibi üretimi, üretkenliği, yerli ve milli üretimi şiar edinmekten vazgeçmeyeceğiz.

“ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünde çalışan çok kıymetli arkadaşlarım var. Yine birçok farklı siyasal görüşe sahip olan ama bu projelerde hep bir arada olduğumuz ilçenin sivil toplum örgüt paydaşlarımız bulunuyor. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Yerli ve milli bir proje olan Sertifikalı Tohum Seymen tohumla ilk İbrahim beyi fabrikasında ziyaret ettiğimde bu projeyi kendisiyle paylaştım. Ekonomik maliyetlerin olacağından hareketle İbrahim bey bir takım şeyler söylediğinde bize sponsor olmalarını, tek kuruş olmamalarını söyledik. ‘Silivri Belediyesi öncü ve örnek bir yerel yönetim olarak başlattığımız projede sizin de bir tuzunuz olsun' önerisini sunduk. O gün bizimle yola çıktılar ve Silivri Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünün bu projesine tek kuruş almadan destek oldular.

“TEK BEKLENTİMİZ ÜRETMEKTEN VAZGEÇEN ÇİFTÇİNİN YANINDA OLDUĞUMUZU HİSSETİRMEK”

Silivri'de hiç ekilmeyen 350 dönüm belediyenin arazisine yerli, milli, sertifikalı arpa tohumunu ektik. 120 ton arpa hasadının tamamını 200'er kiloluk dilimlerle 600 çiftçimizle paylaştık. Belediye olarak çıtayı hep ileriye taşıyarak bu yıl 2 bin 500 dönümlük arazide ziraat faaliyeti yapacağız. Çalışmalarımızda Silivri Belediyesinin kasasından tek kuruş almayacağız ve sokmayacağız. Buradaki tek beklentimiz üretmekten vazgeçen veya darda olan çiftçiye yanında olduğumuzu hissettirmek. Bu günkü programın öznesi olan yerli, milli, sertifikalı arpadan yaklaşık 1000 ton hasılatımız var. Bin beş yüz çiftçimize 200 kiloluk dilimler halinde dağıtım yapacağız. Diğer köylerimizde de devam edeceğiz. Geçen yıl Değirmenköy'de bu dağıtımı yapamamıştık çünkü elde ettiğimiz ürün kısıtlıydı ama bu yıl Allah'a çok şükür ki ürünümüz de çok. Her köyde bu arpa tohumunu dağıtacağız.

YILMAZ'DAN ÜRETİM VE PAYLAŞMAYA DESTEK ÇAĞRISI

50 bin balya samanı Silivri Belediyesi bu yıl hiçbir ücret almadan, tüm maliyetleri karşılayarak, çiftçinin ahırına kadar indirerek dağıtacak. Tarım paydaşlarımız her zaman yanımızda ama Silivri'de tarımsal üretim yapan çiftçilerimizi de belediyemizin yapmış olduğu faaliyetlere destek vermeye davet ediyorum. Destek olanlar var, siyasi partilerimizden, muhtarlarımızdan, çiftçilerimizden var. Çok büyük çiftçilik yapıp Silivri Belediyesine 30-50 dönüm biçtiği arpanın samanını çok gören çiftçilerimiz de var. Bunlar gönüllü yapılıyor, zorlama yok. Biz ürettikçe, ürettiklerimizi de birbirimizle paylaştıkça bu topraklarda daha huzurlu ve refah içinde yaşarız. Biz Silivri Belediyesi olarak üretmeye ve siz güzel çiftçilerle paylaşmaya devam edeceğiz.

“50 BİN LİTRE AYÇİÇEK YAĞI 10 BİN AİLEYE DAĞITILACAK”

500 Dönüm arazimizde buğday ektik. Yine 45 dönüme ayçiçek ektik. Yaklaşık 10 ton yağ elde ettik. 5'er litre dilimlerle 2 bin ailenin mutfağına soktuk. Bu yıl 50 bin litre elde edeceğiz. 5'er litrelik tenekeler halinde 10 bin ailenin evine yardım olarak dağıtacağız.

50 BİN FİDE DAĞITILDI

Tarım Müdürlüğümüzün ürettiği 50 bin adet fideyi çiftçilerimize dağıttık.

75 dönüm silajlık mısır ektik

Küçük hayvancının kaba yem ihtiyacı çok büyük maliyetler ediyor. 75 dönüm silajlık mısır ektik. 500 kiloluk dilimlerle bin çiftçimize dağıtımını yapacağız.

ARGE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Tarım Üretim Araştırma Merkezi'mizde Ar-Ge faaliyetlerimizi de sürdürüyoruz. İbrahim beyin yerli, milli, sertifikalı tohum çağrısına biz de destek vermek adına Silivri Belediyesi olarak dört farklı üzüm ektik. Bal üretiyoruz. Trakya Tohumcular Derneği, Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ Valiliği, Silivri Belediyesinin de paydaş olduğu bir projeyle 8 tane farklı yerli, milli ayçiçek tohumunun ekimini gerçekleştirdik.

DESTEK OLANLARA TEŞEKKÜR

Silivri Belediyesinin tamamen sosyal amaçlı ürettim yaptığı projelere destek olan herkese çok teşekkür ederiz.”

 

YORUM YAP