Volkan Yılmaz: Bu çalışmaları, oy devşirmek için yapmıyoruz…

Volkan Yılmaz: Bu çalışmaları, oy devşirmek için yapmıyoruz…

29.06.2021 15:33:20

Silivri'de tarım ve hayvancılık ile ilgili çabalarını yeril ve milli arpa hasadı töreninde anlatan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Bu çalışmaları oy devşirme niyetiyle yapmıyoruz. Gerçekten içimizden geldiği, bu topraklarda doğup büyüdüğümüz, yerli ve milli bir siyasetçi olarak, bunun Silivri'mize ve Türkiye'mize namus borcumuz olmasından hareketle gerçekleştiriyoruz” dedi.

Volkan Yılmaz'ın Başkanlığında Silivri Belediyesi olarak yerli ve milli üretim ülküsüyle 2019 yılında başlatılan Çiftçiye Tohum Desteği Projesinde bu yıl ki arpa hasadı TÜRAM'da törenle gerçekleşti.

“1000 dönüm belediye arazimize ektiğimiz yerli ve milli tohumları 1500 çiftçimize ücretsiz dağıtarak 15.000 dönüm yer ekmesine ve 7.500 ton arpa elde etmesine imkân sağlıyoruz” diyen Başkan Volkan Yılmaz, önümüzdeki yıl gerçekleştirmeyi hedeflediği desteğin 20 Milyon TL maddi değere erişmesi olduğunu ifade etti. Yılmaz'ın ısrar ve kararlılıkla vurguladığı bir diğer konu da “Hazine, orman, tarım arazileri benim namusum. Bu konudaki kararlılığım sonuna kadar sürecek. Muhtarlarımdan, sivil toplum örgütlerimden kaçak yapılarla mücadelede destek istiyorum” şeklinde ifade buldu.

YILMAZ: YERLİ VE MİLLİ HER PROJEYE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Arpa hasat töreninde Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, tarım hedef ve çalışmalarını şöyle anlattı: “Projenin esasında paydaşı olan Sarı Tohumculuğu, Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim beye bir parantez açmak istiyorum. Kamuoyunda hep bir aşağılık kompleksiyle tohumda İsrail, Hollanda deyip duruyoruz ama 2006 yılından beri Türk tohumculuğunun geldiği noktayı esasında atlıyoruz. Bu noktayı iyi değerlendirmeli, yerli ve milli her projeye, savunma sanayisinden tarıma kadar hep beraber sahip çıkmalıyız. 

Türkiye'nin her tarih döneminden geçtiği süreç jeopolitik, jeostratejik bulunduğu coğrafyadan kaynaklı milli ve yerli politikaların hep ön planda tutulması gerekecek. Üretmeden tüketen toplumların geldiği noktayı Rektörümüz Atatürk'ün veciz sözüyle özetledi. Büyük Atatürk'ün “Toprak o kadar cömert ki dökülen her damla alın terin karşılığını verir” sözünden hareketle göreve geldiğimizde kolları sıvadık.

Tarım Hizmetleri Müdürlüğümüz ile Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezimiz'de neler yaptığımızı bastırdığımız kitapçıkta da anlattık. “Tohumdan fideye, fideden sofraya Silivri'nin geleceği için üretiyoruz” başlıklı bir kitapçık.

“SİLİVRİ İÇİN ÜRETMEYE, TÜRKİYE İÇİN GELİŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Bugün burada olmamızın nedeni yine yerli ve milli bir proje. Yerli ve milli bir tohumun toprakla, hasadının ilçemizdeki dar gelirli çiftçi ve hayvancıyla buluşturulması. Ekilmeyen, dikilmeyen tarım arazilerini ekip biçmeye başladık. Siyasetçilerin kendi partililerine, dostlarına hiçbir kira almadan ektirdikleri arazilerin tamamını Silivri Belediyesi olarak ekeceğimizi söyledik. Silivri Belediyesi olarak çiftçilik, hayvancılık veya tarıma destek olmak adına yapacağız dedik. Para kazanma derdimizin olmadığı, bilakis Silivri Belediyesi bütçesinden de çiftçiyi sübvanse edebilmek adına kaynak da aktaracağız dedik. Dağıtacağımız paketlenmiş tohumun bir bedeli vardı. İbrahim beye projeyi beraber yapmayı önerdik. O gün bize yüreğinizi açtınız. Tek kuruş almadan tohumları Silivri Belediyesine hibe ettiniz. Paketlenmesinde bize çok büyük destek verdiniz. Biz geçen sene 600 tane çiftçimize 120 ton arpayı 200'er kiloluk dilimlerle dağıttık. Çok ciddi dönüşler aldık.

Akabinde 5 bin 500 samanı dar gelirli hayvancımıza dağıttık. Bu yıl çıtayı biraz daha yukarı çıkardık. Bir dönüm arpa, 500 dönüm buğday, 500 dönüm ayçiçeği, 75 dönüm silajlık mısır, (özellikle kadın çiftçilerimizin) bamya, kavun, domates, biber gibi ürünleri üretmek isteyenlere beşer dönüm belediyemizin yerlerini ücretsiz tahsis ettik. Bu yıl 700 kiloların üzerinde bir arpa hasadımız var. 700 ton tohumluk arpayı hasat ettikten, girdi maliyetleri çıktıktan sonra 500 ton arpayı 200'er kiloluk dilimlerle çiftçilerimize dağıtacağız. 40-50 bin balya arasında saman bekliyoruz. Samanları yine dar gelirli hayvancıya dağıtacağız.

“Allah'ın samanı” diyen de oluyor ama bu yıl saman balyasının 30 lira olduğunu düşündüğünüzde, çiftçinin ahırına kendisi hiçbir zahmet çekmeden indirdiğimizde esasında çok ciddi bir destek oluyor. Geçen yıl 70 yaşında, üç ineği olan, iki torununa bakan teyzeye 100 balya saman indirdiğimizde gözlerinden yaş döküldüğünü gördüm. Onun için biz Silivri için üretmeye, Türkiye için geliştirmeye devam edeceğiz.

“TÜRAM'I AR-GE TARIM LABORATUVARI OLARAK ÖNERDİM”

Biz İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri ile Tarım Bakanlığı ile işbirliklerimizi geliştireceğiz. İl Tarım Müdürümüzle görüştüm ve kendisine TÜRAM'ı İstanbul'un en büyük AR-Ge Tarım Laboratuvarı yapma önerisinde bulundum.

“BU ÇALIŞMALARI, OY DEVŞİRMEK İÇİN DEĞİL TOPRAKLARA NAMUS BORCUNDAN HAREKETLE YAPIYORUZ”

Tarım ve hayvancılıkla ilgili çok ciddi akademik kadromuz, bilgi ve birikimimiz var. 500 km2 ekilebilir dikilebilir arazisiyle, Türkiye'de azımsanmayacak verimiyle çok ciddi bir tarım ambarı esasında. Bu çalışmaları oy devşirme niyetiyle yapmıyoruz. Gerçekten içimizden geldiği, bu topraklarda doğup büyüdüğümüz, yerli ve milli bir siyasetçi olarak, bunun Silivri'mize ve Türkiye'mize namus borcumuz olmasından hareketle gerçekleştiriyoruz.

Silivri Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü bu yıl 2 bin 500 dönüm belediye arazisini üretime kazandırdı. 110 dönüm araziye nohut ve fasulye ektik. Bu nohut ve fasulyeler Bizden Size Sosyal Marketimizde her ay 5 bin ihtiyaç sahibine yardım olarak değerlendiriliyor.

75 çeşit tıbbi aromatik bitki ekimi yapıldı. Geçen yıl 75 dönüme ayçiçek ektik. 5 litrelik 1000 teneke yağ çıktı. Antalya'daki yağının sahibi Hüseyin bey, 1000 teneke de Silivri Belediyesine bağışladı. Hepsini dağıttık. Bu sene 500 dönümden 50 bin litre Ayçiçek yağı hasadı bekliyoruz. 10 bin ailemizin sofrasına sunacağız.

TÜRAM'da bal peteklerin ve kovanlarının atıl vaziyette olduğunu gördük. Kovanları tekrar üretime sokup geçen yıl 500 kg bal ürettik. Dört farklı üzüm çeşidi ektik. Silivri Belediyesi çapında da olsa araştırma, geliştirme çalışmalarını yürütüyoruz. Bunun en güzel örneklerinden biri; Tekirdağ Valiliği, tohum dernekleri, üniversite, Silivri Belediyesinin de paydaşı olduğu 8 adet yerli ve milli Ayçiçek tohumunu ektik. İnşallah bu tohumlardan da verimli sonuçlar alır yine yerli ve milli ekonomiye katkıda bulunuruz.

Silivri Belediyesi olarak Marmara Belediyeler Birliği'nin 381 projenin yarıştığı Yerel Kalkınma Kategorisinde Atalık Tohumlardan Doğal Pazara Projesinde 1. olduk.

Bu yıl hayvancımızı desteklemek adına silajlık mısır ekelim dedik. Hayvanların kaba yemi için çok önemli. İBB tohum dağıttı. Biz 75 dönümlük arazimize mısır ektik. Silajlayıp 500'er kiloluk dilimlerle yine çiftçimize buradan elde ettiğimiz kaba yemi dağıttık. Çok kıymetli bir çalışma olacak.

“ÇALIŞMALARIMIZI AMATÖR RUHLA, BİLİN IŞIĞINDA YAPIYORUZ”

Çalışmalarımızı amatör ruhla, akademisyenlerle görüşerek bilimin ışığında yapıyoruz. Silivri Belediyesi olarak her yıl çıtayı biraz daha yükselterek bu hizmetleri yapmaya devam edeceğiz.

Tarım paydaşlarımız hepsi birbirinden kıymetli.

“KAÇAKLA MÜCADELE KONUSUNDA DESTEĞİNİZE İHTİYACIMIZ VAR”

Çiftçiye, hayvancıya destek olurken, el birliği içinde olmamız gerekiyor. Silivri'yi herkesin bir kaçış noktası getirdiği, tarım ve hazine arazilerinin üzerine kaçak binalar yaptığı bir dönemdeyiz. Maalesef imar affının kötü uygulanmasıyla birlikte tarım arazilerimiz çok ciddi işgal altında. Burada tarım arazilerini korumazsak buranın Sultanbeyli olmaması imkânsız. Tarım topraklarımızı koruyamazsak 20 yıl sonra burada ekilecek toprak, gidilecek bahçe kalmaz. Tarım arazilerine yapılacak her türlü kaçak yapıyı yıkacağımızı sürekli hatırlatıyorum. Yapan kişinin kart vizitinde ne yazarsa yazsın. Tek tek yıkacağız. Topraklar atalarımızdan miras değil bize emanet. Geçen yıktığımız bir eve sahibi 2 milyon TL harcadığını söyledi. Milli servet, sakın ola ki Silivri'nin sınırları içinde kaçak olarak tek bir çivi çakmayın!

“HAZİNE, ORMAN, TARIM ARAZİLERİ BENİM NAMUSUM”

Burada muhtarlarımıza büyük görev düşüyor. 70-80 Zabıta memurumuzun tamamıyla bu mücadeleye yetişmem mümkün değil. O kadar büyük bir coğrafyada yaşıyoruz ki ormanın içinde helikopter ve dron dışında hiçbir şeyle göremeyeceğimiz yerlere yapılan kaçak yapılar var. Hazine, orman, tarım arazileri benim namusum. Bu konudaki kararlılığım sonuna kadar sürecek. Muhtarlarımdan, sivil toplum örgütlerimden kaçak yapılarla mücadelede destek istiyorum.

Biz tarım, tarımsal üretim, hayvancılık demeye inatla devam edeceğiz.

Toplantıya katılan her birinize ayrı ayrı teşekkür ederken yapacağımız yerli ve milli arpa hasadının hayırlı olmasını diliyorum. Buradan dağıtılacak tohumlarla yaklaşık 20 bin dönüm arazinin ekileceğinin müjdesini vermek istiyorum. Bu yıl kg 5-5.5 lira olacak. Geçen yıl 3-3.5 liraydı. Silivri Belediyesi olarak doğrudan yapacağım destek 5-7 milyon arasında değişecek. Bunun içinde tohum, saman, yağ, silajlık mısır var. Hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.”

DESTEĞE TEŞEKKÜR, İLGİSİZLİĞE SİTEM ETTİ

Yılmaz konuşmasının sonunda, Belediyenin çalışmalarına destek veren büyük tarım üreticilerine katkılarından dolayı teşekkür ederken, ilgi göstermeyenlere de sitem etti.

YOĞUN KATILIM

TÜRAM'da üretilen yerli ve milli tohum hasat törenine Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Tamer Dodurka, İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nuri Ertuğrul, Sarı Tohumculuk Genel Müdürü ve Trakya Tohumcular Derneği Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Toruk, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer, AK Parti Meclis Üyeleri ve İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, meclis üyeleri, muhtarlar, STK Temsilcileri çiftçiler katılanlar arasındaydı.

Sevginar SALİ/Renginar SALİ

 

YORUM YAP